Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Новите тундри имаат некои индиски компресори за разлика од старите кои имаа Mitsubishi.
пред 3 год имаше во сетек,тие беа со Митсибуши компресори.
за разлика во Енергија беа со Хајер-нивни компресори.

но битно беше софтверот,на сајтот од Енергија за најдобрата во тоа време Хајер Флексис,најниско беше 550в..сакав да ја земам но се одлучив за Тошиба.
Тошибата спушта 270-280вати на 45м2 ,релативно добро изолирано поткровје,зададена 24
Мислењето е автоматски споено:

Новите тундри имаат некои индиски компресори за разлика од старите кои имаа Mitsubishi.
пред 3 год имаше во сетек,тие беа со Митсибуши компресори.
за разлика во Енергија беа со Хајер-нивни компресори.

но битно беше софтверот,на сајтот од Енергија за најдобрата во тоа време Хајер Флексис,најниско беше 550в..сакав да ја земам но се одлучив за Тошиба.
Тошибата спушта 270-280вати на 45м2 ,релативно добро изолирано поткровје,зададена 24

Дедото отишол во Германија месец дена 2018та и се враќа...

Како е дедо? Како помина?

- Кој бе како, па Германија да ти била 50 години назад од нас!

Зошто така ти се виде?

-Па кај нив уште се е добро.
па не би рекол дека е така.мислам дека имало други причини

ние сме назад 500год ,колку што сме биле под турско,тука не уназадиле турците со најмалку 10 генерации

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Би ценел мислење околу квалитет/перформанси на Тошиба парапетниве единици, дали актуелниов модел од 3.5KW е ОК избор за ~87,000 МКД, или има нешто сo слични или подобри перформанси на пазаров што го пропуштам, а е со слична или пониска цена?

Поради местоположбата и струење на воздухот, исклучиво во игра се само парапетни единици и овој пат (после искуство со Gree, која што ќе оди на друга локација) изборот е иницијално ограничен на јапонски модели, но ако има нешто друго што е докажано (со соодветни мерења), би го размислил.

Намената би била за ладење и греење на дневен простор (25-27м2) до потреба за вклучување на парно, но доколу се покаже добро во пракса греењето, би и дал шанса и за греење во поладни периоди.Просторот е одлично изолиран и од тој аспект нема никаков проблем за загревање, повеќе е колку ќе пречи струењето на воздухот - што е мојот моментален голем проблем.

Благодарам за помошта :)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Од колега син му има мултисплит со 3 внатрешни вакви единици и е презадоволен.
Јас користам со Мицу парапетни мултисплит со 2 единици.
Немаш грешка со јапонска.

FB_IMG_1657286977833.jpg
Долните 2 модели ги имам јас во мултисплит изведба.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Би ценел мислење околу квалитет/перформанси на Тошиба парапетниве единици, дали актуелниов модел од 3.5KW е ОК избор за ~87,000 МКД, или има нешто сo слични или подобри перформанси на пазаров што го пропуштам, а е со слична или пониска цена?

Поради местоположбата и струење на воздухот, исклучиво во игра се само парапетни единици и овој пат (после искуство со Gree, која што ќе оди на друга локација) изборот е иницијално ограничен на јапонски модели, но ако има нешто друго што е докажано (со соодветни мерења), би го размислил.

Намената би била за ладење и греење на дневен простор (25-27м2) до потреба за вклучување на парно, но доколу се покаже добро во пракса греењето, би и дал шанса и за греење во поладни периоди.Просторот е одлично изолиран и од тој аспект нема никаков проблем за загревање, повеќе е колку ќе пречи струењето на воздухот - што е мојот моментален голем проблем.

Благодарам за помошта :)
Јас би погледнал и Хаиер. Имаат добри модели.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
изборот е иницијално ограничен на јапонски модели
Изборот треба да ти биде дефинитивен на јапонски модели.

Ако ти се експериментира со свои пари тогаш оди со кинеска клима.

@Скоти има директно искуство и со едните и со другите

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Долните 2 модели ги имам јас во мултисплит изведба.

Фала на мислењето, од каде е флаеров, или тие се цените за Мицубиши низ МК?

Како си задоволен од комфорот при ладење, а посебно греење? Ако си имал претходно парно, би ми било посебно значајно ако можеш паралела да направиш помеѓу едното и другото :)

Ако ти се експериментира со свои пари тогаш оди со кинеска клима.

Fool me once, shame on you, fool me twice….

Еднаш таа грешка ја направив, си велам дека втор пат нема потреба :)

Има некои побитни разлики меѓу Тошибата и Мицубишито, што би ја оправдале повисоката цена?

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Напредниот модерен Запад,живееше живот со паролата ЕКОЛОГИЈА, се враќа на јаглен и дрва во 2022.

Дојде Живот и кај нив...тоа е кога ги слушаат Американците

Инаку Тундрата ме изненади,пред 2-3 год по спецификации најниско прочитав 550вати.
може овие се понови со подобри компресори и софтвер 310вати е ок
Мислам дека е со Hitachi компресор, произведена е 06.2020

Ова е прошлата недела, после околу 2 часа работи спушти и под 300w.

Наместена е на 24 степени.

View: https://youtu.be/CxplD0AivtQ

IMG_20220702_220144.jpg

Sent from my MI 10T.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@igor_xxxx
Флаерот е од Бител. Цените сеа не знам искрено како се движат, енерго систем мислам дека се застапници за Мицу во Македонија па можеш да прашаш..
Иначе да, претходно имав парно на струја, кое беше изгор скапо и го уклучувавме поретко, се греевме на панели повремено.
Предобра е распоредбата на топлина со парапретните, имам и ѕидни, и можам да кажам дека парапетните скоро и да заменуваат парно.
Дуваат во 2 зони, и кај мене паркетот го прават топол и пријатен за газење и со боси нозе.
За ладење е супер, баш пред некој ја пуштав 38 квадрати, 3.5кв ја лади за 20 минути и ја прави просторијата пријатна за седење.
Доста се економични, спуштаат на ниска модилација( сите јапонски ова) и комфортот е прекрасен, буквално заборавам дека се уклучени.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Фала на мислењето, од каде е флаеров, или тие се цените за Мицубиши низ МК?

Како си задоволен од комфорот при ладење, а посебно греење? Ако си имал претходно парно, би ми било посебно значајно ако можеш паралела да направиш помеѓу едното и другото :)

Fool me once, shame on you, fool me twice….

Еднаш таа грешка ја направив, си велам дека втор пат нема потреба :)

Има некои побитни разлики меѓу Тошибата и Мицубишито, што би ја оправдале повисоката цена?
Што си се зезнал поконкретно? Сподели да знаеме.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Дали вреди Mitsu LN35VE 86k наспроти AP35 60k (ваљда VGK)? 40% поскупа искача мме...
Или со новиве цени на долг рок помалата потрошња на LN ке се нулира?

e02e5ffb5f980cd8262cf7f0ae00a4a9_press-x-to-doubt-memes-memesuper-la-noire-doubt-meme_419-238.jpg

Многу голем скок некако.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Какво црно маргинално.
на -7 едната 2.6/3,2 другата 3,2/3,2

И се друго е послаба. BIV 2,9 оваа 3,6.

Јас би гледал Daikin FTXF50 како конкурент на ЛН35, или нешто како Haier Tundra 18 како буџет опција, евентуално AP50 ако има од мицу за слична цена. И секако најдобрата опција ако случајно некаде има FH35VE тогаш нормално - таа.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Дали вреди Mitsu LN35VE 86k наспроти AP35 60k (ваљда VGK)? 40% поскупа искача мме...
Или со новиве цени на долг рок помалата потрошња на LN ке се нулира?

e02e5ffb5f980cd8262cf7f0ae00a4a9_press-x-to-doubt-memes-memesuper-la-noire-doubt-meme_419-238.jpg

Многу голем скок некако.

Какво црно маргинално.
на -7 едната 2.6/3,2 другата 3,2/3,2

И се друго е послаба. BIV 2,9 оваа 3,6.

Јас би гледал Daikin FTXF50 како конкурент на ЛН35, или нешто како Haier Tundra 18 како буџет опција, евентуално AP50 ако има од мицу за слична цена. И секако најдобрата опција ако случајно некаде има FH35VE тогаш нормално - таа.

Јас ги иам двете.... макар да мојата е AP25 и ми е од пред 2 месеца па сеуште не сум ја сефтосал на греење.
LN покрај тоа што има плус филтри и фенси премиум функции морам да напомнам дека LN35 носи twin компресор.... што кај остали модели се става само во 18ки и нагоре...
LN исто ти е Thailand Made.... па стаам глаа дека и тоа има допринос во парите но и во квалитетот (значи од видливи обсервации има разлика не па невидливи).

Мое мислење е дека LN си вреди за паричките... ама и ќе се сложам со @mdeni ако бараш поекономик варијанти...

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Mitsubishi LN Кај што е 86k, прашајте дали има лагер, можно е да нема.
Haierot добро модулира при ладење, aма за греење е ретардиран малце. Иако пука од снага, не знае да модулира, ако сакате комфор ќе треба да платите 2-3 пати повеќе за јапонска клима.
Haier 18ka порано идеше со митсубиши компресори и дворедни изменувачи, денес тоа може да не е случај, па пазете кога купувате.

18 август 2019
1.219
1.193
Има само една евтина и една скапа тарифа. Можеш да го подесиш од 7 до 22 на скапа и од 22 до 7 на евтина. Ама евтината во недела не можеш да ја подесиш. Среќа што ја укинаа дневната евтина :( :( и за неа немаше можност.

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Има само една евтина и една скапа тарифа. Можеш да го подесиш од 7 до 22 на скапа и од 22 до 7 на евтина. Ама евтината во недела не можеш да ја подесиш. Среќа што ја укинаа дневната евтина :( :( и за неа немаше можност.
Евтина/скапа може да мери тој со две тарифи овој со една неверувам нели смете севкупната потрошувачка и неможе да се права скапа евтина?

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Евтина/скапа може да мери тој со две тарифи овој со една неверувам нели смете севкупната потрошувачка и неможе да се права скапа евтина?
Прашав и ми рекоа дека овој 1 тарифа мери само севкупната потрошена ел.енергија и моменталната потрошувачка.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв