Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Не споредувај други држави со Македонија, ќе те молам.. И бугарите имаат 10% па се у ЕУ! Ако почнуваме со споредби нема да завршиме до утре.. најбезбедно е кеш трансакции, ни картичка, ни бутур.
Макар и да сакаш да плаќаш данок после одредена сума треба следна година сам и здравствено да плаќаш е сеа мани есап ти дали се исплаќа или не, и башка сигурно и некои други работи губиш пошто веќе имаш приход во твоето конто, али сепак се водиш како невработен..

Во Македонија најидеално би било 5% данок за сите ФРИЛАНСЕРИ (нема врска која професија се) и плус да си плаќаат сами здравствено и осигурување и да им течи стаЖ (со попуст се разбира), но ние сме ЗАБОРАВЕНИ ОД ИНСТИТУЦИИТЕ затоа нема логика да збораме тука бабини и деветини.. Аfter all ние сме тие кои ШТО носиме странски пари во државата!

Како може да не споредуваш, даночната политика може директно да се споредува со таа на други држави. Ако си од Чаир најбезбедно ти е кеш трансакции, па наместо пенкалото и договор, да се користат пиштол и тупаница за наплаќање дологви.

За данок не се прави математика дали ти се исплаќа или не, данокот е законска обврска. Дали ти нешто добиваш за возврат од државата за тој данок, е друга работа, а бидјќи овде данок не плаќаат сите, државата не може да ти дозволи многу да дава. И да, сите (вклучувајќи ме и мене) колку и да го негирааме фактот, државата вложила во некакво си образование да добиеме, добиваш улично осветлување, добиваме учебници, стипендии, субвенционираат летови, субвенции за земјоделци. Ама не, ние сакаме Скандинавски систем, се да е идеално, епа знаеш кај нив колку се плаќа данок? И кај нас ако се плаќа толку висок данок, ќе имаме такви системи.

И пак ќе кажам, македончето сака промена, ама не сака да се почне самиот од себе па ја криви државата дека ништо не се мења. За да настане промена треба соработка помеѓу народот и државата. Кај нас го нема тоа.

Тезата ти е на место и да, тоа ни одговара на нас фриленсерите. Факт е дека треба да се донесе законска регулатива со која ќе биде регулирано фриленсерството. Стажот не мора да ни биде бенефициран или со попуст, само треба да има рамка по која ние може да фунцкионираме. И секако дека треба да бидеме мотивирани со нешто пониски даноци и помалце бирократија. Ако е за тоа и Алкалоид внесува странски пари, па тоа не значи дека тие не треба да платат ништо не државата.

KatsSS

read-only
28 јуни 2020
12
6
Pa zakaciv i od pejonir i obrazec 743 od bankata, dva dokumenti, vo NLB. Tie 15$ provizija od pejonir im gi odbiv od sumata :). Toa posto plakjav i za prosli sumi, ako trgnes da prefrlas samo na sumata sto kje ti legne vo banka treba danok i samo obrazec 743, jas planiram od sega taka.
Moже да ми објасниш околу пријавувањето на овие пари од Пејонир (зашто на месечниве пријави малку нејасно ми е посебно за девизи). Ако не те мрзи коа ќе можеш стави еден скрин шот. Фала однапред! :)

223-305

read-only
2 август 2017
37
16
Не споредувај други држави со Македонија, ќе те молам.. И бугарите имаат 10% па се у ЕУ! Ако почнуваме со споредби нема да завршиме до утре.. најбезбедно е кеш трансакции, ни картичка, ни бутур.
Макар и да сакаш да плаќаш данок после одредена сума треба следна година сам и здравствено да плаќаш е сеа мани есап ти дали се исплаќа или не, и башка сигурно и некои други работи губиш пошто веќе имаш приход во твоето конто, али сепак се водиш како невработен..

Во Македонија најидеално би било 5% данок за сите ФРИЛАНСЕРИ (нема врска која професија се) и плус да си плаќаат сами здравствено и осигурување и да им течи стаЖ (со попуст се разбира), но ние сме ЗАБОРАВЕНИ ОД ИНСТИТУЦИИТЕ затоа нема логика да збораме тука бабини и деветини.. Аfter all ние сме тие кои ШТО носиме странски пари во државата!
Вие сте тие кои затајувате данок, уште попуст, што се нема да прочита човек.
Правилата се исти за сите, текстилната работничка плаќа целосно, а и она носи странски пари зашто работат за извоз, што е истото и ти што го работиш.
Заборавени од институциите :D

Лошо е за тие што не беа во тек, јас лично малце пари правам ама и малце чуваам на пејонир, поголемиот дел ми се на Апворк и кога планирам да ги трошам тогаш ги повлекувам. Да ја прочитав темава недела дена претходно сигурно ќе ги извадев.

Решение е или на сметка со данок, или брзо вадење од банкомат.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Океј доста е со оф топик, да се вратиме на темата ПЕЈОНИР. Пејпал, даноци, и се што е оф топик ќе бришам. Ако ви се дискутира на оваа тема отворете посебна и таму ќе ја продолжиме дискусијата.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Убаво пишано.

Имено горе @goranzoran гледам спомнал нешто на таа тема, вчера разговарав со лице од НЛБ и ми кажа дека има луѓе кои сам на себе си ги уплаќаат како физичко лице (што му доаѓа како ја сеа да идам и да си уплатам пари на сметка сам на себе) односно тие пари, тој прилив, што ти би го внесувал директно од пејонир или било каде, со образец како што разбрав 410, не подлежат на данок.

Има некој што е малце повеќе упатен на овој систем?

Наместо да се советувате преку форуми, лица што работат по банки а кои е дискутабилно колку познаваат девизни приливи освен ако не работат со тоа, прочитајте ги законите и прашајте во соодветни институции.
Секој заработен денар се даночи, кога ќе ти легнат пари на сметка ти си должен да ги пријавиш доколку се заработени. Доколку не ги пријавиш, УЈП ќе те викне да објасниш зошто не се пријавени, ако ти се поклон од брат,сестра, родител, и истото можеш да го докажеш, не те даночат, доколку не можеш да го докажеш тоа, ќе те даночат.
Тие приказни ако стигнеле како ти сам да си ги прател не се даночеле, ќе ги пишам дека се поклон, се крајно не сериозни а особено ако веќе неколку години работите фриленсинг и примате пари.

Фала за одговорот! Во ред. Нешто во врска со ова беше споменато пред дена два ако не се лажам и не можам да го барам назад. Дали ако утре решиме да префрламе пари од Пејонир на Банка постои можност од самата банка или УЈП (освен што секако дека можат) прашањето ми е дали имаат ОСНОВ да побараат или пак прочепкаат на мое име извештаи од претходните години? Дека можат можеби можат, дали имаат основ ми е прашањето. Дали постои таков закон кој им дозволува, и врз база на тоа, да ме теретат за нешто што поминало итн итн.
(Сметководство/Финансии/Банки не се моја тема не се разбирам па да прашам)

Од банка не ти бараат никакви трансакции од Пејонир, освен CORFIRMATION OF TRANSFER. Нив не ги интересира дали ти си пријавувал данок или не, единствено се должни да ги добијат потребните документи за приливот, во случајот кај Пејонир тоа е CORFIRMATION OF TRANSFER.
УЈП не знам дали може да ти побара, но основ секако дека има, ти си граѓанин на Р.М. и како што имаш права, така имаш и обврски кон државата, а институциите врз база на тоа можат да побараат податоци за тебе. Секако дека може да те теретат за направен прекршок, колку што памтам до 5000 евра непријавен данок е парична казна, над 5000 евра е кривичен прекршок, но за среќа кај нас освен ако те фатат они, доколку сам си пријавиш па дури и заостанати долгови, нема ниту кривични ниту парични казни.

Друго, УЈП не се баба роги, ако се обратите кај правите луѓе, ќе добиете соодветни одговори и ќе ви помогнат максимално да си ја завршите работата.

Не знам дали имаат основ. Вчера буквално цел ден окапав пред компјутер читајќи сешто (така и стигнав овде). Не знам дали се „чешлаат“ сите сметки од УЈП толку детално, меѓутоа, јас лично не би била мирна ако не пријавам данок; кој ќе се малтретира ако испадне проблем па казни и останати глупости. Од една страна е висок данокот од 10%, меѓутоа, многу побезбеден ќе си да ги имаш тие пари тука кај нас, него вака да чекаш да среди Пејонир. Јас од Пејонир сум задоволна, во однос на безбедност (досега нели), си ја користев картичката без проблем (не сум вадела не знам какви суми, максимум до неколку илјади денари и за плаќање директно во продавници). Нека одмрзнат само и полека ќе си ги префрлам овде. Тоа ми е планот.

10% данок е меѓу најниските во светов, побарај на нет европските држави колкав персонален данок имаат, па и соседите со исклучок на Бугарија каде исто е 10%. Вадење пари од картичка ти е 3.5% провизија, плаќање данок и префрлање во банка ти е 10% данок и $15 провизија за сума до $10.000. Секој има право да одлучи што е подобар избор за него.

И за крај, значи НЛБ и комерцијална банка јас тврдам дека примаат пари од Пејонир со години, и луѓе префрлаат без никаков проблем, јас сум меѓу нив. Трансферите не може да одат поглатко, за 2 саати пари на сметка добивате.

Целта на толку долг пост ми е на некој начин да ве информирам да не верувате дека не е можно да се извадат пари од Пејонир во банка, дека е нелегално, баш спротивно, се е легално, многу луѓе вадат, многу луѓе пријавуваат во УЈП, УЈП не прават никаков проблем. Ако веќе мислите да си префрлате, или отворете си сметка во НЛБ или Комерцијална банка, или испринтајте им законот кој ни овозможува користење на вакви платежни процесори, и дајте им во банките каде сте клиенти малку да се просветлат.

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
Правилата се исти за сите...
правилата не се исти за сите, јас ќе ти набројат најмалку 100 примери кој ми се случиле на мене и немој да мислиш дека не сум, плаќал данок, сум плаќал и те како и сеуште плаќам

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
TAKAE , parite se cufaaat pod pernik ili tepih i xlucivo vo nasite domoviiii !!!!!!!!

Дај не тресете зелени, истово може да се случи да речеме и на НЛБ или било која друга банка или payment processor, тоа не значи дека парите не треба да ги чуваме на сметка. Напротив, посигирно е да ти бидат на сметка него дома да ги чуваш.

Јас општо кажав дали било за пајонер НЛБ или Стопанска банка, пари на сметка не се чуваат. А ако веќе не ти е сигурно дома, има милион начини каде да ги чуваш парите ама темата не е тоа.

petrova91

read-only
14 јули 2018
24
13
Pa zakaciv i od pejonir i obrazec 743 od bankata, dva dokumenti, vo NLB. Tie 15$ provizija od pejonir im gi odbiv od sumata :). Toa posto plakjav i za prosli sumi, ako trgnes da prefrlas samo na sumata sto kje ti legne vo banka treba danok i samo obrazec 743, jas planiram od sega taka.

мене ме интересира дали ако прво префрлаш пари од Апворк во банка ќе ти побараат документ од Апворк (го најдов кој е, certificate of earnings мислам се викаше), а потоа префрлиш од Пајонир во банка, дали пак ќе ми се јават од банка за да донесам нов документ од Пајонир?

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Не, ова е поука дека треба да се едуцира народот пред да користи одредени сервиси. Ова е поука дека треба да имаш повеќе извори на пари, а не само еден. Баш ради вакви сценарија. Луѓево со години се фриленсери, а ниту знаат што е Пејонир, ниту неговите можности ги знаат, картичките не знаат од кого се издадени и се прави само паника.

Тоа е исто ко детето да го оставиш у рандом непроверена градинка. Бива? Логично дека не. Срамота е да водите бизнис, а не знаете како функционира бизнис светот. Парите дома да сме ги чувале wtf, 20ти век ли сме или ИТ форум.

Без навреда кон никого или омаложување, ама стварно многу едукација фали за менаџирање пари.

Не знам само кај виде во мојот пост да кажам парите дома да ги чувате?! Ако сакате и на улица остајте си ги.
Кажав мое мислење голема сума пари не се чуваат на сметка. Може да дојде до валов проблем во било која банка у светов. И сега ако ви пропаднат парите недај боже, што потоа? Пак ќе си ги оставате на сметка?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Не знам само кај виде во мојот пост да кажам парите дома да ги чувате?! Ако сакате и на улица остајте си ги.
Кажав мое мислење голема сума пари не се чуваат на сметка. Може да дојде до валов проблем во било која банка у светов. И сега ако ви пропаднат парите недај боже, што потоа? Пак ќе си ги оставате на сметка?

А ако настане инфлација или има девалвација?

Zimrie

hello world
11 април 2008
498
122
многу е едноставно, бараш SWIFT Code од банката го внесуваш во upwork и се ти е некст некст.
Недоречено

За тие што не веруваат дека бргу ќе се реши проблемот, а им стигаат нови пари на упворк, не е само SWIFT, туку треба да се отиде во експозитура, да се бара да се креира IBAN во долари, тогаш на упворк се сетира wire трансфер, па некст некст
Инаку телефонскиот број во формата треба да ви биде (07х) 223305 (јасно вашиот)
И се чека 3 дена да се активира wire (кон банка) трансферот

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
А ако настане инфлација или има девалвација?

Што би било кога би било... темата е за пајонер и моментално тука е проблемот. Дали нешто сте научиле од проблемов што се случи, во иднина дали исто би постапувале. Инаку не ме интересира за вашите пари каде ги чувате и каде ќе ги чувате.

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
да се вратиме на темата, признавам забегавме дури и во политички води
значи, според бројките и анализите на берза, акициите на Wirecard AG пак рипаат на берза, не значитално но сепак се присутни и активни, што значи дека фирмата не е отидена во стечај и ликвидација, за почеток тоа е добро, за другото се надевам дека пејнер ќе најде начин пак да издава картици и ќе може да работи нормално, ако ви се хитни парите што моментало пристигнале префрлајте ги на сметка, но ако ви е ептен хитно, мое мислење дека ова ќе потрае ( со старите пари ) но сепак ако не све дел ќе извадиме и ќе повратиме

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67
Moже да ми објасниш околу пријавувањето на овие пари од Пејонир (зашто на месечниве пријави малку нејасно ми е посебно за девизи). Ако не те мрзи коа ќе можеш стави еден скрин шот. Фала однапред! :)

Во врска со пријавување пари од Payoneer или други слични сервиси. При пријавување данок на Page Redirection си прикачуваш месечен извештај кој сите го даваат. Сумата ја вметнуваш во долари или евра(во зависност од валутата) а сервисот за даноци сам си ја прави конверзијата ( внесуваш и датум на прилив ) и според тоа ја одредува и вредноста на странската валута. Многу едноставно функционира, и е неверојатно корисен. И доколку пријавуваш странски пари ке си одбереш од која држава е приливот па валутата сама ке се апдејтира. Доколку пријавуваш пари примени само на Payoneer а не на банкарска сметка полето за трансакциска сметка останува празно.

SonjaB

read-only
1 март 2018
24
16
Sega kje objasnam jas sto pravev :
Ides na e-ppd, kje najdes nova presmetka kopce (moze da treba nazad kopce da kliknes pa nova presmetka kopce) i klikas:

Stavas rang na datum za toa sto prijavuvas, ime, prezime ....

Вид доход: T1
Подвид доход: S1.16

Drzava rezident: USA (ili koja i da e)
Valuta: USD
Suma:...

Sistemot sam presmetuva danok.

Ima za ataciranje dokument, tuka stavas izvod od pejonir/obrazec 743 zemen od banka.

Klikas nesto potvrdi (so pin na mail)

Statusot stanuva Proverka.

Posle nekoj den na mail stasuva izvrsena e presmetkata, ides vo aplikacijata ja pecatis i plakjas danok (statusot e Prifatena).

Potvrdata za platen danok jas ja zakacuvam vo dokumenti vo aplikacijata. Posle nekoj den statusot ili vidot se menuva vo Platena.

Znaci krajniot status/vid e prifatena/platena.

The end (toa e se sto znam taka da povekje nema ni sto da odogovaram). Ako ne vi e nesto jasno sepak pojdete do ujp.

Последна промена:

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Значи зборуваме за Payoneer Prepaid Mastercard,која ја издава Wirecard AG’s UK
Тоа е картичка на Payoneer и они ви ја праќаат по пошта и ви зимаат пари за достава и потоа провизија на банкомат. Договорот го склучувате со нив и они се одговорни за нивните услуги и за да ви бидат достапни на вас.
Како може Payoneer да не знае што се случува со wirecard од март 4 еве има за се што е обвинет wirecard на нивната официјална страна еве го постирав и на новата тема?
Како може вие да не знаете што се случува со акците на издавачот на пејонир картичката од поодамна али посебно во петокот, па се до денес?
Како може да незнаете колку вакви сервиси до денес имааат пропаднато, значи зборувам за факти и реалност, последен пример epayments да не продолжувам да набројувам и ширам паника?
Значи вие соработувате со некој, му ги доверувате вашите пари, врз која основа, емоционална, а не знаете ништо за него?

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Готово, од утре ќе почнам да следам берзи.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Готово, од утре ќе почнам да следам берзи.
Види друже ти незнам точно колку години имаш payoneer али мислам бајаги се така?
Ти уште вадиш пари од банкоматот кај алуминка и се чудиш зашто не ти дава повеќе од 30 000 денари, незнам колку пати го имаш тоа кажано на темава и тврдеше дека не ти дал тебе никој банкомат досега повеќе од 40 000 денари. Уште не научи кој банкомат дава 60 000 денари а кој 80 000 денари. Ти постирав слика од 60 000 денари од СТБ. Претходно за провизиите на сервисот никој не знаеше точно да каже колку се, вклучувајќи те и тебе. Ги израчунавме после кујзнае колку страни едвај некако точните провизии.
Мислам да следиш берзи не очекувам али после толку години уште да не знаеш информација која ти е потребна....мислам стварно незнам што да ти кажам. Немам намера да те навредам но едноставно изгледа не ти е гајле, не се замараш а и колку што памтам и wire transfer имаш користено па можеби не ти треба. Ти постирав и закон во кој јасно во тој период можеше да се види дека е противзаконски тој трансфер. Не ми е јасно само зашто прашуваше постојано и зашто сега провоцираш?

Вие сте тие кои затајувате данок, уште попуст, што се нема да прочита човек.
Правилата се исти за сите, текстилната работничка плаќа целосно, а и она носи странски пари зашто работат за извоз, што е истото и ти што го работиш.
Заборавени од институциите :D

Лошо е за тие што не беа во тек, јас лично малце пари правам ама и малце чуваам на пејонир, поголемиот дел ми се на Апворк и кога планирам да ги трошам тогаш ги повлекувам. Да ја прочитав темава недела дена претходно сигурно ќе ги извадев.

Решение е или на сметка со данок, или брзо вадење од банкомат.
Правилата не се исти за сите!
Еве да го намалеле нашиве данокот, да го направиле ист со провизијата на нивните картички. Што мислиш, ќе плаќаа повеќе данок и државава ќе зимаше повеќе пари или вака е подобро?

mac_mk

hello world
30 јуни 2017
135
189
@goranzoran другар ако ти имаш пејпал акаунт има народ што нема и пајонир им е единствена опција. За тоа дали пајонир знаел дека ќе се деси ова или не не навлегувам ама милиони корисници останаа со замрзнати средства така да не можеш да се правиш тука паметен на некој и да му викаш еј како не предвиде дека ќе се деси ова. Дека пајонир ќе пропадне тоа мало сутра, upwork, airbnb и fiverr се директни соработници со пајонир и овие компании нема да дозволат тек така да им се намали работата и профитот, и сигурно прават огромен притисок за да се ова се реши што побрзо зошто и тие се директно засегнати од ова.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
@goranzoran другар ако ти имаш пејпал акаунт има народ што нема и пајонир им е единствена опција. За тоа дали пајонир знаел дека ќе се деси ова или не не навлегувам ама милиони корисници останаа со замрзнати средства така да не можеш да се правиш тука паметен на некој и да му викаш еј како не предвиде дека ќе се деси ова. Дека пајонир ќе пропадне тоа мало сутра, upwork, airbnb и fiverr се директни соработници со пајонир и овие компании нема да дозволат тек така да им се намали работата и профитот, и сигурно прават огромен притисок за да се ова се реши што побрзо зошто и тие се директно засегнати од ова.

Не кажав дека некој е глуп, туку неинформиран а зошто е тоа така тоа незнам. Јас парите не сум ги земал така да не викај по мене.

mac_mk

hello world
30 јуни 2017
135
189
Не кажав дека некој е глуп, туку неинформиран а зошто е тоа така тоа незнам. Јас парите не сум ги земал така да не викај по мене.
Од твоите мислења мене ми изгледа дека ти уопште немаш поим што се дешава и што е проблемот у конкретнава ситуација и кои пари фалат и каде фалат

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Види друже ти незнам точно колку години имаш payoneer али мислам бајаги се така?
Ти уште вадиш пари од банкоматот кај алуминка и се чудиш зашто не ти дава повеќе од 30 000 денари, незнам колку пати го имаш тоа кажано на темава и тврдеше дека не ти дал тебе никој банкомат досега повеќе од 40 000 денари. Уште не научи кој банкомат дава 60 000 денари а кој 80 000 денари. Ти постирав слика од 60 000 денари од СТБ. Претходно за провизиите на сервисот никој не знаеше точно да каже колку се, вклучувајќи те и тебе. Ги израчунавме после кујзнае колку страни едвај некако точните провизии.
Мислам да следиш берзи не очекувам али после толку години уште да не знаеш информација која ти е потребна....мислам стварно незнам што да ти кажам. Немам намера да те навредам но едноставно изгледа не ти е гајле, не се замараш а и колку што памтам и wire transfer имаш користено па можеби не ти треба. Ти постирав и закон во кој јасно во тој период можеше да се види дека е противзаконски тој трансфер. Не ми е јасно само зашто прашуваше постојано и зашто сега провоцираш?

