Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Оглас за копани карти - дискусија

Mao

user
5 јуни 2007
1.342
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Ја читам целава дискусија, и имам едно прашање. Што да се прави со копаните карти (посебно со оние што веќе не копаат)? Читајќи мислења на поединци, едно решение би било колективно да се соберат сите карти и да се фрлат во канта, затоа што најверојатно се истрошени и најверојатно ќе се расипат или најверојатно некој ќе ви ували малтретирана карта.

Читајќи ги мислењата на другите поединци (меѓу кои сум и јас, истомисленик) е дека картите се во ред и вредат за сите пари (освен оние што не). Како да знаеме кои карти вредат а кои не? Тука нема 100% сигурен одговор. Се сведува на слободна проценка на продавачот, особено ако се членови на форумот на кои им веруваме.

Други викаат дека ако ти е пишано да ти се заебе картата, ќе ти се заебе и нова и стара. И точно е тоа, го имам осетено на своја кожа, ми се има расипано и нова карта 7850 ка купена на времето па менувана, и половна RX580ка копана.

Муабетов е Lets agree to disagree. Факт е дека никој од вас неможе да биде во право. Копаните графички карти постојат, имаат вредност и се продаваат. Реално како што некој кажа погоре, да не беа копаните графички 80% од луѓето немаше да знаат како се гејма на 1080/60фпс. Самиот факт дека истите карти се продаваат е доволен показател дека постои пазар за нив и нивната вредност е препознаена кај потрошувачите. Банг фор д букс - кој знае знае.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Картел хаха. Јас карта немам продадено, сакам да купам 8гб карти да проширам дејност но не можам бидејќи цените се 7000 денари+. Од кај знаеш ти дали се копани исплатени или неисплатени и од кои причини ги продаваат луѓево? За што да плаќам персонален данок молимте објасни ми? По која стапка, како, за што?
И дај кажи ги црните активности, што правиме нелегално? Те молам објасни ми зошто сега ме уплаши и несакам да ме гони полиција. Господе боже каков лик си бил ти...

Хахахаха, ме изнасмеа. Па од кај да знам бе ја? Ти спомна црни канали на набавка ја од кај да знам што прават таму? Ти нема да лежиш у затвор не се секирај ја ќе те држам надвор од Шутка еве има докази дека не си ти од тие, шо му ја мислиш :eek:h::eek:h::eek:h: нек ти објаснат тие што ти ги продаваат картите, башка прашај ги дали пријавуваат приходи од дополнителна дејност :eek:h::eek:h::eek:h:

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Јас им бев доста време напенисен на копачите што не оставија без карти едно 2 години, а копани карти при обнова на фармите ни ги продаваа по цена од еден бубрег. Сепак искулирав кога рокна копањето и цените на копаните графички можеа да се купат за 1/4 или 1/3 од од набавната цена. Правдата за нас кежуал гејмери беше задоволена, барем привремено.
Е сега некој од копачите ќари некој изгуби, битно ние кежуал гејмери си добивме графички по ниски цени. Сега гледам нешто цениве пак се дигаат, ама тоа прекупците нешто пак ја матат водата. Сега, искрено двапати би разлимслил дали би купил копана 580 8 GB за 7.000 посебно ако е е од 2017-та или би барал некоја варјаната за некопана 1660/1650S на старо за некоја 1000-ка плус, па дури и нова па макар била дупло повеќе.
Дали веројоатноста да рокне копана графичка е повисока, да според мене тој ризик е повисок, сепак цената го оправдуваше ризикот, сега ако продолжи овој тренд, не сум баш сигурен.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Јас им бев доста време напенисен на копачите што не оставија без карти едно 2 години, а копани карти при обнова на фармите ни ги продаваа по цена од еден бубрег. Сепак искулирав кога рокна копањето и цените на копаните графички можеа да се купат за 1/4 или 1/3 од од набавната цена. Правдата за нас кежуал гејмери беше задоволена, барем привремено.
Е сега некој од копачите ќари некој изгуби, битно ние кежуал гејмери си добивме графички по ниски цени. Сега гледам нешто цениве пак се дигаат, ама тоа прекупците нешто пак ја матат водата. Сега, искрено двапати би разлимслил дали би купил копана 580 8 GB за 7.000 посебно ако е е од 2017-та или би барал некоја варјаната за некопана 1660/1650S на старо за некоја 1000-ка плус, па дури и нова па макар била дупло повеќе.
Дали веројоатноста да рокне копана графичка е повисока, да според мене тој ризик е повисок, сепак цената го оправдуваше ризикот, сега ако продолжи овој тренд, не сум баш сигурен.

Еве да ти кажам зошто цените скокаат. Мајнингов пак си зема замав лека полека. Новите нвидиа и амд карти се мнооогу добри и профитабилни за копање. Како зема замав етереум по медиуми така и повеќе и повеќе нубци сакаат да почнат да копаат. Даг фајлот наближува 4 гб на крај година, па сега тие карти ќе паднат од етереум и се бескорисни. Остануваат 4гб+ картите. Е сега бидејќи 4гб и 8гб вадеа исти хашрејт, а беа поефтини, повеќето фарми и минери се одлучија за 4гб. Воедно и 8гб на 580ка се бескорисни, бидејќи секако имаш ботлнек на јадро, доколку зголемиш текстури или резолуција над 1080п.

Е сега по групине гледам тренд каде хоби мајнери бараат 8гб карти за да можат и после декември да копаат. Тие што имаат 8гб карти го знаат ова и почнуваат лека полека да ги пумпаат цените на карти нагоре (лани риг беше 500еу 8гб карти, сега е 700еу +) , а овие останативе што ги купуваат за таа цена се овци според мене, бидејќи да направиш основна математика, ќе сфатиш дека на подолг рок поисплатливо ти е со 1660 или рх 5700.
се ова предизвикува chain reaction каде, минерите ги продаваат за поскапо, купувачите ги купуваат цели ригови за нив лично за поскапо, а и препродавачите што растураат ригови мора да ги купат за поскапо, со тоа што и тука на форум доаѓаат со поскапи цени. Пред една недела имаше еден копач што бараше 580 8гб карти и ми вели радо би платил 10 000 денари за карти само да нашол. I was like WTF, do u even MATH bro ?

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Многу се секираат и редовно ги чистат , ама ги мрзи да менат еден биос за продажба, лолј.
Исто така членовите кои тврдат дека продаваат исчистени измазнети 1000 карти во последнава година, една проста математика:
1час по карта во најдобро сценарио да се исчисти , смени паста и да се забае на истата. Тоа значи дека поминале 1000часа во чистење на картите, т.е. 41х24 часа. Идемо понатака. 8 часа за спиење, 8 за обврски и 8 за чистење карти излегува дека особите чистеле карти 123 денови од годината. Со сиот овој труд поминат во чистење на карти сметам дека цените на истите се премногу ниски. т.е. џабалак.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Очигледно е дека слаб е reasearch-от, прашајте ги во Анхоч/Амако/Сет кога беше епопејата со набавка на графички за етериум, и што беше после тоа лавина рикнати за сервисирање.

Дали имаат компонентите животен век? Имаат! Дали тоа значи дека може и пред тоа да изгорат? Mоже! Не е дека се млеко во тетрапак па ајде 'датумот е втиснат на амбалажата' и за 3дена после отварање ќе се расипе. Истото е и со се друго, пример за SSD. Си имаат од фабрика колку битребало терабајти запис да издржи ама тоа не значи дека ќе оди до максимум. Може и после 3гб да цркне додека уште инсталирате оперативен.

Се игра улога, температура на самите компоненти, амбиентална, фреквенција и осцилации, механички вибрации, напон дали е стабилен или не и колку, струја, топлотни загуби.
Кондензатор куван со месеци на 65С константно, неможе да има ист електролит со кондензатор работен по два часа во денот на 75C. Секоја компонента си има свое.

Буквално се е на маса, незнам како си зимате за право да си 'пресметувате' дека ако работела 24/7 на понизок напон е подобра графичка од некоја која работела по 2-3h во денот на повисок. Можеби некоја си имала фабричка маана и рикнала. Никогаш не би знаеле најточно од што е, се е предпоставки.
Работење на некоја компонента констатно до 100% си има едни забелешки, и компонента на која рапидно и се менува побарувањето на процесирачка моќ си има друга.

Дури и аналогииве се одлични... Ако е така за со понизок напон, земете колата ставете цигла на гас ама нека биде во 2ра за 'undervolt' што има врска дали ќе вришти на 80% од максимални обртаи? Ќе си регулирајте само со кумплуг, ако не цркне така за 3 месеци значи топ кола е.

Како тоа немале рок компонентите?
Еве за мосфети
upload_2020-7-6_17-31-59.png
Алуминиумски кондензатори
upload_2020-7-6_17-32-49.png
Најдолга издржливост по работни часови имаат калемите(inductors/chokes), практично неограничено(1мил+ часови) бидејќи не се активни компоненти т.е немаат зависност од други материи(пр. електролит).

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Многу се секираат и редовно ги чистат , ама ги мрзи да менат еден биос за продажба, лолј.
Исто така членовите кои тврдат дека продаваат исчистени измазнети 1000 карти во последнава година, една проста математика:
1час по карта во најдобро сценарио да се исчисти , смени паста и да се забае на истата. Тоа значи дека поминале 1000часа во чистење на картите, т.е. 41х24 часа. Идемо понатака. 8 часа за спиење, 8 за обврски и 8 за чистење карти излегува дека особите чистеле карти 123 денови од годината. Со сиот овој труд поминат во чистење на карти сметам дека цените на истите се премногу ниски. т.е. џабалак.

Е тука си грешка друже. За 10 минути чистам карта со компресор, со алкохол и крпче остранувам прашина од ладилник, менувам кулери и паста и ја зашрафувам пак. А луѓе што ги продаваат знам ова го прават за побрзо, плус пред продажба тестираат на фурмарк по саат време, пред да им дојде купувач. Воедно и не заборавај има тука луѓе на кои ова им е и дневна егзистенција или бизнис, па и да работат со графички по 8 часа на ден, и да спијат други 8 часа, пак им останува 8 часа слободно за нив.

@G4M3R А да ги прашаш компанииве колку графички имаа продадено 2017/2018?
Процентуално е. 2015 продале 1000 графички, 2 посто се расипале, на сервис 20 графички. 2018 продале 100 000 графички, 2 посто се расипале, на сервис 2000 графички. За останатото од постот се согласувам, тотално. Види табелите на кондензаторите, сепак животниот век е одреден од температурата.

Fun Fact. Сетек никогаш не продаваше Sapphire, Xfx АМД карти. Објасни ми како имаа од лани на залиха, кога падна профитабилноста, 470/480 570/580 карти на залиха, без кутии булк. Отидов до сет да видам, повеќе од очигледно беше дека картите се користени, најверојатно копани.

Последна промена:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Најголем непријател на компоненти е температура. Имено,2015-2016 година самите производители на карти во Overview секцијата имаа ставено објанување кога започнува агресивно деградирање на компонентите, и кои комоненти на која температура, не се сите на иста температура. Најнеквалитетните компоненти од 70 степени па нагоре започнуваат со агресивна деградација... Поквалитетни компоненти со поголеми температури. Истата информација може секој да ја најде и со впишување на компонентие во гугл. Излегува официјален сајт и на него спецификации за транзиаторите, кондензаторите...било што си пребарувал според модел..
А, најмалку од се деградира "Силиконот." Јадрото издржува температура од 90 степени, од 90 степени па нагоре и кај него започнува агресивна деградација...

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.605
5.568
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
2 графички земени од Гојдо, една графичка од Викса и една од Борче.
Графичките биле користени за мајнинг а јас си ги користам за гејминг... картите "ораат", алал парите.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Вие сте тотално луди, карта 4x поефтина од продавница е превара, фора, бизнис? (цена на времето)

Затоа пред да купите се користи ЛОГИКА, ако не ти се ризикува фино лепо лупни 4x за истата карта, ама ќе си имаш garanciaa за пп кога ќе ти пратат, бог да чува.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Вие сте тотално луди, карта 4x поефтина од продавница е превара, фора, бизнис? (цена на времето)

Затоа пред да купите се користи ЛОГИКА, ако не ти се ризикува фино лепо лупни 4x за истата карта, ама ќе си имаш garanciaa за пп кога ќе ти пратат, бог да чува.
Како бе 4 пати поефтино? Па колку кошта нова 570-ка?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.509
31.966
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Како бе 4 пати поефтино? Па колку кошта нова 570-ка?

На времето разликата беше 4x, 20K vs 5K. Сега не знам како се цените, ама пак треба да е 2-2.5x разлика, цена при која без 1 секунда да мислам би идел на користена, поготово откако луѓето се едуцираа и веќе не се копа на макс напон/топлина/фан сетинг за 2% повеќе профит, се научија и копачите на ефикасност, па така не сум сигурен дека загриженоста е оправдана.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Имам прашање во врска со Asus RX470 mining која не бутира под windows доколку се флешне gaming bios.
Типот на меморија го детектира како Hynix, пробани сите bios-и за hynix (и тие со иста фрекфенција и другите со различна) од gaming Asus RX-470, со ниеден не бутира windows, или бутира и ја става на disabled, кога ја активираш губи слика.
Некој да има сугестија ако сака да сподели

never give up
Отвори ја картата и види на чиповите кој модел на меморија се. Не ми се верува тие да се Хајникс. Најверојатно е ставен кастом биос на нив од друг модел на карти со цел подобра ефикасност и помала потрошувачка. Пиши ми во порака или прати ми слика од моделот на мемориските чипови.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
@G4M3R А да ги прашаш компанииве колку графички имаа продадено 2017/2018?
Процентуално е. 2015 продале 1000 графички, 2 посто се расипале, на сервис 20 графички. 2018 продале 100 000 графички, 2 посто се расипале, на сервис 2000 графички. За останатото од постот се согласувам, тотално. Види табелите на кондензаторите, сепак животниот век е одреден од температурата.

Fun Fact. Сетек никогаш не продаваше Sapphire, Xfx АМД карти. Објасни ми како имаа од лани на залиха, кога падна профитабилноста, 470/480 570/580 карти на залиха, без кутии булк. Отидов до сет да видам, повеќе од очигледно беше дека картите се користени, најверојатно копани.
Се согласувам и јас дека и се продадоа х100 пати повеќе графички, но сепак стојам на тоа и дека драстично се зголеми тој процент на расипани. По твојот пример, мислам дека и 10% беа едно време.
Но и како што пишал Псај, како изминуваше време се научија повеќето како да ги средуваат подобро со custom bios-и и поднапони за да работат поладно графичките. Па тоа колку толку ускрати да не одат рикавела константно.

Температурата секако си има удел секаде, затоа и дадов пример за кондензаторите и плус ја потенцирав таа графа. Но, и да не е температура ќе биде од нешто трето...разлабавен ладилник од фабрика :).

За тоа со Сет но и за други продавници кај нас во макаронијава имав слушано за истото. Дека се продавале булк, убацувани во склопени конфигурации, дури и давани како замена за рикнати во гарантен период. Се од тоа ми е јасно.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Јас земав од @Pane24 580ка 4 гиги и пак би земал од кај него. Криво ми е што не земав 8ГБ тогаш, ми требаат сега ама тоа е што е.
И една година да работи графичката, ич не ми е гајле, премија ми е тоа за карта на старо. Ќе си ја одржувам со пасти масти чистења ама колку оди нека оди. Пак ќе го барам Пане и пак ќе земам од кај него, ако продава.

Сум работел во сервис и сме продавале нови 950ки коа испаднаа. Се на се работев 4 месеци во сервисот, продадовме 7 карти мислам.
4ца се вратија, им рикнале за неполни две недели? И сеашупрајме бе дечки? А лупнаа бааѓи парички.
Фино лепо им ги сменивме со друга серија и друг модел, не се вратија после.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Пак ќе ги прашам стручњаците...Колку карти користени за мајнинг сте виделе да умрат?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Јас земав од @Pane24 580ка 4 гиги и пак би земал од кај него. Криво ми е што не земав 8ГБ тогаш, ми требаат сега ама тоа е што е.
И една година да работи графичката, ич не ми е гајле, премија ми е тоа за карта на старо. Ќе си ја одржувам со пасти масти чистења ама колку оди нека оди. Пак ќе го барам Пане и пак ќе земам од кај него, ако продава.

Сум работел во сервис и сме продавале нови 950ки коа испаднаа. Се на се работев 4 месеци во сервисот, продадовме 7 карти мислам.
4ца се вратија, им рикнале за неполни две недели? И сеашупрајме бе дечки? А лупнаа бааѓи парички.
Фино лепо им ги сменивме со друга серија и друг модел, не се вратија после.
Зошто цркнале 950-ките?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Зошто цркнале 950-ките?
Не знам, беш малечок сервис/продавница, само набавувавме роба, продававме X работи и реинсталиравме компјутери. Ги вративме од кај што ги земавме а причината што беше не знам до ден денес бидејќи престанав да работам таму во меѓувреме а ниту отидов да прашам тогаш.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Трајни се Рејдон графичките, верувам дека Џифорс повеќе цркнуваат.
Проблемот е она со модифицираните биоси, кои можеби се добри за копање, ама во игри прават проблеми.
А тие продавачите немаат време да ја вратат графичката на фабрички.
Евтино се продавале, ама некој што не е стручен да ја „поправи“ графичката нема игри да види туку само нервози.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
@hfghfghfg не знам за другите, ама Пане беше фер и ја врати картава на фабрички биос. Еве ја си цепа без мака, таманка со Doom Eternal сум при крај.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Готово завршена работа. Штом се е нагласено во оглас дека копала картата, мајнинг биос и цената е екстра тогаш оној кој знае што купува добива екстра зделка.
Картите копачи не се за секого.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Не знам зошто темава отиде во правец и прашања околу состојбата на графичките. Никој не го спори вашиот труд за да ги одржувате и не знам зошто (неповикани?) сметате дека сте таргетирани. Темава е за цената на „копаните“ графички. Сметам дека не е оправдано да се продаваат поскапо отколку што се продавале пред извесно догледно време. Нит се артефакти од посебно значење нит е дефицитарен продукт.

Факт е дека пазарот ја диктира цената но, пазарот конкретно за овие графички е преголем. Што мислите тие што ги продадовте кај се сега? Thin air? На рециклирање?

Изменето од модератор:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно