Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

S

Sukhoi

Гостин
> Најверојатно верзијата што би требало да се појави на 30 Септември ке го носи името Windows Technical Preview for Enterprise. За оваа верзија се претпоставува дека нема да носи промени во изгледот. Голем дел од иконите се исти, темата е иста од Windows 8 што значи дека промените се под хаубата. Имено, оваа верзија ке содржи се потребно за планираните редовни апдејти. Па така наместо инсталирање на секој нов build, Microsoft ке испорача само апдејт и се е средено. Па така промени во интерефејсот,иконите а особено и кортана ке ја видиме подоцна. Ако Microsoft навистина планира да Windows 9 стигне во RTM фаза до крајов на годината тогаш уште во оваа прва верзија би требало да бидат сменете доста работи. Речиси сите build-ови што ги тестира Microsoft се со завршно бројче 982x.(Link 1 и Link 2)
> Live Tiles(во буквален превод - живи плочки) најверојатно ке се појават уште во Preview верзиите. Ке бидат доста усовршени и ке покажуваат повеќе информации(искрено баш ме гајле). Некои велат и дека ке има нотификационен центар што ке прикажува update на апликации, пораки од пријатели и слични ствари како кај мобилните. Ништо од оваа не се знае дали ке има само на RT верзиите или пак и на desktop. (Link)
> И добра вест за сите оние коишто имаат лиценциран 8.1 OS, големи се шансите да добиете џабе надградба. Можеби и оние коишто имаат 7 исто така ке добијат или за џабе или за ептен мала доплата. Во секој случај Microsoft планира со еден удар две муви да убие, од страв да не биде ситуацијата иста како XP- тоа е да ја користат 7 доста корисници и после истекување на подршката(на Windows 7 Mainstream support е до Јануари 2015). (Link)

Изменето од модератор:

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Како може preview да е,а да има само промени под хауба. Која е поентата тука не сваќам,целта на preview верзијата е да даде идеја како ќе изгледа и работи оперативниот.

Не ми се верува да направат таква глупост.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Имам предчувство дека ќе биде epic.

S

Sukhoi

Гостин
Како може preview да е,а да има само промени под хауба. Која е поентата тука не сваќам,целта на preview верзијата е да даде идеја како ќе изгледа и работи оперативниот.

Не ми се верува да направат таква глупост.
Моја претпоставка е бидејќи излегува прерано, досега е работено највеќе на механизмот на апдејт што ке биде доста подобар од сегашниов. Ако тоа се среди и работи, натаму е лесно. Трзање на Charms Bar,Start Screen е доста полесно од преработка на цел апдејт систем. Икони и интерфејсот ке бидат и онака подложни на промена до финалната фаза. Како и да е изгледа ова ке е и последната верзија што излегува онака на големо. Понатаму со овој систем на надградба, доставување на нови ствари ке биде полесно и нема да има потреба од Windows 10, Windows 11 бидејќи преку апдејт можат сешто да менуваат. Добро е ова зашто Microsoft ке приморан да работи често на закрпи и доставување нови ствари, али лошо е за нас со нелиценцирана верзија како ли сето ова ке работи допрва треба да се види. Важно е дека додека е превју верзија ке бидат беспланта барем до тогаш ке можам асално да разгледам сешто е поврзано со апдејти и нови работи. Кога ке излезе финален што ке биде на почетокот на наредната година(многу порано од Април), ке се снаоѓаме некако.

S

Sukhoi

Гостин
Windows-9-Screenshots-Leaked-458518-4.jpg

Windows-9-Screenshots-Leaked-458518-5.jpg

Windows-9-Screenshots-Leaked-458518-19.jpg

Тука повеќе слики: http://www.computerbase.de/bildstrecke/60077/

Изменето од модератор:
S

Sukhoi

Гостин
Иконите допрва треба да се менуваат, затоа се уште стари од Windows 8

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.615
19.351
Проѕирниот таскбар треба да стане непроѕирен или да има можност да се исклучи. Start се враќа и тоа е за поздравување..
Со огледа на тоа што пак ќе биде директно „зависен“ од M$ Store не очекувам да имаме можност за целосно исклучување на UAC

S

Sukhoi

Гостин
Генерално сум задоволен од менито, јесте да го држи тој метро стил, али вака се трпи. Боље да работи Старт Мени од ОС, него од некоја си Х фирма и уште рам да ми зима за нешто што треба самиот ОС да го има. Search ке видиме како ке се покаже, некако сум навикнат на оној у старт мени у седмицата. Нотификациите 100 проценти ке ми прават мерак. Виртуелните десктоп, не сум користел али изгледа корисно. Ке си го инсталирам уште од првиот достапен build, да се макнам од седмицава веќе 5-та година како ја користам.

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
Еве ви го стартот, задоволни сега ? :)
Зошто не направат да можи да се бира меѓу класичен и метро изглед, кој сака ке уклучи метро кој сака ќе исклучи.

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Зошто ставиле Search одма десно од Start дугмето кога веќе има search во самиот Start прозорец? :D

S

Sukhoi

Гостин
Ја би ја само Weather плочката оставил во менито, другото десен клик и Uninstall.
Далеко е ова од Windows 9, допрва треба да се менува, ех кога ке ми текнеше како изгледаше Осмицава во ваквиот Alpha-stage на развивање.

Изменето од модератор:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
wow, одлично изгледа, good job microsoft. Едвај чекам да го инсталирам колачево.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Уметничко дело направиле Microsoft.

S

Sukhoi

Гостин
Позадинска боја на старт менито ке се менува според предефираните бои на windows темата:
screen_shot_2014-09-18_at_9.42.08_pm.jpg

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.607
Да има повеќе смисла ова со нотификацииве нека земат конечно веќе да направат и да можеш да внесуваш евенти и todo листи во календарот

S

Sukhoi

Гостин
Да има повеќе смисла ова со нотификацииве нека земат конечно веќе да направат и да можеш да внесуваш евенти и todo листи во календарот.
Еве прво нешто што ке можеш да им пишеш со помош на feedback опцијата. :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.607
И сето тоа фино лепо да го интегрираат со Windows Phone. Ти доаѓа порака на телефонот и ти стига нотификација на ПЦ...

Еве прво нешто што ке можеш да им пишеш со помош на feedback опцијата. :)
Такво нешто одамна уште со Виста требаше да направат без да им пише никој

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.615
19.351
Претпазливо венсуваат новини, особено во UI, затоа што се обврзани да даваат бесплатна помош. Не се обврзани само за OEM лиценците

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Да има повеќе смисла ова со нотификацииве нека земат конечно веќе да направат и да можеш да внесуваш евенти и todo листи во календарот
Oва го има кај 8 и 8.1 само е лимитирано на outlook календарот, не можеш да додадеш друг календар.:( Има апп на стор за гугл календар и таскс ама све е багнато.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно