Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

SEPA / ACH

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
890
886
Ај сеа стручно прашање:

Кога ми плаќаат странци (и поединеци и фирми), давам Wise. Односно давам како документче/фактура кој Wise ја генерира за да ми уплатат.
Wise ми зимаше околу 5 ЕУР провизија на трансакциите, додека НЛБ за распределба уште 5. Значи губев негде плус минус 10.

Стопанска ме гореше по 20 25 еур ми зимаше за распределба, затоа сменив НЛБ за вакви интернет трансакци.

Дали ова со Сепа значи дека можам директно да давам домашна/девизна сметка за наплата? Нема потреба веќе од странски сервис? Пошто до сега, ако давав домашна со Свифт, прескапо беше (а јас ако требаше да плаќам, боље авион да фатам на рака пари да им дадам)
тоа е целта на SEPA, од банката ќе добиеш IBAN и парите ќе ти стигнат директно (нормално нешто ситно ќе земат)

tigar

Gaining Experience
28 јули 2011
165
139
Сметај го како пренос од една трансакциска на друга трансакциска сметка низ Македонија слично ќе биде и за низ сите СЕПА земји од IBAN на IBAN со некои минимални провизии.

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.131
2.449
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ај сеа стручно прашање:

Кога ми плаќаат странци (и поединеци и фирми), давам Wise. Односно давам како документче/фактура кој Wise ја генерира за да ми уплатат.
Wise ми зимаше околу 5 ЕУР провизија на трансакциите, додека НЛБ за распределба уште 5. Значи губев негде плус минус 10.

Стопанска ме гореше по 20 25 еур ми зимаше за распределба, затоа сменив НЛБ за вакви интернет трансакци.

Дали ова со Сепа значи дека можам директно да давам домашна/девизна сметка за наплата? Нема потреба веќе од странски сервис? Пошто до сега, ако давав домашна со Свифт, прескапо беше (а јас ако требаше да плаќам, боље авион да фатам на рака пари да им дадам)
Процедурално, како што пишав неколку постови погоре - НЛБ не зема пари за распределба. 5 зема Wise 5 банката посредник (најчесто некоја германска банка).

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.167
1.308
Skopje
Процедурално, како што пишав неколку постови погоре - НЛБ не зема пари за распределба. 5 зема Wise 5 банката посредник (најчесто некоја германска банка).

Како не зима? Кај НЛБ не ни имав банка посредник, директно ми беа легнати. Кај Стопанска ми рекоа поради 3та банка губам 20/30 евра.

5 евра фиксно ми зима Нлб за таа распределба... барем како што ми кажаа.

AleksandarT

Gaining Experience
24 февруари 2011
171
311
ako firmite se vo drzavi koi sto se vo SEPA - tie za minimalna provizija ti prakaat pari direktno na IBAN-ot u MK banka. Tuka gi raspredeluvas i toa e toa

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.131
2.449
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Како не зима? Кај НЛБ не ни имав банка посредник, директно ми беа легнати. Кај Стопанска ми рекоа поради 3та банка губам 20/30 евра.

5 евра фиксно ми зима Нлб за таа распределба... барем како што ми кажаа.
Сега ме замисли. На налогот пишува дека не наплаќаат ама може наплаќаат. Сум пратил 192.79, Wise земал 5.76 (значи 187.03). NLB вика нема провизија а на крај примам 182.03. Ги нема како провизија ни во денарскиот промет ни во девизниот. Јас сепак мислам дека е провизијата за банката посредник - во овој случај Nova Ljubljanska DD (Словенија), што е малку смешно пошто се истата банка...
Други клиенти што ми праќаат директно не наплаќа провизија НЛБ ама може банката посредник доколку они не одбрале опција да покријат. Среќа повеќето покриваат. Последен пат ми зема од еден клиент од Литванија 12 евра на 400 евра и си пишува дека банката од Германија земала 12 евра, НЛБ нула, секогаш нула.
И друг пат сум кажал - најдобро е да не се замараш, колку стигнат толку :)
А во врска со девизна сметка, и ова мислам пишав. Еднаш ми се заглавија парите, клиентот ми праќа потврда дека се пратени, одам во НЛБ и се чудат. И им текна аааа кај тебе директно на девизна ти праќаат, па не е ова во ред, сега ќе ги пуштиме ама следен пат преку IBAN нека праќаат затоа што стално ќе заглавуваат. Немам појма што им значеше тоа ама од тогаш само IBAN праќам и немало проблем.

Атачменти

• 1.jpg
    1.jpg
    237,3 KB · Прегледи: 39
  • 2.jpg
    2.jpg
    63,3 KB · Прегледи: 38
Последна промена:

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.167
1.308
Skopje
Сега ме замисли. На налогот пишува дека не наплаќаат ама може наплаќаат. Сум пратил 192.79, Wise земал 5.76 (значи 187.03). NLB вика нема провизија а на крај примам 182.03. Ги нема како провизија ни во денарскиот промет ни во девизниот. Јас сепак мислам дека е провизијата за банката посредник - во овој случај Nova Ljubljanska DD (Словенија), што е малку смешно пошто се истата банка...

Сакав да знам бидејќи мењав банка на Wise. Прв пат кога примив пари, побарав 70 евра, 23 или 25 ми земаа Стопанска т.е како што велиш банка посредник. Не соработувале со Рајфазен.

Затоа се сменив на НЛБ и си знам дека Wise ми зика фиксно 5, НЛБ исто 5. Пошто вака не знаеш на што си со другите, не знаеш колку да наплатиш на клиенти/луѓе... Завршуваш работа за 100 ЕУР, 25 да ти ги земат, нема поента.

Blagojcebt

Gaining Experience
1 септември 2009
202
84
Сакав да знам бидејќи мењав банка на Wise. Прв пат кога примив пари, побарав 70 евра, 23 или 25 ми земаа Стопанска т.е како што велиш банка посредник. Не соработувале со Рајфазен.

Затоа се сменив на НЛБ и си знам дека Wise ми зика фиксно 5, НЛБ исто 5. Пошто вака не знаеш на што си со другите, не знаеш колку да наплатиш на клиенти/луѓе... Завршуваш работа за 100 ЕУР, 25 да ти ги земат, нема поента.
Смени адреса на wise од кај некој роднина во ЕУ и порачај си картица,(по некое време врати си ја старата мкд адреса) нема НЛБ да ти зема тогаш

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.167
1.308
Skopje
Смени адреса на wise од кај некој роднина во ЕУ и порачај си картица,(по некое време врати си ја старата мкд адреса) нема НЛБ да ти зема тогаш

Ако сменам адреса, картицата ќе стигне на таа адреса или на моја лична во Скопје?

Пошто едиствени роднини во ЕУ ми се во Задар... а ги немам видено од 3то оделение 2002ра година, кога вадев крајници... па ме пратија на море 3 месеци. Не знам како изгледаат.

Petarys

Gaining Experience
28 јули 2009
221
369
Прага, Чешка
Други клиенти што ми праќаат директно не наплаќа провизија НЛБ ама може банката посредник доколку они не одбрале опција да покријат. Среќа повеќето покриваат. Последен пат ми зема од еден клиент од Литванија 12 евра на 400 евра и си пишува дека банката од Германија земала 12 евра, НЛБ нула, секогаш нула.
А во врска со девизна сметка, и ова мислам пишав. Еднаш ми се заглавија парите, клиентот ми праќа потврда дека се пратени, одам во НЛБ и се чудат. И им текна аааа кај тебе директно на девизна ти праќаат, па не е ова во ред, сега ќе ги пуштиме ама следен пат преку IBAN нека праќаат затоа што стално ќе заглавуваат. Немам појма што им значеше тоа ама од тогаш само IBAN праќам и немало проблем.
Многу зависи од начинот на плаќање од странство.

BEN (Beneficiary pays) - Праќачот ги покрива сите трошоци
OUR - (Our bank pays) - Примачот (ти во НЛБ) ги плаќа сите трошоци
SHA (Shared) - Трошоците се поделени меѓу праќачот и примачот.

Види со ценовникот на НЛБ какви трошоци има за BEN (некои наши банки имаат провизии дури и кога испраќачот покрива трошоци). Кога сам на себе си праќаш од странска банка ќе имаш трошок во секој случај, но со BEN или SHA треба да е поевтино од OUR

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.131
2.449
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Многу зависи од начинот на плаќање од странство.

BEN (Beneficiary pays) - Праќачот ги покрива сите трошоци
OUR - (Our bank pays) - Примачот (ти во НЛБ) ги плаќа сите трошоци
SHA (Shared) - Трошоците се поделени меѓу праќачот и примачот.

Види со ценовникот на НЛБ какви трошоци има за BEN (некои наши банки имаат провизии дури и кога испраќачот покрива трошоци). Кога сам на себе си праќаш од странска банка ќе имаш трошок во секој случај, но со BEN или SHA треба да е поевтино од OUR
Да, ама што можам јас да направам? Кај клиентиве не сакам да се бунам оставам на нив, во банката исто не можам нешто да направам освен да сменам банка а мислам исти се.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.393
6.929
Една од правилата на СЕПА е дека трошоците за МЕЃУНАРОДНИТЕ плаќања НЕ МОЖЕ да бидат ПОГОЛЕМИ ОД трошоците за ДОМАШНИТЕ... Опаиха

chroot

On your way to fame
12 ноември 2021
511
714
Скопје
Бараат личен документ или само адреса од ЕУ?

Blagojcebt

Gaining Experience
1 септември 2009
202
84
Ако сменам адреса, картицата ќе стигне на таа адреса или на моја лична во Скопје?

Пошто едиствени роднини во ЕУ ми се во Задар... а ги немам видено од 3то оделение 2002ра година, кога вадев крајници... па ме пратија на море 3 месеци. Не знам како изгледаат.
На таа адреса .. барај некој друг пријател, или роднина на пријател

Картицата ќе биди на твое име но странска адреса, само по ќе ја смениш адресата , ќе ти излези опција да порачаш картица
Мислењето е автоматски споено:

Мене ми ми побараја, бидејќи предходно ми беше верификуван профилот
Мислењето е автоматски споено:

Мене ми ми побараја, бидејќи предходно ми беше верификуван профилот

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.935
2.719
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.900
17.949
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Една од правилата на СЕПА е дека трошоците за МЕЃУНАРОДНИТЕ плаќања НЕ МОЖЕ да бидат ПОГОЛЕМИ ОД трошоците за ДОМАШНИТЕ... Опаиха

Опаааа, значи ке рипнат цените на домашните трансакции :D

chroot

On your way to fame
12 ноември 2021
511
714
Скопје

kosmos78

On your way to fame
9 јули 2023
559
597

И Комерцијална се приклучи.

Zippo

On your way to fame
22 октомври 2014
1.000
890
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Од Македонија за сега имаат датум за подготвеност (почеток на октомври 2025, а до тогаш треба да се подготвени со сите интерни процедури) 4 банки според: https://www.europeanpaymentscouncil.../participants_export/sct/sct.pdf?v=1749767535

И тоа за нормалниот еднодневен трансфер.

За инстантиот нема ништо: https://www.europeanpaymentscouncil...nts_export/sct_inst/sct_inst.pdf?v=1749767428

Подготвеноста не значи дека од ист момент ќе почне да го применуваат тој начин на плаќање, ќе се почека за тоа. Во превод се утепаа со фалење без врска.

kosmos78

On your way to fame
9 јули 2023
559
597
Да, тие 4 банки поднесоа први и веќе ги има. Комерцијална ќе ја има од 8 август.

За инстантниот трансфер ги нема и Албанија и Црна Гора, кои малку пред нас беа вклучени, па наоѓам некаква логика дека веројатно тоа подоцна се имплементира, не на почеток кога се започнува...

И не е така, не е фалење без врска. Мнооогу далеку од тоа!

Petarys

Gaining Experience
28 јули 2009
221
369
Прага, Чешка
Инстант плаќањата во СЕПА не се едноставни за имплементација. Само една Чешка банка ги има во моментов, останатите ќе ги имплементираат до крајот на 2026

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.150
1.076
Paysera Macedonia - 2025

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.238
823
Скопје Аеродром
Paysera Macedonia - 2025
* Countries levied with enhanced client identification and monitoring of business relationships.

Во оваа група сме, ми изгледа доста застрашувачки.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.499
Мислења
1.012.574
Членови
36.680
Најнов член
KMT Solutions
На врв Дно