Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рецензија Xiaomi (Huami) Amazfit Bip

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Бидејќи сум презадоволен од сатов и дури двајца ме прашаа дали е добар, морав да направам едно ревју. Немам користено други паметни часовници (Mi Fit 2 не се рачуна) и не би можел да споредам, ќе гледам што пообјективно да ги прикажам сите негови предности и мани.

Најважно кај една ваква направа ми беше батерија, примање нотификации од било која програма, видливост на сонце и да не кошта колку mid-range мобилен телефон. За 66 долари се добива сатот, полнач, мини упатство и едно ремче муфте, зависи како ќе ја начекате понудата, овој е од Алиекспрес.

За поврзување на старт треба Mi Fit да е инсталирана и нормално блутут и почнува апдејт на софтверот едно 10тина минути, батеријата беше барем 80% полна од мајка.

Лесен, едноставен, силиконските ремчињата се удобни и се супер лесни за менување, после 2 дена буквално не се осеќа дека го носиш, тежина 30 грама и една споредба колку да имате подобра претстава.

Резолуцијата му е 176х176 пиксели али си ја брка работата, екран во боја кој колку повеќе сонце има, толку подобро се гледа, позадинско светло кое изгледа... лошо ама свети, има неколку нивоа и е без ауто брајтнес. Тачот си е ок, јас имам прсти ко Бугарски кебапи, знае напати да стегнам нешто што не треба али воглавно немам никаква забелешка. Екранот е запален цело време и нема опција да се изгаси.

Мениата се прости и едноставни, стоперица, тајмер, компас, време и разни тракатанци, 90% не ги користам ама некогаш кога ми требаат чисто да се знае, не работат во позадина. Сакаш да знаеш колку време ќе ти трае “сесијата“ под туш? Не можиш, водата ќе ти ја прекинува нон стоп стоперицата. Има 10 дефаулт како се викаат... скинови а од овде колку ти душа сака.

GPSот е малку спор во наоѓањето, му треба 30-60 секунди а после тоа си работи прецизно, споредено со телефон и компјутер за точак. Чекорите и километрите поминати би требало да се ок, не сум проверил и нив ги куца без разлика дали сакаш или не.

Мерачот на пулс е ок, треба да е добро стегнато ремчето, може да се намести да мери на минута, 10 минути, само на спиење а кога е во активност пример трчање, тогаш работи нон стоп или комплетно да се исклучи. Водоотпорен не е (за да не се фатат буквалистите на то) туку исто ко телефониве IP68, до сега не го имам извадено за туширање (3-4месеци) и нема траги на вода/пареа.

Нотификациите, вибрира кога добиваш било што (тоа што ќе се одбери) и имам 2 замерки, едната што не вибрира кога ми ѕвони вибер, (со обични повици си е ок и можеш да го направиш или нечујно или да одбиеш) а другата што кога имаш нотификации од повеќе апликации, може да вибрира до бескрај :) пример добиваш маил, вибрира еднаш, добиваш порака вибрира за мејлот и уште еднаш за пораката, добиваш трета неотворена нотификација, 3 пати итн. Можеш да читаш пораки но не и да враќаш.

Батеријата споредно со останатите уреди е прекрасна, мене ми трае 20 дена без ГПС и пулс ама затоа примам 100тина мејлови, уште толку нотификации и 50тина повици, изненаден сум што ми трае и толку. Ако се користи без ништо само како сат, тогаш не би требало да е под 30 дена (демек држел макс 45).
Блутутот кога ќе се поврзи еднаш не дасудува да мораш на секое да го поврзуваш или кога ќе излезе надвор од домет, има опција да ти вибрира кога ќе се дисконектира со телефонот шо е супер досадно. Стандард си фаќа 10тина метра и преку 1 до 2 зида.

TL/DR
Ова е сат за тој што сака повеќе батерија и практичност од лиџбина.

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Супер ревју, со сите потребни информации. Да може, ќе ти ставев дупли лајк, и тоа само за втората компаративна слика (со вагата)

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
На Гиарбест редовно има акции, 57-58 долари е.
Јас го имам Amazfit Pace, али не знам да пишувам ривјуа затоа немам отворено тема :cry:

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Одличен за парите, штета што го нема тука, некој предлог од кај да се земе, без да се чека по пошта?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Вакви теми ни фалат на форумов. Благодарност за темелната рецензија.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Бренд на Шаоми, за некои 3-4 различни часовници од нив сум читал ривју и веќе истите се во втора генерација. Работат на proprietary os, батеријата трае доста, троа лесни и пластични, но баш како и ова ривју (кое патем е многу добро напишано и со добри фотографии :) ) сопствениците си ги бендисуваат.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Браво за рецензијата! Колку е прецизен мерачот на пулс?

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Фала за ривјуто. Мож ќе си купам, само прво ќе тркнам до тинекс по 8 тампони и 1 пегава банана за да добијам филинг што ќе носам на рака.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Дај сликни како изгледа вибер порака или мејл кога се чита на саатов. Иначе е баш тоа што ми треба, без камери и сл. глупости. Едноставен и функционален.

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Дај сликни како изгледа вибер порака или мејл кога се чита на саатов. Иначе е баш тоа што ми треба, без камери и сл. глупости. Едноставен и функционален.

Првата е како пристигнува пораката и е без позадинско светло, кога ќе скролниш надолу на 2 страна тогаш е осветлен екранот, долу десно е времето. Писмена по македонски некој да ти прати во 1 порака, ке можеш само 2 страни да прочиташ. Специјалниве знаци смајлиња и останатите глупости што се фора за тие што не знаат што е касета, стигаат како 4 прашалници. Кога некој ќе избриши порака на вибер, сажељавам за вас, си стои на сатов, нема бегање. Друго друго нешто... то, ако не препознава некоја апликација (за вибер си има икона) пишува само App, во случајов користам Blue Mail, ако е на google тогаш си има икона како кај виберот.

Последна промена:
25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
GearBest%253A%2BOnline%2BShopping%2B-%2BBest%2BGear%2Bat%2BBest%2BPrices%2B2018-10-06%2B11-45-06.png

Го чекам ја мојот, треба да стигне кај и да е :)

xaocot

hello world
15 април 2011
124
56
Одличен е, веќе 3-4 месеци сум презадоволен корисник. За тој период 3 пати го имам пунето... Зимајте слободно, топла препорака, за тие пари ни касио не се наоѓа камо ли смарт саат

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Ова е супер, толку ми треба, додека седам на маса некаде да не вадам телефон, само да видам кој бара и ако е нешто битно.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
И јас долго време го гледам саатов, ама се решив да порачам Mi Band 3. Сепак мислам дека за парите е одличен и во тој ценовен ранг, па можеби и до 100 долари му нема рамен.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Одлично!!!
Јас го прашав Шарловски за саатов и фала му за рецензијава.

Бидејќи почнав летово со трчање рекреативно за симнување килограми, ми требаше евтин саат со вграден ГПС. Сите рецезенти го препорачуваа, па одлично е да се прочита и овака на македонски импресии од прво лице.

17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Се мислев цело сабајле дали да го нарачам го имаше за 58 долари на али мислам така нешто ама не ми остави впечаток по видеа што гледав изгледа многу како играчка дека е пластичен... а можда е функционален тоа нема збор

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Апдејт
Лани издржа базен 3-4 дена, годинава прво влегување и се наполни со вода, батеријата ми ја потроши за некој сат два, загреа и се исклучи. До тогаш пазење 0 и се туширав редовно со него. Ко за беља, малиот ми рече “еј тато види, го пуштив“ и само шо светна, се угасна пак, дали го докрајчи или батеријата е нунтру, ќе видиме, се надевам е второто.

Некоја финта има да се подисуши побрзо или да го оставам подолг период да си седи, да не го ставам на полнач? Пред 4 дена го поднапив вода.

Ова надолу е офтопик.
Како прв паметен часовник, до толку ми се бендиса и ми се најдоа нотификациите да не вадам нон стоп телефон најчесто во возење точак, ме чешаа парите, не можев да издржам, се поздравив со истите и зедов (вооедно ја користам приликава да се исчаламам) Garmin 935, кај нас 30,000, од Солун 20,800 кога ќе вратам данок 24%, единствен проблем е што треба да одам во истата продавница.

Оверкил за 99% од корисниците на паметни часовници (додуша овај е фитнес ориентиран) ама пусти мерак да имаш нешто убаво, смасно и high end, гратис лажење самиот себеси дека ќе сум малку поактивен имајќи го.

Последна промена:

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Апдејт
Лани издржа базен 3-4 дена, годинава прво влегување и се наполни со вода, батеријата ми ја потроши за некој сат два, загреа и се исклучи. До тогаш пазење 0 и се туширав редовно со него. Ко за беља, малиот ми рече “еј тато види, го пуштив“ и само шо светна, се угасна пак, дали го докрајчи или батеријата е нунтру, ќе видиме, се надевам е второто.

Некоја финта има да се подисуши побрзо или да го оставам подолг период да си седи, да не го ставам на полнач? Пред 4 дена го поднапив вода.

Ова надолу е офтопик.
Како прв паметен часовник, до толку ми се бендиса и ми се најдоа нотификациите да не вадам нон стоп телефон најчесто во возење точак, ме чешаа парите, не можев да издржам, се поздравив со истите и зедов (вооедно ја користам приликава да се исчаламам) Garmin 935, кај нас 30,000, од Солун 20,800 кога ќе вратам данок 24%, единствен проблем е што треба да одам во истата продавница.

Оверкил за 99% од корисниците на паметни часовници (додуша овај е фитнес ориентиран) ама пусти мерак да имаш нешто убаво, смасно и high end, гратис лажење самиот себеси дека ќе сум малку поактивен имајќи го.
Ако се оправи шитни ми го :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно