кај хотел ВИП имаше една само такви што продава, за водовоџии, механичари се користат о-прстени .. по такви дуќани локално само занаетчискиO-rings во некоја "локална" продавница има?
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
кај хотел ВИП имаше една само такви што продава, за водовоџии, механичари се користат о-прстени .. по такви дуќани локално само занаетчискиO-rings во некоја "локална" продавница има?
Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Ми треба препорака за солидна механичка тастатура до 100 еур која може да се најде во МК.
Однапред благодарам.
Погледнете го атачментот 88323
Некој да има искуство со брендов Fantech ? Случајно видов на фб баш вчера донеле нови тастатури и глувчиња. Ме фати око овој модел, видов неколку ривјуа на јутуб, orange optical switch користи.
Сега како што прочитав оптичките биле со ласер и кликот се регистрирал кога ке се прекршел ласерот со копчето, па била по прецизна и побрза од обични свичеви.
Дали е ова точно не знам, ама има доста добри features тастатурава, на секое копче може да му се мењава бојата и ми изгледа дека е доста добра изработка. Им пишав порака за цена, само seen ми мавнаа, утре ќе им ѕвонам и ќе пишам апдејт за цената, ако некој е заинтересиран.
3500 денари. До таа цена мислам дека нема подобра тастатура, отпорна на вода, со оптички механички свичеви, и добра ргб кустомизација, ми се свиѓа највеќе што може секое копче да се подеси да свети во различна боја, за цената е топ.
Убаво е да имаме малку повеќе инфо. За што ќе ја користиш? Која големина? Сакаш гласна/тивка? Колку (и дали) ти е флексибилен буџетот?
Највеќе за гејминг, за работа имам Magic Keyboard. Големината не ми е толку битна, само сакам да не буди мртовци.
Инаку не би дал повеќе од 100 еур, не знам дали е ова флексибилно.![]()
Во тој случај би ти ја препорачал Logitech G413, ја имаш и во Carbon (темна боја со црвен backlight) и во Silver (светла боја со бел backlight) варијанта во Нексио, цената е 4,920 денари. Со Romer G тактилен свич е, значи не е прегласна а има тактилност. Единствено не ми е по мерак што не се стандардни свичеви и немаш можност да смениш капачиња, ама освен тоа изгледа како солидна солуција.
Погледнете го атачментот 88323
Некој да има искуство со брендов Fantech ? Случајно видов на фб баш вчера донеле нови тастатури и глувчиња. Ме фати око овој модел, видов неколку ривјуа на јутуб, orange optical switch користи.
Сега како што прочитав оптичките биле со ласер и кликот се регистрирал кога ке се прекршел ласерот со копчето, па била по прецизна и побрза од обични свичеви.
Дали е ова точно не знам, ама има доста добри features тастатурава, на секое копче може да му се мењава бојата и ми изгледа дека е доста добра изработка. Им пишав порака за цена, само seen ми мавнаа, утре ќе им ѕвонам и ќе пишам апдејт за цената, ако некој е заинтересиран.
Различен е филингот, заради должината / големината нормално е, плус стабилизатори и тоа е тоа...Луѓе, бидејќи немам ама баш ич искуство со механички тастатури, да прашам. Дали spacebar има ист клик како и другите копчиња или е потивок.
Земав за малиот Thor 300 Genesys. Колку за почеток. Спејсбарот си работи најнормално, прецизен, не е расклапан и се тоа. Но нема клик како другите копчиња. Едноставно има друг филинг па некогаш човек си мисли дека не го притиснал.
@gokica oбично спејсот е погласен од другите, особено ако стабилизаторите не се баш најдобри. Твоево искуство да биде потивок, е реткост... Какви свичеви има тастатурата?
хмм што стабилизатор има ѕирна? жица или дугмиња(стабилизатори)? кај мене спејс-от е гласен ако го пуштиш нагоре само одсечно па да штракне. Јес да не е директ споредба со оглед дека имаш clicky, ја сум на линеарна.Blue.
Инаку си остана за мене тастатурчето. Синот не ја сака заради спејсот што е тивок. Не му одело на увце.
Јас и седнав сега конечно прв пат во живот да пробам механичка. Топ си е. Да, спејсот е тивок во однос на другите копчиња па може да збуни при куцање. Но мене баш вака ми се допаѓа зашто нема одекнување, ѕвецкање и звук кој трае после отпуштање. Баш е онака затегнат како пушка.
Синот се врати на мембранска. Не ми се верува! Му ја фрлив старата Genius Scorpion K5 кога ја земав механичкава. Па сега се нацртав во Сет за да купам уште една таква Скорпион.
Таа тастатура не знам што ѓавол е, ја користам 10 години, ја имам ударано, фрлано и пак си работи без проблем како прв ден, веќе ми има досадено да ја гледам, ја затурив негдеСинот се врати на мембранска. Не ми се верува! Му ја фрлив старата Genius Scorpion K5 кога ја земав механичкава. Па сега се нацртав во Сет за да купам уште една таква Скорпион.
Tи се погодил спејсот тогаш...
Инаку на звукот најмногу влијаат копчињата и квалитетот на изведбата, па тек потоа свичовите... А за синот, мал е изгледа. Ќе научи.![]()
хмм што стабилизатор има ѕирна? жица или дугмиња(стабилизатори)? кај мене спејс-от е гласен ако го пуштиш нагоре само одсечно па да штракне. Јес да не е директ споредба со оглед дека имаш clicky, ја сум на линеарна.
Да, нешто поголем од имаат свичевите (со мали варијации, на пример Каил помалку од Чери). Ама со една важна дистинкција: Мембраните се дизјанирани за да правиш bottom out, а тактилните свичевите (како плавите) се дизјанирани за да ти дадат хинт (кликот) кога да ги отпуштиш пред да се направи bottom out... Тука ќе додадам дека мене не ми успева баш ама барем правам осетно помек bottom out.копчињата имаат голем пат до актуација. Ова само бара повеќе напор. Ме потсетува на куцаќа машина т.е. баш е ретро.
K740 .. малце поразлична форма копчиња од твојата. Екстра за тивко куцање.Стегната камен е тастатурата. Се разбира ова е ентри левел. Немам искуство со поскапи модели. Но јас искрено не можам да видам што е толку хајп во цел свет по механички тастатури.
Споредено со „пеперутка“ копчињата на Logitech, механичката освен што е гласна, копчињата имаат голем пат до актуација. Ова само бара повеќе напор. Ме потсетува на куцаќа машина т.е. баш е ретро.
Интересна е во секој случај. И е прашање на навика. Ама сепак не би ја сменил К800 за механичка. Копчињата на хај енд логитек бизнис тастатурите се како по облачиња да ги движиш прстите а при тоа прецизноста е 100% независно како ќе го дофатиш копчето. Можеби за игри механичката си има некои предности, не знам. Како и да е ќе и дадам шанса.
Оваа не штракнува ни доколку нагло го пуштиш спејсот. Само тап, тивок но отсечен звук се слуша кога застанува.
Ваљда треба да го извадам спејсот па да видам за стабилизатори. Ќе проверам изутрина па ќе пишам.
Бесплатна достава
BAG EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BAG 51X20X33CM - KM05 COSMETIC BAG, LIGHT GREY
1.970,00 ден
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 3m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5682-10
260,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE BOYA USB Type-C BOYA K9, RGB, Cardioid, Black
4.900,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN, Low-Noise PWM, 2000 RPM Max, BLACK, ACFAN00348A
740,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro PST LN, Low-Noise PWM, 450-2000 RPM, BLACK, ACFAN00343A
740,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X15 CM - KM02 COSMETIC BAG, BEIGE
1.460,00 ден