Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Отприлика така е, а плус шо ги намалија потрошувачките така шо според тоа и според ептен квалитетните плочи се очекува и подобар оверклок да иде.

Ама во пракса ќе видиме. И јас не верувам дека е 15% у сите сценарија, ама сигурно не е ни 0% у некои сценарија.

Ако е најмалку 10% па се до 15%, секако ќе се ѕвер процесориве.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Види го видеото на Линус. И он вика толкава масовна поддршка од партнери со High End плочи дека е показател. Плус шо вика дека според роадмапот на интел дури 2020 и тоа со големо АКО ако извадат нешто да парира. Плус и он вика дека колку шо он имал инфо изгледа дека АМД се подобри у моментов и у сингл кор и у мултикор од Интел у секој ранг. (негови зборови не само мои)
Дај линк од видеото, не е едно миљарда се. Тоа што изгледа некому е едно, а како ќе биде е друго. Од ова кое сега го тврди AMD мене не ми изгледа дека имаат подобри десктоп процесори.

Плус шо 16 јадрени процесори ќе вадат (сите тек-тубери тоа го викаат пошо производителите на матични збореле дека матичните ќе ги подржуваат 16 јадрените).
Дали ќе извадат останува да видиме. Верувам дека не би сакале да си прават конкуренција сами на себе, т.е. на ThreadRipper која е скапа платформа. Понатаму, прашање е какви перформанси ќе има 16 јадрен процесор со само 2 канали DDR4. Мислам дека се недоволни и дека ќе потфрла во перформанси. Ако можеш најди споредби на 32 јадрен ThreadRipper спореден со 32 јадрен EPYC на иста фрекфенција, TR сериозно потфрла во многу апликации поради осакатеност со мемориски проток.

Подлите финти се тоа шо интел со децении подли тактики користи за да прави нефер конкуренција со АМД, со тужбите и се тоа (гледај видеото на Adored TV за Intel Anti-competitive практики)...
Зборуваш за нешто што било пред 15 години. Од Core 2 наваму Intel практично нема конкуренција. Поточно од Sandy Bridge наваму AMD буквално не е никаква конкуреницја во никаков сегмент. Значи е апсолутна 0. СО маркет шер помал од 1% во серверскиот дел AMD практично не постоеше. После двоцифрен број години со Ryzen/EPYC AMD почна повторно да постои. Така со муабетов за подли финти млатиш одамна умрен и распаднат коњ.

За другово на веб сајтот на интел пишува дека гигахерците се макс за едно јадро кои се означени.
Да така пишува, мислев дека важи за сите од 9-та генерација, но важи само за К верзиите дека max boost се однесува за 2 јадра.
Intel-Core-i9-9900K-i7-9700K-2.png

Intel-Core-i9-9900K-i7-9700K-1.png

Intel Core i9-9900K will boost up to 4.7 GHz with all eight cores | VideoCardz.com
Сега Intel најави нов модел i9 9900KS кој има 5GHz boost на сите 8 јадра:
Intel Previews Core i9-9900KS CPU & Gen 11 Ice Lake Graphics

Значи не водам инает у работиве само велам дека ми изгледа ко да интел се у моментов комплетно под палецот на АМД за прв пат од 2000та година некаде.
Мене ова што го велиш ми изгледа смешно. Да не постои закон за дуопол во Америка, Intel ќе го купи или уништи AMD за 24 минути.

А за графика од 1000 денари се наоѓа на старо де.
Збориме за нови системи од над 1500 евра со процесор од 500 евра. Зошто некој би купил половна графичка картичка од 1000 денари? И зошто воопшто да купи графичка картичка, па макар вредела и 1000 евра а му ја дале за 1000 денари, кога нема потрба од неа? Како што ти кажав имам продадено 2 системи со 9900K без графичка картичка.

А да не збориме дека, пак ко шо вика Линус, ова не е удар само на десктоп сегментот туку уште поголем е на СЕРВЕРСКИОТ пазар пошо у одредени ситуации таму ДУПЛО подобар е ЕПИК од најдоброто шо го има Интел.
Тоа е веќе друга тема. За сервер сегментот апсолутно се согласувам дека Intel сериозно ќе го јаде односно веќе сериозно го јаде така што губи маркет шер, а допрва ќе губи многу повеќе. Самата архитектура со MCM дизајн од повеќе чиплети е одлично решение на кое intel во моментов сеуште нема одговор. Одговорот ќе биде такво, малку посифтицирано, решение што значи дека во тој дел Intel ќе ја прати играта на AMD. Но ова нема врска со desktop. Oва кое AMD го најави за desktop e недоволно за да го загрози Intel на било каков начин и за било што. Да извадеа 8 јадрени процесори на над 5GHz со цени од по $250 ќе беше интересно. Но вака се само поефтина и помалку брза алтернатива на Intel.

А и у мобилниот (лаптоп) пазар почнуваат да нагризуваат.
Со Zen2 кој има предност на ниска потрошувачка очекувам зеризно да гризнат, т.е. да одгризат огромно парче од колачот. 7nm Zen2 дериват со Navi интегрирана графика ќе троши и ќе грее многу малки и ќе има подобри перформанси од Intel-овите решенија за било кој TDP. Нема да ме зачуди ако луѓето почнат да бараат лаптопи со AMD процесори токму поради ова, исто како што сега бараат со Intel.

Сево ова ќе нагризе многу од профитот на интел у следниве година две, и тоа може многу да смени.
Се слагам дека ќе нагризе многу од профитот, но за да може мног да смени треба ова да трае една-две децениии. За една година од сега Intel веќе ќе биде спремен да одговори на што и да следно од AMD. Тој одоговор не очекувам да биде како овој на AMD, да ги стигне онаму каде што потфрла. Очекувам да ги прегази исто како што направи со Core 2 на времето.

а да не збориме (пак ќе го цитирам Линус) дека со технологија (PCIe 4.0 со дупло повеќе бендвид, Corsair SSD пример на PCIe 4.0 веќе е објавено со проток од 5 гигабајти на секунда!) се исто пред интел моментално на пазар.
Освен маркетинг за неписмена раја нема никаков бенефит од PCIe 4.0 во моментов, како за графичките картичка, така и за SSD-ата. За SSD-ата она кое е битно за респонсивност се 4K перформансите, а таму Intel се светлосни години пред сите. За графичките картички ти предлагам да прегледаш видеа со споредба на перформанси меѓу 8 и 16 PCI-e 3.0 на ентузијастички графички картички. Со уште повеќе бендвит ќе се добијат уште помалку подобрувања, т.е. 0%.

И да не заборавиме на тоа дека не се подложни на спектре, мелтдаун и сите други пропусти кои интел сеа ако ги пачира ќе загуби многу перформанси.
И ова за е сосема ирелавантно за desktop системите. Има улога кај сервери кои користат многу битни податоци.

Едниот пропуст дури зборат дека за да се избегне мора да се исклучи хајпертрединг. Имаше видео на јутуб баш од Hardware Unboxed мислам за тоа какви се перформансите на интел без хајпертрединг (ако сакаш да си заштитен од пропусти).

How Screwed is Intel without Hyper-Threading?

View: https://www.youtube.com/watch?v=O9t7u5pM1cE&t=860s
Сосема небитно за десктоп системи.

Која е разликата меѓу 3800Х и 3700Х освен речиси двојно поголемата потрошувачка. Некако овој 3800Х ми се чини непотребен.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Во реалниот свет практично незначителна, повисоки 300MHz base и 100MHz boost фрекфенции. Практично 3800X се најдобрите примероци. Ваквата минорна разлика во перформанси меѓу нив ми е показател дека се избинувани до максимум и дека практично 4.3GHz, максимум 4.4GHz (кај исклучителни примероци) ќе биде оверклок на сите јадра.

Чекајте другари, нели зголемувањето на ИПЦ е право пропорционално со зголемување на фрекфенција? Ако зголемениот ипц на 3700х е 15 проценти, наспроти 2700х, според него можеме да пресметаме дека 3700х на 4.4 гхз турбо фрекфенција, е исто како 2700х на 4.4 х 115%, т.е рајзен 3000 на 4.4гига = рајзен 2000 на 5.02гхз. Затоа и имаше појаки сингл кор перформанси од 9700к.

Тоа што сите го очекуваа беше 4.8-5гхз на 8/16 рајзен. Па луѓе тоа е 40% зголемени перформанси од една генерација 2700x на 3700х
IPC (insrtuctions per clock) значи колку инструкции може да изврши еден трид од едно јадро за еден циклус (1Hz). Тој параметар е различен за различни апликации, па кога се кажува дека некој процесор има повисок IPC за xx% од друг тоа значи дека едниот процесор во просек е побрз за xx % на иста фрекфенција, ист број на јадра и ист број на тридови од друг.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Дај линк од видеото, не е едно миљарда се. Тоа што изгледа некому е едно, а како ќе биде е друго. Од ова кое сега го тврди AMD мене не ми изгледа дека имаат подобри десктоп процесори.

Дали ќе извадат останува да видиме. Верувам дека не би сакале да си прават конкуренција сами на себе, т.е. на ThreadRipper која е скапа платформа. Понатаму, прашање е какви перформанси ќе има 16 јадрен процесор со само 2 канали DDR4. Мислам дека се недоволни и дека ќе потфрла во перформанси. Ако можеш најди споредби на 32 јадрен ThreadRipper спореден со 32 јадрен EPYC на иста фрекфенција, TR сериозно потфрла во многу апликации поради осакатеност со мемориски проток.

Зборуваш за нешто што било пред 15 години. Од Core 2 наваму Intel практично нема конкуренција. Поточно од Sandy Bridge наваму AMD буквално не е никаква конкуреницја во никаков сегмент. Значи е апсолутна 0. СО маркет шер помал од 1% во серверскиот дел AMD практично не постоеше. После двоцифрен број години со Ryzen/EPYC AMD почна повторно да постои. Така со муабетов за подли финти млатиш одамна умрен и распаднат коњ.

Да така пишува, мислев дека важи за сите од 9-та генерација, но важи само за К верзиите дека max boost се однесува за 2 јадра.
Intel-Core-i9-9900K-i7-9700K-2.png

Intel-Core-i9-9900K-i7-9700K-1.png

Intel Core i9-9900K will boost up to 4.7 GHz with all eight cores | VideoCardz.com
Сега Intel најави нов модел i9 9900KS кој има 5GHz boost на сите 8 јадра:
Intel Previews Core i9-9900KS CPU & Gen 11 Ice Lake Graphics

Мене ова што го велиш ми изгледа смешно. Да не постои закон за дуопол во Америка, Intel ќе го купи или уништи AMD за 24 минути.

Збориме за нови системи од над 1500 евра со процесор од 500 евра. Зошто некој би купил половна графичка картичка од 1000 денари? И зошто воопшто да купи графичка картичка, па макар вредела и 1000 евра а му ја дале за 1000 денари, кога нема потрба од неа? Како што ти кажав имам продадено 2 системи со 9900K без графичка картичка.

Тоа е веќе друга тема. За сервер сегментот апсолутно се согласувам дека Intel сериозно ќе го јаде односно веќе сериозно го јаде така што губи маркет шер, а допрва ќе губи многу повеќе. Самата архитектура со MCM дизајн од повеќе чиплети е одлично решение на кое intel во моментов сеуште нема одговор. Одговорот ќе биде такво, малку посифтицирано, решение што значи дека во тој дел Intel ќе ја прати играта на AMD. Но ова нема врска со desktop. Oва кое AMD го најави за desktop e недоволно за да го загрози Intel на било каков начин и за било што. Да извадеа 8 јадрени процесори на над 5GHz со цени од по $250 ќе беше интересно. Но вака се само поефтина и помалку брза алтернатива на Intel.

Со Zen2 кој има предност на ниска потрошувачка очекувам зеризно да гризнат, т.е. да одгризат огромно парче од колачот. 7nm Zen2 дериват со Navi интегрирана графика ќе троши и ќе грее многу малки и ќе има подобри перформанси од Intel-овите решенија за било кој TDP. Нема да ме зачуди ако луѓето почнат да бараат лаптопи со AMD процесори токму поради ова, исто како што сега бараат со Intel.

Се слагам дека ќе нагризе многу од профитот, но за да може мног да смени треба ова да трае една-две децениии. За една година од сега Intel веќе ќе биде спремен да одговори на што и да следно од AMD. Тој одоговор не очекувам да биде како овој на AMD, да ги стигне онаму каде што потфрла. Очекувам да ги прегази исто како што направи со Core 2 на времето.

Освен маркетинг за неписмена раја нема никаков бенефит од PCIe 4.0 во моментов, како за графичките картичка, така и за SSD-ата. За SSD-ата она кое е битно за респонсивност се 4K перформансите, а таму Intel се светлосни години пред сите. За графичките картички ти предлагам да прегледаш видеа со споредба на перформанси меѓу 8 и 16 PCI-e 3.0 на ентузијастички графички картички. Со уште повеќе бендвит ќе се добијат уште помалку подобрувања, т.е. 0%.

И ова за е сосема ирелавантно за desktop системите. Има улога кај сервери кои користат многу битни податоци.

Сосема небитно за десктоп системи.

Во реалниот свет практично незначителна, повисоки 300MHz base и 100MHz boost фрекфенции. Практично 3800X се најдобрите примероци. Ваквата минорна разлика во перформанси меѓу нив ми е показател дека се избинувани до максимум и дека практично 4.3GHz, максимум 4.4GHz (кај исклучителни примероци) ќе биде оверклок на сите јадра.

IPC (insrtuctions per clock) значи колку инструкции може да изврши еден трид од едно јадро за еден циклус (1Hz). Тој параметар е различен за различни апликации, па кога се кажува дека некој процесор има повисок IPC за xx% од друг тоа значи дека едниот процесор во просек е побрз за xx % на иста фрекфенција, ист број на јадра и ист број на тридови од друг.

Супер е ова се шо го напиша. Со мали замерки можда со се се согласувам и мислам дека исто велиме дека ќе покаже пазарот сеа џабе нели збориме без бенчмарци.

Видеото од линус е во мојот пост погоре иам ставено линк и има вакво ембедирано у постот да кликнеш плеј. Стварно добро збори поелоквентен е од мене затоа и прави тон пари хахаха.

За интел 9900КС ќе спомнам само дека е очаен обид да направат нешто интел во пресрет на тоа што се знаеше дека ќе е шамарење од АМД хахаха.

Не се лути на жаргоните кои ги користам иако ти си очигледно подобро запознат со сите овие работи на просечен човек ко мене ова ми е многу забавно, и на цел редит тематиката во живо коментарите беа тоа - дека шамари се у игра.

Како и да е ќе почекаме резултати. Ко шо кажа конкуренција е топ ствар. Иначе иако интел од кор2 навака немаат конкуренција, не ги сопираше да ги користат истите тажни маркетинг стратегии и реторика омаловажувајќи ги производите на АМД, за сеа и они да се брзаат да прават чиплети... али дегресирам.

Нештото за кое сакав едино да замерам у тоа што го напиша е дека не само у сервери туку и у десктоп годинава ќе има претежно АМД продажби и ќе го погоди Интел. За лаптопи не верувам толку ама за десктоп и те како. Еве зошто мислам така:

- одлични (подобри) цени на нешто шо делува како перформанси од ист ранг соодветно нели у категориите р5-и5 р7-и7 итн.

- поголем хајп од страна на партнерите (повеќето high end плочи се за x570 а и како шо изгледа готови системи ќе имаат АМД компоненти) - кога самите ОЕМс вложуваат толку пари у скапи производи ќе сакаат да ги форсираат и продаваат. порано така беше со интел, но сеа интел нема ништо интересно за понуда за луѓе кои годинава склапаат компјутери

- веќе се најавени многу ПЦИе 4.0 компоненти кои ќе идат у продажба во исто време со плочиве и процесорите, и дури се сомневам дека ова шо nVidia ќе го најави денес (она "SUPER" шо го тизираа со тоа краткото видео) се картички на ПЦИе 4.0 - а кога ќе заостанува интел зад најновото и најдобро, секако ќе е полош избор. не верувам дека PCIe 4.0 нема да има предности, напротив мислам дека ќе се големи.

- помала потрошувачка (конечно од страна на АМД) шо не мислам дека е занемарливо уопште. ќе се навратам на нешто шо ти еднаш го кажа (парафразирано, не ми текнува буквално) - коа склапаш компјутер не ти е битно дали сеа ќе дадеш 50 евра повеќе ако перформансите шо ги добиваш се многу поголеми и се исплати на долгорочен план и со тоа е подобар прајс ту перформанс (затоа зимаш најјако). истиот аргумент ама за друг аспект (потрошувачка): ако пресметаш цена на систем долгорочно се собира, и цената у струја ги прави процесорите шо трошат повеќе до толку помала прајс ту перформанс да имаат (понеисплатливи).

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Го изгледав видеото на Linus, според неговата реторика AMD прават catch up на Intel во десктоп перформансите. Никаде не рече дека ќе се подобри во сингл кор, но само дека ќе ги стигнат. Неговото мислење се поклопува во целост со моето, како за десктоп, така за сервер и за мобајл.

Што се однесува до жаргоните, не гледам зошто би се лутел. Не е нешто лично па да би се налутел. Едноставно мислам дека малку фанбојски си настроен кон АМД и критички кон Интел. Сврти наназад и види си ги изјавите кои ги имаш во темава, прочитај ги и види колку се изхајпани про-АМД.

Околу OEMs, не се согласувам со тебе. Правиш големи превиди, а тоа е дека Intel сеуште е топ CPU supplier, односно дека испорачува многу пати повеќе процесори од AMD. Ниту еден ОЕМ не би се осудил на било каков начин да ги дискредитира Intel така што ќе ги форсира AMD, освен ако сака да пропадне и да остане кус со производи.

Околу PCI-e 4.0 мислам дека си во комплетна заблуда. Тврдам дека во реалниот свет во наредниве неколку години во пракса ќе има ~0% придобивка од PCI-e 4.0.
Со 2080TI која е многу помоќна картичка од она што се шпекулира за Navi (~RTX 2070 ниво), разликата меѓу PCI-e 3.0 x8 и x16 е 2%:
relative-performance_3840-2160.png

[URL="https://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_RTX_2080_Ti_PCI-Express_Scaling/6.html"]NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti PCI-Express Scaling[/url]

Зголемен bandwidth на секвенционалните вчитувања и записи на SSD-ата практично нема забележлив импакт на перформансите во реалност:
Ова е разлика меѓу NVMe SSD и AHCI SSD, меѓу кои NVMe-то има драматично побрз интерфејс и 4-5 пати поголеми секвенционални вчитувања и запишувања. Според ова не треба да очекуваме никаква мерлива(со штоперица) разликата меѓу моменталните NVMe SSD-а и NVMe SSD-ата со PCI-e 4.0 интерфејс.

Околу потрошувачката, секогаш се бара што е можно пониска потрошувачка за перформансите не поради сметките туку поради системот за ладење кој е побучен и помалку ефикасен во случај на поголемо греење. Оправданост да се купи помалку енергетски ефикасен хардвер има само ако со тоа се добиваат поголеми перформанси за кои нема алтернатива, или пак ако разликата во цена со поефикасниот е многу голема. Така на пример 1060 6GB се продава 30-40% поскапо од RX580 бидејќи троши и грее напола.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
@gOJDO dali I sega ke kazis jas koga ke kupuvam pc samo 9900k ne mi menja cenata najdobri se
Od anadtech od slikata od cinebench sto ja objavi amd
Direct chip to chip comparisons put AMD’s single thread performance against Intel at +1%. Though it should be noted here that something like the Ryzen 7 3800X, which boosts to 4.5 GHz, is being compared to an Intel CPU that boosts to 5.0 GHz. That would put IPC on this test firmly in the hands of AMD. Multi-threading results are a similar scenario, although the margin of difference tends to drop the more cores that AMD has access to, perhaps because more cores are fighting to get to the memory with a slightly extended memory latency compared from Intel.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Споредувајте р9 со и9 ве молам, р7 со и7 итн... :D:D Кој како сака нека го сфати, но ова е крај за интел. Дупло помала потрошувачка во дата центри, за дупло поголема моќ, воедно и поефтина цена! Во десктоп варијантите, р7 х700х чиповите штотуку станаа грубо 20% подобри, за истата цена. Допрва ќе видиме како ќе реагираат на Оверклок. Лани интел имаше Ок-иш одговор на 2600х со 9400, за слична цена со минимално подобри перформанси, и 9700к кој беше подобар од 2700к иако матичните коштаа бубрег и рака за да ги купиш.
Амд немаше ни потреба да претстави 16/32 процесор, што мислите зошто? Сами се свесни дека го држат интел во рака, и не им се брза бидејќи моментално, тие се лидери во Десктоп сегментот.

ПС: Единствена карта што ја држеше прошлата година Интел, и зошто многу луѓе се мислеа меѓу АМД и ИНТЕЛ, беше цената на брзиот рам. И платформа за платформа цената беше слична, со предност на Сингл кор кон интел. Сега е сосема друга приказна. Рамот е на пола цена од лани, тој изговор веќе Интел die hard fans нема да може да го користат :)

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Само коа ќе прочитам rip intel/rip nvidia во старт знам дека врска нема муабетот.
Мкжда дека секоја година го читам истото.
Којзнае....

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@gOJDO dali I sega ke kazis jas koga ke kupuvam pc samo 9900k ne mi menja cenata najdobri se
Не те разбрав ништо. Ај те молам раздели го текстов на реченици, па потоа преформулирај ги за да можам да те разберам.

Od anadtech od slikata od cinebench sto ja objavi amd
Direct chip to chip comparisons put AMD’s single thread performance against Intel at +1%.
Cinebench e бенчмарк каде што Zen до сега најдобро се покажа во однос на сите останати бенчмарци. Значи ако таму 3800X е според AMD 1% подобар од 9900K тоа значи дека во се останато ќе биде помалку добар. Патем не се наведени системите на кои е тестирано, па не знаеме колку е вистина и за овој тест дека 3800X e 1% побрз од 9900K.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
@gOJDO da zen bile podobri vo cinebench ama vo multi sega pravime muabet za single I da ne zaboravime zen e 500mhz pomalce kloknat ako e ova stvarno intel mozi da se pakuva

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Само коа ќе прочитам rip intel/rip nvidia во старт знам дека врска нема муабетот.
Мкжда дека секоја година го читам истото.
Којзнае....

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

AMD Ryzen CPUs Outsold Intel Core CPUs For Three Straight Quarters

Еве погледни си ги Кварталните продажби на Амд и Интел и одлучи, дали интел е во добра состојба. Фала богу не може толку голем играч да го снема преку вечер, за тоа треба години и години. Амд од 2014 до сега се Опоравува. Не е малце 4 квартали од 2018 и 1 квартал од 2019 да продаваш 2 амд процесори за секој на интел.

New Retail Data Shows AMD CPUs Outselling Intel 2:1 - ExtremeTech

@gOJDO da zen bile podobri vo cinebench ama vo multi sega pravime muabet za single I da ne zaboravime zen e 500mhz pomalce kloknat ako e ova stvarno intel mozi da se pakuva
Со таа разлика што не е лесно да клокнеш рајзен. За секој 100мхз ОЦ на рајзен, интел може да се клока 300!

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Од сите бенчмарци, значи од сите, како во single thread така и во multi thread ZEN најдобро се покажaa.

AMD Ryzen CPUs Outsold Intel Core CPUs For Three Straight Quarters
Еве погледни си ги Кварталните продажби на Амд и Интел и одлучи, дали интел е во добра состојба. Фала богу не може толку голем играч да го снема преку вечер, за тоа треба години и години. Амд од 2014 до сега се Опоравува. Не е малце 4 квартали од 2018 и 1 квартал од 2019 да продаваш 2 амд процесори за секој на интел.

New Retail Data Shows AMD CPUs Outselling Intel 2:1 - ExtremeTech
Хахаха....Не знам дали тролаш или си до толку, како да се изразам не знам....Прво прочитај го целиот наслов наместо само на првите неколку зборови, потоа прочитај го целиот текст. И двата линка се однесуваат на продавница во германија која не претставува ни 0.00001% од пазарот на процесори. Патем,
CPU-Revenue-Mindfactory.jpg

This graph looks quite different. The Core i7-8700K is a fabulous profit-driver for Mindfactory, and it keeps a majority of revenue on Intel’s side of the equation
Продавницата заработила само од 8700K повеќе отколку од продажбата на сите процесори од AMD заедно.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.858
6.441
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Без шпекулирање кој е побрз, поголем и кој мава појаки шамари, факт е дека Интел си игра к*рот со фановите веќе неколку генерации. Лапај си рефрешови, рехашови, ринејмови, плаќај за нови чипсети што се 90% исти само за да продаваат повеќе силикон. Па ако ова не напиздува просечен лојален корисник на Интел, не знам што! Купуваш CPU од 500 евра, ти даваат парче екструдиран алуминиум за ладење чипсети... Да не навлегуваме во безбедност... Знаеме како стојат работите.

Во суштина, на АМД не му треба да е побрз од интел. Интел веќе пие „шамари“, допрва ќе им биде полошо. И тоа е добро, не само за АМД фанови, туку за сите. Монопол е заебана работа. Еве глејте што се случува со графичкиве картици. Па, нели сите сакаме повеќе конкуренција, повеќе избор и подобри цени?

(едит, тргнав графикот пошто го линка некој погоре)

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Хахаха....Не знам дали тролаш или си до толку, како да се изразам не знам....Прво прочитај го целиот наслов наместо само на првите неколку зборови, потоа прочитај го целиот текст. И двата линка се однесуваат на продавница во германија која не претставува ни 0.00001% од пазарот на процесори. Патем,
Независно, што станува збор за само еден продавач од Германија.
Во отсуство на целосна статистика за продажба на CPU од извори од самите АМД и Интел, во овој случај можеме да користиме оваа статистика како репрезентативен примерок. Иако, таа ни од далеку не ги опфаќа сите продажби, сепак е доволна да го отслика трендот.
Така на пример наш пазар доволно е да ја знам статистиката на Анхоч за продадени АМД процесори наспроти Интел, за да го утврдам трендот, особено корисни би биле и податоци за истото од другите крупни играчи (Сетек пред се), меѓутоа не се неопходни за утврдување на трендот.
Патем не гледам некое огромно изненадување во статистиките, далеку од тоа дека истите се целосни и најпрецизни, сепак исходот е сосема логичен, и нормално е дека истиот е во корист на АМД во последните две години.
Друго ќе беше да стануваше збор за продажба на графички, иако и овде имаме само двајца играчи на пазарот кој произведуваат чипови , имаме еден куп производители (Асус,Палит, Сапхире итн..) на картички кој имаат различни модели, квалитет на изработка, цени, маркетинг, периоди на гаранција, дистрибутери ... односно имаме многу поголема сегментација на производите при што можни се поголеми вариации кој влијаат врз продажбата.
Кај процесорите нема толку варијации има само двајца производители, кој имаат свои еднородни производи во секој сегмент од пазарот.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.858
6.441
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Продавницата заработила само од 8700K повеќе отколку од продажбата на сите процесори од AMD заедно.

То е уште подобар показател дека интел нѐ копулира на суво. Поголеми маржи само ради името и пазарот. Ете затоа амд.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@goce03 @dekomote

Мубаетот беше као RIP интел па @Sludge.Factory ги постираше двата линка кои се однесуваат на една иста приказна во вид на некаква поткрепа. Иронично во приказната се зборува обратно од она на кое што цели @Sludge.Factory, a тоа е дека иако во таа една продавница во Германија AMD продале 10% повеќе процесори од Intel во три последователни квартали, заработката од процесорите на Intel во тие три квартали е многу поголема затоа што најголем број од продадените процесори на AMD се нискобуџетни 2600, а најголем број од продадените Intel процесори се хај-енд 8700K (па втори се 9900K). Логично е да се има многу поголема заработка на процесор кој чини 550 и 400 евра во однос на процесор кој чини 170 евра. Значи не се работи за не знам какви теории за заговори на високи маржи како што мисли @dekomote. Всушност заработката на продавницата нема буквално никаква допирна точка со заработката на Intel.

Да биде иронијата за смрта на Intel поголема, во 2018 година Intel заработил 13% повеќе пари од 2017, односно 20% повеќе во однос на 2016 или околу 26% повеќе од 2015 година.
Intel Revenue 2006-2019 | INTC

Не се разбирам многу од економија, нека кажат економистите дали овие бројки значи дека Intel е на пат кон вечни ловишта...

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
гојдо очигледно не ми ја сфати поентата од линковите. Јасно се гледа дека интел има профит од еден и7 еднаков на 2.5 р7 процесори. НО освен што е тоа лошо за нас, бидејќи очигледно удираат поголема маржа за сличен продукт. ПРОДАЖБАТА на процесори по Единици е 2 наспрема 1 на интел.
Да сега интел има профит, но единиците продадени се намалуваат а луѓето се повеќе ги купуваат Амд процесорите. Првата генерација рајзен го изедначи бројот на продадени Амд вс Интел.
Втората генерација, Амд води со 69 наспроти 31% продадени единици. Се прашувам што ќе биде со третава генерација.
Пред две години, да убедиш кежуал гејмер дека рајзен е добар процесор немаше теоретска шанса. Со втората генерација рајзен, секој сајт, ревјуер, продавач во сет/анхоч веќе ги препорачуваа а луѓето купуваа. Со третава, интел е готов. Едноставно нема одговор во ниеден сегмент. Во сите новини ќе пишува дека рајзен од 300 долари го победил најдоброто од интел. Дека рајзен од 500 долари за две години е подобар за дупло од истиот прајз поинт рајзен, и дупло поефтин од 1100 долари интелов противник, иако во реалност може не е така. Медијата е на страната на рајзен, со тоа и пропаѓањето на интел само започнува.
!remind me in 5 years
Screenshot_20190527_161435_com.android.chrome.jpg Screenshot_20190527_161422_com.android.chrome.jpg

Последна промена:

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
И кои цени да ги очекуваме кај нас, ќе биде ли овој 3700х преку 20к?

Sent from my T10(E3C6) using Tapatalk

И

Избришан член 18474

Гостин
За мене 2600х е повеќе од доволно за мојот usecase. 15% побрзи перфоманси е супер но цените според мене се да малце да влечат пари што искрено им треба во споредба што имаа во претходните генерации. Јас би почекал зен 3 зашто сега во моментов не гледам причина за апгрејд иако е супер за Datacenter и сл. Гејмерите би добиле 9900к процесор за пола пари и помала потрошувачка за обичен корисник нема да направи некоја разлика.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Иако информациите што ги добивме се недоволни да се извади точен заклучок, сепак е доволно да се направат претпоставки, а тоа е дека АМД во најмала рака се изедначи со Интел. Иако цел интернет урлаше 5-6 месеци дека Зен2 ќе го згмечи Интел и дека сигурно ќе го претекне (5 GHz а-у), па дури и тука многу се попалија, мило ми е дека мојата конзервативна проекција од 4.5 - 4.6 Ghz излезе точна. Со 15% IPC и на таа фреквенција се исти со Интеловите 5Ghz. Ова е сосема доволно за АМД со оглед на тоа по која цена ги продаваат нивните процесори и тоа им останува главниот адут, односно цена/преформанс. Неслучајно цените им останаа ниски споредбено со еквивалентни Интелови процесори.

Ако Интел не даде одговор во скоро време на Зен2, дали со преформанси, цени или позиционирање во одреден/ниче сегмент кој АМД не го опфатува, за најголемиот дел од потрошувачите повеќе ќе има смисла да си купуваат АМД.

Само пазете колку се радувате на пропаѓање на Интел, едно нема да се случи, а и да се случи, за 2-3 години АМД ќе стане новиот Интел кој ќе продава по високи цени а ќе има незначително зголемување на преформанси. Никој од тоа нема да има ќар како потрошувач, конкуренцијата да си остане ваква или уште пожустра е во наш интерес.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Дап. Навивам за АМД иако неам АМД процесор. Иам хасвел десктоп и 3 тинкпади (осма и шеста генерација) интел машини.

Тоа не го мења фактот дека навивам за да има комшетиција и да добиваме подобри производи.

И ептен не ми се свиѓа интел со политиките, ама на крај на денот секогаш би купил тоа шо е бест бај за моите потреби.

РИП коа ќе кажеме секако не зборам дека ќе го снема интел туку дека ќе треба да се потруди многу и да игра пофер за да пак биде на врв.

Сепак имаат премногу пари за да пропаднат но да не заборавиме дека и ИБМ едно време беа арогантно први па сеа се само онака.

Како и да е топ е ова шо го прават АМД. А за ПЦИе 4.0 мислев со нови компоненти дека ќе има разлика шо се направени да го искористат а ке постоечки као 2080ти. Затоа викам коа ќе извади нвидиа 4.0 грагичка ќе нема да можеш да ја искористиш ако немаш 4.0 на плочата.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
Согласно спецификациите, 3800X е поспор од 9900/9900K. Ќе се клока на 4.3~4.4GHz во просек на сите јадра што не е ни приближно доволно за да може да се споредува со 9900/9900K. За парите е fail бидејќи за 10% повеќе пари има 10% побрз процесор на Intel i9 9900: http://https://www.intel.com/content/www/us/en/products/processors/core/i9-processors/i9-9900.html. i9 9900 меѓудругото има и интегрирана графика, па така на оние на кои им треба за работа, а не за гејминг ќе им биде во секој можен поглед поефтина алтернатива во споредба со поспориот 3800X плус графичка картичка.

3600 е исто така неинтересен за тие пари. За гејминг ќе биде fail бидејќи 9500F ќе биде значително побрз. За мноштво софтвери кои ги користат обичните корисници, а кои се оптимизирани најчесто за 4 јадра, 9500F ќе биде подобар избор од 3600. Единствено за многу малку мулти-тридинг оптимизирани софтвери како рендер 3600 ќе биде подобар избор. Истово важи и за 3600X спореден со 10% поефтиниот 9600, кој меѓудругото има и графика. Oва уште повеќе важи за 3700X спореден со 9700F. 9700F ќе биде подобар избор од 3700X и 3800X во најголем број на декстоп апликации, односно скоро во сите најкористени десктоп апликации. Исто така 9700/9700F ќе бидат најдобар избор за игри како и до сега.

Што се однесува до 3900X тоа е процесор наменет за помалку од 1% купувачи од чии 12 јадра бенефит можат да имаат само оние кои работат рендер и слично. За игри не е, со оглед на тоа што е составен од 2 CCX-а на различни чипови така што комуникацијата меѓу јадрата од едниот и другиот CCX ќе биде со голема латенција. Практично ова е ThreadRipper на десктоп, а знаеме каков е ThreadRipper за гејминг. За брзо по неговото излегување на пазар Intel ќе одговори со 10 јадрен Commet Lake-S кој верувам дека ќе биде најмалку подеднакво брз колку 3900X во multi-threaded апликации и секако побрз во single-thread апликации.

Можеме да се лажеме и да си раскажуваме приказни, ама AMD на desktop не ги испорача ни приближно очекувањата на кои онанираа голем дел од ентузијастите(вклучително и ти), а тоа се 16 јадра/32 трида на 5.1GHz и слично. Уште помалку за сумата на пари по кои се споменуваа(8 јадра/16 трида на 4.8GHz за $219). Ќе биде поефтино решение за надградба на оние со AM4 платформи. За нов систем ќе биде дискутабилно колку ќе биде посакуван, но верувам дека многу повеќе отколку што Ryzen 1000/2000 беше во однос на intel 8000/9000.

Се на се, јас гледам на Zen2 како голем успех за AMD бидејќи подобрувањата кои ги носи со себе се значителни и конечно после двоцифрен број години ќе успее повторно да може да оди рамо до рамо со Intel во desktop сегментот и најверојатно, и многу побитно, после двоцифрен број години, повторно да го престигне и претрка Intel во server/workstation. Со оглед на ресурсите со кои располагаат двете компании ова кое го постигна AMD е фасцинантно, иако за истото многу голема(да не речам поголема) заслуга има Intel кој се улежа и успа додека AMD напорно работеше. Како ентузијаст јас секако ќе си купам еден 8 јадрен 3800X, а можеби и 12 јадрен 3900X. Зависи какви desktop перформанси ќе има 3900X, т.е. зависно од тоа колку 3900X ќе пати од болештините на ThreadRipper.

Да живее конкуренцијата! :D
Работи што не ги земаш во предвид
1. Цените на Амд процесорите секоја година паѓаат, Threadripper прва генерација сега е околу 500$. (пред некој ден). Сите процесори рајзен прва генерација се барем 30-40% пониски во цена од кога излегоа, а за обичен корисник, па и гејмер тоа не прави голема разлика.
2. Игрите / софтверот сеуште не ги користи сите јадра т.е треба време, посебно софтверот што е оптимизиран за интел.
3. Windows-от не е оптимизиран за Threadripper 32/64
4. Apple, но и многу други компании гледаат на АРМ и Risc-V и како да се префрлат од х86 на АРМ.
И да каже дека ова што го прави Амд е као добро е, ама не може со интел е многу лоша констатација.
Од сите овие работи 1-4, за 2-3 години ќе добиеме процесори за многу ефтини пари што се на ниво на workstation, нешто што требаше интел да го направи пред 6-7 години.
Кога правев пц во 2009 ставив 8 гига рам (2ГМ х 4 ДДР-3) и ме кошташе околку 80е. Денес истото да го направиш т.е да ги потполниш сите 4 слота со најголемиот модул т.е 32ГБ ќе те кошта околу 600-800евра
Тоа не е заради скапото производство, туку заради наметнатото 8ГБ т.е 16ГБ ти се сосема доволни или интеловото 4 јадра се сосема доволни и баш заради тоа цените на пц-ата се високи.
Затоа ова што го прави Амд не е само добро, туку е предобра работа, ако не за друго, цената на компјутерите ќе почне да паѓа и не мора да купуваш latest and greatest, склопи компјутер со делови стари 2-3 години и добиваш многу солидна машина и за гејминг и за работа

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
колку само фанбоите ке го јадат, се надевам дека имаат апетит
Ај уште малце па чекам извинувања и ке си пукам сеир
Да не збориме за тоа што имаат AMD а не го пуштаат бидејки 12ката им е доволна
Едноставно кажано да не ги биваше AMD немаше најјакиот компјутер во свет да биде со AMD исто и google Stadia
Да не зборам за цените температурите потрошувачка... односно сите оние ствари за кои кенкаа до вчера
Фрката е што има премногу intel фанбои што (не знам зошто) не сакаат да им биде подобро и да имаме побрз напредок
Исто така да не заборавиме и безбедност бидејки да беше обратно intel фановите ке го користеа тоа како оправдање
Ej абе на старите плочи од 2017 пасувале новите процесори брееееј
Да не заборавиме минијатурна компанија (во споредба со intel) која неодамна беше пред банкрот сега парира и понекогаш доминира
Ееее ми текна дека и конзоливе се AMD
И да бе , абе intel да не почнаа случајно radeon графички да користат ..па па па овие AMD ама ич не ги бивало ;)

Последна промена:

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Пишав и на другата тема, ама ај овде подетално.

Ги следам leakовите уште AdoredTV кога ги објави минатата година па се до денес. На крајот leakовите се покажаа ептен точни.

Ги дознаа бројот на cores/threads....ok
Го дознаа ценовниот ранг...ок ништо чудно
Ги дознаа основните и boost фреквенциите...ок
Но ги дознаа и колку вати ќе троши секој процесор!

Единствено нешто што згрешија е тоа што Ryzen 3 излезе дека е Ryzen 5, Ryzen 5 излезе дека е Ryzen 7 итн
Она што сакам да кажам е дека AMD pulled an Intel on us. Мислам дека АМД се спремни за наредните две генерации на процесори, ама сега ја презедоа улогата на Интел и ќе влечкаат. Intel please get well soon.

Како и да е, со падот на Муровиот закон се крши играта. Amd, Intel, Nvidia, квантните компјутери на IBM ветуваат исклучително интересни години за технологијата како никогаш досега. Се досега беше некако предвидливо

И

Избришан член 18474

Гостин
Мислам дека цената за 12 јадра е прифатлива за ентузијасти. Другите цени се hard sell.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Ги дознаа бројот на cores/threads....ok
Дали они први не знам. Имаше најави од многу поодамна од други извори.
Го дознаа ценовниот ранг...ок ништо чудно
Тотално го промашија.
Ги дознаа основните и boost фреквенциите...ок
Тотално ги промашија од 5.1GHz до 4.5GHz разликата е огромна, особено што веќе Ryzen има 4.3GHz и се очекуваше повисока фрекфенција од таа. Неколку пати над делтата која што офицјиално AMD ја презентираше.
Но ги дознаа и колку вати ќе троши секој процесор!
Колку троши е едно, а TDP е друго. И не, не дознале колкав TDP имаат, се обиделе да го погодат (што не е тешко ос оглед дека с епознати карактеристиките на 7nm процесот од TSMC) и не погодија.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно