Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
Статус
Затворена за нови мислења.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Пак за формалдехидот. Деновиве некој направил уште поаматерски ескперимент со детектор за формалдехид на модови и течности што си ги користи, значи најреални услови што може, иако не лабораториски прецизни.

Резултатите изгледаат опасно, нели?

Погледнете го атачментот 63584

Но кога ќе се споредат со аналогна...

Погледнете го атачментот 63585

Податоците за аналогната ги зел од некое официјално истражување. Не најдов дали користел ароми во течностите, мислам дека не.

Мене ми е друга работа поинтересна од првата слика, додавање на 10% вода било во чист ВГ или во 50/50 (не можел да тестира со 90% ПГ, му течело) драстично го намалува емитувањето на формалдехид на највисоките температури. Претпоставуваат дека водата ги стабилизира ПГ-то и ВГ-то и не им дава да оксидираат. Ете уште една причина зошто се додава вода.
Со температурите ... ништо ново. Не дека не го знаевме тоа. На ниски температури 440-460F (227-238C), вејпањето е "милина". :)
Резултатите за 100% ВГ и во комбинација со вода се доста интересни. Ако се земе во предвид колку многу вејпери имаат проблем со ПГ-то (иритација на грло, алергија, дехидратација), ова само по себе охрабрува да се муќкаат течности со повеќе ВГ. Јас секако сум на 60-70% ВГ во зимскиот период, 70-80% во летниот. Со температурата исто така не сум 'проблематичен', еве цело утро го терам кајфунот на 205C. :hay:
Ова со температуриве е голема варијабила: зависи од типот на атомајзер, греач (дебелина, материјал, број на намотки). Многу е важно и на која собна температура ќе се заклучи греачот за ТЦ.
Ова со водава доста интересно, не ни очекував дека ќе има толку удел. Баш ме интересира со вкусот како ќе оди, немам пробано 10%, ќе се фрлиме на тестирање тогаш.
Секако колега! :) Јас многу тешко би можел да го доловам тестот во целост. Тоа би подразбирало само ВГ и вода. Такво нешто немам намера да парам. Затоа морав малку да го модифицирам. :innocent:
test1.jpg
За течноста да ми биде употреблива, морав да ставам никотинска база и арома. Бидејќи базата ми е со ПГ основа, аромите исто така се мешани во ПГ, дојдов до следниов сооднос или состав:
тест.JPG
Тргнувам од логиката на овој форумџија, заради кого е направен тестот со 10% дестилирана вода. Бидејќи имам ставено 9% (ПГ) база и 3% арома, тие 12% или 12 мл на 100 мл не морам да ги компензирам со вода. Затоа ставив само 7%. Далеку сум од оригиналниот тест (90:10), ама ова е нешто што има употребна вредност, ќе може да се користи. :)
Од аромите ставам 2.5, 2.6%, сега лупнав округло 3%, за да не чекам предолго на експериментот.

@MikickoHC
Сум правел течности со и без вода. Дури и ова погоре го имам муќкано, ама со малку + ПГ и помалку вода (3-5%). Со и без вода не ми значело подобро или полошо. Се прават добри манџи и така и вака. Ако веќе треба да бидам супер критичен, би рекол дека течностите со малку вода некако поубаво ми "клизат" на грло/плуќа. :)
Како и да се гледа, прво е многу субјективно, второ секој може да смуќка две различни варијанти и да тестира. 90% од вејперите не би осетиле разлика и не би знаеле дали во течноста има малку вода или не, ако не им кажеш претходно. ;)

28 јануари 2017
2.070
4.745
Ресен
Со температурите ... ништо ново. Не дека не го знаевме тоа. На ниски температури 440-460F (227-238C), вејпањето е "милина". :)
Резултатите за 100% ВГ и во комбинација со вода се доста интересни. Ако се земе во предвид колку многу вејпери имаат проблем со ПГ-то (иритација на грло, алергија, дехидратација), ова само по себе охрабрува да се муќкаат течности со повеќе ВГ. Јас секако сум на 60-70% ВГ во зимскиот период, 70-80% во летниот. Со температурата исто така не сум 'проблематичен', еве цело утро го терам кајфунот на 205C. :hay:
Ова со температуриве е голема варијабила: зависи од типот на атомајзер, греач (дебелина, материјал, број на намотки). Многу е важно и на која собна температура ќе се заклучи греачот за ТЦ.

Секако колега! :) Јас многу тешко би можел да го доловам тестот во целост. Тоа би подразбирало само ВГ и вода. Такво нешто немам намера да парам. Затоа морав малку да го модифицирам. :innocent:
Погледнете го атачментот 63601
За течноста да ми биде употреблива, морав да ставам никотинска база и арома. Бидејќи базата ми е со ПГ основа, аромите исто така се мешани во ПГ, дојдов до следниов сооднос или состав:
Погледнете го атачментот 63602
Тргнувам од логиката на овој форумџија, заради кого е направен тестот со 10% дестилирана вода. Бидејќи имам ставено 9% (ПГ) база и 3% арома, тие 12% или 12 мл на 100 мл не морам да ги компензирам со вода. Затоа ставив само 7%. Далеку сум од оригиналниот тест (90:10), ама ова е нешто што има употребна вредност, ќе може да се користи. :)
Од аромите ставам 2.5, 2.6%, сега лупнав округло 3%, за да не чекам предолго на експериментот.

@MikickoHC
Сум правел течности со и без вода. Дури и ова погоре го имам муќкано, ама со малку + ПГ и помалку вода (3-5%). Со и без вода не ми значело подобро или полошо. Се прават добри манџи и така и вака. Ако веќе треба да бидам супер критичен, би рекол дека течностите со малку вода некако поубаво ми "клизат" на грло/плуќа. :)
Како и да се гледа, прво е многу субјективно, второ секој може да смуќка две различни варијанти и да тестира. 90% од вејперите не би осетиле разлика и не би знаеле дали во течноста има малку вода или не, ако не им кажеш претходно. ;)

Никотинот го имам откажано а за тест ќе земам нешто на FA или Inawera што се дозира малку, да има минимално ПГ па ќе видиме. До сега за мене лично терав со 3-10% арома, 5% ДВ и сè останато глицерин, со ПГто не се љубиме баш, секое сабајле суво барут грлото.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Јас не можам да замислам манџа без вода и од почетокот, веќе околу 4 години, ја кувам со вода. Бев на 15 % многу кратко, на почетокот, па 10%, а сега сум на 5% до 7%.

Да ја повториме најважната причина зошто се става вода (мислев дека сме ја пишале досега, не ја најдов), а која е можеби и причината за тие резултати:

ВГ испарува на 290 °C

ПГ испарува на 187 °C

Вода испарува на 100 °C

Нивната мешавина во некој сооднос ќе има различна точка на испарување. Колку повеќе вода има (и ПГ до некоја мерка), пониска ќе биде точката на испарување на мешавината. Значи, водата ја спушта температурата на испарување.

Како последица на тоа, атомизерот побрзо ќе ни реагира (ќе дава пареа) кога ќе го притиснеме копчето, па нема да мораме да лупаме вати. Значи, намалуваме вати, уште еден бенефит, дури и без температурна контрола, односно ова е хемиска температурна контрола. :hay:

А и како што постојано кажувам, нема да пушиме (само) антифриз. :hay:

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Никогаш не сум ставил вода во база, а нема ни да ставам.
Производителите на бази колку е потребно си стават уште од таму. :D

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром

Погледнете го атачментот 63601
Погледнете го атачментот 63602

@MikickoHC
Вода во база готова од инавера само сум пробал. А сега направив 100мл со 5% вода а во аптека ми дадоа ампула 5мл вода. Ќе пробам па после ќе коментирам.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

28 јануари 2017
2.070
4.745
Ресен
Има ампули со дестилирана вода? јаоо :) смешно ми е дека цената за литар е 30,40, 50 не знам ни колку а за ова...

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Ај вака!
Ако може некој нека ја објасни оваа работа.
Имам два типа на чист VG, едниот е погуст од другиот!
Зошто?

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Инаку еве мое искуство со вода како процентуално додадена во финалниот производ. Еднаш пробав никогаш повеќе

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@krema Е ајде де. :hay:

Појма немам, можеби некој од производителите излажал.

До впивањето вода од воздухот не е, не може толку да направи разлика, освен ако не стоел отворен со месеци.

Затоа и противниците на H2O не можат да избегнат да вејпаат вода, ВГ-то и ПГ-то се хигроскопни и ја впиваат влагата од воздухот. Поради тоа не можат да се најдат со 100% чистота, односно кој вика дека има 100% чист ПГ или ВГ, лаже. Исклучок се можеби некои суперопремени лаборатории со контролирана атмосфера.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Кога купуваме 1л вг база секогаш има 5-10% вода и затоа се вика вг база, кога е чист вг си е 100% и се вика глицерин. Секогаш кога продавачот пишува вг база да си знаете дека има вода.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Си доаѓам од работа викам ај да земам една кутија цигари да си имам резерва (последната што ја имав ја отворив денес а утре би требало да стигне Endura-та), кога на каса ми вика комшо поскапени се цигарите од вчера-завчера. Уште една причина плус да се смени навиката.

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Во тој период кога пробав само со 5 % како совет од некои веќе позитивни искуства кои ја користеле водата ( за мене тотално спротивно ) / Мое лично искуство , ми се намали осетено аромата, многу послаб ТХ, дека атомизерите кои ги користам а се повеќе видови и сите веќе домаќински познати ниту од далеку препознатливи па нормално нова адаптација како тоа дека подобро викувале со вода па требало вака или онака да се викуваат . Ретко кога а нормално да има мака со викување на одредени атомизери а тоа не е дека ако им стаиме вода ќе е поубаво или не , едноставно дизајнот и природата на на тој атомизер е таква а и веќе декларирано ( ајде да некажам така ) ревјуирано . Да не зборуваме дека во топлиот период кога сето тоа изгледа како чај , Дури дека МТЛ корисниците им е важно тоа намалување од додаденти проценти на процентите кои водата го разладува вејпот а знаеме каков е стилот на вајпанњето на МТЛ . Одприлика горе доле е моето мислење за додавање вода . Како што кажав еднаш и ниокгаш

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
О со вода и без вода е 7.4:1.29 во однос на аналогни. Ем како што гледам ретко кој пари над 250целзиуси т.е. околу 490+ фаренхајнтови...

OldSchoolPvP

lurker
13 февруари 2014
744
1.169
Shutter Island
Едно прашање до тие што седнале и на српскиот форум. Кој глицерин го фалат комшиите што отпилика користат што го има кај нив да се купи. Гледав некој глицерин од Meilab го фалат го има пробано некој ?

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Inhalika d.o.o. - Inhalika - Premium elektronske cigarete
Колку што имам прочитано голем дел од комшиите ја користат нивната база , никој не кажал лош збор .Цената е види на страната по литро .
Каде има тоа кај нас да се проба па дури и да се купи колега ?

Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Нема декларирано дека има ВОДА ?
Муабетот е за VG во кој што нема додавано (декларирано) вода, Pure VG.

Појма немам, можеби некој од производителите излажал.
Тука лежи зајакот, сите продават чист VG (без вода), само што едните додават и кријат дека додале некој процент (рецимо 5% или повеќе) на вода а некој не! Е сега, 5% и не е бог знае колку многу, скоро и неприметно (можеби малку ќе пуцкета повеќе при согорување), но замислете кој е профитот на стотици или илјадници литри глобално.
Впрочем, зошто некој друг да ми става вода во глицерин кога можам сам тоа да го направам (по моја мерка ако сакам).
Инавера барем се фер за тоа, ако има вода тогаш тоа и го наведуваат во декларацијата, а за другите треба сами да пресудуваме.
Така да тој пореткиот „чист“ глицерин е веќе „крстен“ со вода и нема потреба од повторно додавање на вода, исто така и е поредок од оној другиот.
Користам чист растителен глицерин кој што во поладниот париод знае да се згусне како мед, ДА, баш како мед, со лажица да го ср`каш и да не ти потекува од лажицата, за овој глицерин е виновен @DennyMK (имаме дискутирано за овој од поодамна), и искрено до сега не сум сретнал таков глицерин, а имам пробано многу различни производители на глицерин.
Нормално, во недостаток на овој глицерин би се задоволил и од пореткиот, понекогаш знае да фати и кризи за бази, па во тој случај се оди на варијантата „дај шта даш“.
Puff:cool:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Канго стискавац кај колибаши (само бел, но за жал викаа дека на фарбаните им се лупела бојата, значи и на него). Шипинг 10 долари.

На истото место лулето (само телото, сиво или комплет златно) - шипинг 8,5 долари за првото, за второто не ни гледав. Го звизнав сивото и ми излезе $17.53. Сега гледам дека е out of stock, значи сум го зел последното. :hay:

Не фаќаше купонот за нив.

Ми рече дека поради вградена батерија (појма немам дали му е вградена) ќе патува со SZ пошта, сега гледам дека тоа е Свазиленд. :hay:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.664
13.714
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
^
^
^ Не.

-----

Плетобрадиот го претстави својот дрипер. Принципот на кој работи изгледа интересно, да бев дробџија не би го пропуштил (ако се појави клон).

Статус
Затворена за нови мислења.
462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно