Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

Dimitar535

hello world
16 јули 2016
56
55
Дома
Dimitar535's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 5600X, Arctic Freezer 34 duo
Motherboard
Gigabyte b450 aorus elite
Storage
Seagate 2TB, WD blue 1TB, 500GB NVMe
PSU
Cooler Master V1000
RAM
32GB
Video card
GTX 1080 Xtreme Gaming
Case
Genesis Irid 300
Keyboard
Genesys RX85
Audio
Traktor Audio 10
Monitor
Dell S2719DGF, SE2719HR
OS
Win 10
Во домаќинствата ЕВН наплаќа само за активната потрошена моќност, така да било каков компензатор е непотребен. Во фабрики се мери и активната и реактивната моќност затоа и се користат кондензаторски компензатори.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Во домаќинствата ЕВН наплаќа само за активната потрошена моќност, така да било каков компензатор е непотребен. Во фабрики се мери и активната и реактивната моќност затоа и се користат кондензаторски компензатори.
Фала ти на одговорот, тоа ме интересираше.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.048
1.112
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Hi,
Пред некој ден снема струја. Да не и речеше комшикава на мајка ми дека им се сменила евтината тарифа во друг период, немаше да знаеме. Саатот се изместил и станал ~2h30min поназад и сега двојка наместо од 2 до 4 е од 4:30 до 6:30 уствари.
Отидов кај трет комшија кој исто снема струја ама саатот не му се изместил и океј си му е.
И кај моите е истиот проблем, веќе подолго време секогаш кога снемува струја саатот касни, еве на пример денес снема струја и сега касни околу 4 саата.
Мора да се јавуваат во кол центар, да дојде некој да стави мерач за да се синхронизира пак. А сега со коронава па нема никој во кол центар, и не биле скоро 2 месеца да читаат.
Моиве го прашувале тој што доаѓа што батерија треба за да ја смениме, ама тој не знаел, а од корисничкиот центар ги мотат демек немале такви батерии моментално. Идиотска работа.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
И кај моите е истиот проблем, веќе подолго време секогаш кога снемува струја саатот касни, еве на пример денес снема струја и сега касни околу 4 саата.
Мора да се јавуваат во кол центар, да дојде некој да стави мерач за да се синхронизира пак. А сега со коронава па нема никој во кол центар, и не биле скоро 2 месеца да читаат.
Моиве го прашувале тој што доаѓа што батерија треба за да ја смениме, ама тој не знаел, а од корисничкиот центар ги мотат демек немале такви батерии моментално. Идиотска работа.
Ова се оние примери кои то потсетуваат кај живееш ако случајно си заборавил :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
1. Знае ли некој дали за струјата дома се компензира реактивната моќност како сума? Или пак е регуларно да се наплаќа целосната т.е потрошената привидната моќност?

2. Дали се исплатат оние огромни уреди за компензација што ги поставуваат каде има огромни индуктивни товари(пр.мотори)? Тие ги имам видено во фабрики и фирми каде имаат машини со големи моќности. Дали навистина ја намалуваат доволно сметката за да се исплатат за вградување?

1. Не. Занемарлива е реактивната од домаќинство. Ама, колкава и да е ..ја наплаќаат.
2. Компензатор на јалова струја се вика. По фабриките се големи за да „важат“ за сите електромотори. Мотор по мотор не е голем уред. Да не паметувам понатаму, овдека имаш објаснето се по ПЕ-ЕС (PS - Pravila Sluzbe)
View: https://www.youtube.com/watch?v=zLqKoXxQHyY

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
1. Не. Занемарлива е реактивната од домаќинство. Ама, колкава и да е ..ја наплаќаат.
2. Компензатор на јалова струја се вика. По фабриките се големи за да „важат“ за сите електромотори. Мотор по мотор не е голем уред. Да не паметувам понатаму, овдека имаш објаснето се по ПЕ-ЕС (PS - Pravila Sluzbe)
View: https://www.youtube.com/watch?v=zLqKoXxQHyY
Верувам дека не е преголема па да направи драстична разлика во сметка... Но сега ја наплаќаат или не? Членот погоре напиша дека не се засметува реактивната туку само активната потрошена моќ. Има некаде официјално каде што имаат напишано ЕВН околу ова?

Повеќе ме интересира дали и колку би била разликата за дома. Колку и да звучи непотребно.
Е сега знам дека генерално имаат кондензатори поставено во машините за перење, во микробрановите, незнам само кај овие фрижидери/клими што имаат компресор дали имаат и тие. Но, и не се примарно поставени за наведенава цел... Кога ќе видиш доста уреди има по дома што се со индуктивен товар. Освен сијалици и шпорет.

Dimitar535

hello world
16 јули 2016
56
55
Дома
Dimitar535's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 5600X, Arctic Freezer 34 duo
Motherboard
Gigabyte b450 aorus elite
Storage
Seagate 2TB, WD blue 1TB, 500GB NVMe
PSU
Cooler Master V1000
RAM
32GB
Video card
GTX 1080 Xtreme Gaming
Case
Genesis Irid 300
Keyboard
Genesys RX85
Audio
Traktor Audio 10
Monitor
Dell S2719DGF, SE2719HR
OS
Win 10
Кондензаторите во уредите кој ги спомнуваш најчесто се поставени за филтрација на напонот т.е заштита од интерференции во линијата. Новите уреди т.е свичинг напојуванјата се претежно капацитивен товар на нив па спротивно им треба индуктивен компензатор.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.048
1.112
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Малку позитивни вести, батерии или немаат или не менуваат, ама после 4 дена вртење моиве конечко добиле некој на тел, и денес дојдоа и ги сменија броилата :)

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

cap13

read-only
18 декември 2021
1
0
Дали некој може да каже нешто за пикова пресметка на електричната енергија.Мислам и дека од кога ја воведоа пиковата пресметка на струјата многу се покачи барем кај оние што влечат "повеќе" струја.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Дали некој може да каже нешто за пикова пресметка на електричната енергија.Мислам и дека од кога ја воведоа пиковата пресметка на струјата многу се покачи барем кај оние што влечат "повеќе" струја.
Имаш максиграв? Го ставаше ЕВН за индустриска струја, кај Едс го нема.
Пресметката оди вака
Имаш побарувачка да речеме од 50кв, се додека потрошувачката во даден момент не ја надмине таа вредност, пресметката оди по нормална тарифа.
Доколку во даден момент повлечеш повеќе од 50кв, доволно е само еднаш во месецот да се случи тоа, тогаш пресметката оди по друга тарифа, многу повисока од нормалната.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.769
3.480
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Предупредување! Оваа тема е постара од 204 денови. :rolleyes:

Имам прашање кое по некоја логика треба да го поставам на техничка поддршка, ама ќе пишам тука пред да добијам „шаблонски одоговор“, можеби некој се справил со сличен случај....

Прашањето ми е:
Како се одјавува броило со индустриска струја во објект кој не е правен субјект (ништо буквално)? Една постара личност ме замоли да истражам за него која е процедурата за неговиот објект на кој има дополнителен струјомер да го исклучи.

За оние кои ќе прашаат „како така броило за објект?“. Објектот беше локално „пиљарче“ до нивната куќа каде што луѓето си продаваа домашна храна. Им дошле ЕВН со „трошите струја овој објект еве ви индустриска“.

Thanks!

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.393
12.333
Скопје
androgaming.com
Предупредување! Оваа тема е постара од 204 денови. :rolleyes:

Имам прашање кое по некоја логика треба да го поставам на техничка поддршка, ама ќе пишам тука пред да добијам „шаблонски одоговор“, можеби некој се справил со сличен случај....

Прашањето ми е:
Како се одјавува броило со индустриска струја во објект кој не е правен субјект (ништо буквално)? Една постара личност ме замоли да истражам за него која е процедурата за неговиот објект на кој има дополнителен струјомер да го исклучи.

За оние кои ќе прашаат „како така броило за објект?“. Објектот беше локално „пиљарче“ до нивната куќа каде што луѓето си продаваа домашна храна. Им дошле ЕВН со „трошите струја овој објект еве ви индустриска“.

Thanks!

Само да појдеш во КЕЦ под кој спаѓа адресата на тоа броило. Таму ќе се изначекаш, ќе утепаш цел ден и после уште еден. Ако се погоди да е КЕЦ Васил Главинов, обавезно со кола. Таму неможеш да платиш, ти даваат уплатница, а банка/пошта итн. имаш дури после надвожњакот што е за накај гробишта бутел.

Јас изгубив 2 дена за да поднесам барање за приклучок во викендица.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Јас изгубив 2 дена за да поднесам барање за приклучок во викендица.
Ја 2 месеца... Мака мачев со комшите што се бунеа да ставаат струјомер на улицата кај мене а со дозвола од општината. Па на крај краева ми спопозде и му се развикав тро на агентите па после тоа дојдоа наредниот ден и бандера ми наместија во мој двор па и струјомерот.
Било каде и да е се чека долго време за приклучок. СО водовод најјлошо поминав 3 месеца мафтање за еден мочан приклучок. Толкава неорганизираност по големиве претпријатија не сум видел..

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.769
3.480
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Само да појдеш во КЕЦ под кој спаѓа адресата на тоа броило.
Не е за мене, ама ете се понудив да им помогнам. Стари луѓе се ама ајде ќе видам да им помогнам, фала на сите за одговорите.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.342
5.370
Скопје
hackitfree.github.io
Браво за одговоров - секоја чест!
21 век е ! - би додал - најмалку што се очекува од нас е да ги заборавиме и оставиме национализмот, расизмот и заостанатите боцкања и препукувања во минатиот век.
Clean slate for all human race.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Кои се импликациите ако на уредот е заглавен датумот или е неколку дена поназад? Кај другар е така веќе скоро месец дена (барем тој тогаш приметил, можда и порано), неколку пати пријавено никој не е дошол да го решат случајот. А часовникот точен до секунда... Пример, аку е неколку дена поназад како се пресметува ефтина струја во недела? Според датумот на уредот или ко ќе е недела ко пример денес?

18 август 2019
1.247
1.241
Кои се импликациите ако на уредот е заглавен датумот или е неколку дена поназад? Кај другар е така веќе скоро месец дена (барем тој тогаш приметил, можда и порано), неколку пати пријавено никој не е дошол да го решат случајот. А часовникот точен до секунда... Пример, аку е неколку дена поназад како се пресметува ефтина струја во недела? Според датумот на уредот или ко ќе е недела ко пример денес?
Нека провери денес дали ја брои во евтина или скапа тарифа. Полесно од тоа, здравје.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Брои според неговиот датум. Но, многу чудно ако е дигитален да заглави на еден ист ден, а времето да е точно. Сигурно ли точно ги толкува бројките?
Кога инкасантот го очитува автоматски, тогаш се мести и часовникот.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Лажна тревога... Сега бев таму, ботот видел на уредот 22.07 и третата бројка не ја дочитал. Нели на мерачот прво е годината, месецот и денот или во превод 22.07.31... Криминал тежок.

abe baki 100% kradatt so novive broilaa ostaj ti

D_W-FjlXoAAdzpS.png

CloudConnected

hello world
18 февруари 2016
141
129
Скопје
Некој стручен ако може да појасни што значи новата ставка на сметките за струја "Надомест за пренос и дистрибуција на електрична енергија"?
И како е можно износот под таа ставка да биде поголем од износот за "Надомест на потрошена електрична енергија"?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.393
12.333
Скопје
androgaming.com
Некој стручен ако може да појасни што значи новата ставка на сметките за струја "Надомест за пренос и дистрибуција на електрична енергија"?
И како е можно износот под таа ставка да биде поголем од износот за "Надомест на потрошена електрична енергија"?

ако не лажат

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.228
Скопје
И мене тоа не ми е јасно што им значи, а го приметив во сметката

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно