Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

МарНет со нов правилник

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Замисли чоече за да пререгистрираш .mk домен, еве пример кај @sumi е 700 денари, тоа е повеќе од 16$ а кај другиве овластени „регистрари“ е повеќе од 26$. Како за илустрација, регистрација на .com домен кошта помалце од 2$ некад и 0,99$ а обнова 12-15$. Еве дури и домени како .guru .gallery и слично се по 20-25$
Што е многу многу е.
Имам за префрлање околу 5-6 .мк домени и тоа ќе го направам кај @sumi пошо другиве нешо глумат лудило со цените.

Потполно те разбирам.
Би сакал да се најдеме на маса поголема екипа поготово за цениве да ви кажам збор два, вака на форум многумина ке ме сватата погрешно а искрено колку ми теже на срцево не сте свесни.

Јас со ова целава ситуација сум погоден скроз, поготво кога ке ми стигне маил од некој за цениве и ке праша зошто сега поскапо. Искрено незнам како да одговорам, јас знам зошто, правена ми е математика премногу пати но како да ја објаснам на пишано сеуште не сум нашол начин.

Инаку погрешна ти е споредбата за .com домените, исто е како да споредуваш јаболко со портокал, сепак тој домен е многу одамна и цената е замрзната со правилник, кога би ги прашале ICCAN сега за цена сигурно би го ропнале 20-тина долари. .com, net, org, info и уште неколку други наставки се најефтини, сите други се преку 20-тина долари редовна цена ( освен ако не начекаш промоција ).

Сепак ја го разбирам револтот, за секоја работа кога нешто си го добивал поефтино па сега наеднаш поскапо иде нагорнина. Па други и да било нешто бесплатно а потоа ти побараат некоја ситна и банална сума за некоја услуга секој нормален човек би реагирал што е нормална човечка особина.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Еве ги собрани цените од сите на едно место. Сите се со вклучен ддв од 18%, кај некои беше данокот потенциран, кај некои нема потенцирано и претпоставувам дека им се со вклучен ддв (МАРЦОМ РЕГИСТРИ и МАКС ХОСТИНГ). Само кај Унет на официјалната страница е без данок но во табелава се со пресметан.

domain_noviceni.PNG

Линкови до официјалните цени:

МКХОСТ
УНЕТ
УХОСТ
МАРЦОМ РЕГИСТРИ
НЕКСТ-ЕМ
МАКС ХОСТИНГ
ИН ХОСТ

Трансфер и пререгистрација незнам што значи, некои го имаат некои го имаат како опција/цена.

Претпоставувам дека трансфер/пререгистрација е кога ќе префрлиме постоечки домејн од Марнет кај новиве првата година ќе не кошта толку или пак може еднократен трошок за префрлање.

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Почна да се осеќа паниката и желбата за грабање клиенти. Нови спамери.

Почитувани,

Ве информираме дека МАРнет нема веќе да регистрира .МК домени.
Потребно е да го пре-регистрирате вашиот .МК домен.

ПРЕ-РЕГИСТРАЦИЈА
Потребно е пополнето барање.
Ви нудиме СЕГА наједноставно пополнување на барање. (ќе ви одземе помалку од 1 минута)
Вие само го внесувате доменот што треба да се пре-регистрира на следниов линк
и генерираното барање ќе биде целосно пополнето со вашите податоци.
https://registrar.mk/re-registration.asp?stepnr=1

Генерираното пополнето барање испратете го до [email protected] за проверка.
ЌЕ ДОБИЕТЕ ПОВРАТЕН ОДГОВОР ВО РОК ОД ТРИ ЧАСА.

Пре-регистрацијата е бесплатна! Немаме скриени трошоци како на пример трансфер,
каде што ќе морате да платите надоместок ако се префрлите на друг регистрар во иднина.
Цената е 888 денари/година за нова регистрација или обнова (продолжување на доменот)
Види повеќе на слендиов линк https://registrar.mk/prices.asp

МАРцом Регистри (Registrar.mk) е прв овластен регистрар одобрен од страна на МАРнет.
Како неутрален регистрар можете да смените хостинг провајде кога сакате.
Ви нудиме онлајн корисничка сметка одкаде што ќе можете да управувате со вашите домени и ќе имате целосна контрола над нив.
За разлика од нашите конкуренти имаме изработено сопствен систем за управување на домени.

Се надеваме на Ваш позитивен одговор за соработка!
Контактирајте не слободно ако имате прашање!

Уште еден.

Почитувани .......

МАРнет потпиша Договор за регистрар со Веј Глобал ИТC ДОО Скопје и им овозможи на регистрантите полесна, побрза и поефикасна регистрација на .mk домените. Процесот на пререгистрација на сите досегашни регистрирани домени е започнат на 01.04.2014 година. Пререгистрацијата значи дека вие морате да најдете нов регистрант до пред истекот на доменот, во спротивно доменот влага во постапка на бришење. МАРнет ќе остане регистрар само за домените со фиксен дел gov.mk.

Вие сте информирани за процесот на пререгистрација бидејќи сте во листата на контакти за домените:

.......

Пререгистрацијата е бесплатна, додека обновата на домен е 799 денари за една година.
Се што треба да направите е да го симнете PDF барањето, да го пополните и испратите на Веј Глобал ИТС ДОО Скопје, улица: Партизански одреди бр. 48а.
Повеќе информации околу валидноста на информациите за пополнување и процесот на пререгистрација можете да најдете на www.gohost.mk/domeni.

Секое добро,
ГоХост Тим
071 238545 Новковски Стево
075 361097 Мукаетов Мирко
02 3093672 Фиксен (08-16 часот)
www.gohost.mk

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
еве да дадам позитивно искуство со UHOST (@sumi)
брзо глатко регистрирање на .com.mk си пратија курир за папирите и одма се активира домејнот

верувам за .mk уште побрза ке е процедурата, која за брзо време ке ја пробам

за разлика од преходно со марнет, 1000пати побрзо и полесно

MAX HOSTING

read-only
17 септември 2013
9
3
www.maxhosting.mk
Потполно те разбирам.
Би сакал да се најдеме на маса поголема екипа поготово за цениве да ви кажам збор два, вака на форум многумина ке ме сватата погрешно а искрено колку ми теже на срцево не сте свесни.

Јас со ова целава ситуација сум погоден скроз, поготво кога ке ми стигне маил од некој за цениве и ке праша зошто сега поскапо. Искрено незнам како да одговорам, јас знам зошто, правена ми е математика премногу пати но како да ја објаснам на пишано сеуште не сум нашол начин.

Инаку погрешна ти е споредбата за .com домените, исто е како да споредуваш јаболко со портокал, сепак тој домен е многу одамна и цената е замрзната со правилник, кога би ги прашале ICCAN сега за цена сигурно би го ропнале 20-тина долари. .com, net, org, info и уште неколку други наставки се најефтини, сите други се преку 20-тина долари редовна цена ( освен ако не начекаш промоција ).

Сепак ја го разбирам револтот, за секоја работа кога нешто си го добивал поефтино па сега наеднаш поскапо иде нагорнина. Па други и да било нешто бесплатно а потоа ти побараат некоја ситна и банална сума за некоја услуга секој нормален човек би реагирал што е нормална човечка особина.

Цените на МАКС ХОСТИНГ и МАРЦОМ се заманете. МАКС ХОСТИНГ цената е 800 денари.

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
Макс, само немој жити се да ме известуваш на маил.

Благодарам.
Интересно, ама според ICANN, меил адресата што си ја оставил како контакт, може слободно да ти ја спамираат за прашања во врска со доменот. А според ДЗЛП, мора да потпишеш согласност... Е ај сеа :)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.875
34.175
roka.mk
Незнма што мора а што немора, а и не ме интересира. Само замолив адресата со .it.com.mk да ја отстраната :)

MAX HOSTING

read-only
17 септември 2013
9
3
www.maxhosting.mk
Еве ги собрани цените од сите на едно место. Сите се со вклучен ддв од 18%, кај некои беше данокот потенциран, кај некои нема потенцирано и претпоставувам дека им се со вклучен ддв (МАРЦОМ РЕГИСТРИ и МАКС ХОСТИНГ). Само кај Унет на официјалната страница е без данок но во табелава се со пресметан.

Погледнете го атачментот 16809

Линкови до официјалните цени:

МКХОСТ
УНЕТ
УХОСТ
МАРЦОМ РЕГИСТРИ
НЕКСТ-ЕМ
МАКС ХОСТИНГ
ИН ХОСТ

Трансфер и пререгистрација незнам што значи, некои го имаат некои го имаат како опција/цена.

Претпоставувам дека трансфер/пререгистрација е кога ќе префрлиме постоечки домејн од Марнет кај новиве првата година ќе не кошта толку или пак може еднократен трошок за префрлање.

ЗАБЕЛЕШКА :
МАКС Хостинг не е ддв обврзник.

Поз

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.040
2.078
Скопје, Македонија
ЗАБЕЛЕШКА :
МАКС Хостинг не е ддв обврзник.

Поз
Првиот пат на кинески беше, и никој не те разбра, па мораше и по втор пат да пишеш...? Кај смарате со спамови, па и тука најде да тролаш...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
А добро бе, ај што направија каша попара со ова регистаров (а можеа просто да си икопираат од друго место), ама гледам и дека има нерамноправност, или како се вели нејолна конкуренција, и тоа аминувана законски. Некои регистратори се ДДВ обврзници некои не се. Ова не смеело да биде. Зошто. Сите набавна цена им е да речеме 600 ден од Марнет. И сега да речеме ќе решат сите да идат со исти цени. Еве 800. Иииииии .... Тие што не се ДДВ обврзници ке имаат заработка 200ден, а они кои се ДДВ обврзници само 78ден, бидејќи ке мора да платат на државата 122ден ДДВ.

Еххх... Македонија, мојата чудесна земја :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
А добро бе, ај што направија каша попара со ова регистаров (а можеа просто да си икопираат од друго место), ама гледам и дека има нерамноправност, или како се вели нејолна конкуренција, и тоа аминувана законски. Некои регистратори се ДДВ обврзници некои не се. Ова не смеело да биде. Зошто. Сите набавна цена им е да речеме 600 ден од Марнет. И сега да речеме ќе решат сите да идат со исти цени. Еве 800. Иииииии .... Тие што не се ДДВ обврзници ке имаат заработка 200ден, а они кои се ДДВ обврзници само 78ден, бидејќи ке мора да платат на државата 122ден ДДВ.

Не е баш така. Исто им е на крај, дури и полошо. Некој сметководител да објасни? :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Eve do pre edna godina fakturite od marnet za obnova na domejni mi stigaa 310 den ama so vkalkuliran i iskazan Ddv i Marnet bese ddv obvrznik. I naednas si se preregistriraa, i ne se ddv obvrznici a cenata si ostana ista.
I sega isto li e?

ProHost

hello world
15 декември 2007
55
14
www.prohost.com.mk
Ќе ги замолам јавно колегите и колешките од конкурентските хостинг фирми/регистрари да престанат да го спамираат населението.
1. Кревате непотребна паника. Не секој што има регистрирано .мк домен може и треба во моментов да го трансферира кај некој од вас. Види точка 2.
2. Марнет многу убаво и културно ги известува за таа потреба 30 дена пред да им истече доменот. И им дава листа. И во таа листа сте и вие наведени. Види точка 3.
3. Разно.

• ми се допаѓа
Реакции: mkd

Ana w

read-only
3 мај 2014
5
3
Пререгитрација на web strana со мк домен

Поздрав
Може некој да ми каже до кога е крајниот рок да се направи пререгистрација на мк домен од Марнет на новите провајдери за регистрација?

shooter

lurker
2 март 2010
660
590
Нема рок, може да го пререгистрираш месец дена пред истек на регистрација. Целиот процес треба да заврши до 01.04.2015 што значи најкасно до тогаш.

Ana w

read-only
3 мај 2014
5
3
Ок фала :)

Што тогаш се растрчаа сите провајдери со мејлови со пререгистрација...ццц:devil:

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Направено е update на листата со цени затоа што има измени кај некои фирми, плус има уште 4 нови регистранти кои се додадени. Полињата што се означени со кремаста боја или има измени од претходната табела или се нови податоци.

Кај регистрантот „МАРЦОМ РЕГИСТРИ“ има некои нови услуги сторнирање/тргување што другите ги немаат, а врска немам што значат затоа што на нивната страница не е објаснето.

domain1.PNG

Инаку еве линкови до сите регистранти, плус некои дополнителни објаснувања, промоции што беа објавени на нивните страници:

1. МКХОСТ - Процесот на пререгистрација е бесплатен. Кога ќе дојде време за обнова на доменот, се плаќа по редовни цени за обнова.

2. ТИМ КОРПОРЕЈШН (УХОСТ) - Во пререгистрацијата е вклучена и обнова на доменот за период од 1 година.

3. УЛТРАНЕТ Ултра

4. МАРЦОМ РЕГИСТРИ

5. НЕКСТ-ЕМ

6. МАКС ХОСТИНГ - Нема информација дали цените се со ДДВ или без. Пререгистрацијата е процес на продолжување на доменот, види цена продолжување.

7. ПРОЦЕС ИН (ИН ХОСТ) - Пререгистрирајте го вашиот домен за само 430 денари и добијте гратис годишна обнова.

8. ВЕЈ ГЛОБАЛ ИТС (ГО ХОСТ)

9. ВИРТУВИО (ХОСТИНГ) - Доколку имате повеќе домени за пререгистрација и/или регистрација контактирајте не за специјална понуда.

10. ДДХОСТ - Со пререгистрацијата се добива обнова. Пререгистрација + 3 години обнова за 1400 ден. (466 ден/годишно)

11. ПРОХОСТ - Трансферот на домен кон нашиот регистрар е бесплатен и ја наплаќаме само годишната обнова на доменот. Пререгистрацијата е бесплатна и ја наплаќаме само годишната обнова на доменот.

ProHost

hello world
15 декември 2007
55
14
www.prohost.com.mk

Има рок.
Одреден домен може и треба да се пререгистрира во периодот: од 30 дена пред да истече, до максимум 120 откако ќе истече.
Пример it.com.mk, истекува нa 05.03.2015.
Процесот на пререгистрација за овој домен почнува на 04.02.2015
Доколку до датумот кога истекува (во случајов 05.03.2015) не биде пререгистриран/обновен, овој домен влегува во заштитен период - достапен е во DNS зоната, но не можат да му се вршат промени. 60 дена откако ќе истече се брише од DNS зоната и сајтот/мејловите/сеживоидиво станува недостапен, но сепак може да се обнови од страна на сопственикот. После 60 дена (вкупно 120 од денот кога истекол) се брише целосно од регистрар и станува јавно достапен за регистрација.

Значи има рок кога треба да се пререгистрира одреден домен, но тој рок зависи исклучиво од одредениот домен. Најлесна математика е од 30 дена пред да истече, до максимум 120 откако истекол.

parabellum

hello world
2 мај 2007
60
2

Затоа пак, ДДВ обвзникот има право на поврат на ДДВ. Не е така едноставна математиката.

parabellum

hello world
2 мај 2007
60
2
Некој што веќе извршил пререгистрација да сподели искустов? Со кои регистрант има најмалку „папирологија“, најдобра услуга?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно