Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Слушам во Сетек имале профи бојлери.

Убаво е кога модератор си отвара тема иако има постоечка, си го решава проблемот и после си ја затвара темата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Кога веќе збориме за болјери, ја би една препорака до @gokica.
Проточен бојлер Siemens DH21400M со пластични цевки го имавме многу одамна 10 години беше во функција на единаесетата му дојде крајот склопката реагираше, имаше внатрешни оштетувања и крај.
Во моментов го имам овој Siemens DH24100M веќе 6 години за разлика од претходниот овој е со бакарни цевки, мислам дека гаранција имаат 5 години и е екстра.
Првиот проточен болјер кога го ставивме пред 16 години и никогаш повеќе не помисливме на бурињата. :)
Секогаш имаш топла вода кога и да посакаш во денот, и што е најважно можеш да се тушираш 15 минути или бесконечно без страв дека ќе снема топла вода.
Истиот може да биде поврзан со повеќе чешми така да секаде имаш топла вода во секој момент.
Единствено неможе да се користи на места каде што притисокот на водата е слаб, бидејќи ако е слаб протокот на вода воопшто не уклучуваат греачите. :)
И за разлика од бурињата кои што зафаќаат многу место (доколку имате помало купатило) со проточниот ви останува и те како голем простор. ;)

А која е негативната страна на проточните бојлери? Зошто не се употребуваат масовно сеуште?

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Убаво е кога модератор си отвара тема иако има постоечка, си го решава проблемот и после си ја затвара темата.
Да надополнам: Згора на сѐ, ти го бриши мислењето со илустративна порака во темата за рок од 10 секунди без никаква опомена или причина. Остај то шо ние плебејците си пишиме искуства во веќе постоечката тема. Муабетов испаѓат ко: „Извини јас сум само да прашам.“

На темава: Тинг бојлерите се скапи за купување во кеш, ама нудат инвестиција за години унапред, така што на тои шо се во тој ценовен ранг топло би ги препорачал. Квалитетот и услугата им е на место.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Ама колку скапи? Ако е 400€ поарно е проточен... Имаш одма топла вода и во изобилие ем многу малку ти бега топлина. Е сега ако се опуштиш ќе те одери евн :)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.775
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
имам проблем со леов, скапа за 5-6год. Не е протечен сеуште ама ја мати водата.

Не би било лошо да го отвориш и да видиш што се случува. Од еден леов извадив греач напрснат по цела должина. Симптоми беа слабо загревање, корозија во водата, мирис итн итн. Ваму немаше ни заземјување поврзано, само некако безвезе нуловано. Е токму заради ова не се препорачува бањање со уклучен бојлер. Среќа па луѓево си го практикувале тој начин на користење.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Темата е сеуште таму и сведочи за искуството. Проблемот е решен но темата и постовите стојат. Затворена е зашто се појави коментар со вулгарна содржина која од искуство ќе се разгореше понатаму. И само од таква причина сакав да бидам ОП зашто имаме огромно искуство со вакви теми и каде често се насочуваат.

Тоа не значи дека не сум благодарен на поддршката. Темата можеби е и пример да се види дека немаме влакна на јазикот. И јас стојам на ставот дека секогаш секој може да отвори тема со реално искуство.

Да надополнам: Згора на сѐ, ти го бриши мислењето со илустративна порака во темата за рок од 10 секунди без никаква опомена или причина. Остај то шо ние плебејците си пишиме искуства во веќе постоечката тема. Муабетов испаѓат ко: „Извини јас сум само да прашам.“

Јас ја избришав илустрацијата зашто сметав дека не придонесува кон проблемот на темата.

еца.png

Он топик: во кои продавници во Скопје ги има ТИНГ?

Проточен бојлер користев во изнајмен стан на неколку дена. Беше на повисок кат и имав проблем со топло / ладно. Тешко се подесуваше топлината. Не знам дали заради притисокот. Тоа и ме премисли најмногу за да го разгледам како опција.

Ако не се лажам исто потешко се поправаат (т.е. најверојатно кога ќе се расипе го заменуваш со нов) а чистење на бигор ако добро ме информирале е 50 евра.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Не би било лошо да го отвориш и да видиш што се случува. Од еден леов извадив греач напрснат по цела должина. Симптоми беа слабо загревање, корозија во водата, мирис итн итн. Ваму немаше ни заземјување поврзано, само некако безвезе нуловано. Е токму заради ова не се препорачува бањање со уклучен бојлер. Среќа па луѓево си го практикувале тој начин на користење.
Паа ми се чини ќе се осетеше по сметката ако е греачот пукнат, ќе влече многу повеќе струја и пред се ќе дрмаше, мада кај мене се пластични цефкине. Нејсе, чим ја мати водата не е во ред, а не намеравам да го цинкувам на ново :) Ем цинкот е отпорен исклучиво на дестилирана вода, чим водата има пх вредност различита од 7, толку од цинкот, па ако се овие навистина инокс ми изгледаат надежни. Секако намеравав да земам бољер, па затоа се убацив, сметав дека е непотребно друга иста тема да отварам.
Е сега зборот ми беше, нели кај проточното може да се оштети изолацијата со тек на време, и да настане хаварија, поготово ако нема "оригинал" заземјување, овие класичниве ќе ги исклучиш од штекер и каде-каде посигурно е, а проточниот не може да го исклучиш. Без разлика што треба да има фид склопка итн, јас немам.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Мислењево ми беше објавено во предходната тема(Ја отворив темата, излегов надвор и после пишав, меѓувреме се отворила нова тема со префрлени мислења, моето не било префрлено). Еве го копирано(може да се избрише од предходната тема на gokica).
"Ги разгледав овие TING изгледа се најскапи(други за истите пари имаат екран на тач на самиот бојлер, што е непотребно според мене и не се добива на квалитет на бојлерот). Стандард 80 литри е околу ~10к денари со 2,5kw греач. Сите други имаат емајлиран казан а овие од TING имаат инокс. Дали е добро отпорен на хлор(знаејќи каква ни е водава)?
За уште малку пари има веќе проточен за во бања(буквално да се има вода одма и по потреба што е кул). Дали има некој таков или има мислење?"
Да дополнам за TING(брошура овде): ги има во нептун, агротехна, елекромеханика(струмица), елипсо(не сум знаел за ова), pazar3, итн.
И дали проточните бојлери трошат повеќе или помалку?

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
емајл е една работа, инокс е друга, иноксот, алуминот, титаниум, никел, хром, хром ванадиум итн поррилично се отпорни на бази и киселини, бигорот скоро и да не му може ништо на иноксот, што значи во догледно време казанот од инокс може да го уништиш со чекан или брусалица.
теоретски се по економични, многу малце топлина бега, али ако е солидно изолиран овај класичниов и ако се користи рационално не би требало да прави некоја разлика од над 100 ден/месечно. Е сега може да се измери али не верувам дека цифрата ќе се прекорачи. Друга работа ако се заборавиш со проточниов бога ми ќе напрајш рачун.
Ако се усогласиме дека е тинг премиум бољер (јас немам луично искуство, но повеќето рекоја дека е топ ), за 10к добиваш премиум квалитет од класичен бољер, а ете еден солиден ( не знам дали е топ) проточен бољер кошта малу појче и повеќето сметаме дека тие 14к се залудно фрлени пари поготово со смарт бољер бидејќи нели можеш да си го пуштиш со апликација од даљина и кога сакаш или да му наместиш тајмер.
онда има варијанта климата на пример наместо да дува надвор да ти грее бољер така со еден удар (киловат) си отепал две муви, али ова е невозможно кај проточните.
Кај бољерите спрема мене најбитен е тенкок, оти све друго е џабе ако скапи за 5 год, а тенкот е практично цел бољер и кај едните и кај другите.
Тенк=КАЗАН= братучед :)
Тоа моја перцепција за боњерите, јас би се одлучил за инокс, а комбинација со клима би ми дошло екста. Сигурно имаш дома некое тенџере/прибор за јадење од инокс, (иако не е исто) али може да видиш колку е издржлив :)

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Е на тараса не бива да го наштрафа, а ад мене има уштенеколкумина. Масовнона цела зграда... Хммм не знам, ама кога прашував за во куќа1600- 2000 еу беше саглам инсталација, плус догрева на струја. Со 2000€ ќе се капам доживотно со "обичен" бољер и 5 бољера ќе набавам :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
@bicikle
Далеку поевтини се сега соларните системи, чинам дека со ~500 ојра може да се пазари и монтира среден ваков систем.

Еве една тукашна тема од пред 4 години :)

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
А која е негативната страна на проточните бојлери? Зошто не се употребуваат масовно сеуште?
Незнам да ти кажам, претпоставувам научени луѓево на бурињата по навика, ко песната на Бени (по навика тргнувам во втора) :D, или па се плашат да не ги опне струја, пошо некој им рекол батали тоа кај што се меша струја и вода.:p
Фала богу 16 години живи здрави откако ги користиме.:)
Негативна страна, ако може да се вброи во негативни за тие 16 години еднаш ми снема струја додека се туширав па се смрзнав малку со ладна, али еднаш ко ниеднаш. :D
Стварно не ми е јасно и на мене, ама во едно сум сигурен дека кој еднаш ќе земе проточен бојлер и ке ја почуствува таа магија, не се враќа више на класичен буре бојлер. :cool:

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Две прашања:
1. Живеам во зграда што ми треба од аспект на електрика за да монтирам проточен?
2. Како се носат проточниве со скопскава тврда вода?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
За овој модел јас што го имам ти треба нормален притисок на водата и посебно осигурачи, инсталација само за него, како што пиша еден од членовите пошо јакичок е 24kw. :)
Јак е филингот кога не прашуваш дали има топла вода за туширање или влегол некој пред тебе летечи ја потрошил, па она досадното повторно чекање да се истушираш. :p
Со ова кога сакаш и колку сакаш абе милина, животот полесен ти го прави. :eek:h::p

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
@bicikle
Далеку поевтини се сега соларните системи, чинам дека со ~500 ојра може да се пазари и монтира среден ваков систем.

Еве една тукашна тема од пред 4 години :)
Демек тие од 500€ не чинеле, а инаку прашував прњд исто толку време :) Не разбрав оти не чинеле.
Бурињата се поефтини а и како што е инсталацијава од пред '63 све ми се чини поча зграда ќе вивне.
Инаку не знам баш каква им е конструкцијата ама мислам дека греачите не се директно потопени како кај бурињава т.е. Имаат повеќеслојна изолација. Ако е саглам изолацијата не гледам причина да протече струја низ вода.

dzunko

hello world
26 септември 2007
394
440
Битола
Во Битола има фирма која долги години се занимаваат со изработка на нови болјери. Името е Парновод. Изработуваат болјери од прохром- инокс и на казан даваат доживотна гсранција мислам. Јас имам таков 80-90л. Исто можи да го изработат со цевка за парно или соларно.Има опција во стар болјер да вградат нов казан за да биде поевтино. Е сега незнам како стојат со дистрибуција низ државата.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Што ќе фати поефтино, ако земам нов нема да се зезам за 1000 ден пак стапот да го јадам :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.507
3.110
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Две прашања:
1. Живеам во зграда што ми треба од аспект на електрика за да монтирам проточен?
2. Како се носат проточниве со скопскава тврда вода?
Не земај појак од 18 kW, иначе треба посебен приклучок јас реновирав и ми средија тоа. За да се справиш со бигорот земи со бакарни цевки. Јас земав сименс за 250 еур.

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Аристон воопшто незадоволен, пред некоја година купен со две години гаранција на истек на втората година се дупна. Комплетно ми го сменија затоа што внатре се полни со пур пена или што и да е таа изолација и се пластични казаните што значи не се менуваат или лепат. После тоа тераше уште две години и пак се дупна, нормално гаранција нема. За 4 години два пати два различни се дупнаа и на крај го фрлив во канта.

После тоа земав Динамо Хит, исто велешка фирма прохромски ака инокс што викате. На втората година откажа термостатот, инаку казанот нема мака 20 години гаранција. Квалитетот им е за нијанса поарен од оној на Леов, ама и они не се совршени, како што кажаа другите делови нечинат, греачи, термостати и сл. Значи Тинг, Хит и слични наши брендови тој е квалитеот, само зимање прохром, а за останатите делови како ќе ви се погодат.

Инаку на времето беше Динамо Леов една фирма двајца газди, после се разделија и едниот остана Леов, другиот направи нова фирма Динамо Хит.
Де бе што среќа имавте, Кај мене 10 година си тера веќе Аристонот. Во викендица ЛЕов веќе 12 година.
Многу се замарате кога гледате изгледа. Јас не се замарам. Одам и купам и еве ги тераат

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Незнам, може твојот е направен во прва смена, а моите да беа во втора.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
па по некоја логика дома ако користиш 5 дена боњер, на викендица 2 дена ќе го користиш, па затоа тера толку...

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно