Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Т-Номе - Арамии

MOPKOB

hello world
13 јануари 2008
66
1
Користам АДСЛ од Т-Хоме 15Gb. Најчесто користам скајп, фејсбук, мсн, по форумчиња, чат-пат ќе турнам малку музика и слично за што претходно, кога пред неколку години користев адсл и ми беа доволни 3Гб, дури и не успевав да ги потрошам до крај. Пред 4-5 месеци склучив адсл договор на една година ми дадоа Томпсон рутер кој си го подесив како што треба ( го исклучив wireless-от) и од претходното искуство со т-хоме се надевав дека 15Гб ќе ми бидат премногу, но се случи спротивното. Брз интернет имам до 10ти најкасно до 15ти во месецот. Се јавував на линијата за поддршка на 0800-12345, каде ме убедуваа дека антивирусот троши сообраќај, некои програми во позадина генерираат сообраќај, дека имам вируси кои исто така трошат интернет и триста слични глупости. Го форматирав компјутерот по 3 пати во денот го менував пасвордот, сменив неколку антивирусни програми и што уште не. И на крај побарав детална адсл сметка која на која детално е опишано колку време трае една сесија и коклу upload/download е потрошено. На деталната сметка карактеристично беше тоа што секој ден имаше по една сесија која трае точно 12 часа, и на секоја од тие сесии се генерира сообраќај и тоа од прилика 1Гб Upload и неколку стотини Mb download. На една таква сесија имаше дури 4Гб upload и неколку стотини Mb download. Се јавив повторно на споменатиот број, и од таму ме убедуваа дека тоа не е сообраќај туку тоа биле периодите кога се менувала IP адресата !!!!!!! Се обидов да ги убедам дека тоа не е точно бидејќи секој ден во различно време се случуваше таа сесија, пример еден ден трае од 07 до 19, другиот ден од 22 до 10 часот наредниот ден и сл. и дека јас речиси никогаш не сум бил приклучен цели 12 часа на интернет. Поднесов и писмен приговор, по кој, добив одговор сличен како оној на линијата за поддршка и сакаа да ме убедат дека скајп со камера троши огромна количина на сообраќај. И што е најинтересно на крајот на деталната сметка стои дека потрошен е сообраќај од 20Гб од кои 18.5 upload, а 1.5 download.
Нормално незадоволен од ова, побарав или да ме обештетат или да го раскинам договорот, за што од нивна страна ова не доаѓа во предвид, освен се разбира со плаќање пенали.
Дали некој претходно имал ваков случај и дали некој знае што се случува и дали има некое чаре за ова ????!!!!

ки4ма

hello world
21 февруари 2008
234
17
инсталирај програма која ќе ти го мери интернетот независно од телекомот и ќе им направиш еден месец тест и ако е повеќе нивното од твоето мерење, заклучокот е јасен.
Инаку сите објаснувања што ти ги дале држат вода шо не значи дека вистина е така.
Јас користам 15 гига АДСЛ и ги проверив првиот месец и беа точни плус минус 100 мегабајти во моја полза ама сеа не ги проверувам.

goce ilievi

lurker
2 март 2010
633
45
да да.Има можност и некој вирус да ги прави овие проблеми,како и некоја програма во позадина.Сепак кога станува збор за Т-мобиле и Оне се е можно:)

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
Како што ти кажа ки4ма... инсталирај си некој програм за контрола на сообраќај, така ќе знаеш што ти прави толкав upload само имам едно прашање дали имаш торенти активни? Зошто тие обично знаат да усерат работа вака сo upload.

Clash

hello world
18 јануари 2009
116
9
Порано беа доволни 3гб, ама сега и 40 гб не се, се трошат мегабајтите како луди кај сите оператори е така не е само кај t-home.

kirev

senior
31 мај 2010
9.075
7.762
Стави си Comodo firewall (или некој друг) и забрани го целиот сообраќај. Кога ќе почнеш да сурфаш, полека пуштај си тоа што ти треба (тоа што го препознаваш) и плус мери го сообраќајот. Така ќе бидеш 100% сиурен дека ти трошиш. Или гаси го компјутерот кога не ти треба.

ки4ма

hello world
21 февруари 2008
234
17
И што е најинтересно на крајот на деталната сметка стои дека потрошен е сообраќај од 20Гб од кои 18.5 upload, а 1.5 download.

Ако си напишал точно, 100% имаш заборавено некој торент и сега правиш seeding оти нема шанса уплоадот да ти е поголем со секојдневно нормално сурфање по интернет.

krema

OG
24 јуни 2009
15.739
15.835
youtu.be
Што е многу, многу е на аплоад, мислам дека ки4ма тоа што го кажа држи вода.
Пробај да речеме со Убунту оперативен извесен период да видиш што ке се случува.

Јас по обичај кревам слушалка и им се дерам на тие од техничка поддршка ОТКАКО ќе се преиспитам себеси и ќе проверам дали се ми е на место. Ти не си го направил тоа и сега автоматски Т-Хоум ти се криви. Епа неможе така бе!

1. Провери си ги сите активни програми. Заборавен торент што seed-ува, програми кои комуницираат со сервер на дневна база како антивируси, Steam, Teamviewer и тако даље.

2. Инсталирај мерач за сообраќај, Netlimiter и BWMeter се саглам и пружаат океј резултати.

3. Преиспитај се себеси. Тоа што го велиш за Skype дека не троши многу со веб камера не е точно. Skype цица ко лудо дури и без вебкамера. Стандарден аудио муабет на скајп ми иде со 15kb/s и даунлоуд и аплоуд. За споредба еден муабет на Ventrilo ми тера со 2-3kb/s. Додај на тоа и видео ако имаш вебкамера и најверојатно ќе дојдеш до некоја бројка од 10 мегабајти во минута, односно 600 мега на саат. Едно HD клипче на youtube тежи 200-500MB, изгледај две-три и отишол 1 гигабајт. И така натаму....

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.031
547
www.ibiz.mk
Порано беа доволни 3гб, ама сега и 40 гб не се, се трошат мегабајтите како луди кај сите оператори е така не е само кај t-home.

мене на времето ми стизаа 3, на еден компјутер, потоа ставив 10 исто на еден компјутер стизаа, ставив 20 не стизаа пречекорував

ставив 30 на 2 компјутери пречекорував по 5-6
сега 200 на 3 компјутери не пречекорувам :)

али верувај се бунев кај оне за Upload кој го правам во еден интервал, со моја брзина е невозможно да потрошам 10гига уплоад во интервал од 6сати, али неможев да се докажувам со нестручни лица :ua: затоа папа оне

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Samo da kazam za Skajp, ponovite verzii se taka glupavo napraveni sto merat koj bendvit go imas i gi korsitat site raspolozlivi resursi za da dobies na kvalitet. Veruval ili ne, pravam muabet so prijatel (i dvajcata imame dobri linkovi od barem 30 Mbit) skajpot se gleda i slusa vo HD i neverojatno 5.1 stereo. Normalno, bukvalno mi ja cica celosnata linija vo toj moment.

За оној кој ми даде негативна репутација за Skype:

Додека правам муабет со другари на Skype (само аудио бидејќи немам камера) на мерачот што го имам инсталирано СО СВОИ ОЧИ ГЛЕДАМ дека DL/UL брзините ми се 15 килобајти во секунда и не мрдаат.

MOPKOB

hello world
13 јануари 2008
66
1
Јас по обичај кревам слушалка и им се дерам на тие од техничка поддршка ОТКАКО ќе се преиспитам себеси и ќе проверам дали се ми е на место. Ти не си го направил тоа и сега автоматски Т-Хоум ти се криви. Епа неможе така бе!

1. Провери си ги сите активни програми. Заборавен торент што seed-ува, програми кои комуницираат со сервер на дневна база како антивируси, Steam, Teamviewer и тако даље.

2. Инсталирај мерач за сообраќај, Netlimiter и BWMeter се саглам и пружаат океј резултати.

3. Преиспитај се себеси. Тоа што го велиш за Skype дека не троши многу со веб камера не е точно. Skype цица ко лудо дури и без вебкамера. Стандарден аудио муабет на скајп ми иде со 15kb/s и даунлоуд и аплоуд. За споредба еден муабет на Ventrilo ми тера со 2-3kb/s. Додај на тоа и видео ако имаш вебкамера и најверојатно ќе дојдеш до некоја бројка од 10 мегабајти во минута, односно 600 мега на саат. Едно HD клипче на youtube тежи 200-500MB, изгледај две-три и отишол 1 гигабајт. И така натаму....

Дечко, тебе или те плаќаат од т-хоме ( во наредниот текст арамиите ) или не прочита што имам напишано или покасно ќе се преиспиташ што имаш ти напишано.
Како што кажав, го форматирав компјутерот. Прво имав ХП па инсталирав 7. Пробав и неколку различни антивируси. Торент како што знам не може да троши сообраќај кога компјутерот и рутерот се исклучени. А башка тоа никогаш не сум користел торенти, беаршер или ова она. А за скајпот математиката ти е грешна пошто скајп и мсн користам долги години па дека СЕГА твојата математика исправна не верувам, ама ќе проверам. И како што пишав секоја сесија трае точно 12.00 часа, така да никој човек не може секој ден да прави сесија точно 12.00 часа - значи и да се потрудиш некогаш ке ја направиш 11.59. или 12.00.. Мислам дека ме разбра.

Значи арамиите крадат.

За скајпот пишав погоре 2 пати, да не се повторувам третпат. Друго нешто ми текна, дали ти е уклучен wireless-от на рутерот?

Сесиите што се по 12 саати се заради тоа што рутерот ти е цело време активен на мрежа, а менува екстерна IP адреса на секои 12 саати. Ако сакаш да прекинеш интернет сесија треба да си го исклучиш рутерот, а не компјутерот. Тоа што не се менува IP адресата секој ден во исто време е поради тоа што рутерот се исклучил, снемало струја или паднала конекцијата на минута-две (ова последново им се случува доста често во последниве 3-4 недели).

Добар интернет чини пари, најмалку 20 евра, тоа што Телеком и кабелците нудат интернет за 500 денари е македонски феномен. Јас лично никогаш не би користел и плаќал цигански интернет, а најверојатно и Телеком не се замараат толку со ситните риби.

15 гига се трошат за 1 ден, дури и несакајќи може да го потроши чоек. Телеком не те крадат и не се арамии. Ако толку си сигурен дека не си ги потрошил ти, прашај го комшијата :LOL:

Не работам за Телеком, но многу би сакал.

ки4ма

hello world
21 февруари 2008
234
17
@Sephiroth
И ја би сакал да работам за Телеком, може заедно да аплицираме :LOL:

Сум слушнал многу приказни за тоа дека провајдерите ги крадат своите муштерии ама до сеа не знам за некој завршен судски процес.

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Друго нешто ми текна, дали ти е уклучен wireless-от на рутерот?

брзаш во читањето изгледа

Пред 4-5 месеци склучив адсл договор на една година ми дадоа Томпсон рутер кој си го подесив како што треба ( го исклучив wireless-от)

uradi_sam

hello world
30 јануари 2009
179
110
Скопје
Искрено неам никаков проблем со потрошувачка од коа сум на Линукс, ај пробај направи дуал бут инсталирај линукс и ќе видиш кај е проблемот, инаку имав случај коа имаше потрошувачка од 2 гига а на сајтот нивни ми покажа само 40 мб, имаат грешки во ситемот Телеком и Оннет, смени пробај бидејки јас на линуксов трошам 3 гига нормално на месец се останато е филмови и музика, над тоа. Инаку можно е и вирус ама ако ставаш секоја преинсталација исти програми или цд па да го враќаш после преинсталација некако.
Пиши како го реши проблемот, или како ќе заврши приказната со т-хоме

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Ne mora mnogu mnogu filozofiranje.

Fakti:

Skajp trosi MNOGU, ponovite verzii se mnogu zahtevni kako za procesorot taka za internet linijata, vo zavistost od brzinata megju partnerite Skajp ja koristi sekoj raspolozliv megabit za da ima podobar zvuk i slika. Dnevno ako pravam mnogu muabet mozham da potrosham poveke od 40 giga samo od skajp konferencija.

TELEKOM kradat i toa na angro.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Дечко, тебе или те плаќаат од т-хоме ( во наредниот текст арамиите ) или не прочита што имам напишано или покасно ќе се преиспиташ што имаш ти напишано.
Како што кажав, го форматирав компјутерот. Прво имав ХП па инсталирав 7. Пробав и неколку различни антивируси. Торент како што знам не може да троши сообраќај кога компјутерот и рутерот се исклучени. А башка тоа никогаш не сум користел торенти, беаршер или ова она. А за скајпот математиката ти е грешна пошто скајп и мсн користам долги години па дека СЕГА твојата математика исправна не верувам, ама ќе проверам. И како што пишав секоја сесија трае точно 12.00 часа, така да никој човек не може секој ден да прави сесија точно 12.00 часа - значи и да се потрудиш некогаш ке ја направиш 11.59. или 12.00.. Мислам дека ме разбра.

Значи арамиите крадат.

Ako jas prakticno ti dokazam deka skype so kamera cica onolku megabajti kolku sto cica benzin dvogrlen karburator na postara kola dali ke mi veruvas?Koga Cabletel ke mi spusti brzina na 256kb/s togas prakticno moze da se dalnodira najmnogu so 30kb/s no ako uklucam kamera na skype se trosat 60!No ne e problemot vo toa sto skype trosi tolku i sto Telekom ke ti ukrade uste nekoj megabajt.Pogolemiot problem e vo toa sto Telekom te brici na suvo od start so telefonot preku nepostoecki razgovori a toa sto za mnogu poveke pari ti dobivas samo 15GB a jas 80GB e plus dopolnitelen problem.Jas imav problemi so Telekom i edvaj so pomos na narodniot pravobranitel go raskinav prisilno dogovorot bez da platam penali samo zatoa sto sakaa da me napravat budala vo zdrav mozok no ne im uspea.Poslusaj me sto ke te posovetuvam.Pocekaj da ti istece dogovorot so MaxADSL i zaedno so telefonskata linija so nadoknada od 200 den prefrli se na Cabletel so istiot broj.Za 990 den. bez da dignes slusalka imas analogna televizija,internet od najmalku 80GB bez kratenje na brzina nekogas kratat i na 100GB pominati a posle toa namesto 64kb/s vo Telekom imas 256kb/s vo Cabletel i razgovorite vo mrezata na Cabletel ti se besplatni 24 saati na den a so ostanatite po denar minuta odnosno kolku ke zboris tolku i ke si platis.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
И што куцате безвезе работи кои не се засегнати во темава. Мислам WTF !! Има тема и куцајте на темата а не кој кого го украле или што направил понатака со својот живот. Ако немате што да одговорите за проблемот не ја трупајте темата.

Може да се види на кои сајтови се истрошени мегабајтите а не сесијата колку траела. Треба се тоа да се провери, и прво и најосновно самостојно треба да се надгледуваат потрошените мегабајти. Има програми за тоа, а не на слепо ме крадат, измери, спореди па карај се со телеком. Вака некој будала стално ќе биде.

MOPKOB

hello world
13 јануари 2008
66
1
.........Jas imav problemi so Telekom i edvaj so pomos na narodniot pravobranitel go raskinav prisilno dogovorot bez da platam penali samo zatoa sto sakaa da me napravat budala vo zdrav mozok no ne im uspea...................

@Audiofil - Ако сакаш и можиш кажи ми како и што направи со правобранителот, па и јас да ја направам истата рабато и да куртулам од арамииве.

@Fearless - Братче мерев премерував, вклучував исклучував и 300 други чуда направив и никако не ми излагаше математиката дека јас сум потрошил нити ПОЛОВИНА од 15Гб. Последниве два месеци кога го гасев компјутерот и рутерот го исклучував од струја и пак исто.

Инаку шо забега малку муабетов на страна за скајп, на скајп седнувам еднаш на 2-3 дена по 15-20 мин и завршува филмот тукa со скајпот.

И за крај - користам интернет одамна, уште кога бев млад :D , кога имаше еден стопанкин dial up internet така да знам (отприлика) колку интернет имам потрошено.

ssaso

read-only
25 ноември 2010
39
5
истиот проблем како @МОРКОВ на 7ми глеам 15 гига потрошено а само 2-3 филма сум спуштил

истиот проблем како @МОРКОВ на 7ми глеам 15 гига потрошено а само 2-3 филма сум спуштил

mt2402,1263136611,facepalm.jpg

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно