flashgordon007
user
- 15 септември 2012
- 1.157
- 1.299
Зошто паника? Тоа што тој пишал пишал мене ми рекоа и без картонче можам да го земам па си играа дојди оди дојди оди. Тоа беше фрката.
Неможеш без картонче и лична карта да ја земеш пратката.
Зошто паника? Тоа што тој пишал пишал мене ми рекоа и без картонче можам да го земам па си играа дојди оди дојди оди. Тоа беше фрката.
Јас ги земам.Неможеш без картонче и лична карта да ја земеш пратката.
Ете незнаев дека не смее, ама тие ми рекоа смее дојди сабајле. Лична карта знам дека мора.Неможеш без картонче и лична карта да ја земеш пратката.
Ете незнаев дека не смее, ама тие ми рекоа смее дојди сабајле. Лична карта знам дека мора.
Шо значи последново од SSво?
Јас ги земам.
Ми се јавуваат телефонски дека ми пристигнала пратка и после 15 часот идам ги земам лично.
Отсекогаш било така кај мене у маџари.
Поштарот не сум го видел 1.5 година. Све сам лично сум ги земал пратките во пошта Ченто.За маџари, нормално. Поштарот сеуште живее во истата барака со поштата?
Баш убаво скоцкано,Треба да знаете дека поштарите имаат добро организиран систем:
Пратката, во вреќата со останатата пошта пристига во поштата XYZT во 18:30. Ја прима дежурниот шеф на шалтерушите.
Наредниот ден до 7:15, шефот на доставната пошта ја отвара вреќата и ја предава со пописен лист на распоредување на шефот на пошторазнесувачите.
Пошторазнесувачите ги задолжуваат пратките со пописен лист од својот реон најдоцна до 9:00 часот и тргнуваат да ги разнесат. Нормално, не се килават со вашите пратки, па уште во канцеларија ви пишуваат картончиња да од утре дојдете во доставната пошта и да си ги подигнете пратките. Тоа црвеното картонче ќе ви го стават во сандаче и уво не ги боли. Ниту ќе ви ѕвонат на врата, ниту ќе ве бараат...
Пошторазнесувачот се враќа назад во доставната пошта до 14:30 и предава извештај за предадени и вратени пратки.
Утре, вратените пратки со пописен лист, шефот на пошторазнесувачите ги предава на шалтер во пошта за странките да си ги подигнат.
Е, затоа ти пишува на картончето да дојдеш утре.
Во многу доставни пошти, дежурниот шефот на шалтерушите во втората смена, ги превзема пописните листи попладне (после неуспешната достава до тебе дома) и ги предава на шалтер за подигање и ти можеш да си ги подигнеш пратките после.... 17, 18, 19 часот или кога ќе завршат. Е, ама тоа не му е редовна работа.
Тоа е процедурата за оние пратки на чиј број за следење Tracking number почнува со буквата R или V (вредносна пратка).
Многу пописни листи? Епа ако се изгуби, да знае шефот кој ја изгубил пратката и кого да казни.
Каде можеш да убрзаш и да ја земеш пратката порано?
Само ако лично го знаеш пошторазнесувачот во твојот реон, па да ти јави да дојдеш во пошта да ја земеш пратката од него лично, како он да ти ја донел дома, или ако е помала пратката по габарит, па да се сложи да ти ја донесе некаде на реон.
Ако нарачуваш почесто или тераш бизнис по пошта, добро е малку да го подмачкаш твојот поштар, оти и жаба не крека на суво.
Тоа се додека пошторазнесувачите работат за фиксна плата.
Баш убаво скоцкано,
сакам да кажам дека не е моја кривица што сум побарал, не сум знаел, најчесто Охрид си ги пуштам бидејќи наврата стигаат истиот ден чим покаже дека пратката е МК.
Поентата е тие ми рекоа дојди дечко утре сабајле земи ја, отидов ама неможиме сега ме смееме не е куцана, па зошто не ми кажаа вака како тебе како функционираат? Туку ми рекоа дојди вечер подигни ја.Отидов со картонче и пак ме зезнаа.
На @igor_igor и тоа како го има подмачкано неговиот поштар што дури и до дома му ги носе габаритните праткиАко нарачуваш почесто или тераш бизнис по пошта, добро е малку да го подмачкаш твојот поштар, оти и жаба не крека на суво.
Забите му ги расипа од толку благоДа му даде господ здравје и никогаш да не ми го сменат.![]()
Поштарот не сум го видел 1.5 година. Све сам лично сум ги земал пратките во пошта Ченто.
за жал не ми дадоа tracking number и за двете пратки
"Пошта имат зголемен обем на работа а мањак на работна сила."Си требал да доплатиш за тракинг бројче.
Пошта имат зголемен обем на работа а мањак на работна сила.
Одговорив на последното прашање од тој пост.Ова важи само за тие без тракинг?![]()
За жал и на двете места немаа такваа опција. Т.е. има ама тоа преку друг carrier како UPS или DHL. 2 години нарачувам од овие места и ми стигаа пратките без никаков проблем за 2-3 недели. Башка ова од амазон што го нарачав што ми стигна за брзо време исто немаше тракинг.Си требал да доплатиш за тракинг бројче.
Пошта имат зголемен обем на работа а мањак на работна сила.
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset HS55 Wired w/microphone, PC/PS5/PS4/MAC, Carbon, CA-9011260-EU
4.710,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден
CE SMART SENSOR HOME TEMPERATURE AND HUMIDITY MONITOR 3 MINI XIAOMI, White
640,00 ден
NET INJECTOR CUDY POE48, POE+/POE, 2x10/100/1000Mbps, 18W, POE48-18W
690,00 ден
PSU 1000W CORSAIR RM1000E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020294-EU
10.710,00 ден