Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Потрага за каиш за грамофон

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Каде може да се купи кај нас каиш за следниов грамофон?

Riz Turandot gm 7605

riz-gramofon-gm7605-slika-68921150.jpg

Немам никаква димензија за истиот бидејќи постоечкиот каиш се изрони како пепел :)
Ако некој ја знае димензијата би му бил благодарен да ја сподели па можеби полесно ќе најдам по белосветските нет продавници.

tnx

п.с. Сликата е интернетска :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
How to measure for a turntable belt.

HOW TO measure belt LENGTH of turn table belts that have been lost, or can't be emasured: Wrap a piece of 20 to 24 ga hookup wire (to give most accurate readings as thin as possible) tightly around both the platter drive surface, and the motor pulley. Make a half-twist to mark the length, or twist wires together to a circle. Take it off to measure length with a ruler. You have just measured the total length of your belt. Precede to the instructions below on how to calculate the belts original length

HOW TO measure WIDTH of belts that have been lost or broken: Find the pulley of your turn table motor. Measure which width would comfortably work with the pulley. On turn tables that hve been used for a long time wear marks may reveal the width. On pulleys that have guides on their tops and bottoms: the belt needs to be smaller than the distance between the top and bottom guides to allow for up/down travel. The guides are only needed when speeds are changed to prevent the belt from slipping off. During normal operation these are not needed, as the pulley's rounded drive surface centers and holds the belt at center when in motion.

About THICKNESS of turn table belts that have been lost: Most belts are 0.020" thick. The heavier the platter, the thicker the belt needs to be. The thicker the belt the more careful length has to match, as a lenght to tight otherwise will overload the motor. If a motor is overloaded it results in slowing of the unit below normal speed and motor damage will result if continued to be used over time.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Tnx @FLEGMA
Инаку кај нас дали има некоја продавница за вакви работи или да почнам да си барам по нет? :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
RIZ и Unitra на времето го имаат произведувано овој грамофон по некоја германска лиценца.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Фала, ги имам разлистано сите ексју форуми, во меѓувреме на ибеј најдов две продавници кои нудат нешто овакво (солена цена) :) но за модел 7606, па сега барам дали тој каиш од 7606 одговара и за мојот 7605.
Тешко се наоѓа информација за различностите помеѓу 7606 vs 7605, но се надевам дека ќе ископам нешто :D

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Спроти католичка црква има еден олдтајмер тип што сервисира најантички аудио/видео уреди. Кај него сигурно ќе најдеш каиш и ќе ти го монтира и ќе реставрира нешто друго по потреба.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Спроти католичка црква има еден олдтајмер тип што сервисира најантички аудио/видео уреди. Кај него сигурно ќе најдеш каиш и ќе ти го монтира и ќе реставрира нешто друго по потреба.
Одлична информација :)
tnx

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Не најдов време да појдам тогаш и не отидов да го барам тој сервисер, доколку си од Скопје можеш да побараш каде му е сервисот.

DavorS

read-only
18 декември 2021
3
1
Здраво,

Од Скопје сум, вчера поминав по уличките десно и лево од католичка ама не видов сервис. Да не е можеби преку булеварот во Капиштец?
Мислењето е автоматски споено:

Евентуално, да не знае некој што поправа постара аудио опрема. Конкретно скоро ист грамофон /Риз 5010, за каков што @krema бараше каиш.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
Здраво, може попрецизна информација каде точно се наоѓа сервисот? Мене ми е потребен нов мотор а можеби нешто не е во ред и со електрониката на ист таков грамофон.
Еве овде Google Maps во зградата позади објектот, низ тоа вратничето влегуваш па одма десно имаше сервис за аудио опрема. Ако се уште тука му е локацијата, бидејќи последн пат кога бев беше пред 3-4 години.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Кај ветеринарната амбуланта е, позади неа, во нова зграда унатре пикната, на приземје.

Боро се вика, еве телефон: 070 305 072

п.с. Голем сервис е, 3-4 вработени се, опколени со куп стара аудио опрема, ама работат и нова. Нешто ми праи сумња дека работат и за алфа аудио, болин...

alek07

hello world
25 октомври 2010
54
90
Топ се момците од тој сервис. Тој е и мобилниот. Мене, пред повеќе години, ми детектираа и суредија прегорен чип на А/В рисивер Харман Кардон. Си почекав некоја недела да им дојде, ама од тогаш си вози рисиверот без да трепне. За каишот, ако успееш да прочиташ кој број е од него директно...ќе најдеш замена онлине... Не очекувај тука да држи некој лагер. Во Србија мислам дека имаше некоја фирма што продава ремени за прецизна механика, ако ја најдам ќе пишам тука, беше нешто на север, накај Унгарија..

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Има каиши и во ЗЕЦ, разни димензии, по 600 денари му беа пред година дена.
Ако нема димензија, тогаш Такер. Имаш и поефтини на Ali, за истите пари ке си земеш 3-4 комада со разни димензии па еден ќе упасира.

DavorS

read-only
18 декември 2021
3
1
Еве овде Google Maps во зградата позади објектот, низ тоа вратничето влегуваш па одма десно имаше сервис за аудио опрема. Ако се уште тука му е локацијата, бидејќи последн пат кога бев беше пред 3-4 години.
Благодарам. Ете, тоа е кога бараш возејќи кола, ќе го промашиш.

Кај ветеринарната амбуланта е, позади неа, во нова зграда унатре пикната, на приземје.

Боро се вика, еве телефон: 070 305 072

п.с. Голем сервис е, 3-4 вработени се, опколени со куп стара аудио опрема, ама работат и нова. Нешто ми праи сумња дека работат и за алфа аудио, болин...
Фала, се чув со Боро, се нафати на поправка после Нова година.

Се убив од барање ама не најдов димензии, евентуално ако @DavorS може да го премери. :)
Од премер и катастар :): ширина 4мм, обем 46,6 цм. Е сега, не ми делуваше многу затегнато, можеби пуштил малце од старост, макар да не ми беше многи работен грамофонот.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Од премер и катастар :): ширина 4мм, обем 46,6 цм. Е сега, не ми делуваше многу затегнато, можеби пуштил малце од старост, макар да не ми беше многи работен грамофонот.
Од стоење исто така попушта, не би знаел колку затегнат треба да биде.

Ај те молам кога ќе го носиш твојот да го прашаш Боро дали има каиш.
Thanks

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв