Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Враќање на Clamshell телефони

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.806
12.833
Skopje
www.wemaxa.com
Со популаризацијата на т.н. touchscreen (slate) телефоните полека но сигурно исчезна сосема т.н. flip (или clamshell) тип на изведба, форма со која Моторола и тогашниот Сони-Ериксон имаа постигнато особен успех.

Денес, иако сеуште се произведуваат, лимитирани се само на нискобуџетни понуди и воопшто ги нема помеѓу некоја средна и висока класа на уреди.

Самсунг реши тоа да го промени со најавата на првиот Snapdragon 800 базиран clamshell телефон - моделот W2014.

samsung-w2014.jpg

Спецификации:
- Snapdragon 800 quadcore, 2.3Ghz
- 2GB DDR3 ram
- 13 Mp задна, 2 Мр предна камера
- 32Gb storage + microSD slot
- 3.7" екран со бедна резолуција: 800х480
- Цена: лудачки висока $1640

Според тежината (околу 175gr) ова најверојатно ќе биде премиум изведба налик на некогашните Virtu серии од Nokia и ќе биде наменет за источниот пазар и новопечените бизнисменчиња од Кина.

Јас лично би clamshell верзија од Note 3 (2 х 5.7") екрани која се отвара полни 180 степени и која работи на Windows 8.1 (не RT).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Пих, во време на телефони како N5, кој е ултра тенок и лесен - компактен, зошто некој би го купил чудовиштево?

Cobal7

read-only
9 октомври 2013
6
22
Јес дека се гломазни ама од чисто дизајнерка точка мене ми изгледаат некако кул. Можда оти сум фан на Star Trek. :D

Пих, во време на телефони како N5, кој е ултра тенок и лесен - компактен, зошто некој би го купил чудовиштево?

На времето имав Нокиа 6131. За да кренеш слушалка кога ти ѕвони некој, само го стискаш дугмето од страна, се ослободува горниот капак и телефонот инстантно се отвара. Ептен беше филм, еден од моите најомилени телефони.

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.806
12.833
Skopje
www.wemaxa.com
За генерациите растени во аналогно време, до крај на живот мислам дека ќе постои (како возење точак) некое чувство дека слушалката треба да ги допира увото а микрофот да е пред устата. За оние кои имаат познавања од аудио сферата знаат колку е значајно соодветно насочување на микрофонот кон изворот на звук. (Има разни класи микрофони, омни, дирекциони итн.) Clamshell изведбите имаат свој шарм баш од тој аспект, анатомски одговараат на нашата глава.

Моторола Razr моделот беше еден од последните популарни clamshell изведби на кои се сеќавам:

motorola-razr-review-18-SlashGear-580x291.jpg

Дали би користел? Да, доколку ми треба број на втор оператор, но не би платил повеќе од 20-50 евра и секако би очекувал да биде околу 5mm тенок.

Iskra-ETA-80.jpg

Iskra-telefon_slika_O_1609983.jpg

Имав вакво на времето:
v220_1_b.jpg

Јава поддршка имаше, забавно телефонче. Изгледаше малку поинаку од ова, целосно сив со перфорирани елементи на горната маска само неможам да ја најдам таа слика..

Би направил модерна верзија на ова:
stari-telefon-iskra-ata-12-svijetlozelene-boje-ispravan-slika-7873808.jpg

Наизглед ќе биде исто, внатре наместо аналогните компоненти ќе има батерија - па така talk-time на телефонот ќе биде 1 година. Ќе тежи исто, ке има исти филинг се тоа.. :D

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Имав јас T28 на времето...Дефинитивно еден од најфраерските телефони кои сум ги имал...Ова телевизориве кои се продаваат денес за по 500 евра не може ни за антената да му се фатат....

Патем мене смартфоните од секогаш ми беа дебилни. Едно време пробав да бидам ИН со глупи телевизори Nokia N900 Sony Ericsson Xperia X10 како и сите гикови на планетава и не успеав...Тоа беа најглупо потрошени пари за техника во последниве 10 години...

Пред еден месец си купиув Samsung GT-S5610 и сум презадоволен. Брзи менија, копчињата лесно се препознаваат кое е кое на допир, фини се на стискање и знам кога сум стиснал или не без да гледам во екран. Но најбитно батеријата ми трае 4 дена за разлика од играчки за дечиња како Samsung S4 и HTC One со кои неможе да ми издржи ни едно дневно работно време, не па цел ден...

1337731004_samsung_gt-s5610_3capt.jpg

Така да ако почувствуам потреба од геџетче за штракање по интернет кое можам да го носам во џеб, тоа дефинитивно нема да биде играчкафон туку некое 7" таблетче.

Наредно нешто за мобилност признавам 12~13.3" ултра-нет-бук со перформанси на моќен ноутбук. По наредно од тоа десктоп. И ништо дурго!

За жал немам ниту таблетче ниту ултра-нет-бук, ама здравје да капнат малку пари ќе бидат и двете...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Но најбитно батеријата ми трае 4 дена за разлика од играчки за дечиња како Samsung S4 и HTC One со кои неможе да ми издржи ни едно дневно работно време, не па цел ден...

Лоша споредба другар, ти користиш дисплеј ~ 2.5' 400x400, дисплеј со минимално ниво на светлина, додека овие користат 5' 1080p екрани, со 400+ ppi, ова ти е како да кажеш, што ќе ми е 290X, и 27' кога на мојата 15' се игра све со GTS 450-ка.
Така да ако почувствуам потреба од геџетче за штракање по интернет кое можам да го носам во џеб, тоа дефинитивно нема да биде играчкафон туку некое 7" таблетче.

E за ова да...

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
баба уште го користе и гром удари и мака нема machine подобар е од денешните сранја барем 20%

Атачменти

• Iskra-ETA-80.jpg
    Iskra-ETA-80.jpg
    21 KB · Прегледи: 6

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Samsung S4 и HTC One со кои неможе да ми издржи ни едно дневно работно време, не па цел ден...

Ти не си разбрал, ако имаш S4 или слично аналогијата е дека си успеал у животот и веќе немаш работно време :)

А уствари повеќето со такви телефони немаат кредит на истите. Sad but true.

On: Мислам дека clamshell-ите се пројдена работа. Сите нови телефони се candybar дизајни.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Имав јас T28 на времето...Дефинитивно еден од најфраерските телефони кои сум ги имал...Ова телевизориве кои се продаваат денес за по 500 евра не може ни за антената да му се фатат....

Патем мене смартфоните од секогаш ми беа дебилни. Едно време пробав да бидам ИН со глупи телевизори Nokia N900 Sony Ericsson Xperia X10 како и сите гикови на планетава и не успеав...Тоа беа најглупо потрошени пари за техника во последниве 10 години...

Пред еден месец си купиув Samsung GT-S5610 и сум презадоволен. Брзи менија, копчињата лесно се препознаваат кое е кое на допир, фини се на стискање и знам кога сум стиснал или не без да гледам во екран. Но најбитно батеријата ми трае 4 дена за разлика од играчки за дечиња како Samsung S4 и HTC One со кои неможе да ми издржи ни едно дневно работно време, не па цел ден...

1337731004_samsung_gt-s5610_3capt.jpg

Наредно нешто за мобилност признавам 12~13.3" ултра-нет-бук со перформанси на моќен ноутбук. По наредно од тоа десктоп. И ништо дурго!

За жал немам ниту таблетче ниту ултра-нет-бук, ама здравје да капнат малку пари ќе бидат и двете...

И јас си го земав истиот, доста ми е од Галакси, ова држи 2 недели батерија, само му фали Wi-Fi, Камерата вади неверојатни слики :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
И мене ми се допаѓа клам шел дизајн, нема нишо лошо

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
2003 година го имав телефончево, фраерско беше во тоа време. Имаше сензор кога збориш со некој трепкаа наизменично црвените светла онака нежно :D

83ec1b5ff510da5479a9f701bd898ebd.jpg

siemens_m55_14239d.jpg

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.806
12.833
Skopje
www.wemaxa.com
Тоа не е clamshell другар, тоа е bombshell :)

2003 година го имав телефончево, фраерско беше во тоа време. Имаше сензор кога збориш со некој трепкаа наизменично црвените светла онака нежно :D

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Забегав офтопик видов некои стари телефони погоре па ми текна ова.

И не ми е јасно што е clamshell ако може појасни ми на македонски.

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.806
12.833
Skopje
www.wemaxa.com
Clamshell нема превод на македонски, нашиот јазик има поинаква структура и фонд на зборови а.избегнувам користење цели фрази кога алтернативата на друг јазик е само еден збор.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Лоша споредба другар, ти користиш дисплеј ~ 2.5' 400x400, дисплеј со минимално ниво на светлина, додека овие користат 5' 1080p екрани, со 400+ ppi, ова ти е како да кажеш, што ќе ми е 290X, и 27' кога на мојата 15' се игра све со GTS 450-ка.
Одлична ми е споредбата....Мене мобилниот телефон ми треба за да зобрувам. Екранот го користам само кога треба да барам контакт во именикот или кога праќам/примам порака. Тоа екранчето со 512x384 пиксели ми брка подеднакво работа како да ми донесат 2000 инчен 14К(атаљарди)p дислеј. Уствари тој вториот само ќе ме замори повеќе...

Така да за намената - мобилен телефон глупости како S4, HTC One и слични играчиња за дечиња и возрасни:
gtfo_women_gif.gif

ПОЈЌЕ ДА ГИ НЕВИДАМ!!!!
(благодарам за гифчето)

А тоа што можел S4, S5 или G16 кога не би се употребувал како мобилен телефон го множам со приближно 0 бидејќи до сега приближно 0 пати сум имал потреба од такви фичари на мојот мобилен телефон. Мобилниот телефон го користам за разговор и со најниските тарифи на t-mobile успевам да го пробијам службениот лимит од 3000 денари. Па сега види колку ми е битно времетраењето на батеријата со разговори...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Така да за намената - мобилен телефон глупости како S4, HTC One и слични играчиња за дечиња и возрасни:
gtfo_women_gif.gif

ПОЈЌЕ ДА ГИ НЕВИДАМ!!!!
(благодарам за гифчето)

:eek:h:

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Одлична ми е споредбата....Мене мобилниот телефон ми треба за да зобрувам. Екранот го користам само кога треба да барам контакт во именикот или кога праќам/примам порака. Тоа екранчето со 512x384 пиксели ми брка подеднакво работа како да ми донесат 2000 инчен 14К(атаљарди)p дислеј. Уствари тој вториот само ќе ме замори повеќе...

gtfo_women_gif.gif

ПОЈЌЕ ДА ГИ НЕВИДАМ!!!!
(благодарам за гифчето)

А тоа што можел S4, S5 или G16 кога не би се употребувал како мобилен телефон го множам со приближно 0 бидејќи до сега приближно 0 пати сум имал потреба од такви фичари на мојот мобилен телефон. Мобилниот телефон го користам за разговор и со најниските тарифи на t-mobile успевам да го пробијам службениот лимит од 3000 денари. Па сега види колку ми е битно времетраењето на батеријата со разговори...

Секој со различни потреби. Јас мислам дека злато вреди смартфон вџеб. Не знам колку пати само ми помогнал во неочекувани ситуации.
Пример седам во Скопје(како студент, прва година, сеушта не знам до на факс да стигнам што се вика) и ми се јавува татко ми додека сум вцентар на кафе(нормално да те видет сограѓаните), скокни до Ајродром има таму продавниче за вакви и вакви ствари ако мојш снајди се ми требаат. Нормално палиш гугл мапс и го бараш местото, не го наоѓаш. Палиш браузер или златна книга, наоѓаш адреса и дескрипција од типот: Спроти <рандом познат објект>. Оп за 30 секунди си се снашол, палиш патиките/автобусот и директно таму. Арно ама знајш како си дошол од вцентар, ама како да се вратиш сега дома најбрзо шо мојш. На спас Автобуско, бележиш од кај сакаш каде да стигнеш и ти кажува одма. Екстра, додека седиш во автобус си викаш дај да ѕирнам фејсбук, и гледаш тука во група од факултет ти пишале дека утрешните лабараториски вежби се префрлени за денеска. Следно трчаш до дома да земиш материјалите. Немаш време за пеш, па вртиш по такси, ама од кај да ги знам сега бројојве од Скопје. Спушташ викни такси, оп, листа таксиња сосе цени и попусти. Викаш највтиниот и шибаш.

Малце ја затупев, ама сакав така, посликовито да објаснам дека смартфонот иако не може да се нарече потреба, дефинитивно е многу корисна работа. А што се однесува до марките/димензиите, постои доволно избор да се задоволи и вкусот од скромни димензии и цени до траење на батерија.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно