Fearless, yeah right... Затоа банките во Македонија скоро испоцркаа затоа што не наплаќаат. Чек, чек, уствари наплаќаат ама никаде не пишува колку, туку треба самиот да пресметаш колкава е разликата меѓу продажниот и куповниот курс за да сфатиш дека сѐ наплаќаат ама не се гледа...
Прво не нешај баби и жаби. Провизија за конверзијата од твојата трансакциона денарска сметка за валутата што ти треба НЕ СЕ НАПЛАЌА.
Купопродажбата на валутата е утврдена според дневни курсни листи во кои провизија нормално постои и таа не е дискутабилна затоа што ќе си постои секогаш.
Јас купувам со Тутунска банка и што се однесува до моите финансии сум прилично организиран. На секоја сума платена на ebay или amazon ми се одзема од денарската сметка според дневниот курс на доларот или еврото. Во тој курс имаш провизија за продавање и купување. Дополнителна провизија од Тутунска банка за конверзија од твојата денарска сметка во онаа што плаќаш (евра или долари) НЕМА
Види колку е курсната листа тој ден, помножи 5-10 $ колку што си потрошил и се ќе си биде во ред. Со вашите коментари испаѓа како дупла провизија да наплаќаат. Извади извод и во изводот фино ти пишува за што колку пари си потрошил.
хмм
ама уште не ми е јасно, само со VISA картичка од Тутунска Банка може да се купи, или може со Master Card..... ?
Добро, а со Visa electron од Стопанска неработи !?
:zbunet3:
И во менувачница да идеш да смениш пари и во банка да си уплатиш денари на девизна сметка истото ќе ти се случи. Whatever... џабе дискусија
0.3 ако е разликата помеѓу куповен и продажен курс, на 100$ ќе биде 99,7. Ако нејќеш конверзии чувај си девизна сметка и решен проблем. Ама 0.3 е уште помал проблем