Правилата не се исти за сите!
Еве да го намалеле нашиве данокот, да го направиле ист со провизијата на нивните картички. Што мислиш, ќе плаќаа повеќе данок и државава ќе зимаше повеќе пари или вака е подобро?

Прво да расчистиме, ти си тој што провоцира, не јас.

Најди еден пост каде сум кажал дека вадам само на тој банкомат. Никаде не кажав дека вадам само на банкоматот кај Алуминка, тој банкомат го посочив како конкретен пример дека ми извади експлицитна порака дека маскимален дозволен износ е 30 000 ден.
Инаку вадам на различни банкомати од сите банки од Карпош 3 до Центар, нема банкомат на кој немам вадено и ниеден ми нема пуштетно повеќе од 40 000 ден, а некои и доста помалку.
Јас ти го кажувам моето лично искуство, а ти верглаш дека не било вистина. Го кажувам моето искуство со цел да се развие дебата за да разберам што е проблемот, зошто кај некои пуште повеќе од 40 000, а кај мене не. Не го кажувам тоа за да убедам некого дека не пушта повеќе од 40 000.

Се сеќавам на дебатата за провизиите, баш обратно беше јас бев еден од ретките кој ги знае точно ги знае провизиите, а ти сите не убедуваше во нешто скроз неточно.

Значи не користиш Payoneer (акаунтот си го затворил уште во 2016-та) ама знаеш кој банкомат колку пушта со Payoneer картичка и провизиите ги знаеш.

Не навлагувам во тоа зошто го извртуваш целиот муабет, твое си е тоа.

Поздрав.

Последна промена:

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
и јас немам извадено повеке од 40 000 денари, а пајонир користам па едно добри 12 години, ако не и повеке. ако знае некој банкомат што дава повекје од 40 000 нека каже.

Прво да расчистиме, ти си тој што провоцира, не јас.

Најди еден пост каде сум кажал дека вадам само на тој банкомат. Никаде не кажав дека вадам само на банкоматот кај Алуминка, тој банкомат го посочив како конкретен пример дека ми извади експлицитна порака дека маскимален дозволен износ е 30 000 ден.
Инаку вадам на различни банкомати од сите банки од Карпош 3 до Центар, нема банкомат на кој немам вадено и ниеден ми нема пуштетно повеќе од 40 000 ден, а некои и доста помалку.
Јас ти го кажувам моето лично искуство, а ти верглаш дека не било вистина. Го кажувам моето искуство со цел да се развие дебата за да разберам што е проблемот, зошто кај некои пуште повеќе од 40 000, а кај мене не. Не го кажувам тоа за да убедам некого дека не пушта повеќе од 40 000.

Се сеќавам на дебатата за провизиите, баш обратно беше јас бев еден од ретките кој ги знае точно ги знае провизиите, а ти сите не убедуваше во нешто скроз неточно.

Значи не користиш Payoneer (акаунтот си го затворил уште во 2016-та) ама знаеш кој банкомат колку пушта со Payoneer картичка и провизиите ги знаеш.

Не навлагувам во тоа зошто го извртуваш целиот муабет, твое си е тоа.

Поздрав.

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
и јас немам извадено повеке од 40 000 денари, а пајонир користам па едно добри 12 години, ако не и повеке. ако знае некој банкомат што дава повекје од 40 000 нека каже.
Банкоматите се програмирани да пуштаат одреден број банкноти.

Еве ќе ја земам Стопанска банка како пример од лично искуство. Тие ставаат и банкноти од 2000 денари во банкоматите. Нивните банкомати даваат 40 банкноти одеднаш најмногу. Теоретски можеш на полн банкомат да извадиш 80 000 денари (под услов да има 40 банкноти од 2000 денари внатре).

Јас два дена пред ова фијаско да се случи извадив од Стопанска 60 000 денари, т.е. 30 банкноти од по 2000 денари.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно