Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Монитор - треперење

• Ја почнал/а темата Избришан член 1074
  • Време на почнување

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.384
217
имам еден LCD монитор и подржува макс. 75Hz а имам и еден обичен пак тој подржува макс. 85Hz. Кога го ставам LCD-то на 75 херци тогај малце ми се како да ми се замагле сликата.

Toa vi se pricinuva momentalno bidejki pri sekoja promena na frekvencija im treba na vasite oci vreme da se prolagodad!

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Можеби да, ама кај мене мислам дека не е така, дури и сега ја приметувам разликата меѓу херците :ermm:

Се разбира дека има разлика во херците. Колку на помал број на херци го работиш мониторот поголемо треперење се приметува и обратно.

angjeleski

hello world
23 април 2007
202
11
Кога ќе ја подесувате фреквенцијата на мониторот, секогаш малку експериментирајте, не може ништо да загубите или да расипете... Па и да наместите фреквенција која мониторот не ја поддржува после 15 секунди доколку не кликнете на ниедно копче ќе се вратат старите сетинзи.
Е сега во упатството и спецификациите на секој CRT монитор стои одредена максимална поддржаа фреквенција што не значи дека таа фреквенција ќе можете ја ја иберете доколку сте подесиле повисока резолуција на мониторот. Со секое зголемување на резолуцијата на мониторот се намалува фреквенцијата на која може да работи мониторот итн.

Друга важна работа.. кога ќе ја подесувате фреквенцијата.. има едно поле по default е штиклирано- тоа е полето кое е за да ги скрие фреквенциите кои мониторот не ги поддржува за избраната резолуција. - ОДШТИКЛИРАЈТЕ ГО ! Зошто? Затоа што графичката карта во комуникација со спецификациите на мониторот никогаш не знае ТОЧНО дали таа е максималната фреквенција. ПРИМЕР: мојот монитор го рботам на резолуција 1152x864 и максимална резолуција која можам да ја изберам е 75 Hz но откако ќе го отштиклирам полето со кое ги крие непоодржаните фреквенции, слободно си ја местам фреквенцијата и на 85 Hz каде што мониторот без проблем ја прикажува сликата. Значи уште еднаш... експериментирајте :bye1:

BTW : Не сум сигурен колку високата фреквенција може да му наштети на мониторот. Треба да прелистам на нет да видам околу тоа.

GeNeRaToR

lurker
20 јануари 2008
538
7
LCD мониторите не се штетни односно се штетни минимално на сите фрекфенции. Целта нивна е да не си ги расипеш очите и да зафаќаат помал простор.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
290
Jas imam samsung SyncMaster 940N i go furam na 75Hz .. a nemi e gajle dali kje pregori oti imam garancija 3 godini.,, a ako pregori posle garancijata, zdravi i zivi da sme, kje zemam drug. Inache dosega nesum imal apsolutno nikakov problem so nego.

''TcM>>

lurker
6 јануари 2008
961
39
LCD мониторите не се штетни односно се штетни минимално на сите фрекфенции. Целта нивна е да не си ги расипеш очите и да зафаќаат помал простор.

hmm znaci cekaj sea malce, dokolku imam LCD monitor, onda bez raszlika na kolkava frekvencija ke go staam stetnosta vrz ocite e ista.. Pa onda da go staam na najmala a, barem ke go zgolemam rokot na monitorot....

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
LCD мониторите не работат на ист принцип како CRT. Кај нив нема треперење, но подобро е да го работиш на повисока фреквенција за да имаш повеќе фрејмови во секунда, што е битно ако играш игри, гледаш филм и др. За истово е битен и response time, колку е помал толку е подобра сликата, односно има помалку "ghost" ефекти.

Попрво би го искршил мониторот со чекич одошто да си ги расипам очите. Да имаше опција на CRT мониторите да го зголемам refresh rate-то на мониторот за 50%, а да ми трее 3 пати помалку, секогаш таа опција ќе ми беше уклучена.

GeNeRaToR

lurker
20 јануари 2008
538
7
LCD мониторите се дизајнирани и работат со течни кристали. Главна цел е да се намали зрачењето и штетата што се врши врз очите. И не би ти се оштетувал екранот на било кој фрекфенција. Како што рече gOJDO доколку играш игри повисоката фрекфенција е подобра. Незнам дали ме разбра но LCD мониторите не штетат врз очите. Само може да те здоболи главата доколку 10 дена седиш без прекин на компјутер. :LOL:

Blagojce

lurker
26 декември 2007
918
88
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Сега не те болат но по неколку години.....

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
Кај црт монитерите одма се приметува ако нешто не штима и идеш местиш резолуција, рефтешот, го демагнетизиташ(не е ефикасно ако закачиш магнет на монитор) го местиш погоре подоле. Е ако тоа не работа тогаш има голема шанса да е мониторот цвикнат или пак до драјвери.

Затоа кај лцд мониторите се е фиксно поготово ако имаш дигитален влез и гледаш одма во спецификации како треба да го подесиш и толку до крај.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно