Astro
sensei
- 20 јуни 2012
- 10.149
- 16.235
Ај вака за неколку години доколку се иста цена за гб за што би користеле хдд?
Ај да те прашам со контра прашање, колку време стојат податоци архивирани на ХДД а колку на ССД? Колкав е recovery success rate за хард диск а колку за солид стејт? Нешто не си ми информиран
Одговор на твоето прашање: при иста цена за гигабајт, ако ми треба драјв за долготрајно чување на важни податоци тогаш хард диск. Ако ми треба драјв за оперативен систем и небитни податоци тогаш ССД.
Captain's log supplemental: ССД ако не добие напон во рок од 6 месеци до година дена ќе ги загуби или уништи податоците, затоа не е погоден за архивирање. Ако се случи дефект на ССД и изгоре чип или се оштети ПЦБ тогаш податоците се физички загубени и не може да се вратат. Кај хард дискот не може да се расипе медиумот накој се запишуваат податоците, може да се расипе само механизмот за исчитување што значи дека податоците не се губат. Плочите може да се префрлат на генерички сервисен драјв за data recovery и податоците да се вратат. Затоа recovery success rate за хард дискови е скоро 99% а за ССД е многу ниско, под 1%.