Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
тужи го фејзбук ако не дај боже дизајнира лоша икона за апликацијата..

5% од сите икони на екранот ти се од оперативниот, и за разлика од на iOS овде можеш да си ги смениш, и ставиш кај сакаш. тоа никад нема да биде маана.

Неодбранливото се обидуваш да го браниш.

Види ги иконите (на првата страна на ајфонот нема ниедна апликација што не е сток). Се изгледа прилично уникатно, лесно препознатливо, брзо да можеш да погодиш што е што. Солиден и убав дизајн.

Второто, што да се каже за второто. Катастрофа дизајн.

Прво и основно не знам кинески, ама грубо веројатно со исклучок на 1-2 икони и овде скоро сите се сток апликации. Истите имаат во 50% некоја плавкасто-зеленкаста боја со цртежи (како пештерски човек да ги цртал) во бела боја. Непрегледно и неубаво.

Јасно е од авион дека некој или нема појма за дизајн, или е глуп ко мајмун, или дале на дете да црта од 6-7 години. :)
6f98e17006f8aadde54d5c671d8e2eda.jpg C7cfX71V4AA1267.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
И како се кинеските икони, за кинески пазар, на не официјално издаден телефон релевантни?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Овој па, овој па се фатил за дизајнот на иконите и се прави многу паметен па дури и кажува што било дизајн, иако СИТЕ мислевме на дизајнот на куќиштето, ама тоа не му одговара па мора да се прави најпаметен, а уствари сосема спротивен ефект постигнува. Иконите се новиот волумен. Бруки волуменски .

Sent from my Nexus 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Искрено ни мене иконите не ми праат баш кеиф.
Хаотично изгледаат, треба очи да ти испаднат додека најдеш тоа што ти треба.
Сепак, не знаеме дали ќе бидат тие икони. Ќе видиме кога ќе искочи :)
Како и да е се менуваат за 30 секунди, така да не е страшно..

Од друга страна, дизајнот на телефонот е лудница :)

Едит: Знае ли некој зошто има толку многу отвори напред? Камера,сензор, IRIS скенер.. What else?

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Дај боже да ги сменат.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Тоа се иконите на Самсунг апликациите. И ега да не ги сменат, оти ако ги сменат ќе нема за што да волуменирате по форуми избегнувајќи го вонземскиот дизајн на куќиштето кој сите го сонуваат. (иако под дизајн кај телефон цел нормален свет мисли на дизајнот на куќиштето отсега ќе пишуваме "дизајн на куќиштето"

едитирано од модератор.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Графички (па и хардверски) дизајн е крајно субјективна работа.

На форумов има луѓе шо сакаат РГБ у куќишта, шо сакаат ЦРНО ЦРВЕНИ (блјак - за мене) комбинации, шо сакаат џиџано, шо сакаат минимализам, шо сакаат гломазно, шо сакаат минијатурно...

Нема универзално „добар“ дизајн. Има таргетиран дизајн, кој цели кон одредена корисничка група која респондира на тој дизајн.

Е сеа да се фатиш за икони е баш цепидлачење. Јас не ги бранам иконите, сеедно ми е за нив. Ниту ми пречат, ниту ми се свиѓаат.

Ама ако ми пречат ќе ги сменам, нешто шо не можеш да го кажеш за епл - ако епл икона не ти се свиѓа не ни знам дали можеш да ја смениш.

Да не цепидлачиме за икони значи.

Иначе копчето хоум на с8 протечениве слики многу ме потсеќа на коцкичката шо ја имаше у ајфон копчето на времето :))

Апла украдено ми делува, апла намерно, ама ми се допаѓа. Посебно дека е софтверско и ќе го има на always on екранот.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Ако не ги сменат они сами ќе си ги смениме :D
Шо збориш бе Алберт Ајнштајну, знаеш да смениш икони кај Самсунт телефон!? Штом знаеш вакви комплицирани работи тогаш сигурно и сам си шиеш фармерки со волна и игли.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Дизајнот на иконите и останатите кориснички елементи е основна работа за функционалноста на телефонот. Џабе вадите очи дека телефонот хх е пола милисекунда побрз од yy на некој бенчмарк, кога ти требаат пет секунди да најдеш каде треба да кликнеш.

А овие икони што се по сликиве се токму такви. Мораш да се загледаш убаво па и да го прочиташ текстот под неа да знаеш за што е. Иконата треба да е препознатлива од километар, како што е случај со иконките на ајфонот.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Графички (па и хардверски) дизајн е крајно субјективна работа.

Да де, ама затоа дизајнот на iPhone е застарен и лош, наспроти новиве на Samsung. Кога одговара дизајнот е објективен, сега е субјективен.

Јас кажав уште по иницијалните слики од psy, дека пробале нешто да направат кое е неуспешно. Не може сите икони да се во три бои и со мали црти на нив, кога имаш AMOLED екран со 16 милиони бои. Apple кога направи флет дизајн пред сите, го сереа и тоа беше субјективно, иако на долг рок се покажа како прав потег.

Ова што сега го прави Samsung е грдо, непрактично и нема никаква логичка смисла. Дополнително буни тоа што, бар јас како што гледам, нема текст под иконите, за да се оди на минималистички дизајн...зашто?! Целта на флет дизајнот е ease of use, ова е комплетно различно од тоа и не станува збор за субјективно, туку за објективно гледање на работите.

Ако јас треба да ја кликнам апликацијата за да видам што е, тогаш тоа е фејл од дизајнерски аспект.
Дополнително, човечкиот мозок има визуелна меморија, што значи дека ако имаш 5 икони што изгледаат исто со минимални разлики, си играш играчки со таа визуелна меморија и автоматски потешко се користи телефонот
Трето, и нека биде субјективно, изгледа како ќерката на главниот дизајнер да цртала линии, па ајде да влезат во финален дизајн

Ако одиме на тоа дека постојат Apple fanboys и Samsung просветлени реални почитувачи на делото, овие постови за иконите го докажуваат спротивното. Дури и да е лошо, од Samsung ако е, мора да е топ.

П.с. Во која тема да навлеземе за скејлингот на оперативниот систем? Зашто iOS тука го јаде Android за доручек, и кога некој тупи дека имале 4,7 инчни екрани (а на екранот добиваме повеќе real estate) е смешно. :)

Шо збориш бе Алберт Ајнштајну, знаеш да смениш икони кај Самсунт телефон!? Штом знаеш вакви комплицирани работи тогаш сигурно и сам си шиеш фармерки со волна и игли.

Што перфектно се поклопува со мојата теза дека Android ви дава илузија на слобода и манипулирање со телефонот. Они ако ги направат иконите како што треба, на никој нема да му текне да ги менува.

Има милиони џејлбрејкувани уреди со iOS, јас се кладам дека 1% од нив менувале икони. Јас во мое 8 годишно користење на iPhone, немам еднаш сменето икони, ниту пак некој околу мене.

Битно вие ја имате слободата...браво за вас, ви даваат софтверски полупроизводи па ќе се замарате со ромови, сетинзи, икони. Прогуглај што значи Illusion of choice. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Незнам како не разбирате дека иконите се минорна работа, и истите можат да се сменат, значи не ме итересира дури и бувки само да стават - чим се менуваат и има 200 теми како опција кои СЕКАКО ги менувам дури и кога ги имаа претходните икони.

Згора на тоа преку слика на нет, на не исфрлен уред, тешко да знаеме дали е тоа финален дизјан, дали ќе има твикови - додадено описи од доле или било што а и дизјанот ЛИЧНО ми прави ќеиф.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Што перфектно се поклопува со мојата теза дека Android ви дава илузија на слобода и манипулирање со телефонот. Они ако ги направат иконите како што треба, на никој нема да му текне да ги менува.

Има милиони џејлбрејкувани уреди со iOS, јас се кладам дека 1% од нив менувале икони. Јас во мое 8 годишно користење на iPhone, немам еднаш сменето икони, ниту пак некој околу мене.

Битно вие ја имате слободата...браво за вас, ви даваат софтверски полупроизводи па ќе се замарате со ромови, сетинзи, икони. Прогуглај што значи Illusion of choice. :)
Да, сега можноста за избор и менување на икони со 2 клика е лоша работа пошо они не ги направиле иконите како шо треба. Не знам дали си сериозен со ова, се надевам дека не си.
Прогуглај што значи freedom of choice.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Незнам како не разбирате дека иконите се минорна работа, и истите можат да се сменат, значи не ме итересира дури и бувки само да стават - чим се менуваат и има 200 теми како опција кои СЕКАКО ги менувам дури и кога ги имаа претходните икони.

Згора на тоа преку слика на нет, на не исфрлен уред, тешко да знаеме дали е тоа финален дизјан, дали ќе има твикови - додадено описи од доле или било што а и дизјанот ЛИЧНО ми прави ќеиф.

Тешко е да водиме дискусии тука ако рипаме од лично кон генерално. Мора да разграничиме, ќе правиме муабет за вас лично или за генерално за целиот пазар?

Ако збориме за целиот пазар, повеќе од пола потрошувачи на Galaxy S8 нема да ги менуваат иконите. Што значи, тие се интерфејсот што ќе го гледаат во целиот животен век на телефонот. Што значи - не се минорна работа.

Тебе знам дека ти се минорна, разјаснивме веќе...

Да, сега можноста за избор и менување на икони со 2 клика е лоша работа пошо они не ги направиле иконите како шо треба. Не знам дали си сериозен со ова, се надевам дека не си.
Прогуглај што значи freedom of choice.

Изборот никогаш не е лоша работа, освен кога нема потреба да постои зашто има еден најдобар начин. Изговорот дека се менуваат не е оправдание што Samsung очигледно има вработено мајмуни во одделот за дизајн и интерфејст, кои или тролаат или не разбираат концепт на добар дизајн.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Одамна на форумов и на другите форуми разграничивме дека се прави дискусија за напредни корисници т.е. за нас овде не за грото. И да, естетскиот дизјан е субјективна работа, егрономијата и големината на уредот е многу помалце.

martinmilcev

hello world
23 октомври 2015
254
244
martinmilcev's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3-3220 & DeepCool Gammaxx 400
Motherboard
GiGABYTE GA-B75-D3V LGA 1155
Storage
500gb Sata 2 HDD
PSU
500W Gembird PSU6X-12-B Black Power Series
RAM
12GB (2x4GB & 2x2GB) Kingston Hyper X Blu
Video card
GiGABYTE GTX 650 Ti BOOST 2GB GDDR5
Case
SAMA K4 Gaming Black
Mouse
Motospeed V30
Keyboard
Rampage KB-R88
Audio
SteelSeries Siberia V2
Monitor
Dell S2415H
OS
Windows 10

Првичниот впечаток за компанијата не е добар и добиваш впечаток како деца да ги правеле иконите на Самсунг еј. Знаеме дека можат да се сменат, не е тоа работата.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Првичниот впечаток за компанијата не е добар и добиваш впечаток како деца да ги правеле иконите на Самсунг еј. Знаеме дека можат да се сменат, не е тоа работата.

Изгледа recall и на S8 ќе праат :(

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Одамна на форумов и на другите форуми разграничивме дека се прави дискусија за напредни корисници т.е. за нас овде не за грото. И да, естетскиот дизјан е субјективна работа, егрономијата и големината на уредот е многу помалце.

Ахам, океј...тогаш зашто сите го тупат со тоа дека на ајфон не се менуваат икони и нема слобода? Знаеш што може да прави напреден корисник на iPhone?

Ај да се решиме како ќе гледаме, зашто ако збориме за напредни корисници, iPhone и можностите за персонализација се на ИДЕНТИЧНО ниво со Android, што значи дека добиваш скоцкан пакет и плус миљарда можности ако сакаш. Што ќе хејтаат луѓево на форумот тогаш?

П.п.с. Прва активност со премиум уред - чекај да ги сменам икониве - THE SAMSUNG EXPERIENCE. :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ахам, океј...тогаш зашто сите го тупат со тоа дека на ајфон не се менуваат икони и нема слобода? Знаеш што може да прави напреден корисник на iPhone?

Ај да се решиме како ќе гледаме, зашто ако збориме за напредни корисници, iPhone и можностите за персонализација се на ИДЕНТИЧНО ниво со Android, што значи дека добиваш скоцкан пакет и плус миљарда можности ако сакаш. Што ќе хејтаат луѓево на форумот тогаш?

П.п.с. Прва активност со премиум уред - чекај да ги сменам икониве - THE SAMSUNG EXPERIENCE. :D

Никад нема да бидат на исто ниво, ни за 100 години од сега. Не џејлбрејк, што сакаш направи нема да дојдеш ни блиску до тоа што кастом ром и кернел го прави.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Што значи, тие се интерфејсот што ќе го гледаат во целиот животен век на телефонот. Што значи - не се минорна работа.
И најверојатно тие корисници баш нема ни да ги боли брига како изгледаат иконите на Самсунг апликациите.
Изборот никогаш не е лоша работа, освен кога нема потреба да постои зашто има еден најдобар начин. Изговорот дека се менуваат не е оправдание што Samsung очигледно има вработено мајмуни во одделот за дизајн и интерфејст, кои или тролаат или не разбираат концепт на добар дизајн.
И пак се надевам дека не си сериозен со болдираново. Најдобар е субјективно. Тоа што за тебе е најдобро за друг не е. Сакаш да ја минимизираш слободата на избор со субјективни работи, да кажеш дека нема потреба од избор е у најмала рака лудост. Можеби мене овие икони ми се препонајубави како што на некој дизајнот (да да на дизајнот на куќиштето мислам, кралеви стоп) на ајфонот со базелиштата му е препонајубав.
Инаку да, се слагам дека икониве на самсунг апликацииве се грди, тоа е мое субјективно мислење.
Значи сите се сложуваме, изгледот на иконите на самсунг апликациите кај S8 е генерално грд.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
една работа би сакал тајлер да ми ја објасни, е тоа, како бара од другите мислење, и дава ЛИЧНО мислење, а во друг пост ги напаѓа оние кои имаат СВОЕ мислење, и сака да го израмни со општо-генерално мислење? тогаш како би бил форумов различен во мислења ако сите се согласуваме за некоја работа и во исто време негирање на она личното, персонално мислење?

во однос на изгледот, дизајнот, се е субјективно, секој гледа на иста работа различно. ама тоа различно гледиште на работите, @TylerMkD не треба да го карактеризираш дека некаде работат мајмуни шо им се смеат на обичниот корисник. мислењава во оваа тема ти се многу biased.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
И најверојатно тие корисници баш нема ни да ги боли брига како изгледаат иконите на Самсунг апликациите.

И пак се надевам дека не си сериозен со болдираново. Најдобар е субјективно. Тоа што за тебе е најдобро за друг не е. Сакаш да ја минимизираш слободата на избор со субјективни работи, да кажеш дека нема потреба од избор е у најмала рака лудост. Можеби мене овие икони ми се препонајубави како што на некој дизајнот (да да на дизајнот на куќиштето мислам, кралеви стоп) на ајфонот со базелиштата му е препонајубав.
Инаку да, се слагам дека икониве на самсунг апликацииве се грди, тоа е мое субјективно мислење.
Значи сите се сложуваме, изгледот на иконите на самсунг апликациите кај S8 е генерално грд.

Како можеш да кажеш дека нема да им е гајле за изгледот на иконите? СЕ НАДЕВАМ НЕ СИ СЕРИОЗЕН (ова некоја нова финта ти е?)

Инаку, дизајнот е субјективен, ама има дизајн што секогаш ќе им се допаѓа на мнозинството. Пример за тоа е изгледот на Мерцедес, дизајнот на Dell UH серија на монитори, Mi Mix како телефон...не дека им се допаѓа на сите, ама на мнозинството.

Добар дизајн има неколку карактеристики и важни аспекти, инаку ќе немаше поента да се мачат компанииве и да дизајнират. Ако тој концепт ти е тежок да го сфатиш, нема што да правиме понатаму муабет, нека вадат bland телефони без софтверски дизајн и сами прајте како мислите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ме мрзи да читам, стигнав до „нема текст под иконите, не се знае за шо се“.

На андроид си бираш дали сакаш текст под икони или не. Опција е.

Читнав и „повеќето корисници нема да менуваат од тоа шо е stock“ - и добро де, ќе се научат/навикнат. Не ќе да трескаат телефони од земја затоа шо „леле иконите не ми се свиѓаат“.

Баталете тоа. Ако некој толку му е до иконите може и да не го купи на прво место. Голема работа. Ко шо кажав ме заболе мене за иконите.

Мене најглупо ми е фингерпринтот кај е ставен и мислам дека е едини фактор кај телефонов шо може да ме натера да не го купам ако веќе решам да барам телефон годинава.

Но ако ајрис и останати опции надоместуваат за лошата позиција на фингерпринт, дефинитивно ќе биде одличен телефон. И тоа е се шо е битно.

А иначе од хардверски аспект тоа е сеа иднината - мали безели, големи екрани. За да можеш да добиеш повеќе екран у помало паковање. И шо сакате кажете тоа е она шо и епл ќе го прави во иднина, можда уше сеа со новиот ајфон.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
една работа би сакал тајлер да ми ја објасни, е тоа, како бара од другите мислење, и дава ЛИЧНО мислење, а во друг пост ги напаѓа оние кои имаат СВОЕ мислење, и сака да го израмни со општо-генерално мислење? тогаш како би бил форумов различен во мислења ако сите се согласуваме за некоја работа и во исто време негирање на она личното, персонално мислење?

во однос на изгледот, дизајнот, се е субјективно, секој гледа на иста работа различно. ама тоа различно гледиште на работите, @TylerMkD не треба да го карактеризираш дека некаде работат мајмуни шо им се смеат на обичниот корисник. мислењава во оваа тема ти се многу biased.

Јас давам свое мислење, базирајќи се на генералната група на корисници. Секогаш гледам од нивен аспект, на просечен корисник на Galaxy S уред или iPhone уред. Не знам што е толку несфатливо, затоа и реков треба да пресечеме дали даваме мислење лично за нас или општо и генерално.

Нормално дека дизајнот на лично ниво е субјективен, ако е така да испозатвориме пола од темите за муабет, нема што да се збори. Ама да ме убедувате дека не постои универзално добар дизајн во било кое поле, тоа е веќе смешно и се надевам дека не сте сериозни. :p

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Универзално е прифатено дека најдобар телефон на ИЗГЛЕД - ЕСТЕТСКИ дизјан е S7 Edge/Note 7.

XD

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв