Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Највеќе кеиф ми прави ова дексов, екранот веќе не го ни збориме и што го ставија фингерпринтот у втор план. Презентациите секоја година ми се се полоши, ама телефонов чим стигне...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Докингот е маестрална идеја, иако први беа Нокиа - Лумиа, сепак одлично што Samsung се нафати да го превземе тој момент, подобро нешто до сега и по практично немало у индустријата, практично и PC -то ќе го заменат телефоновие (барем за basic use)

Едит, аууууууу црниот!!!!!!! :inlove::inlove::inlove:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Една работа што не ми се свиѓа е сребрената рамка, далеку подобра беше старата - темно сива/лила.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
После 7+

Sent from my iPhone using Tapatalk
get-out.gif

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Supersaf го имаше аплоуднато видеото 1 час пред евентот хихихихихии :D ете зошто давал толку лоши критики на iphone во неговите минати видеа.

Дали се знае камерата дали е flushed in или не?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Supersaf го имаше аплоуднато видеото 1 час пред евентот хихихихихии :D ете зошто давал толку лоши критики на iphone во неговите минати видеа.

Дали се знае камерата дали е flushed in или не?

Скоро flushed, без малце.

Нај-одвратниот лик во мобилната индустрија, али сепак

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Доста со офтопик, олабавете.

6f1bb1bb43fc4676ab290f263f31ae44.png

Последна промена:

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Кога збореа за Gear 360 ги најавија Great Destinations, а уствари се Beautiful Destinations. Нејсе, изминатиот период еден куп тестови направија со камерата и резултатите се екстра. Тек сега и новата со 4к, ќе биде лудило и искрено многу ме бендисува, само ќе видиме што цена ќе држи. Иначе на инстаграм погледни ја иронијава :D:D:D:D:D
17619591_10212130573640632_654044984_n.png

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Дали се што ви сервира Самсунг ама се ќе проголтате?
Коментарот ''најдобар телефон во моменотв'' ќе го игнорирам as everyone else should.

-Изглед, пфф... магија, верувам коа ќе го видам во живо ќе ме остави со отворена уста. Иако и jet black верзијата на IP7 изгледа еротично, ако би требало да се бира едното или другот, сепак, сепак с8. Феноменално.

-Екран па и HDR уф. уште еднаш без зборови, одсекогаш имале, а овој пат бидеќи е распрослан низ целиот преден панел едноставно опива.

-Камерата останува да видеме тестови, не би требало да штрчи многу од конкурентите.

Сега она што бар според мене е пресудно.
Фејл, најголем фејл бар според мене, и поголем од тоа со експлозијата на note 7, е што фингерпринт сензорот е одпозади, горе до камерата каде, 99% од времето ќе биде како да погодуваш игла во сено, тотално непрактично, неупотребливо, несмислено.
Скенерот за отклучување, iris, или фејс дитекшн.
Никогаш ама, баш никогаш нема да биде ни брз, ни практичен ни едноставен. Како да го отклучам јас телефонот пример во автобус вечерно време, во возило, во диско, во кафана, на кафе, додека спијам, додека сум на предавање, додека сум со пациенти, додека возам, додека пази гледам на друга страна од телефонот, кој е моронот/полтрон што дал идеа примарен начин на отклучување да биде со гледање во екран.
И се навраќаме дека примарен начин на отклучување е, или да нема никоакоф сејфти лок, или со код бројчиња, или со она цртките на конектирање.
Индиректно самсунг ми бара 900 еур, за телефоно со неможност да се отклучи, освен под услов да користам технологија од 2010 година.
Ги почитувам Самсунг и она што го прават, ми се свиѓа бидејќи се директна противтежа на ЕПЛ, да има балансираност.
Но ова што го прават е патетично.
Третото, посветено копче на биксби?
Ме заебаваш биксби?
Самсунг и војст асистнт?
И кој ќе биде нејтив ленгвиџ ангилиски, ќе можам ја тој војс асистнт да го користам на Македонски, романски, српски, па и германски, француски, скандинавски, итн итн итн?
Некој ќе рече ама siri исто не може да се користи, да истото го мислам и за siri, но пази siri нема посветено копче само на неа.

За крај поради глупавоста со отклучувањето, мислам и сметам дека иако изгледа бомбастично, и тој екран ...ммм, хендикепот на отклучување не можам да го сварам.
Затоа го започнав овој текст со дали се што ви сервира Самсунг се ќе проголтате и ќе бидете игнорантни.

Дали ќе дадете 900 eur за телефон кој ве принудува да користете технологија од 2009 за отклучување со цртички.
Неговата конкуренција ви нуди молњавичен брз, снајпер прецизен фингерпринт сензор за отклучување додека овие ве враќаат во 2009.
Голем фејл Самсунг, голем фејл.

edit: она докот, поштено може да заврши работа, би требало да биде практично и наменско, ако некому навистина му треба, ама ок ствар е.

Последна промена:

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Кој се одлучил за фингерпринт сензорот да биде на таа позиција треба да биде отпуштен. Нема логика, различно чувство ќе имаш у десна и у лева рука за отклучување. Да не зборувам што погрешка ќе ја ушмрљуваш камерата нон стоп... Не сум фан на графичкиот дизајнот на цел интерфејс но ок тоа бар се мења. Исто не ми се сфиѓа аспект ратиото на екран али тоа е субјективно, лично поише би ме нервирало блек барс на видео него тој мал простор што ќе го добијам пример за браузање.
Сега малце за позитивните ствари (за мене). Конечно се решија од тоа лого на лицето, грдо samsung ја кршеше цела елеганција на старите уреди. На црната варијанта рамките се црни (какви што беа на Note7) и многу додава на цел стелт изглед. УСБ Ц, очекувано но и добредојдено. Дисплејот делува одлично, за камерата да почекаме ревјуа иако тешко да не биде една од најдобрите годинава. Исто као човек што поминува доста време пред десктоп идеата за dex ми се сфиѓаше и бар за мои потреби делува практично.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Коментарот ''најдобар телефон во моменотв'' ќе го игнорирам as everyone else should.

-Изглед, пфф... магија, верувам коа ќе го видам во живо ќе ме остави со отворена уста. Иако и jet black верзијата на IP7 изгледа еротично, ако би требало да се бира едното или другот, сепак, сепак с8. Феноменално.

-Екран па и HDR уф. уште еднаш без зборови, одсекогаш имале, а овој пат бидеќи е распрослан низ целиот преден панел едноставно опива.

-Камерата останува да видеме тестови, не би требало да штрчи многу од конкурентите.

Фејл, најголем фејл бар според мене, и поголем од тоа со експлозијата на note 7, е што фингерпринт сензорот е одпозади, горе до камерата каде, 99% од времето ќе биде како да погодуваш игла во сено, тотално непрактично, неупотребливо, несмислено.
Никогаш ама, баш никогаш нема да биде ни брз, ни практичен ни едноставен. Како да го отклучам јас телефонот пример во автобус вечерно време, во возило, во диско, во кафана, на кафе, додека спијам, додека сум на предавање, додека сум со пациенти, додека возам, додека пази гледам на друга страна од телефонот, кој е моронот/полтрон што дал идеа примарен начин на отклучување да биде со гледање во екран.
И се навраќаме дека примарен начин на отклучување е, или да нема никоакоф сејфти лок, или со код бројчиња, или со она цртките на конектирање.
Индиректно самсунг ми бара 900 еур, за телефоно со неможност да се отклучи, освен под услов да користам технологија од 2010 година.
Ги почитувам Самсунг и она што го прават, ми се свиѓа бидејќи се директна противтежа на ЕПЛ, да има балансираност.
Ме заебаваш биксби?
Самсунг и војст асистнт?
И кој ќе биде нејтив ленгвиџ ангилиски, ќе можам ја тој војс асистнт да го користам на Македонски, романски, српски, па и германски, француски, скандинавски, итн итн итн?
Некој ќе рече ама siri исто не може да се користи, да истото го мислам и за siri, но пази siri нема посветено копче само на неа.

За крај поради глупавоста со отклучувањето, мислам и сметам дека иако изгледа бомбастично, и тој екран ...ммм, хендикепот на отклучување не можам да го сварам.
Затоа го започнав овој текст со дали се што ви сервира Самсунг се ќе проголтате и ќе бидете игнорантни.

Дали ќе дадете 900 eur за телефон кој ве принудува да користете технологија од 2009 за отклучување со цртички.
Неговата конкуренција ви нуди молњавичен брз, снајпер прецизен фингерпринт сензор за отклучување додека овие ве враќаат во 2009.

edit: она докот, поштено може да заврши работа, би требало да биде практично и наменско, ако некому навистина му треба, ама ок ствар е.

Крајно објективен коментар. Се слагам по сите точки. Мислам дека ајрис и фејс рекогнишн ќе замени фингер, иако убаво ќе беше да не е толку ретардирано некористлив фингерот (бар за со лева рака). Со десна валјда ќе е поокеј од шо мислат повеќето ако е добар и брз сензор.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Одличен телефон на крајот на денот. Самсумг прифати фрлена ракавица и влезе all-in со сериско производство на концепт телефон. Од 2016-та најповеќе. Пак ќе кажам, мене најчудно ми е корисничкото искуство со таков "екран-апарат' и неговата ергономија. И фингерпринтот ќе се научат корисниците, не е проблем толку тоа, од пипкањето на екран при секое подигање на телефон, а тоа значи нешто ќе се стиска и отвара. Тоа ми мати малце памет, но ќе го видиме во живо па ќе коментираме.

Sent from my MI 5s

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Камерата е иста од Ноут 7 со софтверски подобрувања. Затоа и пишав претходно каде отишле тие камери. Паметен потег за штедња, а дали ќе биде доволно да се справи со конкурентиве, посебно со Ајфонот на есен - јас лично сумњам.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Доста со офтопик, олабавете.

6f1bb1bb43fc4676ab290f263f31ae44.png

Ко да читам спецификации на 7мицата... скоро и да не гледам промени, а уште помалку драстични.
Малку разочарувачки според бројкиве, во живо се надевам поимпресивен ќе биде.
За скенерот за отклучување со ирис мислам дека шпекулации без real conditions тестови е безвезно, иако делува како интересно. Иако веќе корисниците мислам дека се навикнати на fingerprint unlock и не верувам дека новиот правец е ирис скенер. Да погледнеш во телефонот не секогаш е практично, како што беше наведено у неколку примери. Појќе као fun gimmick. Едно време имаше hype и за скролањето автоматско со поглед, па дали некој од вас го користи...?
Display-от ќе биде одличен тоа е сигурно, само некако малку импресивни работи ко за нов flagship од Samsung.
Останува да го пробаме во живо. Солен малце ипак...

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага

Ме заебаваш биксби?
Самсунг и војст асистнт?

Се сложувам со голем дел од напишаното, но...

Локацијата на фингерпринтот дека е утната, е утната и според мене. Тотално непрактично делува, и ќе биде голем проблем со користење на лева рака да се одклучи. Башка рано е да го осудиш скенерот кога сеуште не сме го пробале. Баш поради тоа што сме 2017, а не 2009 сум убеден дека ирисот ќе биде многу побрз отколку фингерпринтот. Ќе отклучам телефон и без да го допрам. Кога камерата на самсунг во ноќни услови вади екстра квалитетни слики за мобилен, убеден сум дека и ирисот ќе функционира ноќе беспрекорно. И не, не треба да отклучиш телефон никако дур возиш, ни со ирис ни со фингер. :p

Нема логика да ги коментираме Сири и Биксби кога тие не се наменети за нас нити сме биле во некаков план на Самсунг. Ако гледаме така пола апликации што ги има Епл и Самсунг, 100% функционираат само во Америка. Ниту плаќање, ниту хелт ниту Сири ни Биксби не функционираат тука, или е тоа половично.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Се фатија сите за fingerprint скенерот дека бил позади. Аман, нели гледате дека планираат тотално да го исфрлат и максимално да се ориентираат на iris. Како ќе работи во дискотека, додека оперираш, додека лечиш, додека сурфаш, додека паѓаш со падобран и слично, едноставно сфатете дека доколку го уклучуваш телефонот НОРМАЛНО е и да погледнеш во него. Тогаш кога ќе погледнеш, тогаш ќе го отклучиш. Е така ќе работи.

Тоа е иднината, face recognition. А за сите останаѕи, постои "најдобриот" ајфон 7...

Испратено од SM-G935F преку IT.mk форум апликација

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Фингерпринтот тотална утка. Гдо серев кај другиве телефони, сеа и на Самсунгот го стаија. За да го отклучиш телефонот на маса ако ти е, ќе мораш а го кренеш во рака.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Се фатија сите за fingerprint скенерот дека бил позади. Аман, нели гледате дека планираат тотално да го исфрлат и максимално да се ориентираат на iris. Како ќе работи во дискотека, додека оперираш, додека лечиш, додека сурфаш, додека паѓаш со падобран и слично, едноставно сфатете дека доколку го уклучуваш телефонот НОРМАЛНО е и да погледнеш во него. Тогаш кога ќе погледнеш, тогаш ќе го отклучиш. Е така ќе работи.

Тоа е иднината, face recognition. А за сите останаѕи, постои "најдобриот" ајфон 7...

Испратено од SM-G935F преку IT.mk форум апликација

Ако планирале да го исфрлат ќе го изфрлеле. А тоа дека е нормално да гледаш у телефон па и не е баш така. Еве на пример јас иам навика да ми седи на мауспад телефонот поише од 40% од денот. Пишувам пораки, листам слики, социјални мрежи итн со една рака дур телефонот лежи на "грб" и фацата не ми е у близина на ниедна камера/сензор. Општо сите телефони со фингер скенер од позади ми биле одбивни ради причина што треба да го креваш телефонот, ирис скенерот не ми го решава баш проблемот..

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Фингерот е промашај.

Следна иновација во телефониве треба да е фингерпринт под екран. Таман со always on екранот може кругче или површина да има исцртано кај треба да го ставиш прстот.

Дури чекор после тоа е као цел екран да препознава отпечатоци...

Сите опции да ги имаш е најдобро - и ајрис и фингер и фејс.

Иначе за цени на телефони од официјални продавници, и ајфонот 7 у Т-Хоум и ајстајл е дури и поскап. У мобилариве едино се поевтини телефониве, али ова дека свежо и ново ќе треба 2-3 месеци за да се стабилизира на „нормална“ цена.

Ипак на крај на денот гледаш и сфаќаш дека не ти треба ко апгрејд од било кој друг флегшип од прошливе години телефонов.

Реално е така. Е сеа кул е и ако сакаш да држиш имиџ и да тераш трендови, и ако можеш тоа да си го дозволиш, зошто да не.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно