Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.728
Има ли некој искуство со PayPal бугарски акаунт и бугарска дебитна картичка или што и да е, нормално со бугарски пасош. Дали пријавуваат данок и такви работи? Конкретно ме интересира бидејќи направив една ситна трансакција со PayPal на држава Словенија со картичка од NLB - македонска, помина се во ред, за нецела минута парите стигнуваа и можеше да се користат, но да не се мислам да не ми го замрзнат акаунтот на Словенија, а и покрај оние 20% service fee на Upwork фали уште и 10% данок... :annoyed:
Генерално - пријавуваш данок во земјата каде што си го сработил оданоченото. Ако немаш престој во Бугарија/Словенија (колку што разбрав - ич) тогаш и нема што да пријавуваш таму. Останува да пријавиш таму каде што престојуваш.

TheKingofClay

read-only
6 декември 2017
11
3
Генерално - пријавуваш данок во земјата каде што си го сработил оданоченото. Ако немаш престој во Бугарија/Словенија (колку што разбрав - ич) тогаш и нема што да пријавуваш таму. Останува да пријавиш таму каде што престојуваш.
Малку збунувачки ми делува сево ова. Значи вака, престојот ми е во Македонија, 1-2 пати годишно одам и во Бугарија, но чисто на одмор по неколку дена. Мене идејата ми беше да отворам сметка и да земам картичка која ќе ја поврзам со во акаунт на PayPal со новата сметка и држава Бугарија.
Нормално, во меѓувреме си престојувам и работам freelancer во Македонија.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.728
Малку збунувачки ми делува сево ова. Значи вака, престојот ми е во Македонија, 1-2 пати годишно одам и во Бугарија, но чисто на одмор по неколку дена. Мене идејата ми беше да отворам сметка и да земам картичка која ќе ја поврзам со во акаунт на PayPal со новата сметка и држава Бугарија.
Нормално, во меѓувреме си престојувам и работам freelancer во Македонија.
Ако некаде треба да пријавуваш данок - тоа е каде што ги создаваш парите. Македонија. Дали тоа ќе го правиш...

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Refund од Steam преку paypal за колку време би требало да се појави на сметка во банка?

Mo3oK4e

hello world
8 декември 2009
477
22
Здраво. Имам едно прашање околу темава. Значи имам платено со помош на мојот акаунт, но парите од сметката не се сеуште повлечени. Дали морам некоја потврта да одобрам или трансакцијата трае неколку денови. Веќе денес е втор ден како на paypal акаунтот стои сумата на пари која е извршена, а на банкомат сметката нема измени дека се одземени.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Здраво. Имам едно прашање околу темава. Значи имам платено со помош на мојот акаунт, но парите од сметката не се сеуште повлечени. Дали морам некоја потврта да одобрам или трансакцијата трае неколку денови. Веќе денес е втор ден како на paypal акаунтот стои сумата на пари која е извршена, а на банкомат сметката нема измени дека се одземени.

Отвори е-банкарство и види дали средствата ти се резервирани. Ако се за некој ден ќе се изврши трансакцијата.

Mo3oK4e

hello world
8 декември 2009
477
22
Отвори е-банкарство и види дали средствата ти се резервирани. Ако се за некој ден ќе се изврши трансакцијата.

Имам е-банкарство. Таму ништо не стои дека се резервирани. Сигурен сум дека трансакциата за плаќање е завршена бидејки услугата ја добив, а од банк сметката не се одземени пари.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Втора опција да си имал некоја пара на PayPal и да се повлечени од таа сметка. Отвори PayPal и провери баланс и трансакции.

Brendog

hello world
18 септември 2016
78
88
Дечки, сакам да ги користам "услугите" на страницава. Арно ама, задолжително е ПП. Кажувајте чаре, кој е најбезболен начин за правење функционален ПП акаунт од којшто ќе можам да вадам пари? Читав за Словенија/Бугарија шемата. Дали уште функционира тоа? Се работи за смешна сума, не би требало да ме интересира лимитот.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Дечки, сакам да ги користам "услугите" на страницава. Арно ама, задолжително е ПП. Кажувајте чаре, кој е најбезболен начин за правење функционален ПП акаунт од којшто ќе можам да вадам пари? Читав за Словенија/Бугарија шемата. Дали уште функционира тоа? Се работи за смешна сума, не би требало да ме интересира лимитот.
Ништо не функционира како што функционираше освен ако имаш бугарско/словенско гражданство/државјанство.

Sent from my OnePlus 5T using Tapatalk Pro

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.705
3.355
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Луѓе ми е потребен број за верификација од Словенија, не знам дали од овие виртуелниве е безбедно. Да советува некој или па да не има некој од Словенија да направи една добрина.

Ќе си биде се платено.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Дечки што стана со таа петицијата на Венко до пејпел за да дозволат примање пари у МК и бизнис акаунти?

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
мислам дека дур не се смени законот сметки у странство, пејпал нема да ја пуштат таа опција

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Дечки едно прашање. Имав на пејпал 250тина евра и ги префрлив на моја картичка од нлб. Прашањето ми е, дали ќе треба да пријавам данок во УЈП или воопшто да не се замарам?

На електронското банкарство, ми пишува дека имам прилив на пари, но не пишува од каде/кого се. А в банка се јавив и таму пишувало дека се од пејпал.

Акаунтот ми е направен на Словенија, па затоа можам да повлекувам пари од акаунтот. Дали е паметно да продолжам да повлекувам пари од пејпал или може да настани некој проблем.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.728
Дечки едно прашање. Имав на пејпал 250тина евра и ги префрлив на моја картичка од нлб. Прашањето ми е, дали ќе треба да пријавам данок во УЈП или воопшто да не се замарам?

На електронското банкарство, ми пишува дека имам прилив на пари, но не пишува од каде/кого се. А в банка се јавив и таму пишувало дека се од пејпал.

Акаунтот ми е направен на Словенија, па затоа можам да повлекувам пари од акаунтот. Дали е паметно да продолжам да повлекувам пари од пејпал или може да настани некој проблем.
Ги должиш тие пари на УЈП само ако си ги заработил додека си работел од Македонија. Ако ти се заработени додека си бил на работа во странство - не се замарај.
Ако ти е словенечки А НЕМАШ соодветна документација (пасош, документи за престој и сл.), само е прашање на време кога Пејпал ќе ти го затвори акаунтот и ќе ти ги замрзне парите. Ако имаш уште многу пари, збори со @goranzoran или некој друг од тука дали може побрзо да ги извлечеш преку нив...

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Ако ти е словенечки А НЕМАШ соодветна документација (пасош, документи за престој и сл.), само е прашање на време кога Пејпал ќе ти го затвори акаунтот и ќе ти ги замрзне парите.

Зошто ги лажеш и обесхрабруваш луѓето?

Никој ништо нема да ти направи, доколку не го поминеш годишниот лимит. А бројачот се ресетира секоја година, во зависност кога ти е регистриран пејпалот. Лимитот е 2500 долари мислам, или 1800 евра, заборавив точно. После овој лимит, ти бараат идентификација. Пред да го надминеш лимитот, а веќе се доближуваш до него, добиваш предупредување. Кога ќе добиеш, не прави веќе никакви трансакции и чекај да ти се ресетира бројачот. Можеш во секое време да си провериш во акаунтот колку ти е лимитот и кога се ресетира.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.728
ОК, ете како што вика членот, немој да бидеш ИЗЛАЖАН и обесхрабрен од мене туку слободно ЛАЖИРАЈ ги податоците

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Многу внимателно сум напишал тоа што сум напишал и сум коментирал точно определени работи и не ги испревртвувај работите, држи си строго тоа што сум го коментирал. А тоа што сум го коментирал, сум го поткрепил со аргументи. Додека ти кажуваш работи што не се точни, си го претставил системот како да е абракадабра, дека еве по некоја случајност во секој момент ќе ти го затворат акаунтот затоа што пејпал системот ќе пушти лото топчиња, и ќе те избере точно тебе и ќе ти го затвори акаунтот. ТОА НЕ Е ТОЧНО, а причините сум ги напишал погоре.​

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.728
Па тоа викам де. Јас го лажам и обесхрабрувам. Слободно нека ги лажира податоците дека е од Словенија.

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Не повторувај пак исто и држи се на моментот кој го оспорувам. Ти го лажеш и обесхрабруваш за друго. Дека еве така Пејпал од абракадабра во секој момент ќе му го затвори акаунтот. Тоа не е точно.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно