Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

OnePlus паметни телефони - генерална дискусија

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
АЈ стручно прашање...колку вреди OnePlus 6 8/128GB малку користен (ваљда без гаранција)? Дали лесно се продава и колку би можел да отиде за брза продажба?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
АЈ стручно прашање...колку вреди OnePlus 6 8/128GB малку користен (ваљда без гаранција)? Дали лесно се продава и колку би можел да отиде за брза продажба?

Дефинирај „малку користен“ ?
1 ден, 1 недела, месец, пола-година?
(јбг, сум имал случаи каде што ме убедуваат дека малку користен значи и пола година користен, но само за „ало-ало“ :) )

Гаранција, гребнатини, проблеми хардверски/софтверски ?
Нешто оригинална маска, Dash charger со него, оригинална кутија...?

Земајки ги у предвид следните работи:
* Јас ги носам за 500Е нови,
* Mobelix ги дават 620Е+ колку што ме држи меморија
* Нема голема понуда по огласниците (ти оди во прилог)
....
би рекол можда 400 евра, само под услов тоа малце користен да значи зачуван телефон.

Ипак немам многу искуство со пре-продавање половни телефони, да не заебам цена, нека се изјаснат и други што имаат повеќе познавање околу муабетов..

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700

Би вредел ногу повеќе од тоа што би се продал од две причини:
1.Не е Самсунг/Ајфон.
2.Oneplus вади нов модел на 6 месеца, и стариот инстантно иде у историја во нивните фабрики.

Според мене ова се причините што не држи цена секој OnePlus.
Реално би требало да иде ~380 евра а би се продал за ~300 евра ако тој што купува е упатен.

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје
McLaren and OnePlus kick off exclusive partnership with McLaren OnePlus 6T

Warp charge 30W (50% за 20 минути), 10GB RAM, 256GB меморија, Carbon Fiber - 709 евра

Да бидам искрен, не сум сигурен дека се исплати да фрлиш 120 евра за 2GB RAM повеќе и charger со кој ќе добиеш 10 минути побрзо полнење.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Warp charge 30W (50% за 20 минути), 10GB RAM, 256GB меморија, Carbon Fiber - 709 евра

Да бидам искрен, не сум сигурен дека се исплати да фрлиш 120 евра за 2GB RAM повеќе и charger со кој ќе добиеш 10 минути побрзо полнење.

Како се разликува iphone корисник oд било кој друг :)

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје

А се исплати да фрлиш 500 евра плус,за од Ајфон Х на Ајфон Хс така?

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје
Како се разликува iphone корисник oд било кој друг :)

Грешка си другар, никогаш немам iPhone користено, цел живот сум на stock андроид. Само не гледам реална причина зошто би фрлил 120 евра плус за ситен апгрејд што нема ама баш ништо да ми смени.

А се исплати да фрлиш 500 евра плус,за од Ајфон Х на Ајфон Хс така?

Ако мене ме прашуваш, не се исплати ни едниот ни другиот да ги купиш, а камо ли да мигрираш.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Јас му фрлив око на овај McLaren edition,ништо чудно да се подновам за скоро време:)

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Грешка си другар, никогаш немам iPhone користено, цел живот сум на stock андроид. Само не гледам реална причина зошто би фрлил 120 евра плус за ситен апгрејд што нема ама баш ништо да ми смени.

Ако мене ме прашуваш, не се исплати ни едниот ни другиот да ги купиш, а камо ли да мигрираш.

Не ме разбра. Iphone корисник не мисли да нештото вреди ;)

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје
Дечки доколку некој е во план да купува OP телефон од официјалната страна, можам да му пратам referral link со кој купувачот добива 20 евра да ги искористи на accessories (или во превод слушаките му доаѓаат гратис). Заинтересирани, ДМ.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Екипо, имам место за 2 х OnePlus 6T за нарачување во следната пратка, да го комплетирам новогодишното пакетче :)

6/128GB = 540€
8/128GB = 570€

Пратката ја затворам сабота, така да ако има заинтересирани бујрум во ПП за детали.

Достава регуларна, околу 10-на дена, со можност за мали девијјации поради празнициве ;)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Официјална цена $699, цена во Мобеликс 850 евра. Каде бе со марживе?
67969dfe14b4d6b4ae217cdab8fab838.jpg

Sent from my Dyson V8

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Нели некој на форумов го продаваше?не се сеќавам баш убаво кој член беше,ама мислам дека го продаваше некој.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Официјална цена $699, цена во Мобеликс 850 евра. Каде бе со марживе?
67969dfe14b4d6b4ae217cdab8fab838.jpg

Sent from my Dyson V8

Поради тие ненормални маржи на Мобеликс јас мојот OP 6 си го нарачав директно од ОР сајтот. Фраерите не даваат ни фискална ни плаќање на фактура - ги шверцуваат.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Поради тие ненормални маржи на Мобеликс јас мојот OP 6 си го нарачав директно од ОР сајтот. Фраерите не даваат ни фискална ни плаќање на фактура - ги шверцуваат.
Па не е баш така... они прават премиум шверц видиш.. не е исто со обичниве смртни мобилари :rolleyes:

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Секој што сака да купи од „прв ден“ ќе преплати, почекајте месец дена за било кој телефон, ако не, тогаш "the americ$n way".

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не ми е за купување,ме интересираше цената,за да се спореди со Мобеликс.

Епа еве, обичниот, 8/128 го дава за 570 евра. На официјалната страна е $579, што значи цената на форумов е одлична. Мислам дека никој не би доплатил скоро 300 евра плус за 2GB RAM, 10 минути побрзо полнење и McLaren лого назад, посебно кога официјалната цена е $699.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.639
Видете вака, тука има неколку работи што треба да се земат во предвид пред да се блејма или прават споредби.
(не сфатив ништо лично. не пробувам да правдам никој. пробувам да ја опишам реалната ситуација.)
Ќе ви напишам мал реферат, извинете ме што ќе ви одземам малку поче време читајки ја :)

• Ја гледате цената во USD.
Ова значи дека е таа цена за во Америка, не во Европа.
Пробајте изберете било која друга Европска држава од знаменцето, ќе видете дека и валутата ќе се смене од Долари во Евра.
или со пример: од 579$ станува магично 579€, што е за 13% повеќе од цената на истиот телефон во УСА.
Зошто е тоа така? Го оправдуваат со увозни давачки и специјални закони наметнати од Европската Унија.

Океј, 579€ и не е така лоша цена, особено за нарачување од официјалната страна (бричи муда).
  • Проба да го порачаш? Достапен е во Македонија? Не е, знам.
Но достапен е во Бугарија, или Грција, нели?
Океј, ќе си го порачам таму (ако имаш адреса/пријател/познаник кој би можел да го прими, ахем).
Ќе тркнам (што би рекле колегиве од форумов) на едно Фрапе до јужниот сосед и ќе си го земам. Супер.
Но јужниот сосед исто така има увозни давачки. (23% они, некои 17% бугарите ако не се лажам).

• Така да ќе треба и кај нив да платиш данок и/или царина (јбг не им ги знам толку добро законите) - бидејки телефонове се испорачуваат од стоваришта исто во Кина.

Стави ги уште 150е грубо да ти се давачките, а може и повеќе да се.

(ќе бидеш пресреќен ако ти го пуштат од Полска во ЕУ земја, па да не мора да плаќаш екстра давачки, но тие залихи од ЕУ се трошат како алва, и имаат Notify Me something bla за кога ќе им стигнат нови залихи, за пак да ги пуштат.)

Океј, го земам во Грчка, фрапето бонбона, море, сонце, мераци.
Ќе го шверцам ајде во МК. Ништо страшно.
Потрошени 30-50 евра за нафта, јадење и кафе, ама фак ит, тоа не се рачуна во трошок, се рачуна ко дневница.

Идеш на граница, поминуваш без проблем.
Тоталка до сега? 800евра некаде?

а знаете уште колку мал милион компликации можат да се десат успат што не успеав да ги набројам?
а знаете дека на официјалната страна не го гледам оној убавиот Даш чаргер прикажан во What's in the Box сликите? туку некој друг сличен, и мора да си го докупите ако сакате? (јбг, исправете ме ако грешам, немам уште нарачувани од официјалната).

Да сумирам:
Не ги бранам ниту оправдувам зашо мобеликс ставиле толкава маржа, ипак е слободен пазар секој може да си ја стави цената колку сака.
Ако мислеш дека има монопол или слични глупости, имаш инспекции за тоа - пријави ги.
Друго, не секој може да го нарача телефонов, затоа што не секој има некој во Странција за да ти пристигне таму.

Не е мое да судам како ги увезуват телефоните, дали ги шверцаат или по регуларни канали, но глупо е тоа што ти обеќаат година дена гаранција, а не ти даваат фискална сметка? ВТФ?
(не сум купувал од нив, следам во коментари што кажуваат луѓето).
Тогаш на што ти се базира таа гаранција што ја кажуваат? Потпис на раче?

Јас барем им кажувам однапред на сите: гаранција на ливче не можам да ви дадам, но тука сум за секое едно нешто за помош. и никој не сум оставил на цедило.

Веќе знаете дека они го прават истото што и јас, и истиот „Кинески“ модел го продаваат што и јас (за ова бев кај нив во продавница проверив). само што маржата им е друга.
Ама морате да вкалкулирате зошто е толку поголема цената од „официјалната“.
тука мора да платат кирии (или да купат простор). мора да плаќаат вработени, придонеси. Мора да држат залихи кои може никад нема да ги продадат. мора да платат сервисер да ти среди нешто ако има заеб...
Така да си се додава тоа на крајната цена, немојте да се залетувате да правите така нереални компарации во цените, кога не ги имате вбројано сите фактори и моменти.

На страна од поезијава погоре, да, се слагам дека 2гб плус РАМ (на веќе премногуте 8 кои ги имаш), портокалово кабелче со Warp charge и амблеми не вредат за 150-200Е доплата во цената.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
@DonFrozex

Јас имам нарачувано од официјланата па можам да споделам искуство:

1. Имав адреса на која требаше да стигне телефонот во Солун, бидејќи телефонот ме претрка а на адресата немаше никој, телефонот ме чекаше во ДХЛ претставништвото (мислам дека може и да се нарача poste restante т.е. пратката да те чека во DHL претставништвото;
2. Иде со официјален Dash charger;
3. Од Полска беше испораката значи нема ни царина екстра ни ДДВ екстра и дојде со Oxygen OS, не со Hydrogen OS;
4. Како bundle ми искочија accessories поефтини;
5. Имам официјална ЕУ гаранција од 2 години на телефонот;

Јас можеби и ќе ја платев цената која Мобеликс ја бараа да го имаа легално увезено телефонот т.е. уредно да плателе давачки кон државата, утре да се расипе телефонот ќе немаш правна основа на која да се повикаш т.е. не можеш да повикаш никаква инспекција да те заштити или да им стегнеш тужба.

Само со економски бојкот на сивата економија истата се намалува.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно