Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
@gOJDO На крајот на краиштата, не е битно што мислиме ние, обичните смртници и какви заклучоци донесуваме од пар информации и од по некој бенчмарк кога АМД ги освои и ќе соработува со најголемите гиганти во ИТ индустријата- Google, Microsoft, Sony...

Речиси се ќе биде на АМД хардвер, а овие гиганти не можеш да ги подлажеш со привремен успех и нешто поефтина цена. Ова е бизнис од милјарди и милјарди долари и за да се нафатат да го играат орото со АМД, се правеле анализи, калкулации, пресметки... За да се осигураат дека АМД го има најдобриот производ по најдобра цена во сите сегменти од производството.

Истотака, сите овие договори со гигантите се подолгорочни (сигурно нема да ја изградат цела инфраструктура, за по една година да речат Ај сега со Интел ќе одиме) што укажува на тоа дека во догледно време АМД е Бест бај опцијата. А дека Интел ќе се врати, поголем и посилен нема дилема

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
Само шо кај шо јас навивам за (или ги ценам) АМД повеќе ти делуваш ко да навиваш за (или ги цениш) Интел повеќе :) Затоа у деловите кај шо владеат шпекулации или сопствени емоции, ти тежнееш да си на страна на Интел (или бар така ми изгледа) а јас сум на страна на АМД (не само шо изгледа, туку стварно сум. ми се свиѓа АМД, не ми се свиѓаат Интел иако имам само Интел процесори)

Да, ти навиваш за АМД, гојдо за Интел но тоа мене не ме интересира. Ме интересира што е реално и вистинито. Затоа кога пишувате (особено ти ТошеИкс), труди се да бидеш објективен а не да ги прикажуваш работите низ призмата на твоите преференци према АМД. Така воопшто не си корисен а постовите ти се контрапродуктивни и ги тераат читателите на погрешни заклучоци.

Тоа ти е исто ко муабетот христијани и муслимани се убиваат меѓу себе и пробуваат да докажат две различни работи кои и онака се погрешни. Тој што знае да резонира ќе ги игнорира и едните и другите. Но тој што не знае да резонира ќе биде ефектуиран и таа борба вечно ќе трае на зло на целата популација.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64

Ако се земе во предвид дека 2950X вади околу 3300-3500 скор на 4.1Ghz ова е одличен скор. Потрошувачката е исто доста добра, околу 40% помалку од 2950X. Но 84-85 степени температура е превисока за редовна и континуирана употреба, што значи дека во реално сценарио скорот би бил барем 5% помал. Сепак, доста импресивно.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ако се земе во предвид дека 2950X вади околу 3300-3500 скор на 4.1Ghz ова е одличен скор. Потрошувачката е исто доста добра, околу 40% помалку од 2950X. Но 84-85 степени температура е превисока за редовна и континуирана употреба, што значи дека во реално сценарио скорот би бил барем 5% помал. Сепак, доста импресивно.
Тоа е инжинерски примерок на процесор кој не е со финална ревизија и е оверклокуван со водено ладење. Retail верзијата сигурно ќе троши многу помалку.

Да, ти навиваш за АМД, гојдо за Интел но тоа мене не ме интересира.
Многу македонски систем за доенсување заклучоци имаш, т.е. систем: Ако не си за СДСМ значи си за ВМРО и обратно...

Искрено навивам, т.е. посакувам AMD да има добар продукт, но желбите се едно а реалноста и нејзиното согледување се друго. Ја пратам хардвер сцената, особено на x86 процесори повеќе од две децении и сум само реален. Многу пати до сега AMD ваделе производи за кој се правело невиден хајп за на крај да бидат fail, а секогаш кога ќе изваделе нешто добро или подобро од Intel набрзо следел одговор на Intel кој резултирал со задушување исто како што турците го задупшиле Илинденското Востание.

Ботом лајн, тоа што јас лично во моментов преферирам Intel за мои лични конфигурации е само затоа што имаат подобри процесори. Едноставно сакам да имам најдобар десктоп процесор за работите кои ги правам. Меѓутоа кога се работи за муштерија во зависност од буџетот и потребите му предлагам соодветно најисплатлива конфигурација. Во последнава година имам продадено подеднакво AMD и Intel конфигурации меѓу кои поскапите биле претежно со Intel процесори. До пред 3 години, т.е. до пред Ryzen продавав исклучиво Intel конфигурации, а тоа е така затоа што AMD немаше никаков производ кој можев да го препорачам и понудам во никој ценовен ранг.

Последна промена:

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Aко имате финансиски бенефит од фанбоизмот, разбирам. Ако немате, што се расправате без врска лол :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
Многу македонски систем за доенсување заклучоци имаш, т.е. систем: Ако не си за СДСМ значи си за ВМРО и обратно...

Многу македонски систем за перцепција имаш, типично погрешен.
Јас не велам дека ти навиваш за Интел, само му реплицирав на Тоше и неговиот пост го земав како пример.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Тоа е инжинерски примерок на процесор кој не е со финална ревизија и е оверклокуван со водено ладење. Retail верзијата сигурно ќе троши многу помалку.

Можеби, но колку би можеле да успеат во тоа, со обзир на тоа што чиплетите се тие истите што се на 8/12 јадрените процесори? Сепак мислам дека и крајната верзија ќе биде тука некаде без некои поголеми промени. Ми стои дека целта ќе им биде 75 степени на сите јадра, над тоа најверојатно ќе може да се клока но ризикот ќе биде поголем од потенцијалниот бенефит.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Многу македонски систем за перцепција имаш, типично погрешен.
Јас не велам дека ти навиваш за Интел, само му реплицирав на Тоше и неговиот пост го земав како пример.
Македонска работа...

Можеби, но колку би можеле да успеат во тоа, со обзир на тоа што чиплетите се тие истите што се на 8/12 јадрените процесори? Сепак мислам дека и крајната верзија ќе биде тука некаде без некои поголеми промени. Ми стои дека целта ќе им биде 75 степени на сите јадра, над тоа најверојатно ќе може да се клока но ризикот ќе биде поголем од потенцијалниот бенефит.
Јас очекувам 16 јадрениот да има boost колку и 8 јадрените, т.е. до 4.5GHz(макс 4.6GHz) на две јадра и 4.1GHz на сите 16, сето ова со воздушен кулер малку подобар од оној кој доаѓа со 2700X.

Како и да е, не очекувам да ги видиме овие 16 јадрени верзии на десктоп за брзо. Најнапред треба да излезат за TR4 платформата. Верувам дека во моментов AMD ги собира најдобрите примероци токму за неа.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Македонска работа...

Јас очекувам 16 јадрениот да има boost колку и 8 јадрените, т.е. до 4.5GHz(макс 4.6GHz) на две јадра и 4.1GHz на сите 16, сето ова со воздушен кулер малку подобар од оној кој доаѓа со 2700X.

Како и да е, не очекувам да ги видиме овие 16 јадрени верзии на десктоп за брзо. Најнапред треба да излезат за TR4 платформата. Верувам дека во моментов AMD ги собира најдобрите примероци токму за неа.

И ја сум тука некаде со прогнозата, но мислам дека ќе идат со 3.7 Base а 4.6 single, а при целосно оптоварување со рендер или слично ќе иде до 4.0 без да крева висока температура. 4.1-4.2 ќе биде ваљда за курчење. 12 јадрениот е 3.8 base, затоа мислам дека 16 јадрениот нема да ја постигне таа фреквенција, додека 4.6 на единечно јадро би требало да оди без проблем, зошто како што викаш, ќе ги одберат најдобрите чиплети.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Може некој да ми објасни што е разликата помеѓу F i KF на новите процесори на Intel?

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Може некој да ми објасни што е разликата помеѓу F i KF на новите процесори на Intel?
Тоа значи дека нема да имаат графички процесор во CPUто.
F - Нема графичка, со фиксна фрекфенција.
KF - Нема графичка, може да се клока.
Чекам и јас да видам перформанси од ова во однос на температурна разика.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Чекам и јас да видам перформанси од ова во однос на температурна разика.
Нема да има никаква разлика бидејќи чиповите се исти, графиката на F е исклучена по дифолт на ист начин како кога ќе ја исклучиш во BIOS кај нон-F верзиите.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Неискрен е дечкото во последното видео. Вика дека AdoredTV беше 100% во право пред 5 месеци, но тоа не е точно. Буквално ниту еден од процесорите не ги погоди. Освен на 1-2 каде што го погоди основниот клок, ниту ги погоди турбо фреквенциите ниту цените, дури ни процесорите не му се именувани како што треба .... Лево се неговите "веродостојни“ ликови, десно фактичката состојба. Ден и ноќ ако ме прашаш мене.

sYQWK1T.png

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Муабетот дека повеќе троши Интел ехх...

Кога беа актуелни Vishera на АМД на форумов се фрлаа дрва и камења како астрономски цени за струја ќе дошле и никако да не се зима тоа ѓубре. Сега кога Интел повеќе троши, нема да приметиме.

А мене па за геjминг интелот ми троши помалце од AMD-то кој конвертира h264 во HEVC 24/7.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
aj да бидеме реални , на кого му е гајле кој колку троши освен ако не е х2 разликата
ако е за тоа ај да не купуваме компјутери и дома на свеќи да бидеме :)
Битни ни се само перформанси така да case closed
или можеби во блиска иднина ке имаме ARM компјутери

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Кога беа актуелни Vishera на АМД на форумов се фрлаа дрва и камења како астрономски цени за струја ќе дошле и никако да не се зима тоа ѓубре. Сега кога Интел повеќе троши, нема да приметиме.
Ко прво никад не била актуиелна Vishera. Ако сакаш да споредуваш има ОГРОМНА разлика. Vishera кога излезе имаше перформанси како процесорите на Intel пред 3-4 генерации, а грееше два-три пати повеќе од соодветен процесор на Intel. Ова нема никаква допирна точка со случајов, каде новите процесори на AMD кои допрва треба да излезат ќе бидат поефикасни со 20-30%. Нејсе, кога ќе почнат да се продаваат Zen 2 секако ќе има мрчење дека Intel трошат и греат повеќе од AMD за исти перформанси.

aj да бидеме реални , на кого му е гајле кој колку троши освен ако не е х2 разликата
Не би рекол дека не ни е гајле. Топлината е проблем. Повеќе топлина значи повеќе галама од кулери и поскапо ладење. Особено е проблем за малите и моќни системи каков што е на пример мојот со mATX матична плоча во NZXT H400i куќиште, клокнат 9900K процесор на NZXT Kraken X62 и клокната 1080TI. Морав да направам компромис на оверклокот затоа што ми греат.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
100% се согласувам
потрошувачка = температура = галама и зголемен ризик нешто да откаже побрзо
Сакав да кажам дека сите имаме лимит до каде трпиме.
Ама искрено сите сме спремни да го трпиме тоа доколку перформансите се подобри во однос на потрошувачката
Многу ме интересира што ке се случи со ARM и Windows тие имаат ненормално добра ниска потрошувачка во споредба со Intel/AMD
Koнечно зголемена конкуренција :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Ко прво никад не била актуиелна Vishera. Ако сакаш да споредуваш има ОГРОМНА разлика. Vishera кога излезе имаше перформанси како процесорите на Intel пред 3-4 генерации, а грееше два-три пати повеќе од соодветен процесор на Intel. Ова нема никаква допирна точка со случајов, каде новите процесори на AMD кои допрва треба да излезат ќе бидат поефикасни со 20-30%. Нејсе, кога ќе почнат да се продаваат Zen 2 секако ќе има мрчење дека Intel трошат и греат повеќе од AMD за исти перформанси.

Ако не биле FX процесорите актуелни што било тогаш? Хасвел i3 и FX6300 имаа исти перформанси во игри, FX6300 беше Q4-2012, а i3 4130 Q3-2013 (значи понов) и пак се советуваа луѓе да го земат и3 као демек АМ3+ била мртва платформа, трошела повеќе итн (пошто на интел платформите нели живеат подолго) и најважно во игри биле поспори. Како демек ќе змеш и5 или и7 покасно (овој виц да).

А FX6300 (дури и како 3 јадрен да го рачунаме) беше поефтин и побрз од i3 хасвел. Ама секој си има право на мислење. А тоа дека биле 3-4 генерации поспори е кога се споредуваа high end FX 8ххх од 200 евра со high end intel од 500 евра. Тука да, имаше огромна разлика.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Ако не биле FX процесорите актуелни што било тогаш? Хасвел i3 и FX6300 имаа исти перформанси во игри, FX6300 беше Q4-2012, а i3 4130 Q3-2013 (значи понов) и пак се советуваа луѓе да го земат и3 као демек АМ3+ била мртва платформа, трошела повеќе итн (пошто на интел платформите нели живеат подолго) и најважно во игри биле поспори. Како демек ќе змеш и5 или и7 покасно (овој виц да).
Се согласувам со ова кое го пиша, но многу малку случаи се поклопуваат со вакво сценарио на лоу баџет гејминг систем. Во светот, т.е. во нормални држави, просечен гејминг компјутер носеше i5 со себе. А алтернатива на i5 Haswell од AMD беше Vishera која трошеше двојно повеќе и во просек имаше драстично помали перформанси.

А FX6300 (дури и како 3 јадрен да го рачунаме) беше поефтин и побрз од i3 хасвел.
Не сум сигурен за побрз, можеби во некои апликации, но затоа во други го јадеше. За поефтин и тоа е дискутабилно.

Ама секој си има право на мислење. А тоа дека биле 3-4 генерации поспори е кога се споредуваа high end FX 8ххх од 200 евра со high end intel од 500 евра. Тука да, имаше огромна разлика.
Не знам што спомнуваш пари кога AMD немаа производ за да продадат. Да имале сигурно немало да биде 200 евра. И да 3-4 генерации. Ако сакаш да споредуваме FX8350 не беше кадарен да се справи со 3-4 генерации постариот i7 990X.

[/QUOTE]

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Цел живот користам Интел и никој пат до сега не сум користел АМД, од секогаш сум ги мразел, но времињата се сменија, БРАВО за АМД, секоја чест за тоа што го направија со Rayzen, требаше кога тогаш да се израмнат со Интел. Ако продолжат со вакво темпо, ќе размислам за следната конфигурација дали да ја правам со АМД. :)

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно