Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

Aster MK

hello world
27 јули 2015
330
339
Релативно одамна е излезен
Xiaomi телефон со "нивен" чипсет ако не се лажам.

Телефонот/моделот мислам се вика
Redmi 2A и има Leadcore chipset.

http://www.phonearena.com/news/5.1-...dmi-2A-sold-in-its-first-three-months_id71864

Sent from my Redmi 3X using Tapatalk

Има Leadcore чипсет но не е дизајниран од Xiaomi, барем колку што знам.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
INFO
Ако имате проблеми со флешување преку MiFlash
На последниот 8.1.1.0 Global Stable-MALMIDI фирмвер за
Redmi 3S/3S-Pro/3X.

Скриптата им е "утната".
Дава ерор на dummy.bin
(бар кај мене е така)

Може да го средите така што
Во папката кај што е отпакуван фирмверот има уште една папка /images
Во папката /images, сменете ја екстензијата на dummy.img фајлот,
rename на фајлот dummy.img во dummy.bin
И можете да си флешувате понатака без ерор ;)

Flash done=success :)

едит:
А и сток weather апликацијата неможе да се конектира, изгледа е паднат серверот.
(пробано на рн3про и на р3х,
не работи на двата уреда
веДер апликацијата)

Последна промена:

viktormkd

hello world
31 јули 2011
321
311
INFO
А и сток weather апликацијата неможе да се конектира, изгледа е паднат серверот.
(пробано на рн3про и на р3х,
не работи на двата уреда
веДер апликацијата)

Инаку и на Редми 3 не се конектира Weather апликацијата.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Инсталирано CyanogenMod 13 на Редми 3 , ке видиме 2-3 дена како ке се понаша.

Krkac

hello world
29 февруари 2008
181
198
Ако се мислиш за буџет уред,
слободно зимај/нарачувај ко ќе стигне кај Мејкер.

Телефончето ќе биде хит како и претходните Redmi 3/3Pro/3S/3X.

Мислам дека е можно обичниот со snapdragon 430 да биде и
по-продаван од Prime верзијата, мада ќе видиме.
Мене повеќе ми е за големината на телефонот, ако Redmi 4 Prime има слични перфоманси како Redmi Note 3 Pro тогаш би одел на помалиот екран и онака не се брзам да купам телефон. Ако имате некој друг предлог слободно предложете, максималниот буџет ми е колку Redmi Note 3 Pro 3/32GB верзијата.

Иначе, освен во изгледот и тежината во што се разликуваат Redmi 3s и Redmi 4, колку што гледам јас сите други спецификации им се идентични :confused:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Мене повеќе ми е за големината на телефонот, ако Redmi 4 Prime има слични перфоманси како Redmi Note 3 Pro тогаш би одел на помалиот екран и онака не се брзам да купам телефон. Ако имате некој друг предлог слободно предложете, максималниот буџет ми е колку Redmi Note 3 Pro 3/32GB верзијата.

Иначе, освен во изгледот и тежината во што се разликуваат Redmi 3s и Redmi 4, колку што гледам јас сите други спецификации им се идентични :confused:

1. RedMi 4 Pro ке има подобра камера од Ноте 4.
2. Основните верзии им се речиси исти, разликата е кај Pro верзиите на двата модели.

Споредба:

Екран
R4P: 1080 x 1920 pixels (~441 ppi pixel density)
R3S : 720 x 1280 pixels (~294 ppi pixel density)

Процесор

R4P: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
R3S: Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53

GPU

R4P: Adreno 506
R3S: Adreno 505

Камера

R4P: 13 MP, f/2.2, phase detection autofocus, dual-LED (dual tone) flash
R3S: 13 MP, f/2.0, phase detection autofocus, LED flash

Krkac

hello world
29 февруари 2008
181
198
1. RedMi 4 Pro ке има подобра камера од Ноте 4.
2. Основните верзии им се речиси исти, разликата е кај Pro верзиите на двата модели.

Споредба:

Екран
R4P: 1080 x 1920 pixels (~441 ppi pixel density)
R3S : 720 x 1280 pixels (~294 ppi pixel density)

Процесор

R4P: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53
R3S: Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 Octa-core 1.4 GHz Cortex-A53

Не сум сигурен како Snapdragon 625 ќе се справи со Full HD резолуцијата, на пример Snapdragon 650 нема никаков проблем и затоа долго време е best buy.

Иначе кога пишав нема никаква разлика на телефоните, мислев на обичните верзии Redmi 3s и Redmi 4, бидејки моментално разгледувам и буџет варијанта за друго лице а гсмарена ми вади исти спецификации за двата модела.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Не сум сигурен како Snapdragon 625 ќе се справи со Full HD резолуцијата, на пример Snapdragon 650 нема никаков проблем и затоа долго време е best buy.

Иначе кога пишав нема никаква разлика на телефоните, мислев на обичните верзии Redmi 3s и Redmi 4, бидејки моментално разгледувам и буџет варијанта за друго лице а гсмарена ми вади исти спецификации за двата модела.
СД 625 е далеку од проблем за FHD :) за 5'' повеќе не треба ништо повеќе реално..

Sent from my MI 5

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482

Ја би го земал
Redmi Note 3 Pro(kenzo)

Или Hong Kong/Special Edition
верзијата на
Redmi Note 3 Pro(kate)
што подржува и LTE band 20 и 28 и фабрички доаѓа со Android 6.0.1.

Иста цена е со Redmi 4,
дури и малку поефтин.

Redmi 4 сигурно е добар, али па Redmi Note 3 Pro е веќе докажан, плус поголем екран за исти пари.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
После недела дена користење на редми 3с еве што имам да кажам за телефонот:

- извонредна батерија
- добро екранче
- убаво израаботен
- фингерпринт скенерот е подобар од галакси на самсунг
- блутут и останати адаптери внатре шо се понови од с6 галакси серијата работат импресивно и видно побрзо од на с6 еџ+

the bad:
- тоа што не е флегшип се гледа у можностите
- малку рам, апликациите „кашлаат“ коа ќе отвориш 2-3
- доста проблеми со крешнување на аудио апликации со покемон у позадина
- коа ќе отвориш радио пример, камерата го прекинува
- за да го пуштиш пак радиото мора да го отвориш и тоа оди бавно пошо е побавен телефон
- се на се побавен хардвер
- телефонот е премал ако се префрлаш од телефон со 5.7 инчи

miui искуство
- ми се допаѓа како правиш swipe на копчињата доле за да уфрлиш one handed use на телефонов, генијално е.
- се на се доста минимален скин врз сток ендроид и тоа е добро
- у основа on par со сите поминимални интерфејси, ко на ONE+3 или Новите тачвиз итн.
- нотификациите се почитливи од на галакси серијата, пошо дава повеќе и покомплетене привју текст од сите непрочитани работи, а не само од најновата

the bad (miui)
- нотификации со акции во нив скоро и да не видов
- кликање на нотификација од лок скрин не те носи у апликацијата коа ќе го отклучиш телефонот
- некои нотификации не можеш да ги исклучиш (миуи бекап итн, иако си ги икслучил опциите)
- интерфејсот не е толку измазнет се уште (има делови шо очигледно им фали внимание на детали)
- во таск/running apps менаџерот не можеш со swipe нагоре да ја исклучиш апликацијата која моментално работи. ова е многу глупо пошо има lock опција, и си можеш таа да ја ставиш пример и да не ти се гаси апликацијата. вака морам да одам на хоум, па да гасам апликација. тотално неинтуитивно.

the really bad (miui)
- ПЕРМИСИИ. ова нема поблаг начин да се каже ама иако е многу посигурно да имаш контрола врз пермисии, во миуи тоа е ОВЕРКИЛ. Секоја можна апликација треба поединечно да ја подесуваш за пермисии во 4 различни места во сетингс. и што е најлошо телефонов не ги памти пермисиите. на фејсбук месинџер за чат хедс/баблс 5 пати местев пермисии за драуинг он одр апс, ранинг ин бекграунд, ранинг уит фоун старт итн, и не ни иам рестартирано телефон и пак неам чат хедс после саат време. глупост.
На било кој друг телефон вклучуваш опцијата од месинџер апликацијата и толку е. И овој проблем го иам со пола инсталирани апликации - едноставно губам опции од истите ради премногу лош и агресивен пермишн менаџмент.
Не сакам да должам како би можело ова да се среди, ама ете за почеток барем да памти шо ќе му сетираш и некако автоматски со еден клик да подеси се шо треба за одредена апликација откако ќе му дозволиш (без да се губи на адвансд секјурити и да биде ко самсунг пример). Тотално разочаран од овој аспект на оперативниот.

Овде не се валидни ни аргументи ко: ама затоа е посигурен - затоа шо влегуваме на територија оверкил веќе. Ко шо зборувавме и на епл темите - се шо е претерано (тргање порти) е претерано и нема вртење одоколу тука.

Баш ради ова не би можел да користам MIUI 8 ко дејли драјвер, и не би користел Mi флегшип дури не видам дека во MIUI 9 работите се попрактични без да се зафркнат позитивните страни на оперативниот.

Иначе топ телефонче и за парите мислам дека тешко да се најде подобар избор. Али ако сте навикнати на флегшип некои од ситнициве (ко перформанси) ќе ве иритираат на дневна база.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
@toshex

За heads на месинџер ако не се лажам,
се палеше
"display pop up window"
опцијата во other permissions и толку, ја памти, нема потреба од сетирање повеќе, исто е и за Viber и останати апликации што иксача нотификација фул скрин и што титка кастм звук или слично.

(не користам фб и месинџер,
па така да не сум баш 100% сигурен дека ја памти опцијата pop ups за heads,
Али знам дека кај Viber еднаш го штиклирам ова и завршена работа,
не треба да го заклучувам у мултитаскинг ниту пак да го ставам auto start,
нотификацијата си е инстант ко кај iOS или "регуларен" андроид - aosp, touchwiz, senseui итн итн)

49e97bbf970a07bd29f7dd93aa5e9e21.jpg

4cc8c1ffa45b7d2975360d282f612600.jpg

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
@toshex

За heads на месинџер ако не се лажам,
се палеше
"display pop up window"
опцијата во other permissions и толку, ја памти, нема потреба од сетирање повеќе, исто е и за Viber и останати апликации што иксача нотификација фул скрин и што титка кастм звук или слично.

(не користам фб и месинџер,
па така да не сум баш 100% сигурен дека ја памти опцијата pop ups за heads,
Али знам дека кај Viber еднаш го штиклирам ова и завршена работа,
не треба да го заклучувам у мултитаскинг ниту пак да го ставам auto start,
нотификацијата си е инстант ко кај iOS или "регуларен" андроид - aosp, touchwiz, senseui итн итн)

49e97bbf970a07bd29f7dd93aa5e9e21.jpg

4cc8c1ffa45b7d2975360d282f612600.jpg

Фактички само тоа мене ми е подесено. pop up от и си функционира месинџерот,мада во право си е човекот за корисниците со помало искуство со МИУИ pain in the ass се подесувањето на пермисите

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не е само за месинџер, иам тон други апликации со различни работи шо пермисииве им се ресетираат после секое гасење. У глобала многу разочаран сум со не-флуидноста на тој аспект од оперативниот. Ќе ја побарам оваа за месенџер ама проблемите со радиото шо не ми работи едно а другото крашнува и останати проблеми шо никад не сум ги имал на тачвиз ми се голем дилбрејкер.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Не е само за месинџер, иам тон други апликации со различни работи шо пермисииве им се ресетираат после секое гасење. У глобала многу разочаран сум со не-флуидноста на тој аспект од оперативниот. Ќе ја побарам оваа за месенџер ама проблемите со радиото шо не ми работи едно а другото крашнува и останати проблеми шо никад не сум ги имал на тачвиз ми се голем дилбрејкер.
Таа работа зависи многу и од ромот, кинезиве редовно една работа подобруваат а друга посеруваат,така да rookie си во овој свет,ќе се навикнеш.

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
1. Никогаш ми се нема случено да ми губат премисии.

2. Да ова со пермиссите е pain in the ass, но ова за мене е одлично пошо можам да си ја сетирам скоја апликација како ке работи, кои пермисии ке и дозволам, дали да има известувања и сл. Пошо си преминал од друг систем, нотификациите ти се болна точка гледам. Кога подетално ке го поработиш телефонот некој месец, ке разбереш дека е одличен систем.

3. Лошото искуство со крашување на апликации, лагирање и сл. е очекувано посебно ако е 2/16 модел. Значи во буџет класата, неможе да очекуваш чуда реално , и притоа да го наполниш со 30 апликации. 3/32 е неопходно ако сакаш добро корисничко искуство, и притоа да не почуствуваш дека телефонот кашла. ;)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Сите имате право, али ко шо сум објективен (колку шо можам од моја перспектива нели) на сите теми на форумов така и за ова.

За уредите стално кажувам шо ми е топ, шо ми изгледа топ, и шо не ми се допаѓа. Од ајфон, до самсунг, до десктоп, до шаоми.

За цената се ова е импресивно, али ако имаш опција меѓу два флегшипа од кои едниов работи на овој оперативен - за просечен корисник не е миуи во оваа форма во која шо е сеа.

Сток андроид да стават подобро би било, и би си направиле услуга. И валјда со цијаноген може некои модели ама читав има и тоа проблеми - видео рекординг не работи и слични работи.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Сите имате право, али ко шо сум објективен (колку шо можам од моја перспектива нели) на сите теми на форумов така и за ова.

За уредите стално кажувам шо ми е топ, шо ми изгледа топ, и шо не ми се допаѓа. Од ајфон, до самсунг, до десктоп, до шаоми.

За цената се ова е импресивно, али ако имаш опција меѓу два флегшипа од кои едниов работи на овој оперативен - за просечен корисник не е миуи во оваа форма во која шо е сеа.

Сток андроид да стават подобро би било, и би си направиле услуга. И валјда со цијаноген може некои модели ама читав има и тоа проблеми - видео рекординг не работи и слични работи.

Друже ако сакаш MIUI да се трансформира со едноставен систем, гасиш Permission Manager и имаш класично андроид искуство.

Settings>additional settings>developer options>turn off miui optimization.

правиш turn off на телефонот и на наредното вклучување :

Security App > Permissions > Permissions > Apps и го ставаш на off.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003

Се е навика, јас на пример после 2 години со МИУИ, кога ќе фатам самсунг 3-5 секунди размислувам што каде беше, каде се местеше. За нов корисник (го имам веќе дома со Mi5 ка) дефинитивно треба да размислат китајциве како да ги олеснат нотификации и слични цаки, да ги приближат или едноставно да ги вклучат по дифолт. Кај мојов случај на нов корисник, подесив на старт како треба и еве веќе 4 месеци ни ром сум чепнал, ни пермиси, ама баш ништо, си тера супер.

S

ski

Гостин
Redmi 4A 16gb osnovna verzija kolku pari e kaj nas?
i ako go koristi nekoj kako e so baterija bez igrici trae cel den (+5sot)?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Друже ако сакаш MIUI да се трансформира со едноставен систем, гасиш Permission Manager и имаш класично андроид искуство.

Settings>additional settings>developer options>turn off miui optimization.

правиш turn off на телефонот и на наредното вклучување :

Security App > Permissions > Permissions > Apps и го ставаш на off.

Тоа е у девелопер опции шо пола корисници не знаат да ги најдат, и плус неќам да оставам се да биде дозволено у телефонот.

Дали ако се исклучи се тоа пак ќе бара пермисии за апликации шо на пример сакаат да прават нестандардни работи ко шо си прашува нормално на други ОС?

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно