Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mislenje za maticna i procesor

Статус
Затворена за нови мислења.

Govinda

Баниран/a
6 јуни 2014
75
41
Штип
Zdravo Decki, postovanje do strucnjacite. Vreme e redno da se skokneme od 8 godisnjakot Intel Pentium 4 - 2.8ghz na neso po prifatlivo. Deneska u eden drukjan mi se ponudi edna sredno zalosna varijanta 1: Kukjiste so 700wat napojuvanje, so USB 3.0 i napred i otpozadi, bez rezac =1100 den, znaci maticna:
ASUS H81 = 2100 den
DDR3 Kinston 2GB = 1000 den
Intel celeron G1840 = 2600 den ( mi rece deka e so 4 jadra, ama ispadna deka zgresil, so dve e) inace procesorot od 2014 god e. I HDD 500 GB = 2600 den. Znaci osnovata fakja okole 9300 den, bez DVD-RW i graficka. Toa ke poceka malce.
Na mene mi e najveke da gledam blurayovi na HDMI povrzan so Hitachito 40 incha i po nekoja igricka taka. Pa sto mislete ke kazete za Procesoro i maticnata? Slobodno moze i predlozi, samo sho cergata mi e nogu kusa. Neso ke mozeme da pojacame narednite meseci. Hari Om :)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.836
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Штом ти е чергата куса, стрпи се, потсобери некој денар, и не купувај ѓубре. Има една поговорка, вели "Не сум доволно богат, за да купувам евтини работи"
Ти даваат куќиште со реални 200 вати напојување кое е најверојатно без никаква заштита, еден струен удар дома и фрли го цел компјутер.
За матичната појма неам, има повеќе модели, не е само една асус х81, али веројатно ќе брка работа
Процесорот може да биде и 2018 година, тапа е, во најмала рака тоа што ти предложи Пане24
Во денешно време, минимум е 4 гига рам ако сакаш да "лизга" и имаш тука на форумот колку ги сакаш за некои 1500 денари
Хард дискот, претпоставувам е некој шит, хитачи тошиба бла бла, уште 1000 денари и имаш WD 1TB
Имаш и опција, купи сега добра матична и процесор, другиот месец рам и напојување итн итн. Си чекал 8 години, почекај уште месец два, за да си раат уште 8 години ;)

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
На форумов имаш подобри понуди и се многу посигурни:
MB
RAM
HDD
Ако не се брзаш, за CPU, PSU, почекај, дај оглас купувам овде на форумов, ако не неможеш да најдеш тогаш во продавница.
+1 за G3220

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Минимум 4Gb RAM, процесорот се јаде колку-толку а и наједонставно и најевтино е подоцна да го замениш за друг. Напојувањето е веројатно крш, но такви се 99% од напојувањата во државава па ете некако функционираме како информатички напредна нација. Хард диск е хард диск, каков ќе земеш ич не е битно. Моделот на матичната исто така не ти е битен за твоите потреби така да избери било која H81 која е исправна и има HDMI од позади.

Најдобра и најевтина варијанта за тебе е да отвориш тема Купувам и да си земеш од наши членови хардвер по пониски цени а малку користени. Тоа што нема да најдеш тука ќе ти завршиме ние off the record работа чим имаш потреба а т’нок си со чергата. За искрени и добри луѓе секогаш може се.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
И јас би ти советувал за половна комбинација...Ќе си купиш многу подобра конфигурација за истите пари, а деловите ќе ти бидат под гаранција...

Govinda

Баниран/a
6 јуни 2014
75
41
Штип
Bravo decki. Jas i taka po princip ne brzam pri kupuvanje. Prvo da se informiram malce, fala bogu zatoa go ima forumo. Inace od Stip sum i cera bev kaj edinstvenio prodavac i serviser na kompjuteri so zamenuva staro za novo so doplata i deckoto e nogu fer inace. Ja mu potraziv da mi ponude nesto skromno, pa toa bese momentalna ponuda. Inace kako i da e ne brzame, ne posebno sega u avgust mesec u najzeskoto :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Кој е тој бе? Пиши да се разберам ја со него :D
Се шалам, ама ти скренувам внимание. Можеби си под импресија дека типот е фер ама не се залетувај премногу особено пошто не се разбираш баш многу. Што и да правиш консултирај се тука со нас пошто такви „фер“ типови кај нас има со лопата да ги ринеш. Не грешам душа, ме разбираш што ти велам нели?

P.S. Поздрави го Сидарта од мене ако го видиш ;)

Последна промена:

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Inace od Stip sum i cera bev kaj edinstvenio prodavac i serviser na kompjuteri so zamenuva staro za novo so doplata i deckoto e nogu fer inace.

Доколку името му почнува на "В", а компанјата на "М", дечкото и не е толку фер колку што изгледа. :)

И дај обиди се да пишуваш кирилица и не толку штипски. Верувам дека поголемиот дел потешко те разбираат.

Govinda

Баниран/a
6 јуни 2014
75
41
Штип
Доколку името му почнува на "В", а компанјата на "М", дечкото и не е толку фер колку што изгледа. :)

И дај обиди се да пишуваш кирилица и не толку штипски. Верувам дека поголемиот дел потешко те разбираат.
Momentalno iam eden lajt verzija Windows 7, pa nema kirilica. Bar prema mene e korekten coveko do sea, nikogas ne e bil na shkrt na informacii i na sitni uslugi okolu staroto PC. Verovatno e kako se postaves. Inace neli e fer ako nekoj ti rece: "Zemi probaj, ako sakas nesto da smeneme nema problem". Inace ne se sekiraj, ne se zaletuvam. Zatoa sme tuka na forumo da razmenuvame informaciii, iskustva.

Последна промена:

Teget

hello world
18 март 2015
135
88
Chicago, Illinois
Momentalno iam eden lajt verzija Windows 7, pa nema kirilica. Bar prema mene e korekten coveko do sea, nikogas ne e bil na shkrt na informacii i na sitni uslugi okolu staroto PC. Verovatno e kako se postaves. Inace neli e fer ako nekoj ti rece: "Zemi probaj, ako sakas nesto da smeneme nema problem". Inace ne se sekiraj, ne se zaletuvam. Zatoa sme tuka na forumo da razmenuvame informaciii, iskustva.

На секоја седмица можеш да ставеш кирилична подршка (Control Panel -> Clock, Language and Region -> Region and Language -> Keyboards and Languages -> Change Keyboards -> Add -> (Macedonian -> Keyboard -> Macedonia (FYROM)) -> OK -> OK.

Govinda

Баниран/a
6 јуни 2014
75
41
Штип
На секоја седмица можеш да ставеш кирилична подршка (Control Panel -> Clock, Language and Region -> Region and Language -> Keyboards and Languages -> Change Keyboards -> Add -> (Macedonian -> Keyboard -> Macedonia (FYROM)) -> OK -> OK.
Znam be bate, na sekoj 2 meseca instaliram now windows, ama posto vaa stara kanta pentium 4 veke e pri kraj mrze me veke da se zamaram :) A i plus polesno se pisuva na latinica ;)

Na prasanje: "Dali e siguren deka G1840 e 4 jadren kako sto mi rece, posto na sekoj sajt fino lepo si pise deka e dual, batkata mi pokaza na internet specifikacija (2 cores, 2 threads) demek ednakvo na 4 jadra, isto mu se fakjalo. Vashe mislenje?
I mislete li deka preku HDMI moze bez problem da reproducira 1080p Bluray videa od po 30 Mb/s?
Iam uste 5-16 prasalnici na um, ama aj da ne praveme zbrki, dve po dve neka idat :)

Изменето од модератор:

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Јас би бегал од тип што собира јадра и трида да добие вкупен број на јадра, очигледно сака да лаже неупатени и да прави профит од нив.
Иначе двојадрен е G1840.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Govinda

Баниран/a
6 јуни 2014
75
41
Штип
Na prasanje: "Dali e siguren deka G1840 e 4 jadren kako sto mi rece, posto na sekoj sajt fino lepo si pise deka e dual, batkata mi pokaza na internet specifikacija (2 cores, 2 threads) demek ednakvo na 4 jadra, isto mu se fakjalo. Vashe mislenje?
I mislete li deka preku HDMI moze bez problem da reproducira 1080p Bluray videa od po 30 Mb/s?
Iam uste 5-16 prasalnici na um, ama aj da ne praveme zbrki, dve po dve neka idat :)

Samo sto vidov na reklama 5. Sho ke kazete za:
Intel Core i7-920 , 2.66 Ghz (8M L3 Cache) , socket 1366? cena 40 evra, em od Stip!

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Intel Core i7-920 , 2.66 Ghz (8M L3 Cache) , socket 1366? cena 40 evra, em od Stip!
Цената е супер, ама шо праиме за матична?
- Socket 1366 тешко се наоѓаат.

Претпоставувам неговата цркнала и неможе да најде соодветна па решил да го продаде бидејки тој процеоср иако е стар сеуште е доволно мокен да се носи со поновите генерации.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Јас би бегал од тип што собира јадра и трида да добие вкупен број на јадра, очигледно сака да лаже неупатени и да прави профит од нив.
Токму ова. Човекот не е воопшто неупатен за да не знае колку јадра имаат G процесорите, но така му одговара. На другар сакаше да му убута 280-ка за платена 280X.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Еве ти понуда од мене:

Asrock B85M матична плоча со digital/optical 7.1 аудио излез, HDMI и DVI видео излез, Неколку месеци користена во HTPC со гаранција повеќе од годинаипол
Core i3 4330 3.5GHz 4MB L3, Intel HD4600 користен околу година, под гаранција уште околу две години
Kingston HyperX Genesis 8GB 2x4GB DDR3-2133 под гаранција уште 3+ години
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
11500 денари

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Го повлекувам процесорот од понудата. Ми го побара пријател и се договорив да го земе.

Ако сеуште си заинтересиран на продажба се матичната и мемориите, 5500 денари.

Govinda

Баниран/a
6 јуни 2014
75
41
Штип
Го повлекувам процесорот од понудата. Ми го побара пријател и се договорив да го земе.

Ако сеуште си заинтересиран на продажба се матичната и мемориите, 5500 денари.
Prerano e za odluka, tek sobirame informacii i citame reviewa-a i specifikacii po internet.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Не туку читај ревјуа и така не знаеш да ги прочиташ. Слушај Гојдо што ти кажува. А процесор ќе ти дадам јас да ја комплетираш машината.

edit: да не те навредам, не дека не знаеш да ги прочиташ ривјуата, мислев на тоа дека нема да знаеш да ги протолкуваш :)

Последна промена:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Prerano e za odluka, tek sobirame informacii i citame reviewa-a i specifikacii po internet.
Се поклопија коцките, имаш речиси се што ти треба на форумов, не се мисли много, подобра комбинација нема да најдеш, гледај договорисе со членовите погоре... . Кога ќе бидеш во можност, уште графичка останува да набавиш пожелно пак од форумовв и тоа е тоа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Ќе преживее човекот со HD4400 и така е т’нок со пари. Тоа Штип е страшно место за живеење ако не си член на локалната мафија.

nikoa1809

hello world
11 јули 2015
151
129
Spored mene zemi si od ovie fx.. jas zemav amd fx-6300 do sega super. za maticni mnogu ne sum zemi nekoe so toj socket od ovie sto ti predolozuvaat deckive.
Inaku veruvaj mi amd se em poevtini em podobro

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно