Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

25 ноември 2014
1.552
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Инсталирајте сите windows 10 build 130 и регистрирајте се како инсајдери, одговорете на прашањата во insader hub и добијте windows 10 за џабе :)
Работи ова ако го инсталирам во виртуелка чисто да резервирам?

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Работи ова ако го инсталирам во виртуелка чисто да резервирам?
Не мора да биде чиста инсталација,препорачувам да го спуштиш исо од мс, и тој да го инсталираш ке се направиш акаунт за инсајдер и со тој акаунт ке се најавиш на windows 10

25 ноември 2014
1.552
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Не мора да биде чиста инсталација,препорачувам да го спуштиш исо од мс, и тој да го инсталираш ке се направиш акаунт за инсајдер и со тој акаунт ке се најавиш на windows 10
Сакам да кажам дали ќе работи ова во виртуелна машина? Пошто не сум спремен да го форматирам писиво сега.

Welcome to the program, Insider
Thanks for joining. You're all set to be part of Windows 10.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Нема да важи мора да се врзува за матичната исто како oem ке биде лиценцата само за твојата матична

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
607e9119ffefd1602f8d980d8e3d7992.jpg

boro1

user
13 август 2009
1.825
1.654
Може ли само да го инсталирам 10130, да го регистрирам.. и потоа пак да се вратам на 8.1 ? Или ќе мора да го користам како примарен ОЅ до 29ти ?

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Мислам дека во insader hub е следено се колку време е си го користел и слично, неверувам тек туку така да дадат бесплатно

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Го инсталирав последниов билд и сум шокиран. Од она што го гледав презентации,слики едвај чекав да инсталирам.

Виндоус 10 е најлошиот виндоус што го имам видено. Осмицата е премија споредено со срањето што го направиле.

Прво дизајнот е катастрофа,се е сиво и бело и нема опција да се смени. Ако отвориш повеќе помали прозорчиња не се разликува кое копче од кој прозор зошто се поклопува белата боја, ужас. Кај 8ца обоен ти е иксот на прозорот кој е селекиран и се разликува.
Старт менито ги покажува само метро апликациите o_O, треба да користиш осакатени сетинзи место контрол панел. За среќа стариот контрол панел е уште тука и го дава во срч. (кај 8ца и во старт го даваше). Во глобала кај 8ца во стартот многу побрзо ќе најдеш она што ти треба него тука, на 8ца стартот не изгледа како кај 7 ама е многу поблиску до седмица.
Пребарувањето(search) не дава метро апп, не пребарува во стор и не пребарува сетинзи . Кај 8ца многу пофункционален е срчот, ист како кај 7ца само што старт менито е поинакво.
Метро апликациите си приморан да ги користиш, за слики има една осакатена апп, а за wmp не ми се ни зборува.
Башка метро апп не се оптимизирани за работа со маус,во сторот зависно од тоа каде ти е маусот скрола вертикално или хоризонтално, невозмошно е да скролаш хоризонтално зошто сакаш нејќеш ќе застанеш на сликичка.
И опциите се спикани у лев горен агол, кај 8ца само десен клик стискаш и опциите испаѓаат во апп. Само требаше да направат да не идат фулскрин,они упропастиле.
Taблет модот е бескрисен, се што прави е метро апп. да бидат фулскрин а старт менито останува исто само фулскрин. Зошто го исфрлиле стартот од 8ца кој е одличен за таблет (а богами и за десктоп во споредба со 10ка).

:silentsry:

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Го инсталирав последниов билд и сум шокиран. Од она што го гледав презентации,слики едвај чекав да инсталирам.

Виндоус 10 е најлошиот виндоус што го имам видено. Осмицата е премија споредено со срањето што го направиле.

Прво дизајнот е катастрофа,се е сиво и бело и нема опција да се смени. Ако отвориш повеќе помали прозорчиња не се разликува кое копче од кој прозор зошто се поклопува белата боја, ужас. Кај 8ца обоен ти е иксот на прозорот кој е селекиран и се разликува.
Старт менито ги покажува само метро апликациите o_O, треба да користиш осакатени сетинзи место контрол панел. За среќа стариот контрол панел е уште тука и го дава во срч. (кај 8ца и во старт го даваше). Во глобала кај 8ца во стартот многу побрзо ќе најдеш она што ти треба него тука, на 8ца стартот не изгледа како кај 7 ама е многу поблиску до седмица.
Пребарувањето(search) не дава метро апп, не пребарува во стор и не пребарува сетинзи . Кај 8ца многу пофункционален е срчот, ист како кај 7ца само што старт менито е поинакво.
Метро апликациите си приморан да ги користиш, за слики има една осакатена апп, а за wmp не ми се ни зборува.
Башка метро апп не се оптимизирани за работа со маус,во сторот зависно од тоа каде ти е маусот скрола вертикално или хоризонтално, невозмошно е да скролаш хоризонтално зошто сакаш нејќеш ќе застанеш на сликичка.
И опциите се спикани у лев горен агол, кај 8ца само десен клик стискаш и опциите испаѓаат во апп. Само требаше да направат да не идат фулскрин,они упропастиле.
Taблет модот е бескрисен, се што прави е метро апп. да бидат фулскрин а старт менито останува исто само фулскрин. Зошто го исфрлиле стартот од 8ца кој е одличен за таблет (а богами и за десктоп во споредба со 10ка).

:silentsry:

Не забавај спрема Windows 8 не 8.1 е премија, сеа не е како кај Windows 7 али е многу подобра опција од Windows 8 кој беше големо фиаско

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Не забавај спрема Windows 8 не 8.1 е премија, сеа не е како кај Windows 7 али е многу подобра опција од Windows 8 кој беше големо фиаско
За 8.1 мислам кога викам 8ца, тоа е еден ос ко service pack 8.1 му иде.:)

Како и да е кај 8.1 се функционира како кај 7,само стартот има поинаков дизајн.
Кај десеткава не е така, како може да не ги гледам сите програми кои се инсталирани туку треба да ги барам у срч ко будала.

8цата(8.1 мислам де) е фијаско во смисла дека многу малку ја користеа,ама за функционалност е исто ко 7 да користиш.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
За 8.1 мислам кога викам 8ца, тоа е еден ос ко service pack 8.1 му иде.:)

Како и да е кај 8.1 се функционира како кај 7,само стартот има поинаков дизајн.
Кај десеткава не е така, како може да не ги гледам сите програми кои се инсталирани туку треба да ги барам у срч ко будала.

8цата(8.1 мислам де) е фијаско во смисла дека многу малку ја користеа,ама за функционалност е исто ко 7 да користиш.

Батали ja Windows 8 пошто 8.1 и само 8 се два различни OS, со различни лиценци што говори за тоа дека немаат веза еден со друг :)
Што се однесува до Windows 10 има некој глупости што неможеш да смениш боја, малце иконите се дебилни ама мислам дека за неколку дена ке се навикнеме и нема да има проблем,го немам тестирано а и избегавам да ги инсталирам инсајдериве пошто до сега ја по баговит Windows во бета фаза не сум сретнал затоа и чекам финален

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Aпдејт

Со disable на search(кортана/бинг) срчот во старт почна да се понаша нормално и пребарува се, исто како кај 8 и 7. :inlove:

W

Whisky Vishera

Гостин
Имам еден проблем со Windows 10. Лаптопот од кој што работам има dual / switchable graphics. Интегрираната е Intel HD 4600, дискретната е Radeon 8750M.

Во Windows 7 кога бев на десктоп, сурфање, меил или слично, дискретната графичка беше потполна исклучена. Се уклучување само во Photoshop, Illustrator и сл.

Во Windows 10 кога сум во десктоп, дискретната графичка е нонстоп уклучена и работи во idle мод (0.8V, 300MHz) - константно. Проверив да видам кој програми ја користат, но нема такви. Power Options ми се сетирани како што треба и како што беа во Windows 7.

Драјверите што ги користам се инсталирани автоматски преку Windows Update - provided by AMD. Значи имам Catalyst Control Center и не се генерички. Пред тоа пробав да ги ставам 14.12 но изгледа не се поддржани како што треба во Windows 10 и имав визуелни багови и по некое замрзнување во десктоп.

Некој дали имал ваков проблем и совет како да не се активира дискретната графичка во десктоп?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.673
6.955
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Имало некој апдејт што ја трга Win10 иконата или? Кај мене исчезна, ја нема.

ljupce

hello world
8 ноември 2011
191
137
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Имам еден проблем со Windows 10. Лаптопот од кој што работам има dual / switchable graphics. Интегрираната е Intel HD 4600, дискретната е Radeon 8750M.

Во Windows 7 кога бев на десктоп, сурфање, меил или слично, дискретната графичка беше потполна исклучена. Се уклучување само во Photoshop, Illustrator и сл.

Во Windows 10 кога сум во десктоп, дискретната графичка е нонстоп уклучена и работи во idle мод (0.8V, 300MHz) - константно. Проверив да видам кој програми ја користат, но нема такви. Power Options ми се сетирани како што треба и како што беа во Windows 7.

Драјверите што ги користам се инсталирани автоматски преку Windows Update - provided by AMD. Значи имам Catalyst Control Center и не се генерички. Пред тоа пробав да ги ставам 14.12 но изгледа не се поддржани како што треба во Windows 10 и имав визуелни багови и по некое замрзнување во десктоп.

Некој дали имал ваков проблем и совет како да не се активира дискретната графичка во десктоп?
Мислам дека имав сличен проблем, по моја грешка ама сепак.. со msi afterburner коа пробував нешто да овеклокувам.. сум штиклирарл Disable ULPS, по што за све ми рендирашена амд-то, па и на јутуб ми сецкаше.. ако ја немаш инстлирано симни го афтербурнерот и пробај одштикилрај ако е веке штикирано

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Може ли некако да се смени срчот да пребарува на гугл?Многу е добро што може од старт право на веб да пребаруваш ама бинг е дефолт и не се мења.

W

Whisky Vishera

Гостин
Мислам дека имав сличен проблем, по моја грешка ама сепак.. со msi afterburner коа пробував нешто да овеклокувам.. сум штиклирарл Disable ULPS, по што за све ми рендирашена амд-то, па и на јутуб ми сецкаше.. ако ја немаш инстлирано симни го афтербурнерот и пробај одштикилрај ако е веке штикирано

Еееиј јеботе го реши ова проблемот. Фала многу, сега е исклучена освен ако не запалам некоја GPU intensive апликација. Али, зошто беше штиклирана оваа опција незнам? Плус читав и дека драјверите на AMD за Win10 прават заебанции, особено овие последните што стигнаа со апдејтот. Ќе видиме.

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
^Прават заебанции 15.4 пошто автоматски ги инсталира надградбите нонстоп ми ги враќа на претходната официјална верзија 15.2

25 ноември 2014
1.552
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Aпдејт

Со disable на search(кортана/бинг) срчот во старт почна да се понаша нормално и пребарува се, исто како кај 8 и 7. :inlove:
Као го напраи ова? Мене ми е на Disabled во таскбар ама пак е ретардирано во старт, нејкам да срчам на web :S
UJLOsCJ.png

Also:

GrEQi9C.png

Чаре? Со MSA сум логиран, не знам зашо не го отвара.

Последна промена:

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Као го напраи ова? Мене ми е на Disabled во таскбар ама пак е ретардирано во старт, нејкам да срчам на web :S

За жал не може да се тргне комплетно веб срчот, ама пред да направам disable кога ќе пишев "Control" ми даваше таа метро апп. сетинзи ,а сега вака

HBD8pMI.png

кога нема резултати пак дава да побараш на веб

rAe4FA5.png

Може ли некако да се смени срчот да пребарува на гугл?Многу е добро што може од старт право на веб да пребаруваш ама бинг е дефолт и не се мења.

Не може да се смени ама има екстензија за хром https://chrome.google.com/webstore/detail/bing2google/mgoehlfmhfafaiepckjikpphoklijedl?hl=en

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
И сега ако го инсталираш 10130 и добиеш официјален апдејт ќе може ли да правиш чиста инсталација со формат после?

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Изгледа мс се премислиле, сега нема да има бесплатна верзија за инсајдерите морале да имаат лиценциран windows 7 или 8.1

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно