Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Прав си. On the other hand, мислам дека кај огромен број од ентузијастите побитно е да им одговара чувството, а не толку квалитетот, и според тоа има подобри опции за многу од луѓето. Од тука ми е муабетот, квалитетот не го спорам.
Toчно, затоа треба внимателно да ја користиме придавката „најдобри“ во случаи кога се суди се друго освен квантитано мерливи индикатори. Она што е најдобро за некој во филинг, не е најдобро за друг можеби.

Последна промена:

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
803
delicon.mk
За малку ќе порачав, и БАШ ТОГАШ се сетив дека е Bluetooth wireless, не RF. Латенцијата ја осеќам во компетитивен multiplayer. Ќе мора да барам од овие другиве (многу ограничен избор).
Бараш бежична тастатура за competitive multiplayer?
Тастатурата доаѓа и со USB C кабел, може и како жичана да се користи.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Бараш бежична тастатура за competitive multiplayer?
Тастатурата доаѓа и со USB C кабел, може и како жичана да се користи.
Стигна технологијата да можеш компетитивно со безжична периферија да играш, НО, мора да е со RF 2.4 Ghz сигнал барем. Се правеа текстови на таква конекција и лаг не постои. Тастатури со таква врска се продаваат.

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Стигна технологијата да можеш компетитивно со безжична периферија да играш, НО, мора да е со RF 2.4 Ghz сигнал барем. Се правеа текстови на таква конекција и лаг не постои. Тастатури со таква врска се продаваат.

И блутут е 2.4гхз, појасно е да се каже со wifi конекција.

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола

Еве една таква „гејмерска“ wireless со RF адаптер и скоро нула латенција. Ќе ја порачав досега, но, МНОГУ ми требаат F1-F12 копчињата.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.067
3.526
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
803
delicon.mk
Некој од поискусните да каже мислење за овие стабилизатори или да даде друг предлог:

Исто гледам дека на Али има и Krytox. Дали има некој користено од тоа, или да се бара на друго место?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Некој од поискусните да каже мислење за овие стабилизатори или да даде друг предлог:

Исто гледам дека на Али има и Krytox. Дали има некој користено од тоа, или да се бара на друго место?

Јас би ти предложил да одиш на Durock screw-in стабилизатори наместо plate mount. Поскапи се (ги има на Keygem.store) ама мислам дека вреди разликата.

Krytox јас обично порачувам од eBay, не знам какво е тоа од AliExpress. Моево доаѓа 20тина евра за 5 грама, со се shipping.

EDIT: Предлогов за стабилизатори е под услов да имаш опција за screw-in, немаат сите PCB.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
803
delicon.mk
Јас би ти предложил да одиш на Durock screw-in стабилизатори наместо plate mount. Поскапи се (ги има на Keygem.store) ама мислам дека вреди разликата.

Krytox јас обично порачувам од eBay, не знам какво е тоа од AliExpress. Моево доаѓа 20тина евра за 5 грама, со се shipping.

EDIT: Предлогов за стабилизатори е под услов да имаш опција за screw-in, немаат сите PCB.
Keychron K6 поддржува само plate mounted.

Luca Toni

hello world
18 септември 2015
269
565
Скопје
Здраво друштво, ми треба предлог за механичка тастатура до 5000ден, која ќе биде тивка.
Сега имам blue switches, кога гејмам го будам бебето, женами ќе ми ја фрли ако не ја сменам

Sent from my iPhone using Tapatalk

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Здраво друштво, ми треба предлог за механичка тастатура до 5000ден, која ќе биде тивка.
Сега имам blue switches, кога гејмам го будам бебето, женами ќе ми ја фрли ако не ја сменам

И најгласната мембрана тастатура е 5 пати потивка од најтивката механичка. За доброто на бракот....

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343

Било која со црни свичеви, евентуално гатерон жолти ако не сакаш толку тешко копче.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Некоја од овие, зависно дали ти треба нумеричкиот дел или не. Обавезно пробај пред да ги купиш и доколку купиш некоја, гледај да им ставиш гумени прстени од Ebay/AliX или доколку најдеш кај нас, јас не знам кај има. Сум користел на кратко и кафеави и црни Cherry MX, ама црвените се најтивки. Моментално користам Corsair Strafe RED и е задоволително тивка. CM тастатурите имаат Gateron RED, што се многу слични на Cherry Red.

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
И најгласната мембрана тастатура е 5 пати потивка од најтивката механичка. За доброто на бракот....
Не го лажи човекот, ќе му скршиш филм :ROFLMAO:
Има свичеви што едвај се слушаат (Healios, Zilents, Kailh Box Silent Pink) али ќе треба да нарачува од интернет повеќе ствари, а претпоставувам му треба итно.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Не го лажи човекот, ќе му скршиш филм :ROFLMAO:
Има свичеви што едвај се слушаат (Healios, Zilents, Kailh Box Silent Pink) али ќе треба да нарачува од интернет повеќе ствари, а претпоставувам му треба итно.
За да намали гласност, ќе му требаат прстени, подлоги, посебен mounting за тастатура (има 7-8 различни), па да подмачка -- многу дрндање за нешто што се решава со 200-300 денари од локална продавница за компјутери (ако веќе целта му е да не е гласен во куцањето).

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Некоја од овие, зависно дали ти треба нумеричкиот дел или не. Обавезно пробај пред да ги купиш и доколку купиш некоја, гледај да им ставиш гумени прстени од Ebay/AliX или доколку најдеш кај нас, јас не знам кај има. Сум користел на кратко и кафеави и црни Cherry MX, ама црвените се најтивки. Моментално користам Corsair Strafe RED и е задоволително тивка. CM тастатурите имаат Gateron RED, што се многу слични на Cherry Red.

Пре би користел мембрани него механичка со гумени прстени.

Luca Toni

hello world
18 септември 2015
269
565
Скопје
Фала на предлози и совети

Не би можел да се вратам на мембранска тастатура, после механичка

Ќе гледам да најдам некоја со red,black или brown switches.

Ја тестирав тастатурава Razer green switches во Нептун, многу потивка од мојата е.

Него, Не ми се јасни со ценава 6400?!? Мислам во галерија дека беше 4000 или се лажам нешто

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom

Ја тестирав тастатурава Razer green switches во Нептун, многу потивка од мојата е.

Него, Не ми се јасни со ценава 6400?!? Мислам во галерија дека беше 4000 или се лажам нешто

Види во Сетек.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Денес купував машина за перење од Сетек и додека средуваа гаранции/документи ја пробав CK550 со Gateron Red. Многу е тивка, преку кутијата отсечен е делот кај стрелките и може да се проба без да се отвори. Многу слични на мојава со Cherry MX црвени.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.067
3.526
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit
Zdravo momci, se izvinuvam sto komentiran tuka no ne znam kade na dr mesto. Sakam da zemam nekoja dobra tastatura, no ne smee da bide mehanicka poradi toa sto se preglasni. Preporaki? Pozelno da ne e nad 1500 denari.

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Zdravo momci, se izvinuvam sto komentiran tuka no ne znam kade na dr mesto. Sakam da zemam nekoja dobra tastatura, no ne smee da bide mehanicka poradi toa sto se preglasni. Preporaki? Pozelno da ne e nad 1500 denari.
Има минимални или па никакви разлики од мембранска тастатура до друга од ист тип во аспект на куцање, што и да земеш исто ти е (сите се тапа џонсон после неколку години). Земи тоа што ти фаќа око на изглед.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно