Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Флешнав Кинески девелопер, и преку него ке си го отклучам бутлоадерот.
Ако братќе, флешни си и отклуќи си.
смарт инафт.
Се флешува моментално 8.2.3.0 Кинески Xiaomi.EU билд.
Како се одвиваше процесот? Зошто не добивавме тековни известувања?
Дали сè заврши во најдобар ред?

Се извинувам, прва работна сабота во 4 години...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Еве како се држи батеријата во стенд бај на 8.2.3.0 кај mi5s.

Атачменти

• Screenshot_2017-03-25-10-39-10-891_com.miui.securitycenter.png
    Screenshot_2017-03-25-10-39-10-891_com.miui.securitycenter.png
    62,7 KB · Прегледи: 76

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Ако братќе, флешни си и отклуќи си.

смарт инафт.

Како се одвиваше процесот? Зошто не добивавме тековни известувања?
Дали сè заврши во најдобар ред?

Се извинувам, прва работна сабота во 4 години...

Пред читање на текстот...

hqdefault.jpg

после читање на тесктот..

C7t7MXbXUAEfRX4.jpg:large

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Момци ако не му е тешко на некој да ми ги пише чекорите во ПП за како да се вратам од неделен на стабилен ЕУ билд. Фала ви!

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
@the_maker завршив работа и без специјален Deep Flash кабел. Работата е едноставна. Може да се користи истиот кабел што случи за полнење. Ти треба само мало парче алуминиумска фолија и ептен малку салотеп. И свршуваш работа. Флешнав Кинески девелопер, и преку него ке си го отклучам бутлоадерот.

TkGmIcL.png

tfqwOyE.png

13d507b8e48690ae0dc969bc255cfd3d.jpg

Smart Enought нели? Моментално чекам да бутира кинескиот девелопер и веднаш го отклучувам.

ITFFs48.png

Конечно, не ми заглавува на 50%.

Леле одлично е ова, да се побрукам малку јас и мојот обид за deep flash:
17499325_1289712194449337_4655432824157294630_n.jpg

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Луѓе незнам што е работава. Претходно неможев никако да го флешувам телефонов. @the_maker ми рече да преинсталирам драјвери.
Го преинсталирав цел Windows 10 64 bit исклучив проверка за дигитално потпишани драјвери, инсталирав ми флеш, го препознава во фастбут како брајка, а не како COM 10 пример и несака да го флешува.
Потоа инсталирам Qualcomm qdloader driver за да го флешувам со deep flash и таму не го препознава.
А сакам да флешувам официјален Global Stable фастбут ром што би требало да го флешува без проблем.
Што е проблемот ве молам кажете.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Дај скриншотови што ти се дешава. Вака е многу општ муабетот

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Луѓе незнам што е работава. Претходно неможев никако да го флешувам телефонов. @the_maker ми рече да преинсталирам драјвери.
Го преинсталирав цел Windows 10 64 bit исклучив проверка за дигитално потпишани драјвери, инсталирав ми флеш, го препознава во фастбут како брајка, а не како COM 10 пример и несака да го флешува.
Потоа инсталирам Qualcomm qdloader driver за да го флешувам со deep flash и таму не го препознава.
А сакам да флешувам официјален Global Stable фастбут ром што би требало да го флешува без проблем.
Што е проблемот ве молам кажете.

1. Од драјвери потребни се само ADB Minimal & Fastboot драјвери. Тие ги инсталираш први.

2. Гасиш Signed Drivers во Виндоус 10-ка, на следниов начин.

3. На следното вклучување на компјутерот , време е за подготовка на deep flash кабелот. Истиот може да се направи многу лесно, се што ти треба е ептен мало парче алуминиумска фолија (по можност во форма на правоаголник, од кој што треба да формираш тенка лента долга околу 2 цм, и не подебела од 2-3mm максимум, за да се избегне допир со другите контакти во портот.) од алуминиумската лента, правиш мал завиток, колку да влезе во усб портот, и ја фиксираш со парче сејлотејп, да биде паралелно со вториот контакт од лево, гледајки во усб конекторот. Со чепкалка за заби благо ја нивелираш лентата за да налегне врз контактот. Значи алу лентата треба да прави контакт помеѓу вториот контакт од лево, и надворешниот дел од усб конекторот. Внимателно, усб портот го вклучуваш директно во усбп порт од компјутерот. Го гаснеш телефонот, и го вклучуваш кабелот во телефонот. Доколку не свети сигналната диода (која што вообичаено свети при полнење и го покажува нивото на наполнетост) си ја средил работата. Доколку ти покажува дека се полни телефонот, најверојатно лентата не легнала на местото каде што треба. Извади го усб-конекторот, изнивелирај ја лентата, и повторно обиди се да ја наместиш во усб портот. Повтори ја постапката наново. Вклучи/исклучи го телефонот и пробај наново да го вклучиш кабелот. Мора да фати ако не од прва од втор обид. :)

4. Почекај 10 секунди. и оди во Device Menager. Телефонот кај мене беше прикажан во Serial Ports делот, како Qualcomm 9006 Port, така некако. Ако го гледаш тоа, си ја завршил работата. Симни Ми флеш и инсталирај го. Симни фастбут ром и распакувај го во C://folder_od_romot и патеката ископирај ја.

што значи не го копирај ромот во 2 или повеќе фолдери. Доволно е да бидат директно во фолдер од партицијата. Во Ми флеш најдолу одбери Clear All (кога преминуваш од девелопер во стејбл и обратно). Потоа кликни на Refresh копчето. Ке ти го даде уредот на COM3 или COM4 независно. Направи paste на патеката од фастбут ромото во полето најгоре. Притисни на Flash копчето. Почекај 2-3 минути додекад а ти напише Success ! Готово. Исклучи го телефонот од кабелот и вклучи го наново. Почекај !! на првиот старт ке му треба 3-6 минути додека да се покрене. Не паничи и почекај го, не притискај ништо . Готово телефонот ке бутира и ке можеш да го користиш.

Последна промена:

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
1. Од драјвери потребни се само ADB Minimal & Fastboot драјвери. Тие ги инсталираш први.

2. Гасиш Signed Drivers во Виндоус 10-ка, на следниов начин.

3. На следното вклучување на компјутерот , време е за подготовка на deep flash кабелот. Истиот може да се направи многу лесно, се што ти треба е ептен мало парче алуминиумска фолија (по можност во форма на правоаголник, од кој што треба да формираш тенка лента долга околу 2 цм, и не подебела од 2-3mm максимум, за да се избегне допир со другите контакти во портот.) од алуминиумската лента, правиш мал завиток, колку да влезе во усб портот, и ја фиксираш со парче сејлотејп, да биде паралелно со вториот контакт од лево, гледајки во усб конекторот. Со чепкалка за заби благо ја нивелираш лентата за да налегне врз контактот. Значи алу лентата треба да прави контакт помеѓу вториот контакт од лево, и надворешниот дел од усб конекторот. Внимателно, усб портот го вклучуваш директно во усбп порт од компјутерот. Го гаснеш телефонот, и го вклучуваш кабелот во телефонот. Доколку не свети сигналната диода (која што вообичаено свети при полнење и го покажува нивото на наполнетост) си ја средил работата. Доколку ти покажува дека се полни телефонот, најверојатно лентата не легнала на местото каде што треба. Извади го усб-конекторот, изнивелирај ја лентата, и повторно обиди се да ја наместиш во усб портот. Повтори ја постапката наново. Вклучи/исклучи го телефонот и пробај наново да го вклучиш кабелот. Мора да фати ако не од прва од втор обид. :)

4. Почекај 10 секунди. и оди во Device Menager. Телефонот кај мене беше прикажан во Serial Ports делот, како Qualcomm 9006 Port, така некако. Ако го гледаш тоа, си ја завршил работата. Симни Ми флеш и инсталирај го. Симни фастбут ром и распакувај го во C://folder_od_romot и патеката ископирај ја.

што значи не го копирај ромот во 2 или повеќе фолдери. Доволно е да бидат директно во фолдер од партицијата. Во Ми флеш најдолу одбери Clear All (кога преминуваш од девелопер во стејбл и обратно). Потоа кликни на Refresh копчето. Ке ти го даде уредот на COM3 или COM4 независно. Направи paste на патеката од фастбут ромото во полето најгоре. Притисни на Flash копчето. Почекај 2-3 минути додекад а ти напише Success ! Готово. Исклучи го телефонот од кабелот и вклучи го наново. Почекај !! на првиот старт ке му треба 3-6 минути додека да се покрене. Не паничи и почекај го, не притискај ништо . Готово телефонот ке бутира и ке можеш да го користиш.
Ок докторе и јас ова го направив според упатството од the_maker и други туторијали на интернет, deep flash кабел си купив од алиекспрес и каблето си работи, но на секој обид кога ќе го поврзам (на усб2) се како што треба со притиснат тастер почнува веднаш да полни а не да почека додека е притиснато па кога ќе го пуштам да го препознае како Com порт.

Се правам како што треба, компјутерџија сум да му се невиди несум лаик и незнам што е работава.

Изгледа @the_maker му има ставено некоја заштита

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Ок докторе и јас ова го направив според упатството од the_maker и други туторијали на интернет, deep flash кабел си купив од алиекспрес и каблето си работи, но на секој обид кога ќе го поврзам (на усб2) се како што треба со притиснат тастер почнува веднаш да полни а не да почека додека е притиснато па кога ќе го пуштам да го препознае како Com порт.

Се правам како што треба, компјутерџија сум да му се невиди несум лаик и незнам што е работава.

Па како мислиш, мора само да кажеш магичен збор прво :))

Кој модел е? И на која верзија си сега?

Sent from my MI 5s

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417

Кај мене на усб2.0 воопшто не го препознава телефонот. На усб3.0 поминува. Изгледа нешо грешиш при поврзувањето. Имаш активирано девелопер мод ? Ако не, мораш да имаш !

За поврзување на кабелот, гасиш телефон, едниот крај го вклучуваш во компјутер , со другиот крај го притискаш копчето го држиш и истовремено го вклучуваш во телефонот. Држиш уште 10 -15 секунди по вклучувањето во телефонот. Го пушташ копчето. Проверуваш во дивајс менаџер во Serial Ports делот. Треба да го имаш како Qualcomm Port 9006.

p.s: И јас сум компјутерџија ама учен не сум се родил. Исто и ти. ;)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Нема потреба од deep flash кабел за Редми 4 прајм.
(нити кај redmi 3X нити кај Redmi Note 3 Pro)
(deep flash кабел ќе помогне само за семи-софт брик)
Не ја усложнувајте постапката.

Само изгасена верификација на win 10,инсталирани драјвери,
ставаш у EDL и толку е.
(еден куп видеа има на јутуб.
4pda е преплавен од туторијали)

Sent from my Redmi 4 Prime using Tapatalk

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Отклучив боотлоадер и преку фастбут сега можев да флешувам ТВРП и преку неа со сајдлоад европски билд.

Сега кажувајте како да му направам фул вајп систем дата ова она и конечно да си инсталирам Глобален стабилен 8,1,2,0 и да не се заебавам веќе.

Само се двоумам одкако ќе флешувам глобален стабилен дали да си ја вратам сток рековери или да останам на ТВРП?

@the_maker се работи за Редми 4 Про

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292

ставаш у EDL и толку е.

Sent from my Redmi 4 Prime using Tapatalk [/QUOTE

Тоа ОК ама на миуи 8,2 оневозможен е ЕДЛ

Последна промена:

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292

ставаш у EDL и толку е.

Тоа ОК ама на миуи 8,2 оневозможен е ЕДЛ

Arsenal

hello world
11 март 2017
178
93
моментално сум надвор од населено место и телефонот(редми ноте 4х) подесен на автоматски барање мрежа се закачува на едге, и интернет исто како да немам го ставив мауел и одбрав 3г мрежа се закачи без проблем фулл мрежа интернет лета но по одредено време автоматски само си се префрла на едге. незнам шо шема му е ? инаку на оне опратор сум

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
После неколку лоши апдејти на ЕУ Ромот решив да се префрлам на некој друг. Вчера флешнав Lineage OS 14.1 најнов билд и сум прилично задоволен. На сите бенчмарци има околу 4% подобрување во поглед на перформанси. Батерија ќе тестирам денес и утре па ќе постирам и тоа.
Она што му фали на овој ром е убавината на МИУИ во поглед на дизајн.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417

ставаш у EDL и толку е.

EDL не функционира кај ми5s веќе подолго време. Ми ја исфрли таа можност од ромовите. Единственото решение беше со дип флеш.

моментално сум надвор од населено место и телефонот(редми ноте 4х) подесен на автоматски барање мрежа се закачува на едге, и интернет исто како да немам го ставив мауел и одбрав 3г мрежа се закачи без проблем фулл мрежа интернет лета но по одредено време автоматски само си се префрла на едге. незнам шо шема му е ? инаку на оне опратор сум

One како оператор веќе не постои ! Второ, тоа што си избрал рачно 3г мрежа незначи дека цело време ке имаш 3г. Убаво си пишува во поставките 3G Preferred, што значи дека во таа област ке се преферира да се закачиш на 3г мрежа, доколку е достапна. Доколку не е автоматски се префрла на пониската 2г мрежа, т.е edge. Нормално си е ова.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
EDL не функционира кај ми5s веќе подолго време. Ми ја исфрли таа можност од ромовите. Единственото решение беше со дип флеш.

One како оператор веќе не постои ! Второ, тоа што си избрал рачно 3г мрежа незначи дека цело време ке имаш 3г. Убаво си пишува во поставките 3G Preferred, што значи дека во таа област ке се преферира да се закачиш на 3г мрежа, доколку е достапна. Доколку не е автоматски се префрла на пониската 2г мрежа, т.е edge. Нормално си е ова.
Нема да може сега нит со кабел да се влезе во ЕДЛ, само со расклопување на телефонот, и рачно. Со тоа се губи гаранцијата за жал, така да малце е во конфузија целата шема за иднина.
Јас работам на случајот, ќе има подобрувања. Сега имаме и Македонија како locale :) Не дека нешто менува, но ете.

Sent from my MI 5s

Arsenal

hello world
11 март 2017
178
93
DrMTR те разбирам мегутоа јас сеуште сум на оне, е сега и тоа дека преферира 3г те разбирам мегутоа од кога ке се префрли на едге не се врака на 3г доколку тоа не го направам мануелно (мислам додека сум на таа локација кога ке се вратам во град си префрла).

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Нема да може сега нит со кабел да се влезе во ЕДЛ, само со расклопување на телефонот, и рачно. Со тоа се губи гаранцијата за жал, така да малце е во конфузија целата шема за иднина.
Јас работам на случајот, ќе има подобрувања. Сега имаме и Македонија како locale :) Не дека нешто менува, но ете.

Sent from my MI 5s
Од кога нема да може? Засега со овие билдови може. За новите телефони што ке излезат, не коментирам ,таму може ке има друга политика.

DrMTR те разбирам мегутоа јас сеуште сум на оне, е сега и тоа дека преферира 3г те разбирам мегутоа од кога ке се префрли на едге не се врака на 3г доколку тоа не го направам мануелно (мислам додека сум на таа локација кога ке се вратам во град си префрла).

На кој ром/билд си? може и има некоја зезанција околу тоа префрлање од една на друга мрежа.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Од кога нема да може? Засега со овие билдови може. За новите телефони што ке излезат, не коментирам ,таму може ке има друга политика.

На кој ром/билд си? може и има некоја зезанција околу тоа префрлање од една на друга мрежа.
Све што е над миуи 8.3 т.е. билдови од 8.2.х.х ќе се заклучува ЕДЛ. Е сега, технички постарите модели имаат по друг принцип за ЕДЛ па ќе има кратенки за активација, но генерално сите ќе се локираат. Новите се по дифолт веќе оневозможени.

Sent from my MI 5s

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Све што е над миуи 8.3 т.е. билдови од 8.2.х.х ќе се заклучува ЕДЛ. Е сега, технички постарите модели имаат по друг принцип за ЕДЛ па ќе има кратенки за активација, но генерално сите ќе се локираат. Новите се по дифолт веќе оневозможени.

Sent from my MI 5s
Ова веројатно ке важи само за официјалните нивни билдови. Ова веројатно го прават за да спречат кинезите да флешуваат нивни џанк ромови без да го отклучат БЛ-от, и како такви да ги шиткаат нив онлајн продавниците. Не гледам друга причина зошто би го деактивирале.

P.S: како што претпоставував..

No more EDL flashing - Xiaomi Mi 5/Pro - Xiaomi MIUI Official Forum

Последна промена:

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Ова веројатно ке важи само за официјалните нивни билдови. Ова веројатно го прават за да спречат кинезите да флешуваат нивни џанк ромови без да го отклучат БЛ-от, и како такви да ги шиткаат нив онлајн продавниците. Не гледам друга причина зошто би го деактивирале.

P.S: како што претпоставував..

No more EDL flashing - Xiaomi Mi 5/Pro - Xiaomi MIUI Official Forum
Да да, баш така, тоа го пишав. СуљоСофт земал замав и неможе веќе, се уништува системот а тоа не смее.

Sent from my MI 5s

Последни теми

Последни огласи

На врв