Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722
15 септември 2012
1.157
1.299
Зошто паника? Тоа што тој пишал пишал мене ми рекоа и без картонче можам да го земам па си играа дојди оди дојди оди. Тоа беше фрката.

Неможеш без картонче и лична карта да ја земеш пратката.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Јас ги земам.
Ми се јавуваат телефонски дека ми пристигнала пратка и после 15 часот идам ги земам лично.
Отсекогаш било така кај мене у маџари.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Ете незнаев дека не смее, ама тие ми рекоа смее дојди сабајле. Лична карта знам дека мора.
Шо значи последново од SSво?

Атачменти

• Screenshot_20191113-005722_17TRACK.jpg
    Screenshot_20191113-005722_17TRACK.jpg
    268,6 KB · Прегледи: 39
15 септември 2012
1.157
1.299
Зошто паника? Тоа што тој пишал пишал мене ми рекоа и без картонче можам да го земам па си играа дојди оди дојди оди. Тоа беше фрката.

Треба да знаете дека поштарите имаат добро организиран систем:
Пратката, во вреќата со останатата пошта пристига во поштата XYZT во 18:30. Ја прима дежурниот шеф на шалтерушите.
Наредниот ден до 7:15, шефот на доставната пошта ја отвара вреќата и ја предава со пописен лист на распоредување на шефот на пошторазнесувачите.
Пошторазнесувачите ги задолжуваат пратките со пописен лист од својот реон најдоцна до 9:00 часот и тргнуваат да ги разнесат. Нормално, не се килават со вашите пратки, па уште во канцеларија ви пишуваат картончиња да од утре дојдете во доставната пошта и да си ги подигнете пратките. Тоа црвеното картонче ќе ви го стават во сандаче и уво не ги боли. Ниту ќе ви ѕвонат на врата, ниту ќе ве бараат...
Пошторазнесувачот се враќа назад во доставната пошта до 14:30 и предава извештај за предадени и вратени пратки.
Утре, вратените пратки со пописен лист, шефот на пошторазнесувачите ги предава на шалтер во пошта за странките да си ги подигнат.

Е, затоа ти пишува на картончето да дојдеш утре.

Во многу доставни пошти, дежурниот шефот на шалтерушите во втората смена, ги превзема пописните листи попладне (после неуспешната достава до тебе дома) и ги предава на шалтер за подигање и ти можеш да си ги подигнеш пратките после.... 17, 18, 19 часот или кога ќе завршат. Е, ама тоа не му е редовна работа.

Тоа е процедурата за оние пратки на чиј број за следење Tracking number почнува со буквата R или V (вредносна пратка).

Многу пописни листи? Епа ако се изгуби, да знае шефот кој ја изгубил пратката и кого да казни.

Каде можеш да убрзаш и да ја земеш пратката порано?
Само ако лично го знаеш пошторазнесувачот во твојот реон, па да ти јави да дојдеш во пошта да ја земеш пратката од него лично, како он да ти ја донел дома, или ако е помала пратката по габарит, па да се сложи да ти ја донесе некаде на реон.

Ако нарачуваш почесто или тераш бизнис по пошта, добро е малку да го подмачкаш твојот поштар, оти и жаба не крека на суво.
Тоа се додека пошторазнесувачите работат за фиксна плата.

15 септември 2012
1.157
1.299
Ете незнаев дека не смее, ама тие ми рекоа смее дојди сабајле. Лична карта знам дека мора.
Шо значи последново од SSво?

Утре ќе ја задолжи пратката пошторазнесувачот. Продолжи со читање на подолгата моја порака.

15 септември 2012
1.157
1.299
Јас ги земам.
Ми се јавуваат телефонски дека ми пристигнала пратка и после 15 часот идам ги земам лично.
Отсекогаш било така кај мене у маџари.

За маџари, нормално. Поштарот сеуште живее во истата барака со поштата?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Треба да знаете дека поштарите имаат добро организиран систем:
Пратката, во вреќата со останатата пошта пристига во поштата XYZT во 18:30. Ја прима дежурниот шеф на шалтерушите.
Наредниот ден до 7:15, шефот на доставната пошта ја отвара вреќата и ја предава со пописен лист на распоредување на шефот на пошторазнесувачите.
Пошторазнесувачите ги задолжуваат пратките со пописен лист од својот реон најдоцна до 9:00 часот и тргнуваат да ги разнесат. Нормално, не се килават со вашите пратки, па уште во канцеларија ви пишуваат картончиња да од утре дојдете во доставната пошта и да си ги подигнете пратките. Тоа црвеното картонче ќе ви го стават во сандаче и уво не ги боли. Ниту ќе ви ѕвонат на врата, ниту ќе ве бараат...
Пошторазнесувачот се враќа назад во доставната пошта до 14:30 и предава извештај за предадени и вратени пратки.
Утре, вратените пратки со пописен лист, шефот на пошторазнесувачите ги предава на шалтер во пошта за странките да си ги подигнат.

Е, затоа ти пишува на картончето да дојдеш утре.

Во многу доставни пошти, дежурниот шефот на шалтерушите во втората смена, ги превзема пописните листи попладне (после неуспешната достава до тебе дома) и ги предава на шалтер за подигање и ти можеш да си ги подигнеш пратките после.... 17, 18, 19 часот или кога ќе завршат. Е, ама тоа не му е редовна работа.

Тоа е процедурата за оние пратки на чиј број за следење Tracking number почнува со буквата R или V (вредносна пратка).

Многу пописни листи? Епа ако се изгуби, да знае шефот кој ја изгубил пратката и кого да казни.

Каде можеш да убрзаш и да ја земеш пратката порано?
Само ако лично го знаеш пошторазнесувачот во твојот реон, па да ти јави да дојдеш во пошта да ја земеш пратката од него лично, како он да ти ја донел дома, или ако е помала пратката по габарит, па да се сложи да ти ја донесе некаде на реон.

Ако нарачуваш почесто или тераш бизнис по пошта, добро е малку да го подмачкаш твојот поштар, оти и жаба не крека на суво.
Тоа се додека пошторазнесувачите работат за фиксна плата.
Баш убаво скоцкано,
сакам да кажам дека не е моја кривица што сум побарал, не сум знаел, најчесто Охрид си ги пуштам бидејќи наврата стигаат истиот ден чим покаже дека пратката е МК.

Поентата е тие ми рекоа дојди дечко утре сабајле земи ја, отидов ама неможиме сега ме смееме не е куцана, па зошто не ми кажаа вака како тебе како функционираат? Туку ми рекоа дојди вечер подигни ја.Отидов со картонче и пак ме зезнаа.

15 септември 2012
1.157
1.299
Баш убаво скоцкано,
сакам да кажам дека не е моја кривица што сум побарал, не сум знаел, најчесто Охрид си ги пуштам бидејќи наврата стигаат истиот ден чим покаже дека пратката е МК.

Поентата е тие ми рекоа дојди дечко утре сабајле земи ја, отидов ама неможиме сега ме смееме не е куцана, па зошто не ми кажаа вака како тебе како функционираат? Туку ми рекоа дојди вечер подигни ја.Отидов со картонче и пак ме зезнаа.

Ова нема никој да ти го каже. Кај си видел интерни процедури на било која фирма јавно да се објавени?

Оти те гледаат од друг град, знаеТ дека таму те мазаТ и пазаТ, па овде да компензирааТ и да имаш средно жалосно мислење за поштата..

Оти од Охрид си, па клавам Т каде требвиТ.

џаст џокинг.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
На @igor_igor и тоа како го има подмачкано неговиот поштар што дури и до дома му ги носе габаритните пратки :D

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Да му даде господ здравје и никогаш да не ми го сменат. :p:)

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Него шо прајме со оние тракинг броеви шо не ги читаат кај нас...? :)

BPost
Your shipment has been delivered to the postal operator of the country of destination and will be delivered in the coming days.
2019-10-21

emmdee

hello world
2 ноември 2019
55
14
Здраво на сите.

Кај средина на септември нарачав две работи од интернет и уште не ми стигнаа. Едната е пратена преку Royal Mail другата е преку Paq Light Internacional, за жал не ми дадоа tracking number и за двете пратки. Средина на ноември е и сеуште не ми стигнаа, а секогаш ми стигнуваа пратките порано. Зборнав со некои други луѓе што нарачаа исто во тоа време и на нив пратките сеуште не им стигнаа. А најсмешно е тоа што на почеток од месецов нарачав од Amazon и петокот ми стигна таа пратка.

Нешто се случува со поштава или?

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Си требал да доплатиш за тракинг бројче.
Пошта имат зголемен обем на работа а мањак на работна сила.
"Пошта имат зголемен обем на работа а мањак на работна сила."

Ова важи само за тие без тракинг? :)

Geek64

read-only
24 декември 2018
45
35
Здраво дечки, да ве прашам нешто во врска со следење на пратките тука во Македонија преку страницата на Македонски Пошти. Имено, пред околу месец дена од Aliexpress нарачав некои работи и пред неколку дена(недели) стигнаа во Македонија, но не и кај мене. Не знам каде се заглавени. Што мислите, што се има случено, бидејќи доста време е поминато?

gTtEIOx.png

XiXN8oH.png

Geek64

read-only
24 декември 2018
45
35
Па регистрирана е на страната на Македонски Пошти, претпоставувам дека е стигната во Македонија? Бидејќи во спротивно мислам не може да се следи?

emmdee

hello world
2 ноември 2019
55
14
Си требал да доплатиш за тракинг бројче.
Пошта имат зголемен обем на работа а мањак на работна сила.
За жал и на двете места немаа такваа опција. Т.е. има ама тоа преку друг carrier како UPS или DHL. 2 години нарачувам од овие места и ми стигаа пратките без никаков проблем за 2-3 недели. Башка ова од амазон што го нарачав што ми стигна за брзо време исто немаше тракинг.

Ова првпат ми се случува а и други ми кажаа дека не им стигнаа пратките па да прашам дали некој знае што се случува.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно