Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Drone Vlog Series

Spawny

hello world
22 декември 2013
82
87
Еве нешто експериментално од мене и од дрончето што го составив пред некој месец
View: https://www.youtube.com/watch?v=9g81-wRLZcQ
..троа акробатско е и може да му се слоши на некој :) Одамна сакам да почнам и јас со дрон влогс, но сеуште сум во фаза на тренирање и имам само 350 саати на симулатор xD

Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.741
15.835
youtu.be
@Spawny
Одлично и само напред и помалку loops :)
Очекував дека барем еднаш ќе се протнеш низ гумата (ваљда е некоја тракторска) :D

btw.. Отвори тема околу твојот дрон, што и како ....

Avid

senior
21 јануари 2009
6.444
11.501
Скопје
Еве нешто експериментално од мене и од дрончето што го составив пред некој месец
..троа акробатско е и може да му се слоши на некој :) Одамна сакам да почнам и јас со дрон влогс, но сеуште сум во фаза на тренирање и имам само 350 саати на симулатор xD
Супер.
Следното нека биде пократко и помалку акробатско.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Можеш да отвориш тема за FPV дронови. Ова е за скроз друг тип видеа. Пиши и што мотори, перки, антена и слично користиш, кај ги набави итн.

Spawny

hello world
22 декември 2013
82
87
@Spawny
Одлично и само напред и помалку loops :)
Очекував дека барем еднаш ќе се протнеш низ гумата (ваљда е некоја тракторска) :D

btw.. Отвори тема околу твојот дрон, што и како ....
се протнувам само со другиот, тој што ми е за трки :) важи ќе отворам тема да не пречам тука :cool:

Mao

user
5 јуни 2007
1.341
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Не е до пост-продукција. Проблемот кај статеров е што се јавува при голем шатер. Снег и сонце, а без ND филтер користев сигурно 1/250 и повеќе, а е само 24фпс видео.

Друже со што дрон снимаш? Ја баш денес снимав со мојот Mavic 2 Zoom и ме уби stutterot. На ауто, 4к 30fps shutter-От отиде во 1/1000 мислам, дали можеби е премногу тоа и затоа се јавува сецкањето? Бтв, уплоадирав едно видео на јутуб raw mp4 (
View: https://youtu.be/mfBldLGJ97k?t=41
), како се движи дронот се приметува највеќе на регистрациите на автомобилите како прави stutter. Пробав и со 60 фрејма ама пак беше исто. ND филтер немам, изгледа ќе морам да набавам. Првин се сомневав во СД картичката, имам Sandisk Extreme 64GB U3 A30 Class 10 - 100 read - 70 write, и уште не ја исклучувам ко проблем. Во пропертис на едно од видеото пишуваше битрејт над 100мб, и поради тоа се посомневав дека картичката неможе да запише 100мбс и се јавува stutter-от. Еве и слика од пропертис :)
KQSUsUml.png

Било каква сугестија би била од голема помош, би сакал да знам кои ми се опциите и како да го подобрам снимањето.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Друже со што дрон снимаш? Ја баш денес снимав со мојот Mavic 2 Zoom и ме уби stutterot. На ауто, 4к 30fps shutter-От отиде во 1/1000 мислам, дали можеби е премногу тоа и затоа се јавува сецкањето? Бтв, уплоадирав едно видео на јутуб raw mp4 (
View: https://youtu.be/mfBldLGJ97k?t=41
), како се движи дронот се приметува највеќе на регистрациите на автомобилите како прави stutter. Пробав и со 60 фрејма ама пак беше исто. ND филтер немам, изгледа ќе морам да набавам. Првин се сомневав во СД картичката, имам Sandisk Extreme 64GB U3 A30 Class 10 - 100 read - 70 write, и уште не ја исклучувам ко проблем. Во пропертис на едно од видеото пишуваше битрејт над 100мб, и поради тоа се посомневав дека картичката неможе да запише 100мбс и се јавува stutter-от. Еве и слика од пропертис :)
KQSUsUml.png

Било каква сугестија би била од голема помош, би сакал да знам кои ми се опциите и како да го подобрам снимањето.
Сетинзите како ти се наместени на кој фрејм рејт снимаш? Ако ти е на 24, шатерот треба да е 1/50, ако ти е на 30фпс шатерот иде на 1/60 т.е. шатерот секогаш треба да е дуплиран од фпс-то. Ако сакаш slow-mo видео и снимаш у 120фпс, шатерот иде на 240 или 250. За да избегнеш статер и да снимаш сред бел ден nd филтер е must have.

Mao

user
5 јуни 2007
1.341
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Сетинзите како ти се наместени на кој фрејм рејт снимаш? Ако ти е на 24, шатерот треба да е 1/50, ако ти е на 30фпс шатерот иде на 1/60 т.е. шатерот секогаш треба да е дуплиран од фпс-то. Ако сакаш slow-mo видео и снимаш у 120фпс, шатерот иде на 240 или 250. За да избегнеш статер и да снимаш сред бел ден nd филтер е must have.

Пробав да ставам исо 100 и shutter speed 1/60 ама сликата побеле. Претпоставувам тоа е ради тоа што треба ND филтер да се стави. Инаку снимав на ауто - iso 100 shutter speed 1/1000. Многу е. Имаш препорака за ND филтри?

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Пробав да ставам исо 100 и shutter speed 1/60 ама сликата побеле. Претпоставувам тоа е ради тоа што треба ND филтер да се стави. Инаку снимав на ауто - iso 100 shutter speed 1/1000. Многу е. Имаш препорака за ND филтри?
Побеле затоа што има многу светлина и мора за такви сетинзи да имаш нд филтер. За слика можеш шатер колку сакаш ама за фино видео мораш х2 од фрејм рејтот. За нд полар про, 100 евра 3 комада. Кај нас ги нема само од нет да порачаш, или по огласиве ако начекаш.

Mao

user
5 јуни 2007
1.341
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.390
5.536
Друже со што дрон снимаш? Ја баш денес снимав со мојот Mavic 2 Zoom и ме уби stutterot. На ауто, 4к 30fps shutter-От отиде во 1/1000 мислам, дали можеби е премногу тоа и затоа се јавува сецкањето? Бтв, уплоадирав едно видео на јутуб raw mp4, како се движи дронот се приметува највеќе на регистрациите на автомобилите како прави stutter. Пробав и со 60 фрејма ама пак беше исто. ND филтер немам, изгледа ќе морам да набавам. Првин се сомневав во СД картичката, имам Sandisk Extreme 64GB U3 A30 Class 10 - 100 read - 70 write, и уште не ја исклучувам ко проблем. Во пропертис на едно од видеото пишуваше битрејт над 100мб, и поради тоа се посомневав дека картичката неможе да запише 100мбс и се јавува stutter-от. Еве и слика од пропертис :)

Не е до картицата, добра е снимката нема испуштени фрејмови.
Проблемот е во експозицијата, прекратка е и нема заматеност при движењето. Со зголемување на фпс не се решава проблемот, напротив.
Со оглед дека овие камерчиња имаат фиксна бленда, единствено чаре ти е нд филтер за да постигнеш најдолга можна експозиција. На профи камера тоа се решава со затворање на блендата.

За веќе снимениов материјал, пробај со некој филтер што форсира моушн блур на делови каде има најголемо движење. Идеално би било некаде половина од разликата на растојанието во два соседни фрејма.

Mao

user
5 јуни 2007
1.341
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Не е до картицата, добра е снимката нема испуштени фрејмови.
Проблемот е во експозицијата, прекратка е и нема заматеност при движењето. Со зголемување на фпс не се решава проблемот, напротив.
Со оглед дека овие камерчиња имаат фиксна бленда, единствено чаре ти е нд филтер за да постигнеш најдолга можна експозиција. На профи камера тоа се решава со затворање на блендата.

За веќе снимениов материјал, пробај со некој филтер што форсира моушн блур на делови каде има најголемо движење. Идеално би било некаде половина од разликата на растојанието во два соседни фрејма.

Еве си барам филтери на нетов, се одлучив за овие - Pgytech Dji Mavic 2 Zoom Advanced Filters Kit Nd8/16/32/64 Filter For Dji Mavic 2 Drone Camera Lens Accessories - Buy Dji Mavic 2,Mavic 2,Filters Product on Alibaba.com - китаецот ми ги дава за 35.5$ сет.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно