AlexanderMK
user
Штета што ги нема овие кај нас....За мене само WD, искуството до сега ми го кажало тоа. Посебно новите red,black and purple серијата се перфектни
Штета што ги нема овие кај нас....За мене само WD, искуството до сега ми го кажало тоа. Посебно новите red,black and purple серијата се перфектни
Еден куп глупости и дезинформации:Не знам што од тоа што го кажав е неточно.
Еден куп глупости и дезинформации:
1) HDD е подоверлив од SSD
2) Податоците на неуклучен хард-диск ќе траат подолго од податоци на неуклучено SSD
3) Податоците запишани на SSD се губат по 6 месеци до година доколку не е под напон
4) Recovery success rate за хард дискови е скоро 99%
5) Recovery success rate за ССД е многу ниско, под 1%
И да не набројувам BULLSHIT и глупости како: "Плочите може да се префрлат на генерички сервисен драјв за data recovery и податоците да се вратат"
Или ако сакаш објасни повеќе WTF е "Генерички сервисен драјв за дата recovery"?
Дали знаеш каква е процедурата за префрлање на платер од диск на диск и каде тоа може да се направи? И уште побитно, колку чини тоа?
Дали стварно мислиш дека некој на кој му се битни податоците ги остава така незаштитени и без бекап копија?
..и да седи едно 70 години без струја затоа што магнетното поле кај перманентните магнети слабее 1% годишно.Подоверлив е. За да се изгубат податоците треба физичка штета на плочите.
Пред ~6 месеца подигнав стар PC невклучен преку 20 години со негов диск (HDD Quantum Fireball 540Mb), OS беше Win95 (12Mb EDO RAM).Иначе на Youtube како што гледам има луѓе што за прв пат покренуваат компјутери кои стоеле по 20 и кусур години па никому ништо.
..и да седи едно 70 години без струја затоа што магнетното поле кај перманентните магнети слабее 1% годишно.
Долгото стоење евентуално може да му наштети на моторот заради таложењето на маста (или ватевер) во лежиштата на моторот што од друга страна значи дека овој ќе се огласи на многу гласен и јасен начин за да имаш време да превземиш нешто конкретно во врска со тоа.
Магнетните медиуми (траки) се way to go за долготрајно чување на податоци за сега а како што гледам и во иднина. За бекапирање се користат траки, за редундантност се користи RAID од HDD-a или SSD-a.
За брзина се користи SSD!
Кога ќе спасиш податоци од расипано SSD заради грешка во контролер / пренапон или нешто друго дојдете и јавете се.
Случајно избришан фајл? Готово! Не постои и нема начин за враќање.
Е сега, Optane бил иднина. Добро! Нека дојде па ќе видиме.
Иначе на Youtube како што гледам има луѓе што за прв пат покренуваат компјутери кои стоеле по 20 и кусур години па никому ништо.
Пред ~6 месеца подигнав стар PC невклучен преку 20 години со негов диск (HDD Quantum Fireball 540Mb), OS беше Win95 (12Mb EDO RAM).
Работи беспрекорно добро без да кашла![]()
Немам потребаИнсталирај Chrome![]()
Минимум 3 работи кои беа јасно цитирани.Па не можеш да сфатиш од толку прашина кревање. Не знам што од тоа што го кажав е неточно.
Овие не прегоруваат. Кај мој другар работи 10 години без престан. Лик кој не е внимателен со хардверот па неколку пати куќиштето е тумбано, удирано од деца и слично.SAMSUNG Spinpoint F3 ST1000DL004 / HD105SI 1TB 5400 RPM
Еве го спие 8 години
Минимум 3 работи кои беа јасно цитирани.
Какво пожарно па и ти, Uncle Sam = US (United phucking States)Унцле сем = пожарно?
Дисковите не смеат да отстапуваат од оската повеќе од +- 5% вертикално или хоризонтално поставени затоа што се случува тн. жироскопски ефект (ќе пробува да се исправи) и се појавуваат вибрации со голема амплитуда.Прв пат ко чув за хдд чув за wd и тоа дека се расипал пошто не бил под либелаТоа пред 20 год, ваљда новиве не вараат такви услови, мада имам еден wd птилично стар(близу 10 год) не покажал сеуште знаци за расипуење а монтиран е на лимот од куќиштето ем ос-от е на него
Quatinum fireball? На првото пц имав таков 8гб, цепаше долго, го трампав цело пц исправно, не ми сњ десил проблем.
Унцле сем = пожарно?
Јас заради тишина дисковите ги ставив помеѓу два широки (околу 2,5 cm) ластици. Ги извадив пластичните водилици за дискови и ставив ластици па низ нив ги провнав дисковите (два)Али можат секако да се свртени. Наопаку, странично итн. Важно на косо да не се.
Скоро сите Optiplex од дел доаѓаа со превртени дискови предходниве 10 год. И тоа ради естетика и нивните кабли![]()
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM LED backlight, Black, KB-UML-04
650,00 ден
GAMING CHAIR NEXT LEVEL RACING F-GT PRO Cockpit, 150kg, BLACK, NLR-R003
78.600,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU900
680,00 ден
MICROPHONE ELGATO WAVE 3 BLACK, 10MAB9901
11.280,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM KEYS, Black, KB-MCH-05
480,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, White, KBS-WPS-01-W
940,00 ден