Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање

smole

poweruser
18 април 2007
3.899
4.580
Бескорисен ти е муабетов и без врска, никој не рече дека јас го имам сетапов. @InSides побара параметри за да не лута темава, па му дадов. :)

Ме интересира многу што во такво сценарио би препорачале да се користи за пуштање музика како извор. Тоа "мање-више" за изворот, некако неможам да го базирам на факти дека е баш мање-више, тоа е и проблемот и потреба од дискусија на темата - колку изворот игра улога како и што е најдобро/најоптимално при такви hi-fi high end сетапи да се користи како извор, од кај знаеш, можда потреба од темава е само тврдоглава дискусија во кафана? :))

Извор: Synology NAS и мирна глава, ем мрежно пристепен, е пристепен од WAN без сетапи на рутери или слично, само се регистрира на synology quickconnect.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Бескорисен ти е муабетов и без врска, никој не рече дека јас го имам сетапов. @InSides побара параметри за да не лута темава, па му дадов. :)

Ме интересира многу што во такво сценарио би препорачале да се користи за пуштање музика како извор. Тоа "мање-више" за изворот, некако неможам да го базирам на факти дека е баш мање-више, тоа е и проблемот и потреба од дискусија на темата - колку изворот игра улога како и што е најдобро/најоптимално при такви hi-fi high end сетапи да се користи како извор, од кај знаеш, можда потреба од темава е само тврдоглава дискусија во кафана? :))
Абе немам ја проблем со его па да ме праиш бескорисен, си знам ја добро за себе кој сум и што сум.
Аудиофилија е опасна тема. Бракови се растураат поради таа пасија, а ти овде очекуваш конструктивни муабети, особено што сите се збунија од изборот на DAC-от споредено со звучките и појачалото.
Све е тоа индивидуално и само џабе копја ќе се кршат.
Ниеден дигитален запис не е доволно добар за уво колку што е аналогниот. Винил нели, насетуваш.
Јас (лично) при сетап од таа класа би одел само со грамофон, на пример Technics SL-1000R, не би размислувал за компјутер.
И сега што мислиш колку ќе се сложат, а колку нема да се сложат со тоа?
Но и грамофоните се цела посебна приказна. Јас имам 4 кертриџи (глави) - Ortofon, Shure, Nagaoka и Audio Technica. Имам и 4 пара врвни звучници и 5-6 појачала. Сите ми звучат различно иако многумина ми викаат дека го тупам.
x→∞

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Што би предложил што не е смешно во таа класа? :)
Се бара најоптималното решение без компромис на квалитетот.
Без навреда на никој овде, ама сметам дека веројатно никој на дискусијава нема да може вака од прв ракав да ти даде едуциран и добар одговор. Јас лично никогаш не сум го истражувал тој ценовен сегмент, за да можам совесно да советувам. Не дека не сум подгледнувам нешто (чат пат) од радозналост. Чисто за фиљан муабетов можам (подоцна) да дадам некои предлози, кои потоа би требало сериозно да се истражат пред било што да се одлучи за купување... Само за да нема недоразбирања, зборуваме за опрема која кошта сума од 4 цифри (во евра), така?

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Јас (лично) при сетап од таа класа би одел само со грамофон....

giphy.gif

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
најоптималното решение без компромис на квалитетот.
На пример: DirectStream DAC
Или помалиот брат: DirectStream Junior

Или некои други опции. На крај се е компромис, само треба паметно да се направи. Инаку пошто прашуваше и за оптимални решенија, нема ништо што доаѓа блиску до Raspberry Pie + DAC поврзани директно преку I2S, гледано од оптималност и цена/перформанси. Има подобри решенија, многу поскапи решенија. Ама баш ништо друго не постои што доаѓа макар блиску по односот цена/перформанси.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Па не баш. Всушност, воопшто не. I²S (inter-IC-sound) е стандард (1) замислен, (2) дизајниран и (3) имплементиран единствено за интерна комуникација помеѓу интегрирани кола за аудио репродукција.
Што логично не носи до фактот дека DAC-овите интерно користат I2S.
Toчно или неточно? :)

Воведувањето на I²S како "стандард" за поврзување на два посебни аудио уреди (не само интегрирани кола) е токму она што, во други кругови, може да влезе во сегментот "аудиофилска будалаштина". I²S се спроведува преку класични аудио интерконекти неуспешно, затоа што тоа не му е ни замислата. За да се елиминираат потенцијалните загуби, треба да се имплементираат претворачи (бафери, засилувачи, израмнувачи) кои овозможуваат пренесување на засебните сигнали на растојанија подолги од неколку сантиметри (или милиметри, во правилно имплементиран уред).
Чекај малку! Ова подвлеченото да не те потсетува на Raspberry Pie + I2S DAC? ;)

USB врска ќе овозможи најголем степен на futureproofing - речиси и нема формат кој нема да работи преку правилна USB имплементација.
USB е најтапа од сите опции за кои зборуваме, освен можеби тослинк. Види што се дешава со патот на сигналот ако сакаш да разбереш. Toслинк (оптика) е уште полошо, често не може ни 24bit 96khz да пренесе како што треба - освен со идеално квалитетни и добри изведени оптички кабли. Едноставно bandwidth-от е мал.

Најпосле што прават решенијата како S/PDIF (и другите)?
- Се бават со претварање од и во I2S.

I2S има одделни клокови и дата а потоа S/PDIF ги зима па ги мултиплексира сите во еден канал, за да може преносот да иде преку еден кабел, и потоа на влез од DAC-от се прави обратното, се вадат клоковите и датата назад на I2S.

Што уствари дискутиравме? :D

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Што логично не носи до фактот дека DAC-овите интерно користат I2S.
Toчно или неточно? :)

Чинам дека баш тоа го пишав.

Чекај малку! Ова подвлеченото да не те потсетува на Raspberry Pie + I2S DAC? ;)

Па не баш. Всушност, воопшто не. RPi и DAC во HAT имплементација се два различни аудио уреди, со различни напојувачки секции и различен ground plane. I²S се имплементира (по стандардот како што е замислен) помеѓу две интегрални кола (да речеме, дигитален приемник и DA конвертор коло).

USB е најтапа од сите опции за кои зборуваме, освен можеби тослинк. Види што се дешава со патот на сигналот ако сакаш да разбереш.

Сум прочитал. Но поважно од тоа, сум пробал, мерел, тестирал, имплементирал. И најважно, уште би сакал да учам, па нови материјали би биле добредојдени.

Настрана од тоа, USB и S/PDIF никако не може да се споредуваат - баби и жаби (USB е жабата). Сите совети и заклучоци се контекстуални, и произволност треба да се избегнува ако не е познат целиот контекст.

Toслинк (оптика) е уште полошо, често не може ни 24bit 96khz да пренесе како што треба - освен со идеално квалитетни и добри изведени оптички кабли. Едноставно bandwidth-от е мал.

Со ризик да се повторувам, потполно произволен муабет. TosLink (Toshiba Link) е директна имплементција на S/PDIF преку интерполација на хардверскиот слој од бакар (S/PDIF) на оптика (TosLink).

Bandwidth никогаш не бил проблем за стерео репродукција. 3.1Mbps при поставување на стандардот, до 100+Mbps при современа ADAT имплементација.

Најпосле што прават решенијата како S/PDIF (и другите)?
- Се бават со претварање од и во I2S.

I2S има одделни клокови и дата а потоа S/PDIF ги зима па ги мултиплексира сите во еден канал, за да може преносот да иде преку еден кабел, и потоа на влез од DAC-от се прави обратното, се вадат клоковите и датата назад на I2S.

Одлично.

S/PDIF е направен од хард-кор инжинери од Sony и Philips со цел екстернализација на I²S, затоа што заклучиле (преку истражувања, мерења, тестирања) дека I²S едноставно не е дизајниран за таа намена.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Па не баш. Всушност, воопшто не. RPi и DAC во HAT имплементација се два различни аудио уреди, со различни напојувачки секции и различен ground plane. I²S се имплементира (по стандардот како што е замислен) помеѓу две интегрални кола (да речеме, дигитален приемник и DA конвертор коло).
Каде точно гледаш проблем во концептот на поврзување на DAC преку I2S со најкратка можна конекција, до мини компјутер кој можеш да го напојуваш со линеарно напојување (а поврзан со NAS, или клауд, или што сакаш)?

Освен тоа, што можеш ти да предложиш за слични пари, а да биде макар и приближно блиску до квалитетот на спомнатава комбинација?

едит:
S/PDIF е направен од хард-кор инжинери од Sony и Philips со цел екстернализација на I²S, затоа што заклучиле (преку истражувања, мерења, тестирања) дека I²S едноставно не е дизајниран за таа намена.
Сакав да завршам со она горе за да не се шириме во муабетот, ама не можев да издржам... Комерцијалните решенија од Сони и Филипс наменети за широка потрошувачка, ќе ги спомнуваш во контекст на муабет за аудиофилија? :hay:

Сони и Филипс направиле нешто што може да се штанца во кинески фабрики и за евтини пари да обезбеди минимум квалитет. Што е ОК. Кој му е доволно тоа, супер за него. Но овде дискусијава почна со услов за висок квалитет, нели?

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Каде точно гледаш проблем во концептот на поврзување на DAC преку I2S со најкратка можна конекција, до мини компјутер кој можеш да го напојуваш со линеарно напојување (а поврзан со NAS, или клауд, или што сакаш)?

Од каде сега излезе линеарно напојување? Ми се чини дека додаваш елементи во предложената аргументација кои немаат баш врска со самата дискусија.

Ако ти е Paul McGowan референца за I²S, води сметка дека иако почнал како инжинер, првенствено е бизнисмен кој ќе си ја врти водата на својата воденица. А и кога работел како инжинер, стручноста му лежела во аналогни кола и високонапонски регенеративни технологии. Никако дигитален пренос.

Освен тоа, што можеш ти да предложиш за слични пари, а да биде макар и приближно блиску до квалитетот на спомнатава комбинација?

Еве - во контекст на изнесените параметри:

Ampeggio X со field coil звучна единица? Во комбинација со Xiang Sheng DAC? (*)

Refurbished Mac Mini (за пониска цена), екстерен диск за датотеките, софтвер за репродукција по желба, поврзување преку USB излез на Mac Mini.

Сакав да завршам со она горе за да не се шириме во муабетот, ама не можев да издржам... Комерцијалните решенија од Сони и Филипс наменети за широка потрошувачка, ќе ги спомнуваш во контекст на муабет за аудиофилија? :hay:

Сони и Филипс направиле нешто што може да се штанца во кинески фабрики и за евтини пари да обезбеди минимум квалитет. Што е ОК. Кој му е доволно тоа, супер за него. Но овде дискусијава почна со услов за висок квалитет, нели?

Ох.

Аудиофилијата не значи ултра скапи аудио уреди. Истовремено, Sony и Philips не се фирми без искуство, па да не знаат што работат. RedBook стандардот за дигитално аудио е произведен од Sony и Philips (со сите проследени елементи како протоколи [S/PDIF], носачи [CD] и дигитални филтри). Всушност, ниту една современа дискусија за дигитално аудио не би постоела без тој влог на Sony и Philips. Да не зборувам за релативно новиот аудиофилски тренд на уживање на DSD кој е стандард, развиен од (погодувате) Sony (и Philips).

Зошто Sony и Philips денес не прават "аудиофилски", "high-end" и "ултра скапи" уреди е прашање за нивните управни одбори.

На крајот на краиштата, муабетот почна од стандарди.

dzunko

hello world
26 септември 2007
394
440
Битола
Јас мислам на било кој форум за аудиофили ако се постави ова прашање за конкретниов сетап кој како гледам на интернет коштал ( или кошта околу 25000 е) ,да се постави за извор тоа raspberry чајнезо , некој Mac или PC би било страшно критикуван. Овде сме во сегментот на high end hi- fi опрема и јас би рекол само висока класа на грамофон или висока класа на цд плеер ( krell, mcintosh или слично) можи да биди извор на звук. Ако до толку треба да се преслуша накој flac за извор можи да послужи било кој лаптоп или комп,ама тоа едноставно не оди во сетапот.
Сепак е жално на овој сетап да биде тоа извор на звук.
ЕДИТ :И за крај се сетив можи network player , пример Oliive , Naim, Cambridge audio, ама и за нив ќе речам : некако не се уклапаат.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Затоа е важно да диференцираме меѓу што е добро и со одличен звук и што е "жално".

Заклучивме дека скоро се ќе заврши одлична работа зошто се што е позади DAC нема улога во звукот.

А за "жал" ако почнеме муабетот е многу долг и широк, и најчесто нуди инфериорен звук. Што е и најчестото несогласување меѓу инженерите и некои аудиофили.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Муабетот ми е дека до одредена ценовна категорија има разлика, али веќе кога ќе се премине тој праг и се иде во екстреми, бар јас имам впечаток дека поскапите не звучат подобро него различно.А тоа различното за некој е подобро а за некој може не, али ако сум го платил 25000 евра онда мора да ми е супер, пошто иначе ќе треба да се соочам со себе :).
Ми доаѓа на ум едно чиче како предизвик што имал тјунирано негово појачало да звучи исто како појачало од некои 5-6000$ , и на слепи тестови расни пастуви од аудиофилски магазин неможеле да го разликуваат од појачалото од 5-6000$. Чичето тоа појачало го продавал за некои 500$ , да пукну душмани.
Ако е објективен човекот, нека си види што има достапно кај нас и нека се договори да си земе неколку на тест и да си одлучи што најдобро му звучи, ионака има законски рок од 15 дена за враќање.
Ако не е, онда џабе тука предлози. И да е најдоброто што постои и кошта ефтини пари, повеќе ќе му направи ќеф некоја солена играчка.

Едит:
Еве на кој му се чита за гореспоменатото чиче. Мала исправка, направил појачало за 400$ , а неможеле да го разликуваат од појачало што кошта 6000$ пар.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Се додека вашите FLAC-ови водат потекло од Audio CD џабе се трошите на темава и џабе "незнамкаков" DAC имате.

Затоа Flegma ја припрема и за кратко време ќе ја објави темата за Аудио ЦД.
Да видите со каков носач (и плеер) "сте фатиле работа"

Темелите (погоре е спомнато) се удрени од страна на Sony и Philips со сите свои недостатоци и предности.
Ниеден DAC не може тоа да го исправи.

Има тука фори како квантизација по време и квантизација по амплитуда но, како што реков, сето тоа ќе биде објаснето во темата. Натенане.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Јас мислам на било кој форум за аудиофили ако се постави ова прашање за конкретниов сетап кој како гледам на интернет коштал ( или кошта околу 25000 е) ,да се постави за извор тоа raspberry чајнезо , некој Mac или PC би било страшно критикуван. Овде сме во сегментот на high end hi- fi опрема и јас би рекол само висока класа на грамофон или висока класа на цд плеер ( krell, mcintosh или слично) можи да биди извор на звук.
За воља на вистината и јас самиот реков дека спомнатата опрема од ОП си повлекува неколку класи повисока опрема од се што спомнавме овде (вклучително и твоево). Исто така предвидов и дека овде нема да се спомне доволно едуциран предлог за опрема од таква класа, пошто едноставно никој овде не истражувал ниту детално детално читал за толку скапи работи. Сепак буџетите ни се барем 10-20 пати помали (и тоа во најрастегнатиот можен облик).

Така да се согласувам дека дедициран аудио форум е право место за прашување, што не предложив пошто сметам дека ОП веројатно веќе го направил тоа или сака совети за нешто достапно локално или преку нарачки.

Понатаму никој не спомавте дека наведените звучните кутии се базирани на фул рејнџ драјвери од највисока класа и со огромна осетливост. Што значи дека било која слабост (во преносот, во DAC-oт, итн) ќе биде многу полесно воочлива отколку во опремата со која ние овде се занимаваме.
Осетливоста на звучниците се гледа и по спецификациите (110 dB, ехееј!), иако претпоставувам дека многумина ќе се насмеат на „слабото“ појачало кое дава едвај 12 вати по канал. А Сони и Филипс за 100 пати помалку пари даваат и по 200, или цели 300 вати по канал! :hay:

поврзување преку USB излез на Mac Mini
Една од послабите опции, како што реков. Можеби само Тослинк е полош, и тоа само ако е лошо изведен. Инаку зборувам за некоја „аудио“ изведба на USB, со дисраптори, со филтри, и со куп други тракатанци. Стандарден нечепнат USB излез од Mac/РС ич не треба ни да спомнуваме во оваа прилика.

Мене ми изгледа дека сите, и Toslink, и SPDIF/Coax, и USB, сите се занимаваат со конвертирање на I2S во нешто и потоа реструктуирање на нештото назад во I2S. И сега ти спориш дека паметно направена комуникација ДИРЕКТНО преку I2S, не чини??

И патем зошто мислиш дека Mac е подобар за аудио од било кој РС, кога ги имаат истите проблеми? Mac е малтене истата хардверска платформа како и рандом Интел РС, со истите проблеми: електронски шум заради природата на платформата, и свичинг напојувањето, и други моменти.

Од каде сега излезе линеарно напојување?
Затоа што звукот од појачала и DAC-oви кои работат со линеарни напојувања даваат почист звук во однос на истата опрема кога работи со свичинг напојувања. Колку поквалитетна попрефинета опрема, толку повеќе се гледаат разликите.

едит: Да не се правам паметен, ама прво предлагаш USB излез од Mac/РС, потоа критикуваш I2S, за на крај да се чудиш за бенефитите од линеарни напојувања... Без лутење, ама истражи малку (повеќе). :)

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Затоа што звукот од појачала и DAC-oви кои работат со линеарни напојувања даваат почист звук во однос на истата опрема кога работи со свичинг напојувања. Колку поквалитетна попрефинета опрема, толку повеќе се гледаат разликите.

Седи, кец!
Марш да ја читаш темата за појачала и потоа ќе те испрашувам за прелазна.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Чекав да видам до кога ќе издржиш. :hay:

Спомнатото се општоприфатени факти. Исто како што се факти и слабостите на Toslink, и SPDIF/Coax, кои ти ги предложи за пренос во опрема што кошта над 50К во зелени банкноти... Ама се разбира дека ќе ти дозволам да ме демантираш, ако покажеш аргументи и факти. Макар и со цитати од твоите теми. ;)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Барем два пати е напишано погоре. :)

Ама пошто е за тебе, еве уште еднаш: I2S има одделни клокови и дата канали, S/PDIF ги мултиплексира сите во еден канал, за да може преносот да иде преку една линија/жица. Потоа на влез од DAC-от се прави обратното, се демултиплексираат клоковите и датата идат назад на I2S. edit: Ако ОП (или газдата на опремата) некогаш можеби не удостои на слушање, се обложувам дека на таква опрема, на слеп тест ќе направиме разлика во преносот. Дали преносот ќе иде преку Тослинк и S/PDIF, или истиот DAC ако е директно преку I2S поврзан со изворот (не зборувам за постоечкиот DAC на ОП).
За Тослинк, концептот е ОК ама реализацијата на стандардот не е. Bandwidth-от е мал.

Aj сеа и ти кажи нешто конкретно, не само да ме чекаш да се наместам на пенал. ;)

Кажи што е неточно во тоа дека опрема која работи на квалитетни линеарни напојувања, дава почист звук во однос на истата опрема кога работи со свичинг напојувања?

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Без лутење, ама истражи малку (повеќе). :)

Какво лутење, ве молам, па има ли зијан од истражување?

Единствената кочница ми е што никаков обем на истражување нема да го промени фактот дека претходно напишаното е збирка на произволни, полу-информирани и филувани тврдења (аргумент е несоодветен термин на ова ниво).

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Јас сум ептен лаик на темава, ама постојано си подучувам нешта и си истражувам. Дел од истражувањето ми кажува дека членот над мене ја има доволно истражено областа. За тие што не знаат за што зборувам, истражете го ова џиџето подолу и поврзете го со никот на членот и тоа е тоа:)

Еден од најдобрите грамофони во светот се произведува во Македонија ⋆ IT.mk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Какво лутење, ве молам, па има ли зијан од истражување?

Единствената кочница ми е што никаков обем на истражување нема да го промени фактот дека претходно напишаното е збирка на произволни, полу-информирани и филувани тврдења (аргумент е несоодветен термин на ова ниво).
Секој има право на мислење, се разбира. Но повеќе би го ценел мислењето кога би било аргументирано. Не само заради лауреатите од Трајче, туку и општо во интерес на дискусијава би било одлично да објасниш зошто USB е подобар пренос (со неговиот асинхрон трансфер, подложен на слабостите на клоковите и квалитетот на компонентите во електрониката на хост РС-то). Воедно и што е проблемот со користење директно на I2S басот, нормално со негова правилна имплементација, посебно кога самиот потврди дека I2S е нативниот „јазик“ за интеркомуникација на аудио компонентите. Една паралела на ова би била, препев на поезија од Латински на Свахили, за потоа друг автор да ја препее поезијата назад на Латински, и потоа тврдење дека препевот е подобар од оргиналот. Се разбира, симплифицирам за да разбере мнозинството.

Искрено ме интересира да научам нешто ново, ако веќе не сум во право. Што останува да се види во дискусијава, пошто „USB со Мекинтош е подобро“ не е ни уверливо ни едукативно мислење. Ете моите аргументи слободно наречи ги „произволни, полу-информирани и филувани тврдења“, но јас сеуште не видов ништо од тебе што ќе ги поткрепи твоите тврдења за USB како најдобра врска.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
За почеток, да покажам каде ми ги филуваш тврдењата.

Воедно и што е проблемот со користење директно на I2S басот, нормално со негова правилна имплементација, посебно кога самиот потврди дека I2S е нативниот „јазик“ за интеркомуникација на аудио компонентите.

Во оваа порака (Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање) и оваа порака (Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање), назначувам (1) дека назначениот стандард е наменет за поврзување на интегрални кола за аудио репродукција, а не аудио компоненти, и (2) каде е проблемот со користење на истиот стандард помеѓу аудио компоменти/уреди (не аудио интегрални кола).

Една паралела на ова би била, препев на поезија од Латински на Свахили, за потоа друг автор да ја препее поезијата назад на Латински, и потоа тврдење дека препевот е подобар од оргиналот. Се разбира, симплифицирам за да разбере мнозинството.

Интересна паралела (ако дозволиш, би ја искористил во идни дискусии) но беспредметна за конкретнава ситуација. Овде зборуваш за мултиплексирање - паралелата би била посоодветна за симплификација на D/A/D конверзија.

пошто „USB со Мекинтош е подобро“ не е ни уверливо ни едукативно мислење

Пааааа, да бидеме навистина прецизни, никаде не го реков тоа. Би те замолил повторно да ја погледнеш оваа порака (Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање) каде на ОП му одговарам директно на прашањето "што би предложиле ако има ваков сетап", по што ги наведувам компонентите, со дополнителни прашања, и изнесувам препорака која ја сметам на соодветна на прашањето на ОП. Секако, погледни ја и оваа порака (Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање) каде назначувам врз основа на се кои прашања ја засновам мојата препорака.

твоите тврдења за USB како најдобра врска

За ова навистина немам одговор, затоа што не успеав да најдам каде сум го кажал наведеното (сигурно не е цитирано).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Сега ова е малку незгодно што вака ретерираш за лесно проверливи работи, но фактите се дека ти предложи „поврзување преку USB излез на Mac Mini“. Дури потоа и се цитираше самиот себе како го кажуваш истото.

Сега не разбирам што всушност кажуваш. Дека воопшто не си предложил USB како најдобар избор за врска? Или дека си предложил (USB) иако не го сметаш тоа за најдобра врска. Или можеби двете?

Во недостиг од објаснување, сешто може да помислиме.

За почеток, да покажам каде ми ги филуваш тврдењата.
Во оваа порака (Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање) и оваа порака (Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање), назначувам (1) дека назначениот стандард е наменет за поврзување на интегрални кола за аудио репродукција, а не аудио компоненти, и (2) каде е проблемот со користење на истиот стандард помеѓу аудио компоменти/уреди (не аудио интегрални кола).
Не разбирам како ова е аргумент за некористење на I2S како бас за директна комуникација од извор до DAC. Пошто на тоа се сведува твоево мислење, сеедно дали баш така си го срочил.

Би ценел да го објасниш барем малку твоево мислење. Се надевам дека не очекуваш тоа мислење да се прифати здраво за готово само заради тоа што си го напишал.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Сега ова е малку незгодно што вака ретерираш за лесно проверливи работи, но фактите се дека ти предложи „поврзување преку USB излез на Mac Mini“. Дури потоа и се цитираше самиот себе како го кажуваш истото.

Немај гајле, не е воопшто незгодно. Убав аспект на пишан медиум е лесна референца - затоа стојат и линковите.

Мал проблем е што немаме компатибилен handshake, па дискутираме за различни аспекти на една иста работа.

Во недостиг од објаснување, сешто може да помислиме.

Во право си. Искрено жалам за недоразбирањето, никако не би сакал да останеме во таква ситуација.

Ајде да се обидам повторно - назначете, ве молам, доколку е неразбирливо.

На прашањето на ОП, мојата препорака беше - "за тие звучници, тој засилувач, конкретно тој DA конвертор (со сите негови спецификации) препорачувам Mac Mini со USB врска како опција која ги исполнува и останатите барања (највисок квалитет на HiFi датотеки, и PnP ракување со уредот).

Се надевам дека не очекуваш тоа мислење да се прифати здраво за готово само заради тоа што си го напишал.

Никако не очекувам такво нешто. Само споделувам искуство.

• ми се допаѓа
Реакции: D

Последни теми

Последни огласи

На врв