Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Фала ви, значи ништо не е сменето кај нив.
Не само што не е сменето туку и влошени се

Другар мој кој побара совет каква парапетна да земе, после еден тон проучени Еуровент клими, цени, опции и што ли уште не зеде го послуша продавачот и си купи Gree 5,5-ка парапетна.

Резултатите?
2400 вати на -1, 1800 на +2 и 70W на изгасната клима заради греач на тацна или што ти ја знам каде.
Корне од трошење. Мислев дека е можно барем малку да се опаметиле после оној дебакл наречен Amber каде што на форумов дечкото тврдеше дека троши над 3kW (да!) и истото го објави и на кајгана.

Кинески клими во моментов Midea, Haier, Hisense. Да се бега од таа катастрофа наречена Gree

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Ти сакаш мултисплит ама јас никако не би те советувал да ставаш мулти затоа што немаме салам мајстори кои би ја извеле инсталацијата да личи на нешто.
Ако ставиш мулти-сплит цевките секако треба да врват Дневна до Соба 1 (ако сакаш да не дупиш на фасада или низ фасада од соба број 1)

Не може Дневна да има сопствена клима а Соба број 1 и 2 да имаат посебни? На пример надворешните да бидат поставени една над друга за Соба бр.1 и 2
Потоа со апликација ќе си подесиш која и како да дува.

Цевките кои ти се веќе наместени задолжително да ги проверите од градежен материјал и нечистотии.
Со пластична сајла која служи за спроведување на ел. инсталации да се провне и да се види проодноста (да не има нагмечување) а потоа ако постои можност со брејк клинер или само со компресор (или и двете) да се исчистат.
Немој да мислиш дека некој се секирал тие цевки да останат клинички чисти
Добив 2 понуди за мулти-сплит, па ме интересира што би избрал ти? Не сум запознаен толку со клими, па добро би било да слушнам мислење.

1.
Midea M2OE-18HFN8-Q,
Midea MSAFBU-12HRDNX-QRD0GW SMART
Midea MSAFAU-09HRDNX-QRD0GW SMART

со монтажа 84.000

2.
Carrier 38QUS018D8S2-1
Carrier 42QHG009D8SU2 / Crystal ULTRA CLEAN Plus x2

со монтажа 115.000

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Добив 2 понуди за мулти-сплит, па ме интересира што би избрал ти? Не сум запознаен толку со клими, па добро би било да слушнам мислење.

1.
Midea M2OE-18HFN8-Q,

со монтажа 84.000

2.
Carrier 38QUS018D8S2-1

со монтажа 115.000
уште 1 понуда...
FREE MATCH IV, GWHD(14)NK6OO (LCLH)
Zidna Edinica Pular GWH(09)AGC-K6DNA1A/I - WIFI х2

со монтажа 80000

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117

1.
Midea M2OE-18HFN8-Q,

со монтажа 84.000

2.
Carrier 38QUS018D8S2-1

со монтажа 115.000
Немам искуство со мулти-сплит.
Ако гледаш бренд Midea ти е на прво место од кинеските. Зошто би ризикувал со Gree кога разликата во цена е само 4000 денари?

На други форуми од соседството има позитивни мислења за Midea мулти-сплит

Screenshot_20250226_130331_Chrome.jpg
Screenshot_20250226_130342_Chrome.jpg

А незнам колку е ова точно дека мулти-сплит уствари штеди струја.

Screenshot_20250226_132315_Chrome.jpg

Последна промена:

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Немам искуство со мулти-сплит.
Ако гледаш бренд Midea ти е на прво место од кинеските. Зошто би ризикувал со Gree кога разликата во цена е само 4000 денари?

На други форуми од соседството има позитивни мислења за Midea мулти-сплит

Погледнете го атачментот 147415
Погледнете го атачментот 147416

А незнам колку е ова точно дека мулти-сплит уствари штеди струја.

Погледнете го атачментот 147417
Јас се мислам за Gree, дека имаат 10 години гаранција. За Мидеа не напишале колку е...

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
Јас се мислам за Gree, дека имаат 10 години гаранција. За Мидеа не напишале колку е...
Една година имаат Грее гаранција. Секоја наредна година си доплаќаш и така до 10...
Ќе дојдат дома да ти ги земат парите ама као ќе добиеш "хемиско" чистење за тоа. Гратис од фирмата. Ќе прснат малку освежувач за воздух, можда и 5,6 минути со паро чистач демек ете дезинфекција напрајвме. Да биди малку спектакуларно сваќаш, пареа вауу.
Колку наплаќаат незнам ама сигурно помеѓу 1000-1500 денари. Пошо имаш две внатрешни дупло ќе те кошта.

Доволни се три години гаранција да добиеш ама без никакви услови.

Последна промена:

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово
@Pulse должина на гаранција кај гри да не ти биде пресуден фактор.

Мислам дека имам пишано поодамна - блиски луѓе земаа и плаќаа секоја година за таа гаранција и по секој квар си плаќаа за сервис и делови. Каква е таа гаранција?
но еве и искуство на друг член

Проблем - Мајтап од официјалниот сервис за клима уреди на Gree

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.323
11.882
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Директоре, послушај што ти зборат членовиве овде, никако немој гри, оди си со мидеа.

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Една година имаат Грее гаранција. Секоја наредна година си доплаќаш и така до 10...
Ќе дојдат дома да ти ги земат парите ама као ќе добиеш "хемиско" чистење за тоа. Гратис од фирмата. Ќе прснат малку освежувач за воздух, можда и 5,6 минути со паро чистач демек ете дезинфекција напрајвме. Да биди малку спектакуларно сваќаш, пареа вауу.
Колку наплаќаат незнам ама сигурно помеѓу 1000-1500 денари. Пошо имаш две внатрешни дупло ќе те кошта.

Доволни се три години гаранција да добиеш ама без никакви услови.
@Pulse должина на гаранција кај гри да не ти биде пресуден фактор.

Мислам дека имам пишано поодамна - блиски луѓе земаа и плаќаа секоја година за таа гаранција и по секој квар си плаќаа за сервис и делови. Каква е таа гаранција?
но еве и искуство на друг член

Проблем - Мајтап од официјалниот сервис за клима уреди на Gree
Директоре, послушај што ти зборат членовиве овде, никако немој гри, оди си со мидеа.
Во ред, грее го елиминираме, остануваат мидеа и кариер...
Од близок пријател што е монтер на клими добив препорака за кариер...
Не е проблем што е поскапа дали вреди?

Одговор од грее:
2025-02-27 13_47_09-Rakuten Viber.png

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Не се фурај многу со гаранцијата, три години се сосема доволни АКО треба да извади некаков дефект. Јас исто вака се замарав со гаранцијата на Виваксот (од 2016) и плаќав по 800 денари првите 4 години, последната решив да не плаќам. Гаранцијата беше 2+3 год. Освен лагери што сменив на моторот на вентилаторот во 2022, друг проблем досега јок.
Тошибата исто веќе 5-та година е мислам и нема проблем, а има 3 години гаранција.

Ако првата година не извади никаков проблем, шансите да се расипе нешто се сведени на минимум. Најбитно е да има квалитетен компресор надворешната.
Ако сакаш дебели сметки за струја зимај Грее, а гледам и со гаранцијата прават кланица.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Јас на времето кога ја зедов Митсубишито ми дадоа 3 години безусловна гаранција па дури ни со монтер не ме обврзаа.

На мојата забелешка во врска со монтерите и гаранцијата фино лепо ми беше кажано дека дефектите настанати од не стручна монтажа и вака и така не подлежат под гаранција

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Здраво дечки и девојки, кратко мислење за парапетна клима. Добив понуда од за клима Hisense, околу 63,000 ден. за овие внатрешна и надворешна единица.
1740665462936.png
1740665454044.png

Монтажа е околу 100 евра, иако е мултисплит за сега би ја користел само со еден уред. Читам низ темава неможам да најдам мислења за Hisense, па некој ако имат искуство или се разбират поќе од мене од спецификацииве да ме посочит. Гледам добри рецензии за Мидеа така да и то идат во прашање. Собата е околу 25 квадрати, 20цм фасада со стиродур, бетон стиропор етц. ПВЦ дограма.

Поздрав!

П.С. заборајв, вифи модулче се доплаќат 1700 денари.

П.П.С ако имат некој совет за друг модел парапетна клима, отворен сум на предлози :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Здраво дечки и девојки, кратко мислење за парапетна клима. Добив понуда од за клима Hisense, околу 63,000 ден. за овие внатрешна и надворешна единица.
Погледнете го атачментот 147437
Погледнете го атачментот 147436

Монтажа е околу 100 евра, иако е мултисплит за сега би ја користел само со еден уред. Читам низ темава неможам да најдам мислења за Hisense, па некој ако имат искуство или се разбират поќе од мене од спецификацииве да ме посочит. Гледам добри рецензии за Мидеа така да и то идат во прашање. Собата е околу 25 квадрати, 20цм фасада со стиродур, бетон стиропор етц. ПВЦ дограма.

Поздрав!

Со оглед на тоа што парапетните секогаш се поскапи, можеби оваа цена е соодветна за понудената јачина.
И претежно овој тип (парапетни) се препорачани за греење - пошто директно прво од долу ќе загрева, од подот, па по природен пат потоплото ќе се качи нагоре кон таванот. Не значи дека нема да те излади, сигурно ќе заврши работа и тоа.
Само, со оглед на јачината, и твојот дебело изолиран простор од 25 квадрати - би рекол дека е наддимензионирана.
Но, како што рече, ако ја користиш понатаму во мулти сплит, со уште една внатрешна единица (под услов и таа просторија да е исто супер изолирана, и не поголема од 15тина квадратни метри), веројатно ќе ти заврши работа.

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
Погледнете го атачментот 147437
Погледнете го атачментот 147436

Поздрав!

П.П.С ако имат некој совет за друг модел парапетна клима, отворен сум на предлози :)
Значи сакаш да купиш мултисплит надворешна која пример се комбинира со две внатрешни меѓутоа ти ќе приклучиш само една внатрешна а до наредна година уште една.
Интересна идеја меѓутоа најдобро да се распрашаш дали е тоа возможно.
Пошто пример имаш надворешна мултисплит 5kW која оди во комбинација со внатрешни 3.5kW + 2.5kW
Е сега ти ако ја имаш само внатрешната од 2.5kW а надворешна имаш од 5kW како системот ќе функционира? Најверојатно постојано пали-гаси.

Јас имам парапетна и сум задоволен од греење. Не е мултисплит мојата. Ова е внатрешната со изваден филтер, се суши.
Messenger_creation_0179993C-972D-4C63-BDEB-89A17461ED25.jpeg

Супер грее, малку троши, нема бучава постојано е на ауто фан.
За ладење пуштена е можда два пати, не ја користам пошо во истата просторија имам стар Vivax он-офф. Сеуште функционира и ја користам за ладење, го штедам Даикинот хехе.

Добриот стар Vivax, мислам дека модел од 2009 година.
Messenger_creation_2be0071d-97b6-453c-8755-c6049c5ece7d.jpeg
Messenger_creation_c9a55500-5d31-4568-bf7c-a9a46a857c0c.jpeg
20240924_114137.jpg

Последна промена:

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
по одлуки и совети земав мидеа екстреме save pro od Setek 5.5 киловати за 51к.
Ми нудат нивни монтери со 3 години гаранција (+ 2 условна).
или со мој монтер 1 година.

иам мој чоек комшија знам педантно ќе заврши, ама па 1 година гаранција.

надворешната единица на цигла на зграда сакам на вретено да ја стават за да држи добро, ипак 33 кила е.

со сетек е 3 години гаранција. искуство со сетек Монтери?

7 март 2014
1.295
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Дечки, од 31.01.2025 имам отворен налог со Горење сервис, во нивниот опис пишува дека се чека дел, денеска е 31 ден одкако не дошол никој да ја сервисира ниту било каков контакт со мене... дали имам право да барам одобрена замена за нов уред?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Дечки, од 31.01.2025 имам отворен налог со Горење сервис, во нивниот опис пишува дека се чека дел, денеска е 31 ден одкако не дошол никој да ја сервисира ниту било каков контакт со мене... дали имам право да барам одобрена замена за нов уред?

Па јас мислам дека имаш право и на нов уред ако е под гаранција.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
по одлуки и совети земав мидеа екстреме save pro od Setek 5.5 киловати за 51к.
Ми нудат нивни монтери со 3 години гаранција (+ 2 условна).
или со мој монтер 1 година.

иам мој чоек комшија знам педантно ќе заврши, ама па 1 година гаранција.

надворешната единица на цигла на зграда сакам на вретено да ја стават за да држи добро, ипак 33 кила е.

со сетек е 3 години гаранција. искуство со сетек Монтери?
Со здравје да се работи.
Добра треба да е за парите. Има еуровент. Вика ТОЛ -25

Последна промена:

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Со здравје да се работи.
Добра треба да е за парите. Има еуровент. Вика ТОЛ -25

Фала ти. доста совети тука и на форумов видов, така да фала на сите...
само монтажата е клучна, а неа искуство со сетек и незнам што да правам.
мој чоек имам, ама помала гаранција е така...

filip.mirceski

read-only
11 декември 2018
5
2
На тие мисли и јас не ти советувам да ставаш ако имаш мирна клима и тоа од две причини:

1. На ниски температури се стврднуваат а на минус се камен крути па не добиваш ништо.
  2. На жешко гумиците кои се на страна на компресорот видно ќе се смачкаат и ќе добиеш бучна клима а со тек на време трајно бучна клима затоа што компресорот исто така е положен на гумици и кога надворешната единица не е во рамнина и со неговите гумици ќе се случи исто па климата ќе ти „гребе“ (таков звук ќе испушта)

Крај краева, климата е круто поврзана со внатрешната единица преку цевките кои пак се круто врзани на, погодувате, компресорот. Затоа една од причината за вртење на круг со цевките зад климата е да се угушат тие вибрации.

Сегашниве клими се тивки и балансирани сите од ред.

Има бафери за клими, да. Но најнапред се дебели и наменети за таа намена. Оние се за авто индустрија. Баферите за клими одат во парови каде што едниот пар е мек а другиот крут.
Мекиот се става под компресорот.
Кај нас ги нема а не верувам ни дека некогаш ќе се појават.
Дали овие се добри @FLEGMA ? Анти вибрациски гумици за клима (Сет од 4 гумени антивибрац. амортизери h=9mm)

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Отиди им во дуќан со документацијата и барај им пари назад. Со ваков сервис не сакаш повеќе да си имаш работа. Не се заканувај, прво најди повеќе информации за твоите права (на сајтот на ОПМ, закони…)
Ако сепак сакаш само замена - ти следува и нова гаранција.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно