Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Дали они први не знам. Имаше најави од многу поодамна од други извори.
Тотално го промашија.
Тотално ги промашија од 5.1GHz до 4.5GHz разликата е огромна, особено што веќе Ryzen има 4.3GHz и се очекуваше повисока фрекфенција од таа. Неколку пати над делтата која што офицјиално AMD ја презентираше.
Колку троши е едно, а TDP е друго. И не, не дознале колкав TDP имаат, се обиделе да го погодат (што не е тешко ос оглед дека с епознати карактеристиките на 7nm процесот од TSMC) и не погодија.

1. Општо зборев за сите leeks, не само за Adored.
2. Ме мрзи да барам низ leekovi со денови наназад. Ценовниот ранг не го промашија, туку мислам дека АМД го поместија затоа што им се може, односно она што требаше да биде ryzen 3= најавен ryzen 5, leak-нат ryzen 5=најавен ryzen 7 итн.
3. Процесорот со 16 јадра/32 треда и фреквенција од 5.1Ghz треба да излезе штом Интел го извадат 10nm кој веќе го најавија. Овој чип не би требало да биде Threadreaper!! иако и него го потврдија. Ова ќе им биде уште еден маркетиншки трик a целта им е да се зборува за AMD цела година.
Ако се покаже како точно историјата ќе се повтори и ќе имаме уште еден член на веќе добропознатата низа т.е. r3, r5, r7, r9 и нов r11(???) а ако е само Threadreaper џабе си го трошев времето и се замарав со прогнози и пишување.
4. За последното не сум сигурен и можеби си во право

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
Видете го каналов
Типацов си се разбира ама има и врски
Се гледа дека бил по форуми/дебати уште одамна :)
Moore's Law Is Dead
На времето и OC3D форумот беше добар сеа е meh
Штета што многу од денешниве купци/корисници не размислуваат за продуктите што ги купуваат истото важи и за тие што им ги продаваат ,заради тоа гледам како на нас да ни е до некој степен должност да ги информираме/упатиме
Поради таа причина нашата пасија споро напредува за разлика од порано кога леташе но, ако пациентите ги исконтролираме што да купуваат на нас ке ни биде подобро (звучи грубо ама е ефективно)

Последна промена:

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
За 5Ghz мислам дека е многу пореално да се зборува за Зен2+ за година дена. Можеби како што вика @ТАТА_МАТА го чуваат како џокер во случај Интел да понуди нешто во периодот меѓу Зен2 и Зен2+ па АМД да го исфрлат на пазарот пред време, не ова е пре шпекулативно во моментот и ми стои помалку веројатно. Оваа шпекулација ќе може подобро да се оцени одкога ќе се направат ревјуа на X570-ките и да видиме како се понашаат со 12 јадрениот процесор, па отпосле од тоа ќе може да се извади заклучок дали би можело 16 јадрен процесор да се стави на тие матични и да фукционира како што треба.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Intel Launches 10th Generation Ice Lake 10nm CPUs At Computex 2019, Now Shipping
Intel has officially launched its mainstream (and volume) 10nm CPUs dubbed Ice Lake. Featuring the Sunnycove microarchitecture, the Ice Lake CPUs are shipping right now and should be on the shelves shortly. As always, the mobility side starts to ship first with desktop and enthusiast following along later. There had been a lot of rumors that the company’s 10nm was in trouble but the messaging at the keynote and the fact that the mobility side is shipping should put those to rest.
If everything goes well, 10nm desktop processors will be landing sometime later this year and should finally put Intel back on track for its rhythmic cadence of process.

Intel 10nm Ice Lake Disclosures: 18% IPC Improvement, Clock Rates and More
The details and technical information the company disclosed at Computex 2019 is very impressive to say the least as the major architecture achieves 18% IPC improvement over Skylake and almost 40% in terms of raw performance.

Без многу галама, си ја завршиле домашната задача. 18% IPC значи дека новите Ice Lake процесори ќе се побрзи од новите Zen 2 процесори подеднакво(или нешто ситно побрзи) како што моменталните Coffe Lake-S се побрзи во однос на моменталните Zen+. Поточно ова значи дека процесорите на AMD и понатаму ќе се само алтернатива на поефтини и помалку брзи процесори во однос на Intel-овите. Останува да почекаме и да видиме како ќе се покажат едните и другите. Очекувам први протекувања со бенчмарци на Ice Lake да се појават во периодот кога Zen2 треба да излезе, т.е. за месеципол од сега.

Последна промена:
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Сите ја чекаме новата архитектура на Intel
AMD супер си се за разлика од тоа какви беа
Ова со автобусиве (ring bus) истера цела декада скоро
Intel мора да си ја средат 10nm бидејки многу од стварите се прекопирувале во 7nm. Иначе да не беше така одамна ке си скокнеа нод
Intel е гигант ама искрено ме интересира зошто до сеа не се префрлија на TSMC или да купат пак од Samsung нод oд 7nm како што направија претходно со GF
Како и да е се врати шмекот со процесориве :)
Сеа за сеа на обичен корисник и 6 јадра му се доволни

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Сите ја чекаме новата архитектура на Intel
И на AMD...
AMD супер си се за разлика од тоа какви беа
Супер се и ќе бидат по супер. Но најсупер од се е тоа што благодарение на нив има поместување во пазарот на x86 процесори.

Intel мора да си ја средат 10nm бидејки многу од стварите се прекопирувале во 7nm.
Не знам како ги разбираш процесите, но едниот со другиот се две различни приказни. Проблем кај 10nm беше UV ласерот за литографија кој по се изгледа требаше да биде EUV. 7nm користи EUV и ќе нема ниеден од проблемите кои ги имаше 10nm.

Иначе да не беше така одамна ке си скокнеа нод
Премногу пари и време се потрошени како и адаптации на фабрики за 10nm за да би си дозволеле таков потег.
Intel е гигант ама искрено ме интересира зошто до сеа не се префрлија на TSMC или да купат пак од Samsung нод oд 7nm како што направија претходно со GF
Прашањево е смешно. Од прилика би му дошло зошто Mercedes не произведува возила во фабрика на Dacia. Intel е лидер кога станува збор за производствени процеси и сите останати до сега беа многу зад него. 7nm процесот на TSMC е недораснат на Intel-овиот 10nm во секоја смисла. Нека не те буни бројчето, тоа не означува ништо технички но е само име на процес. Понатаму производствениот капацитет на TSMC не е доволен да покрие ни третина од потребите на Intel. Intel комплетно сам си ги развива своите производствени процеси и произведува во споствени фабрики.

Како и да е се врати шмекот со процесориве :)
Дефинитивно ова, но за да осетиме next level of computing е потребен и развој на графиката, мониторите и слично.
Сеа за сеа на обичен корисник и 6 јадра му се доволни
И 4 јадра со 8 трида се сосема доволни ако се брзи и ефикасни.

d0sada

hello world
18 февруари 2016
170
131
Скопје
d0sada's setup  
Processor & Cooler
Ryzen R7 5800X3D/ DeepCool LT520
Motherboard
ASRock X570 Steel Legend
Storage
Samsung 990 Pro 2TB/Samsung 980 1TB Pro/Samsung 860 Evo 250GB
PSU
Be Quiet! STRAIGHT POWER 12 1000W
RAM
G.SKILL Sniper X F4-3200C16D-16GFX 32GB(16GBx2)
Video card
Sapphire RX 7900 XTX Nitro+
Case
Fractal Design - Define R5 Black Window
Mouse
Bloody A4 A90
Keyboard
HyperX Alloy Origins Red Linear
Audio
Sony WH1000XM3
Monitor
ASUS VG27AQL1A 27"/ Dell P2720DC 27"/ Samsung S95B 55"
OS
Windows 10 64-bit Pro
Intel Launches 10th Generation Ice Lake 10nm CPUs At Computex 2019, Now Shipping

Без многу галама, си ја завршиле домашната задача. 18% IPC значи дека новите Ice Lake процесори ќе се побрзи од новите Zen 2 процесори подеднакво(или нешто ситно побрзи) како што моменталните Coffe Lake-S се побрзи во однос на моменталните Zen+. Поточно ова значи дека процесорите на AMD и понатаму ќе се само алтернатива на поефтини и помалку брзи процесори во однос на Intel-овите. Останува да почекаме и да видиме како ќе се покажат едните и другите. Очекувам први протекувања со бенчмарци на Ice Lake да се појават во периодот кога Zen2 треба да излезе, т.е. за месеципол од сега.

Не можеш сериозно ова да го тврдиш кога интел пуштија мобилно ѓубре, и го споредуваа со Зен+ АПу на амд дека ваделе повеќе перформанси на интегрираната графичка.

The Ice Lake lineup is destined for notebooks and other thing and light devices

aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9ML1AvODM5MjkzL29yaWdpbmFsL0JsdWVwcmludC1TZXJpZXNfTWF5LTE2LTIwMTlfQ09NQklORUQtRklOQUwtcGFnZS0wMTUuanBn

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Не ми е јасно што значи 18% подобар IPC од Skylake. Мислам јасно ми е што значи тоа, но не ми е јасно зошто е споредено со Skylake. Дали тоа под автоматизам подразбира и 18% подобрување од Coffee Lake пошто сите архитектури од Skylake до Coffee Lake се на 14nm транзистори? Ова не баш ми влегува во глава, ако може некој поубаво да ми објасни.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Не ми е јасно што значи 18% подобар IPC од Skylake. Мислам јасно ми е што значи тоа, но не ми е јасно зошто е споредено со Skylake. Дали тоа под автоматизам подразбира и 18% подобрување од Coffee Lake пошто сите архитектури од Skylake до Coffee Lake се на 14nm транзистори? Ова не баш ми влегува во глава, ако може некој поубаво да ми објасни.

Нема промени во микроархитектурата од Skylake наваму, па така споредбата во IPC важи подеднакво за Skylake, Kaby и Coffee Lake.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Значи ко @gOJDO шо викаше за АМД дека нема доволно инфо, за интел пак ни 1% од тоа инфо шо го имаме за АМД нема.

Не покажаа демо на новите десктоп шо ако излезат годинава ќе биде чудо. Јас мислам дека само тресеа слама и дека најрано 2020 ќе видиме 10нм десктопи од интел.

Секако и у секој случај добро е шо тресат слама за конкуренцијата да се одржува и цените да се спуштаат, така шо крајните корисници имаат највеќе ќар тука.

За 10нм мобилни (лаптоп) процесори е супер ако ги извадат годинава, а и стварно е битно шо направиле со пропустиве ко спектре, мелтдаун и спојлер.

Знам дека Кирил кажа дека не е тоа битно за крајни корисници но не се слагам - пошо автоматски апдејти на БИОС од ОЕМи ќе има за да ги санираат пропустите во претходниве генерации, шо секако ќе влијае на перформанси.

Едино со стари верзии на биос ќе си ги имаш иницијалните перформанси од Интел процесори - а тоа е на сопствен ризик (од аспект на безбедност).

Има доста ствари шо се дешаваат и интересна е климата у моментов, но јас стојам на моето мислење дека 2019 ќе биде година на АМД од аспект на сервери и десктоп, а и дека бар неколку модели на лаптопи можда ќе има со АМД процесори од повеќето ОЕМс.

ЕДИТ: последново го тврдам пошо иако интел имаа ете побрзи процесори, според статистиката која кружи онлајн минатата година АМД продале повеќе процесори од интел (за десктоп пазарот). Мислам дека овој тренд ќе продолжи најмалку годинава, и почетокот на следна година.

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Не покажаа демо на новите десктоп шо ако излезат годинава ќе биде чудо.
Ни AMD не покажале ако гледаме така. Ваљда Cinebench run не го есапиш за demo...

Знам дека Кирил кажа дека не е тоа битно за крајни корисници но не се слагам - пошо автоматски апдејти на БИОС од ОЕМи ќе има за да ги санираат пропустите во претходниве генерации, шо секако ќе влијае на перформанси.
Ова не знам од каде ти е ко информација. Ама до сега се што е софтверски има можност да се исклучи да не го е*ава системот.

Едино со стари верзии на биос ќе си ги имаш иницијалните перформанси од Интел процесори - а тоа е на сопствен ризик (од аспект на безбедност).
Ќе повторам, смешен е муабетов за безбедност од spectre/meltdown на десктоп. Не знам дали знаеш кои предуслови треба да бидат исполнети за да може да се деси.

Има доста ствари шо се дешаваат и интересна е климата у моментов, но јас стојам на моето мислење дека 2019 ќе биде година на АМД од аспект на сервери и десктоп, а и дека бар неколку модели на лаптопи можда ќе има со АМД процесори од повеќето ОЕМс.
И јас се согласувам дека 2019 ќе биде претежно година на AMD.

ЕДИТ: последново го тврдам пошо иако интел имаа ете побрзи процесори, според статистиката која кружи онлајн минатата година АМД продале повеќе процесори од интел (за десктоп пазарот). Мислам дека овој тренд ќе продолжи најмалку годинава, и почетокот на следна година.
Не знам по кои кругови си правите статистика онлајн, ама минатата година Intel продале 6 пати повеќе десктоп процесори на број од AMD.
Intel Vs. AMD: Battle For Market Share - Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ:AMD) | Seeking Alpha

49636850-1551979076204117_origin.png

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Ни AMD не покажале ако гледаме така. Ваљда Cinebench run не го есапиш за demo...

Ова не знам од каде ти е ко информација. Ама до сега се што е софтверски има можност да се исклучи да не го е*ава системот.

Ќе повторам, смешен е муабетов за безбедност од spectre/meltdown на десктоп. Не знам дали знаеш кои предуслови треба да бидат исполнети за да може да се деси.

И јас се согласувам дека 2019 ќе биде претежно година на AMD.

Не знам по кои кругови си правите статистика онлајн, ама минатата година Intel продале 6 пати повеќе десктоп процесори на број од AMD.
Intel Vs. AMD: Battle For Market Share - Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ:AMD) | Seeking Alpha

49636850-1551979076204117_origin.png

Табелата е за вредност на акции шо валјда не е директно врзано со продажба. Информациите ми се стално од јутуб (линус, хардвер анбоксд) тие канали шо ги следам. Како и да е, ми се свиѓа дека доста си објективен на темиве и во главно се согласувам со битните аргументи.

Само шо кај шо јас навивам за (или ги ценам) АМД повеќе ти делуваш ко да навиваш за (или ги цениш) Интел повеќе :) Затоа у деловите кај шо владеат шпекулации или сопствени емоции, ти тежнееш да си на страна на Интел (или бар така ми изгледа) а јас сум на страна на АМД (не само шо изгледа, туку стварно сум. ми се свиѓа АМД, не ми се свиѓаат Интел иако имам само Интел процесори)

Да се вратам на битното:
Синебенч е сепак демо, кажува дека процесорот е физички у сокет и дека може да се тестира, дека е блиску до финални спецификации (а не само демо примерок) и дека наскоро ќе го има на тестови и по јутуб и слично.

Од друга страна Интел немаа ниту демо примерок, шо значи немаат ни нешто као девелопмент верзија шо може да ја земат и да ја стават у демо тестови.

Затоа викам дека 2020 најрано ми изгледа дека ќе видиме нови 10нм десктопи од Интел. Пошо коа имаа демо примерок од 28нм процесор, одма трчаа да го покажат на сцена иако цел фрижидер ставија да го лади.

Проста логика е, да имаа било шо ќе го покажеа. Вака само блефираат (мое мислење - а и така изгледа пошо немаат ништо да покажат).

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
И јас бев die hard INTEL. Два ПЦ во ординација ми се на интел, 2 лаптопа интел, ХТПЦ интел, од домашниве ПЦ интел. Зедов ради хајпот Рајзен 2600 и сум презадоволен. Како да не бидам. 5 години чекав на интел од 2013 седев со 2600к и немав причина да надоградам иако сакав. Не ги обожавам ни амд многу, но секогаш навивам за послабиот :) Само така ќе добиеме подобри продукти за подобра цена. Интел не крадеше 5 генерации.
Замислете за споредба, нвидиа како што доминира од 6та серија, да даваа само инкрементално покачување од 5% на генерација до каде ќе бевме? И тие држеа монопол, можеби и поголем од тој на Интел. Но Јенсен убаво се изјасни, ние се натпреваруваме со самите себе прво, па потоа со конкуренцијата, па даваа по 25+ проценти подобрувања од генерација во генерација.

Онтопик во однос на демото: Интел презентира нешто слично како Амд во јануари, можеби и со позавршен продукт. И погледнете им требаат дури 7-8 месеци за да бидат достапни на маркет. Тоа значи, интеловите најрано ги очекувам во крај на q1 2020.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Tоа на сликата е информација од АМД а не од Интел.
https://www.extremetech.com/computing/291032-amd-gains-market-share-in-desktop-and-laptop-slips-in-servers

Мислам неспорно е дека АМД продава повеќе во моментот. Погледни Амазон, Geishezals или подетална анализа од Forbes и , секаде истата приказна е. Кога има дуопол, мислам дека не е можно некој да продава 6 пати повеќе од конкуренцијата а да му опаѓа пазарниот удел.

7 февруари 2013
951
1.090
Дечки, во план ми беше за 2 недели отприлика да склопам ПЦ за другар, он не се разбира али
i5 9600к ладен со Kraken Х62, да работи клокнат на околу 5GHz со Strix Z390 и RTX2060
стриктно за гејминг..
Дали сега да се почека и да се оди со Strix X570 и 3700Х/3800Х (зависи од цените тука)?
Што мислите...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Дечки, во план ми беше за 2 недели отприлика да склопам ПЦ за другар, он не се разбира али
i5 9600к ладен со Kraken Х62, да работи клокнат на околу 5GHz со Strix Z390 и RTX2060
стриктно за гејминг..
Дали сега да се почека и да се оди со Strix X570 и 3700Х/3800Х (зависи од цените тука)?
Што мислите...

Почекај бенчмарци ако му се чека. Ако не му се чека иди со првичната идеја.

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230

Up to 4/8 = многу скапо производство
up to 4.1 GHz = ќе грее ко лудо
Од овие две се гледа дека интел тек сега почнале со 10нм.
За разлика од претходните натпреварувања, Амд вади 64 битен процесор, Интел за помалку од година вади 64 битен процесор, сега интел не мрдна од 14нм 4-5 години.
Интел моментално е во многу лоша позиција, ти сакал или неќел да признаеш на Амд му требаа 4-5 години за да го извади Зен, Џим Келер што го направи Зен сега работи за Интел веќе некоја година и ќе му требаат уште 2-3 години на интел да излезе со нешто ново и драстично подобро од тоа на Амд, бидејќи Џим Келер ќе има неограничен буџет и ќе има поголема слобода во експериментирањето, до тогаш сите ќе се радуваме дека ете после 10 години најутепаниот десктоп процесор е 6 јадрен

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Mozi do zimo intel ke izvadi desktop procesori i3 10nm, isto kako sto 7nm bese namenet za mobilni I uste ne bese sozrean za visoki perfomansi taka I 10nm od Intel, ova sto kazuva up to 4.1Ghz treba uste dosta da papaat i novite HEDT procesori ne se najdevajde deka ke bidat 14nm dolgo vreme, a vo meguvreme epyc od amd ke izgleda wet dream

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
дечки ваши мислења
View: https://www.youtube.com/watch?v=hBFjon7j8Dg

јас ја чекам новата архитектура од intel па ке видиме тогаш (десктоп и сервери, лаптопи не ме интересираат)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
дечки ваши мислења
View: https://www.youtube.com/watch?v=hBFjon7j8Dg

јас ја чекам новата архитектура од intel па ке видиме тогаш (десктоп и сервери, лаптопи не ме интересираат)

Типов вика дека Зомбиленд и МДС се озбилна работа, и вика дека ако мислите дека не се голема работа пропустиве на интел - тотално сте во грешка.

Јас се слагам дека можда не се болка за умирање (и се надевам пошо ко шо кажав само интел процесори иам) - ама дефинитивно не се нешто занемарливо.

Call me crazy ама ќе отидам до таму шо ќе отворам едно прашање: дали можда Интел знаеле дека чиповите не се толку безбедни, но ги направиле така за да извадат повеќе перформанси?

Во смисла немале друг побезбеден начин, ама решиле дека веројатно никој нема да ги најде пропустиве - најбитно било да бидат најдобри перформанси за да ја газат конкуренцијата.

И начинот на кој ги хендлуваат работиве исто ко епл со тастатурите, ко фластер/ханзапласт да ставаат на проблемот. Не гледам објави дека новиот 9900КС ги има закрпено срањава. Напротив, за да извадат 5 гигахерци на сите јадра сигурно ништо не пипнале шо може да намали перформанси.

Не е заебанција да имаш нешто шо не е сигурно, посебно во оваа ера кога и на форумов читам дека има разни проблеми со рансомвер и шо ти знам шо...

BONUS - fresh out of the oven видеа:

View: https://www.youtube.com/watch?v=8i67R5bnb14

View: https://www.youtube.com/watch?v=cwNKwAFNFrg

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Табелата е за вредност на акции шо валјда не е директно врзано со продажба.
Не е тоа табела за вредност на акции туку табела за уддел во маркет по продадени примероци.

Информациите ми се стално од јутуб (линус, хардвер анбоксд) тие канали шо ги следам. Како и да е, ми се свиѓа дека доста си објективен на темиве и во главно се согласувам со битните аргументи.
Нешто имаш измешано брзина за некои работи, можеби од таквите про-АМД приказни каде фиљан дуќанче продало појќе АМД процесори од Интел процесори, па како и други си доведен во заблуда дека АМД продало повеќе процесори од Интел. Имај на ум дека дури и АМД да се многу подобри од Интел и да ги даваат гратис процесорите пак нема да можат да продадат повеќе процесори од Интел од проста причина што пазарот бара многу повеќе од што третите производители за АМД можат да произведат. Значи и АМД да ги продава сите процесори директно од производствена линија на третите производители како ТСМЦ и ГлоФо, пак нема да можат да продадат повеќе процесори од Интел. Едноставно тие трети производители немаат доволно капацитет колку Интел и тоа е една голема причина зошто одредени ОЕМ производители се врзуваат стрикно со Интел и не го приметуваат АМД.

Само шо кај шо јас навивам за (или ги ценам) АМД повеќе ти делуваш ко да навиваш за (или ги цениш) Интел повеќе :) Затоа у деловите кај шо владеат шпекулации или сопствени емоции, ти тежнееш да си на страна на Интел (или бар така ми изгледа) а јас сум на страна на АМД (не само шо изгледа, туку стварно сум. ми се свиѓа АМД, не ми се свиѓаат Интел иако имам само Интел процесори)
Не е точно ова кое го кажуваш, но дури и да е така е во ред. Јас само тежнеам да сум објективен и да сум не пристрасен. Поточно сум љубител на подобрите перформанси и поновите технологии. Јас никаде не реков дека Зен 2 не чини и слично, напротив реков дека е топ и дека добро си гази. Читни ги моите коментари наназад на темава. Но запаѓање во филм дека АМД ќе ги прегазат Интел е или големо непознавање или голем фанбоизам. Тоа е штетно за самиот фанбој но и за оние кои ќе го прочитаат и ќе извлекуваат заклучоци од неговите постови, а ова е особено недобро ако е респектиран член во одредена заедница.

Да се вратам на битното:
Синебенч е сепак демо, кажува дека процесорот е физички у сокет и дека може да се тестира, дека е блиску до финални спецификации (а не само демо примерок) и дека наскоро ќе го има на тестови и по јутуб и слично.
Од друга страна Интел немаа ниту демо примерок, шо значи немаат ни нешто као девелопмент верзија шо може да ја земат и да ја стават у демо тестови.
Ова што го велиш не е точно. За такво демо на примерок Интел веќе поодамна направија: Intel demonstrates 10nm Ice Lake processor, promises PCs will ship with it later this year
За мене е демо кога ќе направат компетни бенчмарци на битни апликации и кога ќе дозволат на луѓе да ги прочепкаат.

Проста логика е, да имаа било шо ќе го покажеа. Вака само блефираат (мое мислење - а и така изгледа пошо немаат ништо да покажат).
Ако ја пратиш хардвер-сцената подолго време ќе знаеш дека Intel токму така без најави знаат да извадат нешто бомбастично. Обратно од нив, АМД знаат да се удават од лајна јадење за на крај да извадат лајнo производ. Патем, зошто да покажуваат нешто? Секако го доминираат пазарот додека АМД се тие кои треба да се докажуват за да освојуваат. И глеј го ова како кога играш Покер, не му ги покажуваш твоите карти на противникот.

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно