Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бренд на Хард-Дискови

Најдобар бренд на Хард-Драјвови

• Western Digital

Гласови: 103 76,3%
  • Samsung

Гласови: 10 7,4%
  • Seagate

Гласови: 7 5,2%
  • Maxtor

Гласови: 3 2,2%
  • Hitachi

Гласови: 12 8,9%

• Вкупно гласале
    135

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Ај вака за неколку години доколку се иста цена за гб за што би користеле хдд?

Ај да те прашам со контра прашање, колку време стојат податоци архивирани на ХДД а колку на ССД? Колкав е recovery success rate за хард диск а колку за солид стејт? Нешто не си ми информиран ;)

Одговор на твоето прашање: при иста цена за гигабајт, ако ми треба драјв за долготрајно чување на важни податоци тогаш хард диск. Ако ми треба драјв за оперативен систем и небитни податоци тогаш ССД.

Captain's log supplemental: ССД ако не добие напон во рок од 6 месеци до година дена ќе ги загуби или уништи податоците, затоа не е погоден за архивирање. Ако се случи дефект на ССД и изгоре чип или се оштети ПЦБ тогаш податоците се физички загубени и не може да се вратат. Кај хард дискот не може да се расипе медиумот накој се запишуваат податоците, може да се расипе само механизмот за исчитување што значи дека податоците не се губат. Плочите може да се префрлат на генерички сервисен драјв за data recovery и податоците да се вратат. Затоа recovery success rate за хард дискови е скоро 99% а за ССД е многу ниско, под 1%.

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
Ај ако може некој да препорача екстерен хард диск од 1ТБ, а да не е ССД.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ај да те прашам со контра прашање, колку време стојат податоци архивирани на ХДД а колку на ССД? Колкав е recovery success rate за хард диск а колку за солид стејт? Нешто не си ми информиран ;)

Одговор на твоето прашање: при иста цена за гигабајт, ако ми треба драјв за долготрајно чување на важни податоци тогаш хард диск. Ако ми треба драјв за оперативен систем и небитни податоци тогаш ССД.

Captain's log supplemental: ССД ако не добие напон во рок од 6 месеци до година дена ќе ги загуби или уништи податоците, затоа не е погоден за архивирање. Ако се случи дефект на ССД и изгоре чип или се оштети ПЦБ тогаш податоците се физички загубени и не може да се вратат. Кај хард дискот не може да се расипе медиумот накој се запишуваат податоците, може да се расипе само механизмот за исчитување што значи дека податоците не се губат. Плочите може да се префрлат на генерички сервисен драјв за data recovery и податоците да се вратат. Затоа recovery success rate за хард дискови е скоро 99% а за ССД е многу ниско, под 1%.

Тоа е се добро. Но и механизмите за читање на HDD плочите страдаат од неактивност.

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Би било добро доколку и двајцата ги поткрепите вашите тврдења од кредибилни извори, за оние што ги мрзи да гуглаат.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0

Zer0Cool

read-only
10 ноември 2017
39
37
Сигејт никако веќе толку. Туку коа сме таму, како да репаирнам уште 8 current pending sector count? Имаше 16 се намалија сами на 8 и стојат така. Btw дискот е со 1352 reallocated sectors на само 1500 работни саати. Разочарувачки за прв сигејт диск.

"You'll know the drive is failing if it has a Seagate logo on it."

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Сигејт никако веќе толку. Туку коа сме таму, како да репаирнам уште 8 current pending sector count? Имаше 16 се намалија сами на 8 и стојат така. Btw дискот е со 1352 reallocated sectors на само 1500 работни саати. Разочарувачки за прв сигејт диск.

"You'll know the drive is failing if it has a Seagate logo on it."

Пробај со low level format. HDDGURU: HDD LLF Low Level Format Tool

Би било добро доколку и двајцата ги поткрепите вашите тврдења од кредибилни извори, за оние што ги мрзи да гуглаат.

Ај вие што сте помлади, само сте навикнати на Google. Земете истражете на темава и напишете убава семинарска од 2-3 страна со разработка и све. Све сакате изџвакано, џвакајте вие младите троа ;)

Saso PC

hello world
5 април 2018
169
79

Со напредување на технологијата стануваат се подобри и како што напишав "за неколку години" ке бидат комплетно доверливи и дури и подоверливи од хдд во тоа сум сигурен.
Не е само брзината волумен тежина потрошувачка во се се поветувачки.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Со напредување на технологијата стануваат се подобри и како што напишав "за неколку години" ке бидат комплетно доверливи и дури и подоверливи од хдд во тоа сум сигурен.
Не е само брзината волумен тежина потрошувачка во се се поветувачки.

Тоа што си сигурен не значи дека си во право. SSD никогаш нема да бидат исто доверливи како HDD, освен ако не вклучуваат некој логички RAID. Самата технологија во теорија не може да биде безбедна по податоците како HDD.

Saso PC

hello world
5 април 2018
169
79
Тоа што си сигурен не значи дека си во право. SSD никогаш нема да бидат исто доверливи како HDD, освен ако не вклучуваат некој логички RAID. Самата технологија во теорија не може да биде безбедна по податоците како HDD.
Тоа што сум сигурен значи дека сум во право дури и затоа што ке вклучи некој реид.
Опуштете се во новата технологија нема потреба од загриженост, ке бидат супер доверливи дајте им малку време уште сме 1963 na hdd.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
tenor.gif

Да дали ти е јасно што ти зборувам или не ме ни читаш?

Saso PC

hello world
5 април 2018
169
79
За да ме сватиш и не превртуваш очи замисли дека до сега не се измислени hdd.
Па сега свати. Позз.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Тоа е тој момент кога сеуште мислиш дека си на автомобилски форум. Секоја дискусија е излишна.

Mikaxsus

hello world
19 јануари 2016
327
286
@Work
Mikaxsus's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 7700x @5.0Ghz w/ CM ML360 Illusion ARGB
Motherboard
GIGABYTE B650 GAMING X AX
Storage
4x2TB WDBlue, 1x1TB m.2 Samsung
PSU
Corsair HX850
RAM
2 x 16GB GSkill FlareX @5600Mhz
Video card
ASUS TUF RX 6800 XT 16GB OC
Case
Lian Li Lancool II Mesh C
Mouse
Razer DeathAdder V2 Pro Wireless
Keyboard
AJAZZ AK820 Pro + TITAN KEY EVA 01
Audio
DT 1990 PRO -> iFi Zen Dac v2 + Pro Audio T3+
Monitor
32" Samsung Odyssey G7 * 3
OS
Win 10
Баш за темава. Ја, глуп нормално, си земав еден Сигејт хдд 2TB од сетек јел сирот „немал место“. И ок, земав, го турам, и си работи.

Фестфорврд 2-3 недели, клика дискот. Одма почнуваат да пукаат јаки флешови „жити се да не умира ова??“. И ај, стандард, идам да видам експлорер и гледам неможе да се влезе у хддто (This device is not ready). Ок, идам CrystalDisk да видам шо како, и оп, Unknown drive, али го прикажува моделот кој е. Рестартирам пц и нејќе пак. Ок, идам hotswap со рандом хитачи од лаптоп, работе. Враќам назад сигејт, работе сигејт. Ок, бекап одма (не дека нешто имаше, али за секој случај) и зимам го пакувам.

Заклучок: никад више сигејт, ми умреа сите од екстерниве од вербатим, ова сеуште проблеми има, човек очигледно не научил од грешки.

Главно питање ми е: Идам назад у сетек, пројдено тоа 2 неделското, одма да им барам пари? Не видов нешто слично дека ќе носат, а WD од тие ребрандираните плаво-зелено не ми се сигурни, некоја препорака друга?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Баш за темава. Ја, глуп нормално, си земав еден Сигејт хдд 2TB од сетек јел сирот „немал место“. И ок, земав, го турам, и си работи.

Фестфорврд 2-3 недели, клика дискот. Одма почнуваат да пукаат јаки флешови „жити се да не умира ова??“. И ај, стандард, идам да видам експлорер и гледам неможе да се влезе у хддто (This device is not ready). Ок, идам CrystalDisk да видам шо како, и оп, Unknown drive, али го прикажува моделот кој е. Рестартирам пц и нејќе пак. Ок, идам hotswap со рандом хитачи од лаптоп, работе. Враќам назад сигејт, работе сигејт. Ок, бекап одма (не дека нешто имаше, али за секој случај) и зимам го пакувам.

Заклучок: никад више сигејт, ми умреа сите од екстерниве од вербатим, ова сеуште проблеми има, човек очигледно не научил од грешки.

Главно питање ми е: Идам назад у сетек, пројдено тоа 2 неделското, одма да им барам пари? Не видов нешто слично дека ќе носат, а WD од тие ребрандираните плаво-зелено не ми се сигурни, некоја препорака друга?

како мислиш ребрандирани плаво-зелени?

Mikaxsus

hello world
19 јануари 2016
327
286
@Work
Mikaxsus's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 7700x @5.0Ghz w/ CM ML360 Illusion ARGB
Motherboard
GIGABYTE B650 GAMING X AX
Storage
4x2TB WDBlue, 1x1TB m.2 Samsung
PSU
Corsair HX850
RAM
2 x 16GB GSkill FlareX @5600Mhz
Video card
ASUS TUF RX 6800 XT 16GB OC
Case
Lian Li Lancool II Mesh C
Mouse
Razer DeathAdder V2 Pro Wireless
Keyboard
AJAZZ AK820 Pro + TITAN KEY EVA 01
Audio
DT 1990 PRO -> iFi Zen Dac v2 + Pro Audio T3+
Monitor
32" Samsung Odyssey G7 * 3
OS
Win 10
како мислиш ребрандирани плаво-зелени?

Од што видов, плавите 2TB WDBlue во анхоч се ребрандираните зелени, јел пред некое време ги споија зелена и плава гранка во само плава, и може да се препознаат преку модел на производ (EZRZ на крајот е ребрендиран зелен/нов плав, EZEX е стар плав). Можеш и да приметиш преку број на ротации, 5200 е зелен, 7500 е плав

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Од што видов, плавите 2TB WDBlue во анхоч се ребрандираните зелени, јел пред некое време ги споија зелена и плава гранка во само плава, и може да се препознаат преку модел на производ (EZRZ на крајот е ребрендиран зелен/нов плав, EZEX е стар плав). Можеш и да приметиш преку број на ротации, 5200 е зелен, 7500 е плав

Да зелениот е сега плав, со тоа што не ги паркира главите на 10 секунди како старите зелени. Исклучена им е таа функција.

За обртаите не се знае точно со колку врти (пошто
IntelliPower нели), ама можам да потврдам дека како системски диск е поспор него EZEX, за трансфер и чување ствари си е ок.

Edit: Да напоменам од Dell Optiplex i5 2500/8GB морав да го сменам дискот од 500гб EZEX во 1TB Blue од новите. Направив само клон (дефрагментиран предходно) и имаше приметно повеќе време на бут (Windows 7). Иако 500-тката беше скро полна (50гб free).

Последна промена:

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Во ПЦ у момент имам 1 WD blue ezex 1 tb, Toshiba ACA300 3TB i Toshiba P300 3 TB, купени по хронологија. Сите засега без никаков проблем. Ми имаат откажано дискови WD Blue 320GB и WD Green 1,5 Tb (екстерен). Кај двата температурата се качуваше повеќе од 50 C. Откога сменив ладење (да не ги урочам) ниеден не ми отишол.

Брендови на кои им верувам се WD (Red/Gold), Toshiba (подоверливите модели кај нас ги нема) и HGST (воопшто го нема).

Seagate би земал само ако морам и тоа со обавезен бекап.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Ко веќе спомнавте, може да се демагнетизира хдд сам од себе? Колку имаа капацитет лентите?
Имам читано за квантни мемории многу одамна, има нешто реализирано? Интересеннконцепт имаа но тежок за контрола.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Историски гледано од кога постојат до сега WD има направено најмногу квалитетни, брзи и доверливи модели на дискови во однос на конкуренција. Ама тоа нема никаква врска со сегашноста, ниту пак значи дека ако некој купи WD дека купил добар или најдобар избор за парите. Не е битен брендот туку конкретниот модел, па така е глупа споредбата на брендовите. Да е уште поглуп мубаетот, овде се збори за ентри-левел декстоп хард-дискови и ссд-а, а тие се далеку од добри или најдобри HDD/SSD-a...

Од коментариве сум збунет, не знам дали да се смеам или да плачам па да се смеам? Какви глупости читам, чинам на фемина форум сме...

Секој на кој му се битни податоците чува копија од истите или пак ги чува на сториџ во raid 0/5 мод каде при откажување на еден драјв податоците може да се повратат од останатите.
Хард-диск-от има неспоредливо повеќе елементи подложни на расипување од ССД, како мотори, глави, лагери, актуатори, транзистори, тиристори, и разно разни пи*ке материне од кои ССД-то нема ништо!

Чисто информативно, над 90% од дефектите/проблемите кај ССД-ата во минатото се должат на несоодветни фирмвери, а повеќе од пола од тие дефекти/проблеми се решени со апдјет или промена на фирмвер. А тие денови на лоши фирмвери и чкарт SF2281 контролери практично поминаа со смртта на OCZ!
Денешните enterprise SSD-а се неспоредливо подоверливи од било кој enterprise хард-диск. Проблем е што се многу поскапи по капацитет, па кога се прави избор меѓу ССД-a и HDD-a за сториџ клучно е дали е потребна брзина или капацитет или комбинација од двете. Доверливоста, како што пишавш погоре се обезбедува со RAID. Да не млатам, од искуство на дата-центри, над 5% од хард-дисковите рикаат во првата година, а над 20% во првите 4 години.

How long do disk drives last?
Why does a company that keeps more than 25,000 disk drives spinning all the time not know how long they last? Backblaze has been providing reliable and unlimited online backup for over five years. For the past four years, we’ve had enough drives to provide good statistics, but 74% 78% of the drives we buy are living longer than four years. So while 26% 22% of drives fail in their first four years, and we have detailed information about the failure rates of drives in their first four years, we don’t yet know what will happen beyond that. So how long do drives last? Keep reading.

ROFL.jpg

A за уште посигурно и подоверливо чување да си ги снимиш на 5.25" дискети со капацитет од 320kB Single Side/Single Density! :D

Вакви бисери одамна не сум читал од некој кој се занимава со ИТ. Ако знаеш како функционира NAND не би ги пишал/препишал глупостиве.
Debunked: Your SSD won't lose data if left unplugged after all
Патем, обратно од она кое си го пишал, хард-дисковите не се погодни за чување на податоци дури се исклучени. Од подолго стоење неуклучен многу често се случува да се заглават механичките делови на дискот. Покрај тоа, со тек на време дискот се демагнетизира, па е препорачано на секои 3 години да се пре-запишуваат податоците на дисковите кои не се во функција за истите да не се загубат.

И да не си правите бајрам, ве поздрави Intel Optane. Идинаната на хард-дисковите е останата во големите дата-сервери. За 10 години од сега хард-дисковите ќе се употребуваат како денес CD/DVD-aта.

Последна промена:

Saso PC

hello world
5 април 2018
169
79
Историски гледано од кога постојат до сега WD има направено најмногу квалитетни, брзи и доверливи модели на дискови во однос на конкуренција. Ама тоа нема никаква врска со сегашноста, ниту пак значи дека ако некој купи WD дека купил добар или најдобар избор за парите. Не е битен брендот туку конкретниот модел, па така е глупа споредбата на брендовите. Да е уште поглуп мубаетот, овде се збори за ентри-левел декстоп хард-дискови и ссд-а, а тие се далеку од добри или најдобри HDD/SSD-a...

Од коментариве сум збунет, не знам дали да се смеам или да плачам па да се смеам? Какви глупости читам, чинам на фемина форум сме...

Секој на кој му се битни податоците чува копија од истите или пак ги чува на сториџ во raid 0/5 мод каде при откажување на еден драјв податоците може да се повратат од останатите.
Хард-диск-от има неспоредливо повеќе елементи подложни на расипување од ССД, како мотори, глави, лагери, актуатори, транзистори, тиристори, и разно разни пи*ке материне од кои ССД-то нема ништо!

Чисто информативно, над 90% од дефектите/проблемите кај ССД-ата во минатото се должат на несоодветни фирмвери, а повеќе од пола од тие дефекти/проблеми се решени со апдјет или промена на фирмвер. А тие денови на лоши фирмвери и чкарт SF2281 контролери практично поминаа со смртта на OCZ!
Денешните SSD-а се неспоредливо подоверливи од било кој хард-диск
Да не млатам, еве шо вика искуство на дата-центри:

How long do disk drives last?

ROFL.jpg

A за уште посигурно и подоверливо чување да си ги снимиш на 5.25" дискети со капацитет од 320kB Single Side/Single Density! :D

Вакви бисери одамна не сум читал од некој кој се занимава со ИТ. Ако знаеш како функционира NAND не би ги пишал/препишал глупостиве.
Debunked: Your SSD won't lose data if left unplugged after all
Патем, обратно од она кое си го пишал, хард-дисковите не се погодни за чување на податоци дури се исклучени. Од подолго стоење неуклучен многу често се случува да се заглават механичките делови на дискот. Покрај тоа, со тек на време дискот се демагнетизира, па е препорачано на секои 3 години да се пре-запишуваат податоците на дисковите кои не се во функција за истите да не се загубат.

И да не си правите бајрам, ве поздрави Intel Optane. Идинаната на хард-дисковите е останата во големите дата-сервери. За 10 години од сега хард-дисковите ќе се употребуваат како денес CD/DVD-aта.
Е ова сакав да го кажам ама не знаев да го речам. :)))

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235

Па ти истото го пиша малтене. Ништо чудно и да имаш повеќе акаунти на фемина.
Ништо не кажа за демант освен што ја смени темата. Како на фемина. Среќно со датацентрите.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Па ти истото го пиша малтене. Ништо чудно и да имаш повеќе акаунти на фемина.
Не разбрав и не сватив. Кој што напишал исто со кого?

П.С. На фемина може сам швалерка да имам, но не и акаунт.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Па не можеш да сфатиш од толку прашина кревање. Не знам што од тоа што го кажав е неточно.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
За мене само WD, искуството до сега ми го кажало тоа. Посебно новите red,black and purple серијата се перфектни

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно