sumi
user
sumi's setup
- Processor & Cooler
- AMD Ryzen 9 5900HX
- Storage
- 1TB NVMe
- RAM
- 2x16GB DDR4
- Video card
- nVidia RTX3060
- Case
- Notebook Lenovo Legion S7
- Mouse
- Logitech MX Anywhere S2
- Monitor
- 15.6" FullHD 1090x1080 LED
- OS
- Windows 11
Замисли чоече за да пререгистрираш .mk домен, еве пример кај @sumi е 700 денари, тоа е повеќе од 16$ а кај другиве овластени „регистрари“ е повеќе од 26$. Како за илустрација, регистрација на .com домен кошта помалце од 2$ некад и 0,99$ а обнова 12-15$. Еве дури и домени како .guru .gallery и слично се по 20-25$
Што е многу многу е.
Имам за префрлање околу 5-6 .мк домени и тоа ќе го направам кај @sumi пошо другиве нешо глумат лудило со цените.
Потполно те разбирам.
Би сакал да се најдеме на маса поголема екипа поготово за цениве да ви кажам збор два, вака на форум многумина ке ме сватата погрешно а искрено колку ми теже на срцево не сте свесни.
Јас со ова целава ситуација сум погоден скроз, поготво кога ке ми стигне маил од некој за цениве и ке праша зошто сега поскапо. Искрено незнам како да одговорам, јас знам зошто, правена ми е математика премногу пати но како да ја објаснам на пишано сеуште не сум нашол начин.
Инаку погрешна ти е споредбата за .com домените, исто е како да споредуваш јаболко со портокал, сепак тој домен е многу одамна и цената е замрзната со правилник, кога би ги прашале ICCAN сега за цена сигурно би го ропнале 20-тина долари. .com, net, org, info и уште неколку други наставки се најефтини, сите други се преку 20-тина долари редовна цена ( освен ако не начекаш промоција ).
Сепак ја го разбирам револтот, за секоја работа кога нешто си го добивал поефтино па сега наеднаш поскапо иде нагорнина. Па други и да било нешто бесплатно а потоа ти побараат некоја ситна и банална сума за некоја услуга секој нормален човек би реагирал што е нормална човечка особина.