Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
O-rings во некоја "локална" продавница има?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
кај хотел ВИП имаше една само такви што продава, за водовоџии, механичари се користат о-прстени .. по такви дуќани локално само занаетчиски

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Истата идеја ми светна и мене, ќе проверам низ железари.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

hehexd

hello world
18 септември 2019
156
239
fantech.jpg

Некој да има искуство со брендов Fantech ? Случајно видов на фб баш вчера донеле нови тастатури и глувчиња. Ме фати око овој модел, видов неколку ривјуа на јутуб, orange optical switch користи.

Сега како што прочитав оптичките биле со ласер и кликот се регистрирал кога ке се прекршел ласерот со копчето, па била по прецизна и побрза од обични свичеви.

Дали е ова точно не знам, ама има доста добри features тастатурава, на секое копче може да му се мењава бојата и ми изгледа дека е доста добра изработка. Им пишав порака за цена, само seen ми мавнаа, утре ќе им ѕвонам и ќе пишам апдејт за цената, ако некој е заинтересиран.

srle89

hello world
20 март 2013
71
60
Ми треба препорака за солидна механичка тастатура до 100 еур која може да се најде во МК.

Однапред благодарам.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Ми треба препорака за солидна механичка тастатура до 100 еур која може да се најде во МК.

Однапред благодарам.

Убаво е да имаме малку повеќе инфо. За што ќе ја користиш? Која големина? Сакаш гласна/тивка? Колку (и дали) ти е флексибилен буџетот?

HerMudo

read-only
10 декември 2019
27
12
Погледнете го атачментот 88323

Некој да има искуство со брендов Fantech ? Случајно видов на фб баш вчера донеле нови тастатури и глувчиња. Ме фати око овој модел, видов неколку ривјуа на јутуб, orange optical switch користи.

Сега како што прочитав оптичките биле со ласер и кликот се регистрирал кога ке се прекршел ласерот со копчето, па била по прецизна и побрза од обични свичеви.

Дали е ова точно не знам, ама има доста добри features тастатурава, на секое копче може да му се мењава бојата и ми изгледа дека е доста добра изработка. Им пишав порака за цена, само seen ми мавнаа, утре ќе им ѕвонам и ќе пишам апдејт за цената, ако некој е заинтересиран.

Ја дозна цената??

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

hehexd

hello world
18 септември 2019
156
239
Ја дозна цената??

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација
3500 денари. До таа цена мислам дека нема подобра тастатура, отпорна на вода, со оптички механички свичеви, и добра ргб кустомизација, ми се свиѓа највеќе што може секое копче да се подеси да свети во различна боја, за цената е топ.

srle89

hello world
20 март 2013
71
60
Убаво е да имаме малку повеќе инфо. За што ќе ја користиш? Која големина? Сакаш гласна/тивка? Колку (и дали) ти е флексибилен буџетот?

Највеќе за гејминг, за работа имам Magic Keyboard. Големината не ми е толку битна, само сакам да не буди мртовци.

Инаку не би дал повеќе од 100 еур, не знам дали е ова флексибилно. :)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Највеќе за гејминг, за работа имам Magic Keyboard. Големината не ми е толку битна, само сакам да не буди мртовци.

Инаку не би дал повеќе од 100 еур, не знам дали е ова флексибилно. :)

Во тој случај би ти ја препорачал Logitech G413, ја имаш и во Carbon (темна боја со црвен backlight) и во Silver (светла боја со бел backlight) варијанта во Нексио, цената е 4,920 денари. Со Romer G тактилен свич е, значи не е прегласна а има тактилност. Единствено не ми е по мерак што не се стандардни свичеви и немаш можност да смениш капачиња, ама освен тоа изгледа како солидна солуција.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Во тој случај би ти ја препорачал Logitech G413, ја имаш и во Carbon (темна боја со црвен backlight) и во Silver (светла боја со бел backlight) варијанта во Нексио, цената е 4,920 денари. Со Romer G тактилен свич е, значи не е прегласна а има тактилност. Единствено не ми е по мерак што не се стандардни свичеви и немаш можност да смениш капачиња, ама освен тоа изгледа како солидна солуција.

I second this. Ја користам оваа тастатура (G413 Carbon) скоро 1 година и доста сум задоволен од нејзе.

Mao

user
5 јуни 2007
1.340
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Погледнете го атачментот 88323

Детали на продукт - WinMobile

Јас ја имам оваа. За тие пари топ е тастатурата.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не знам кој колку прати IT.mk вон форумов, ама во минатиов период куцнав уште малку за механички тастатури, а планирам бар уште 4-5 текста. Еве се што има досега, веројатно на истиов линк ќе можат да се најдат и натамошните.

You searched for механички тастатури ⋆ IT.mk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.198
Луѓе, бидејќи немам ама баш ич искуство со механички тастатури, да прашам. Дали spacebar има ист клик како и другите копчиња или е потивок.

Земав за малиот Thor 300 Genesys. Колку за почеток. Спејсбарот си работи најнормално, прецизен, не е расклапан и се тоа. Но нема клик како другите копчиња. Едноставно има друг филинг па некогаш човек си мисли дека не го притиснал.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.023
Спејсбарот и на најскапата тастатура има различем филинг од другите тастери. Мене на истата тастатура ми е свртен опачки , и баш ми дава по фанси клик.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Луѓе, бидејќи немам ама баш ич искуство со механички тастатури, да прашам. Дали spacebar има ист клик како и другите копчиња или е потивок.

Земав за малиот Thor 300 Genesys. Колку за почеток. Спејсбарот си работи најнормално, прецизен, не е расклапан и се тоа. Но нема клик како другите копчиња. Едноставно има друг филинг па некогаш човек си мисли дека не го притиснал.
Различен е филингот, заради должината / големината нормално е, плус стабилизатори и тоа е тоа...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
@gokica oбично спејсот е погласен од другите, особено ако стабилизаторите не се баш најдобри. Твоево искуство да биде потивок, е реткост... Какви свичеви има тастатурата?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.198
@gokica oбично спејсот е погласен од другите, особено ако стабилизаторите не се баш најдобри. Твоево искуство да биде потивок, е реткост... Какви свичеви има тастатурата?

Blue.

Инаку си остана за мене тастатурчето. Синот не ја сака заради спејсот што е тивок. Не му одело на увце.

Јас и седнав сега конечно прв пат во живот да пробам механичка. Топ си е. Да, спејсот е тивок во однос на другите копчиња па може да збуни при куцање. Но мене баш вака ми се допаѓа зашто нема одекнување, ѕвецкање и звук кој трае после отпуштање. Баш е онака затегнат како пушка.

Синот се врати на мембранска. Не ми се верува! Му ја фрлив старата Genius Scorpion K5 кога ја земав механичкава. Па сега се нацртав во Сет за да купам уште една таква Скорпион.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Tи се погодил спејсот тогаш...
Инаку на звукот најмногу влијаат копчињата и квалитетот на изведбата, па тек потоа свичовите... А за синот, мал е изгледа. Ќе научи. :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Blue.

Инаку си остана за мене тастатурчето. Синот не ја сака заради спејсот што е тивок. Не му одело на увце.

Јас и седнав сега конечно прв пат во живот да пробам механичка. Топ си е. Да, спејсот е тивок во однос на другите копчиња па може да збуни при куцање. Но мене баш вака ми се допаѓа зашто нема одекнување, ѕвецкање и звук кој трае после отпуштање. Баш е онака затегнат како пушка.

Синот се врати на мембранска. Не ми се верува! Му ја фрлив старата Genius Scorpion K5 кога ја земав механичкава. Па сега се нацртав во Сет за да купам уште една таква Скорпион.
хмм што стабилизатор има ѕирна? жица или дугмиња(стабилизатори)? кај мене спејс-от е гласен ако го пуштиш нагоре само одсечно па да штракне. Јес да не е директ споредба со оглед дека имаш clicky, ја сум на линеарна.

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Таа тастатура не знам што ѓавол е, ја користам 10 години, ја имам ударано, фрлано и пак си работи без проблем како прв ден, веќе ми има досадено да ја гледам, ја затурив негде :D

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.088
14.198
Tи се погодил спејсот тогаш...
Инаку на звукот најмногу влијаат копчињата и квалитетот на изведбата, па тек потоа свичовите... А за синот, мал е изгледа. Ќе научи. :)

Стегната камен е тастатурата. Се разбира ова е ентри левел. Немам искуство со поскапи модели. Но јас искрено не можам да видам што е толку хајп во цел свет по механички тастатури.

Споредено со „пеперутка“ копчињата на Logitech, механичката освен што е гласна, копчињата имаат голем пат до актуација. Ова само бара повеќе напор. Ме потсетува на куцаќа машина т.е. баш е ретро.

Интересна е во секој случај. И е прашање на навика. Ама сепак не би ја сменил К800 за механичка. Копчињата на хај енд логитек бизнис тастатурите се како по облачиња да ги движиш прстите а при тоа прецизноста е 100% независно како ќе го дофатиш копчето. Можеби за игри механичката си има некои предности, не знам. Како и да е ќе и дадам шанса.

хмм што стабилизатор има ѕирна? жица или дугмиња(стабилизатори)? кај мене спејс-от е гласен ако го пуштиш нагоре само одсечно па да штракне. Јес да не е директ споредба со оглед дека имаш clicky, ја сум на линеарна.

Оваа не штракнува ни доколку нагло го пуштиш спејсот. Само тап, тивок но отсечен звук се слуша кога застанува.

Ваљда треба да го извадам спејсот па да видам за стабилизатори. Ќе проверам изутрина па ќе пишам.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Подобро не дирај, може да се разлабават стабилизаторите зависно како се решени и колку квалитетни материјали користеле. Како што велат не си ставај трн во здрава нога.

копчињата имаат голем пат до актуација. Ова само бара повеќе напор. Ме потсетува на куцаќа машина т.е. баш е ретро.
Да, нешто поголем од имаат свичевите (со мали варијации, на пример Каил помалку од Чери). Ама со една важна дистинкција: Мембраните се дизјанирани за да правиш bottom out, а тактилните свичевите (како плавите) се дизјанирани за да ти дадат хинт (кликот) кога да ги отпуштиш пред да се направи bottom out... Тука ќе додадам дека мене не ми успева баш ама барем правам осетно помек bottom out. :)

edit> жена ми уште користи K300, Логитеч се супер за мембрани (и за мауси).

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Стегната камен е тастатурата. Се разбира ова е ентри левел. Немам искуство со поскапи модели. Но јас искрено не можам да видам што е толку хајп во цел свет по механички тастатури.

Споредено со „пеперутка“ копчињата на Logitech, механичката освен што е гласна, копчињата имаат голем пат до актуација. Ова само бара повеќе напор. Ме потсетува на куцаќа машина т.е. баш е ретро.

Интересна е во секој случај. И е прашање на навика. Ама сепак не би ја сменил К800 за механичка. Копчињата на хај енд логитек бизнис тастатурите се како по облачиња да ги движиш прстите а при тоа прецизноста е 100% независно како ќе го дофатиш копчето. Можеби за игри механичката си има некои предности, не знам. Како и да е ќе и дадам шанса.

Оваа не штракнува ни доколку нагло го пуштиш спејсот. Само тап, тивок но отсечен звук се слуша кога застанува.

Ваљда треба да го извадам спејсот па да видам за стабилизатори. Ќе проверам изутрина па ќе пишам.
K740 .. малце поразлична форма копчиња од твојата. Екстра за тивко куцање.

Пази ако вадиш, ако е со стабилизатори нема гајле :) ама ако е со жица пази да не ја откачиш, ќе е помачиш да ја закачиш ако не си дирал до сега

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно