Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бренд на Хард-Дискови

Најдобар бренд на Хард-Драјвови

• Western Digital

Гласови: 103 76,3%
  • Samsung

Гласови: 10 7,4%
  • Seagate

Гласови: 7 5,2%
  • Maxtor

Гласови: 3 2,2%
  • Hitachi

Гласови: 12 8,9%

• Вкупно гласале
    135
19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
За мене само WD, искуството до сега ми го кажало тоа. Посебно новите red,black and purple серијата се перфектни
Штета што ги нема овие кај нас....
wd-gold-1tb-35-internal-hard-drive-wd1005fbyz-ffa.jpg

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не знам што од тоа што го кажав е неточно.
Еден куп глупости и дезинформации:
1) HDD е подоверлив од SSD
2) Податоците на неуклучен хард-диск ќе траат подолго од податоци на неуклучено SSD
3) Податоците запишани на SSD се губат по 6 месеци до година доколку не е под напон
4) Recovery success rate за хард дискови е скоро 99%
5) Recovery success rate за ССД е многу ниско, под 1%

И да не набројувам BULLSHIT и глупости како: "Плочите може да се префрлат на генерички сервисен драјв за data recovery и податоците да се вратат"
Или ако сакаш објасни повеќе WTF е "Генерички сервисен драјв за дата recovery"?

Дали знаеш каква е процедурата за префрлање на платер од диск на диск и каде тоа може да се направи? И уште побитно, колку чини тоа?
Дали стварно мислиш дека некој на кој му се битни податоците ги остава така незаштитени и без бекап копија?

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Aj сеа што напрајвте со ова data longevity....
USB флеш драјвови и SSD дискови користат иста NAND технологија?
Ме направивте да проверувам УСБ стикче од пред 2 години што стои во фиока да проверам дали му стојат податоците... Еве сега ги вратив на ХДД. Онака читливо е се.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Еден куп глупости и дезинформации:
1) HDD е подоверлив од SSD
2) Податоците на неуклучен хард-диск ќе траат подолго од податоци на неуклучено SSD
3) Податоците запишани на SSD се губат по 6 месеци до година доколку не е под напон
4) Recovery success rate за хард дискови е скоро 99%
5) Recovery success rate за ССД е многу ниско, под 1%

И да не набројувам BULLSHIT и глупости како: "Плочите може да се префрлат на генерички сервисен драјв за data recovery и податоците да се вратат"
Или ако сакаш објасни повеќе WTF е "Генерички сервисен драјв за дата recovery"?

Дали знаеш каква е процедурата за префрлање на платер од диск на диск и каде тоа може да се направи? И уште побитно, колку чини тоа?
Дали стварно мислиш дека некој на кој му се битни податоците ги остава така незаштитени и без бекап копија?

Драпаш мадиња ко и најчесто кога си нешто безвезе наапан.

1. Подоверлив е. За да се изгубат податоците треба физичка штета на плочите. За да се изгубат кај ССД треба фабричка маана или да рикнат чиповите.
2. Тоа е дискутабилно. Има секакви информации на интернет. Има податоци што ги бранат и двете стојалишта, нема потреба да дигаш прашина.
3. Тоа го прочитав во leaflet-от од еден од ССД-ата што ги имам.
4 и 5 сосем така.

Генерички сервисен драјв е склоп на хардвер кој го имаат лабораториите за data recovery. Знам каква е процедурата за префрлање на платер, знам каде може да се направи и знам колку чини но тоа е нерелевантно и тотално небитно на темава.

Зошто би мислел дека некој на кој му се битни податоците ќе ги остави така незаштитени и без бекап? Тоа уопште не е тема на разговор, тоа е тема на курчење и непотребна расправија.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Од 4 комада WD Red 8TB, едно ми цркна многу брзо за 2 месеци.
Како и да најдобар избор се WD.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Подоверлив е. За да се изгубат податоците треба физичка штета на плочите.
..и да седи едно 70 години без струја затоа што магнетното поле кај перманентните магнети слабее 1% годишно.
Долгото стоење евентуално може да му наштети на моторот заради таложењето на маста (или ватевер) во лежиштата на моторот што од друга страна значи дека овој ќе се огласи на многу гласен и јасен начин за да имаш време да превземиш нешто конкретно во врска со тоа.

Магнетните медиуми (траки) се way to go за долготрајно чување на податоци за сега а како што гледам и во иднина. За бекапирање се користат траки, за редундантност се користи RAID од HDD-a или SSD-a.
За брзина се користи SSD!

Кога ќе спасиш податоци од расипано SSD заради грешка во контролер / пренапон или нешто друго дојдете и јавете се.
Случајно избришан фајл? Готово! Не постои и нема начин за враќање.

Е сега, Optane бил иднина. Добро! Нека дојде па ќе видиме.

Иначе на Youtube како што гледам има луѓе што за прв пат покренуваат компјутери кои стоеле по 20 и кусур години па никому ништо.

krema

OG
24 јуни 2009
15.711
15.807
youtu.be
Иначе на Youtube како што гледам има луѓе што за прв пат покренуваат компјутери кои стоеле по 20 и кусур години па никому ништо.
Пред ~6 месеца подигнав стар PC невклучен преку 20 години со негов диск (HDD Quantum Fireball 540Mb), OS беше Win95 (12Mb EDO RAM). :D
Работи беспрекорно добро без да кашла :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
..и да седи едно 70 години без струја затоа што магнетното поле кај перманентните магнети слабее 1% годишно.
Долгото стоење евентуално може да му наштети на моторот заради таложењето на маста (или ватевер) во лежиштата на моторот што од друга страна значи дека овој ќе се огласи на многу гласен и јасен начин за да имаш време да превземиш нешто конкретно во врска со тоа.

Магнетните медиуми (траки) се way to go за долготрајно чување на податоци за сега а како што гледам и во иднина. За бекапирање се користат траки, за редундантност се користи RAID од HDD-a или SSD-a.
За брзина се користи SSD!

Кога ќе спасиш податоци од расипано SSD заради грешка во контролер / пренапон или нешто друго дојдете и јавете се.
Случајно избришан фајл? Готово! Не постои и нема начин за враќање.

Е сега, Optane бил иднина. Добро! Нека дојде па ќе видиме.

Лажат тие на Youtube, ги уклучуваат секој месец да не се демагнетизираат :p

Пред ~6 месеца подигнав стар PC невклучен преку 20 години со негов диск (HDD Quantum Fireball 540Mb), OS беше Win95 (12Mb EDO RAM). :D
Работи беспрекорно добро без да кашла :)

Инсталирај Chrome :D

Последна промена:

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
SAMSUNG Spinpoint F3 ST1000DL004 / HD105SI 1TB 5400 RPM

Еве го спие 8 години
Па не можеш да сфатиш од толку прашина кревање. Не знам што од тоа што го кажав е неточно.
Минимум 3 работи кои беа јасно цитирани.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
SAMSUNG Spinpoint F3 ST1000DL004 / HD105SI 1TB 5400 RPM

Еве го спие 8 години

Минимум 3 работи кои беа јасно цитирани.
Овие не прегоруваат. Кај мој другар работи 10 години без престан. Лик кој не е внимателен со хардверот па неколку пати куќиштето е тумбано, удирано од деца и слично.
Ниеден лош сектор.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.767
4.486
Неготино
Со новите Seagate не знам што станало. Јас дома влечам еден од 2009 купен, 1ТБ со некои 1200 саати работа, нема гајле уште.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Кај има да купам уште 10?

Clipboard01.png

(тоа Write Errors се од 1) снемување струја 2) смрзнување на компјутер при оверклок. Порано pagefile ми беше на него.)

Последна промена:

Mario.Bog

lurker
15 декември 2013
985
320
Скопје
Абе WD си е WD :D , иако сум слушал и лоши искуства на луѓе, јас 9 години терав WD Caviar SE 500GB, кој изврте околу 30000 часа активна работа, го продадов на другар со 100% исправност и уште го користи како екстерен. Моментално терам со dt01aca300 3TB, позитивно изненаден и се надевам ќе ме тера уште долго :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Мислам дека сум ви кажувал, кога работев кај Анкл Сем, имаше еден IBM сервер во една серверска соба, беше нешто конфигуриран да работи mission not critical чунки го чуваа за експеримент колку време ќе работи. Серверот во 2009-та година имаше uptime од 14 години (ако не сум помешал низ годиниве, ама така некоја двоцифрена бројка беше) НЕПРЕКИНАТА работа, значи чист uptime. Не се сеќавам што дискови беа, ваљда Quantum.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Прв пат ко чув за хдд чув за wd и тоа дека се расипал пошто не бил под либела :) Тоа пред 20 год, ваљда новиве не вараат такви услови, мада имам еден wd птилично стар(близу 10 год) не покажал сеуште знаци за расипуење а монтиран е на лимот од куќиштето ем ос-от е на него :)
Quatinum fireball? На првото пц имав таков 8гб, цепаше долго, го трампав цело пц исправно, не ми сњ десил проблем.
Унцле сем = пожарно?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Прв пат ко чув за хдд чув за wd и тоа дека се расипал пошто не бил под либела :) Тоа пред 20 год, ваљда новиве не вараат такви услови, мада имам еден wd птилично стар(близу 10 год) не покажал сеуште знаци за расипуење а монтиран е на лимот од куќиштето ем ос-от е на него :)
Quatinum fireball? На првото пц имав таков 8гб, цепаше долго, го трампав цело пц исправно, не ми сњ десил проблем.
Унцле сем = пожарно?
Дисковите не смеат да отстапуваат од оската повеќе од +- 5% вертикално или хоризонтално поставени затоа што се случува тн. жироскопски ефект (ќе пробува да се исправи) и се појавуваат вибрации со голема амплитуда.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Али можат секако да се свртени. Наопаку, странично итн. Важно на косо да не се.

Скоро сите Optiplex од дел доаѓаа со превртени дискови предходниве 10 год. И тоа ради естетика и нивните кабли :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Али можат секако да се свртени. Наопаку, странично итн. Важно на косо да не се.

Скоро сите Optiplex од дел доаѓаа со превртени дискови предходниве 10 год. И тоа ради естетика и нивните кабли :)
Јас заради тишина дисковите ги ставив помеѓу два широки (околу 2,5 cm) ластици. Ги извадив пластичните водилици за дискови и ставив ластици па низ нив ги провнав дисковите (два)

После неколку месеци приметив дека едниот диск (WD Green) има необично повеќе spin up time во SMART и во пракса (повеќе му требаше да стартува после откако ќе заспие)

Long story short: Еден од лстиците се имаше разлабавено и тој диск го најдов искосен (прилично)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно