Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Може да комбинирате и најобичен дигитален тајмер кој би командувал склопка(од некој проверен производител). Посигурно од тоа здравје.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Може да комбинирате и најобичен дигитален тајмер кој би командувал склопка(од некој проверен производител). Посигурно од тоа здравје.
Ова е најдобро (најсигурно) решение за разлика од овие кинескиве што се по ~10 долари.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
На -5 до -10 со температура на вода ос чешма на 6-7 степени за колку време се загреваат 100l со 2-3kw греач?

Sent from my iPhone X using Tapatalk
Околу 1 и 45 минути до 75 степени.
Загреана вода на 85 степени (од колектор) од 17:00 до утрото паѓа на 72 до 75. Нормално ако не се троши.

Колекторите се свртени на чист југ па затоа во лњто топлат до 17:00.
Но зсроа во зима на сончев ден почнуваар да топлат од 7:00 до кај 12/13:00

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Ова е најдобро (најсигурно) решение за разлика од овие кинескиве што се по ~10 долари.
На eBay има избор на тајмери за разводна табла од најралични класи и производители со цени до 300 евра. Јас го избрав моделот што го спомнав пошто на Aliexpress имаше 5.0 рејтинг, а еве издржа веќе скоро една година малтретирање од бојлер со 3kW греач.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Околу 1 и 45 минути до 75 степени.
Загреана вода на 85 степени (од колектор) од 17:00 до утрото паѓа на 72 до 75. Нормално ако не се троши.

Колекторите се свртени на чист југ па затоа во лњто топлат до 17:00.
Но зсроа во зима на сончев ден почнуваар да топлат од 7:00 до кај 12/13:00

Бе лошо сум те сфатил, и кај мене соларното 360 литра зимно време и ма -10 качува за час време 55 и тоа 1.2 kw е греачот.
Но тие шо немаат можност за соларно конвенционален бојлер зимно време му треба 3-4 часа за да стопли.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Последна промена:

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Кој има проблем со проточен бојлер на слаб притисок, можам да препорачам само чешма со две рачки (топла и ладна). Кој пак нема проточен, може да му препорачам да си купи и да заборави дали го упалил или не бојлерот.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Тоа така е, али после перипетиите со прекупувањата некако ми се виде компликовано. Инаку кујнскиот ми е проточен, 3kw мислам е, топ работа, али ради капацитетот немаше потреба од никакви преправки копања итн...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Атлантик Стеатит, појасно бојлер со керамички греач, купив и монтирав пред 2 месеци. Засега одлично работи.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Читнав малце гледам сите си имале ваков или онаков проблем со бојлерот било кој и да е. Според мене болјерите не се криви, водата наша е крива, скопскава вода неможе повеќе бигор да има... Јас имам 2 прашања

1. Што мислите за овој модел затоа што го купив, уште не е монтиран затоа што сум во реновирање но наскоро ќе го закачам :)
ARISTON VELIS VLS EVO 100 EU
VELIS EVO PLUS - Electric Water Heaters - Ariston Thermo

2. Постои ли некое решение, да се стават некои филтри за бигор, да речеме или централно за цел стан и куќа каде што е доводот на вода, или одвоени филтри пример еден кај болјер, еден кај машината за перење и тн... ?

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Да, ама мене зборот ми беше безбедноста, а не само да трае бољерот. Е сега има неки јонизатори за вода ама на едните протокот им е мал, другите не знам колку се ефикасни. т.е. имаше во емитер diy јонизатор на вода, као демек нема да се лепи бигор.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@tomi Аристон без пари да дојде кој и да ги измислил од америка јапнија марс ма кој и да да ми рече еве ти го нема да го закачам никогаш еднаш купив и више никогаш со тоа што истите глупости што ми се дешаваше на менеи на други луге им се има дешавано и финтите што ги прават сервисерите :) се ептен итнересни така да јас сум тотално разочарам од аристон и со нивиот СУПОРТ на делови резервни греачи и други ситници.Купи нешто што имаш резервни делови одма т.е супорт на бојлерот бидејќи џабе ти е името ако не можеш да најдеш греач или да ти кажуваат финти сите сервисери како требало на бојлерот да се направи за да работи.За други работи нејќам да се објаснувам ова е мое мислење и си стојам зад тоа.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Ако навистина го збира бигорот, за 10 дена ова со штемајз нема да можеш да го пробиеш :D

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Ако навистина го збира бигорот, за 10 дена ова со штемајз нема да можеш да го пробиеш :D
ако мислиш за филтрите, не го собираат бигорот, туку има соли што реагираат со водата и мењаат хемија на истата, со тоа не доаѓа до врзување на бигор по елементи (граеч, одлив и тн.).

Пример: Anti-Scale Filter Cartridges - Anti-Scale Water Treatment Filter Cartridges | WaterAnywhere

исто така ако некој гледа ваква опција, сите вакви филтри се со заменски кертриџи, солите се трошат на X литри.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Мислев дека се механички, инаку пак ќе оди ептен сол, ск водата е ептен ептен тврда. Со некои апарати даваат и хартија за испитување, и покажува максимиум. Онда јонизатор ама не знам колку би бил функционален...
p.s.
На нешто вакво мислам
https://www.electroschematics.com/8023/diy-water-softener-system/

Последна промена:

yasho

hello world
11 јануари 2014
479
636
Скопје
За скопскава вода, т.е. против бигорот во истата, само омекнување со смола, и нејзино редовно автоматско испирање со солен раствор... Налик на ова..

Ecosoft - Ecomix - Решенија против Бигор, Железо, Манган, Амонијак, Органски Соединенија

Не ја протежирам конкретната фирма, туку само решението... Има и други што се занимаваат со вакви системи. Единствен расход, освен почетната цена (која е бајаги солена кај нас за тоа што е) е сол за регенерација на смолата... За нормален стан, прашував, системот кошта ~700-900 еур. И си бара малку место за сместување.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
2. Постои ли некое решение, да се стават некои филтри за бигор, да речеме или централно за цел стан и куќа каде што е доводот на вода, или одвоени филтри пример еден кај болјер, еден кај машината за перење и тн... ?
Oмекнувачи на вода, има такви филтри за вода. Дали се ефикасни и дали се исплативи, тоа треба да прашаш некој што користи или фирмиве што ги продаваат. Да се распрашаш по фирми кои продаваат филтри за вода, пошто таквите држат и филтри за омекнување на водата... Се врткаат по саемите за градежништво и слично.

Можеби некој друг ќе може поконкретно да те упати.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Од практичен аспект проточниот е најдобра работа.
Топла вода кога сакаш :)

Не му ја мислиш да топлиш бојлер или дали некој веќе ја потрошил топлата вода.

Имавме повеќе од 10 години Siemens и не служеше супер.
Кога откажа го сменавме повторно со Siemens но многу брзо додадовме и соларно.

Искрено многу се изненадивме со сметките за струја. Во месеци пролет-лето-есен кога било 3-4к сега е 1.5-2к. Најчесто двојно помали месечни сметки.

Доколку не ти е важно колку плаќаш ставаш проточно и уживаш. Сепак имај во предвид дека на економик се 7KW но кога економик не стоплува тогаш се најчесто 21 или 28KW во зависност од бојлерот.

Доколку ти е важно колкави ќе бидат сметките и имаш можност постави си соларно. Ете веќе крај на Октомври и сеуште се капиме од "господ" :)

Кога нема сонце, можи да се топли на струја.

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Препорака за мало/кујнско бојлерче високо-монтажно? Леов не.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно