Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

18 август 2019
1.219
1.193
Погледај што има после она што си го цитирал...
Среќа што ја укинаа дневната евтина :( :(

Евтина/скапа може да мери тој со две тарифи овој со една неверувам нели смете севкупната потрошувачка и неможе да се права скапа евтина?
И двотарифниот не може да мери евтина/скапа. Недела преку ден ќе ја мери како скапа.
За еднотарифниот се знае дека не може.

the_butcher

read-only
31 октомври 2016
34
30
Дечки, имам подарок од 500е за клима да земам. Веќе имам една Митсу 18ка. Е сега дали со овој подарок да земам некоја кинеска марка или да одам со моја доплата од околу 250е да земам Даикин 12ка големина. Ќе ми биде потребна и за греење.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.492
2.941
Дечки, имам подарок од 500е за клима да земам. Веќе имам една Митсу 18ка. Е сега дали со овој подарок да земам некоја кинеска марка или да одам со моја доплата од околу 250е да земам Даикин 12ка големина. Ќе ми биде потребна и за греење.
Подобра ти е втората идеја, доплати си и земи си даикин или нешто од тој табор. Кинезите остај ги....

Испратено од телефоно.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Би сакал некој упатен да ми каже зошто Gree ги бие толку лош глас на форумов од неколку членови?

Моето скромно искуство со некои си 250 клима уреди на многу различни локации низ Македонија во една иста корпорација не го потврдува лошото мислење за Gree, поготово не на пример за Крива Паланка каде што 90% од јапонциве не стартуваат воопшто зимно време да греат.
Ако ја познавате Паланка, зборуваме за екстремни услови:
  • каде што feelslike температурите поради ветерот се многу пониски од реалните;
  • напонот на струјата за жал варира и до 10%;
  • некаде има и прашина над „нормалното“...
Сето тоа е реална слика во Македонија. Јапонец да, ако се е по кинга, на терен не е баш така.

Gree од друга страна има многу патенти, можда и најмногу во однос на конкуренција и малце ако прогуглате ќе видите дека одамна се во заеднички инвестиции, тоа значи и исти фабрики со Daikin.
Можда јавно не се форсира, ама реалноста е таа.

Приватно, дома, покрај други клими најактивно и најдолго користам LG клима која е монтирана 2001 или 2002 година, за жал морав да сменам батерии на далечинското, друго ништо, а не е јапонец.

Ако нешто би избегнувал тоа е Neo, Hyundai

18 август 2019
1.219
1.193
Би сакал некој упатен да ми каже зошто Gree ги бие толку лош глас на форумов од неколку членови?

Моето скромно искуство со некои си 250 клима уреди на многу различни локации низ Македонија во една иста корпорација не го потврдува лошото мислење за Gree, поготово не на пример за Крива Паланка каде што 90% од јапонциве не стартуваат воопшто зимно време да греат.
Ако ја познавате Паланка, зборуваме за екстремни услови:
  • каде што feelslike температурите поради ветерот се многу пониски од реалните;
  • напонот на струјата за жал варира и до 10%;
  • некаде има и прашина над „нормалното“...
Сето тоа е реална слика во Македонија. Јапонец да, ако се е по кинга, на терен не е баш така.

Gree од друга страна има многу патенти, можда и најмногу во однос на конкуренција и малце ако прогуглате ќе видите дека одамна се во заеднички инвестиции, тоа значи и исти фабрики со Daikin.
Можда јавно не се форсира, ама реалноста е таа.

Приватно, дома, покрај други клими најактивно и најдолго користам LG клима која е монтирана 2001 или 2002 година, за жал морав да сменам батерии на далечинското, друго ништо, а не е јапонец.

Ако нешто би избегнувал тоа е Neo, Hyundai
Можам да зборувам само во свое име.
Модулација НУЛА. Стартува, влече 1200-1300 вати, паѓа до 700 и исклучува. Ништо од префалените 180-200 вати. Барем од почеток да работи со 700 вати исклучувањата ќе бидат поретки. Вака работи како он-оф клима.
Триаголникот салон-монтери-сервис само ја префрлаат топката од еден на друг. Секој е во право, некој друг е виновен.
Моја препорака: Подалеку од нив. Gree не те грее.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Можам да зборувам само во свое име.
Модулација НУЛА. Стартува, влече 1200-1300 вати, паѓа до 700 и исклучува. Ништо од префалените 180-200 вати. Барем од почеток да работи со 700 вати исклучувањата ќе бидат поретки. Вака работи како он-оф клима.
Триаголникот салон-монтери-сервис само ја префрлаат топката од еден на друг. Секој е во право, некој друг е виновен.
Моја препорака: Подалеку од нив. Gree не те грее.

На една локација така се понаша Fairy моделот 5kw, додека кај мене TOSOT 5-ка и Gree 3.5-ка модулираат како што треба, и многу подобро загреваат од Fairy-то.

Така да можно е некој модели да се различни од други, што држи вода зошто некои луѓе тврдат едно други друго.

ПС За ладење Тосотот е шампион, во таа просторија ни една клима не успеала да спушти 9-10 степени. Кога е најтопло надвор, внатре без клима е 30-31 степен (запад, ролетни џабе). Тосотот спушта на 22, се друго што имало на негово место не можеле повеќе од 25-26 и тоа со цел ден работа. Овој спушта од 30 на 22 за саат, саат и пол.

Пошто е земена највеќе за ладење, препорака од мене.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Здраво форумџии, имате некој познат и проверен мајстор за клими? Имам стара клима LG во дневна и сакам да ја преместам од дневна во друга просторија. Би требало: чистење, нов филтер, проверка/дополнување на фреон и монтажа во другата просторија.

Marjan0919

read-only
14 јули 2022
3
0
Здраво, да ве прашам за ваше мислење / предлог.
Потребна ми е клима за греење па да се обезбедам пред сезона.
Дневна + кујна 37-38 м2. Висина на таван 2.5м
Изолација стиропор 10ка + пвц прозори.
Се двоумам дали 3.5 kw или 5.5 kw.

Овие клими ги разгледувам
Ваше мислење или ако имате друг предлог?
Однапред ви благодарам

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.492
2.941
Здраво, да ве прашам за ваше мислење / предлог.
Потребна ми е клима за греење па да се обезбедам пред сезона.
Дневна + кујна 37-38 м2. Висина на таван 2.5м
Изолација стиропор 10ка + пвц прозори.
Се двоумам дали 3.5 kw или 5.5 kw.

Овие клими ги разгледувам
Ваше мислење или ако имате друг предлог?
Однапред ви благодарам
Пошто добра изолација имаш, за таа квадратура, можда пресилна/наддимензионирана ќе ти е 5.5 kW.
Јас лично би одбрал помала со околу 3.5kW, а од овие што си ги линкувал тука, фуџицуто ме бендиса (цена/перформанси), а и овие шораи од тошиба добри се на спецификации.
Било кој од овие брендој ќе ти врши супер работа (одлични се инвертериве), само да се размисли дали 5.5 е оверкил за просторот.
Некој друг со мислење?

Испратено од телефоно.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Локација само не кажа, да не се работи за Берово или Крушево па да се смрзне со 3.5.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.492
2.941
Локација само не кажа, да не се работи за Берово или Крушево па да се смрзне со 3.5.
Да, тоа е валиден аргумент, навистина има влијание во кој дел на Македонија е изолиранио простор.

Не е исто Берово и Гевгелија.

Испратено од телефоно.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Што мислите кој е најефтин мулти сплит , би се користел за ладење само. 2 единици би биле потребни.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Што мислите кој е најефтин мулти сплит , би се користел за ладење само. 2 единици би биле потребни.
Aux мислам имаа лани понуда за комплетче со 2 единици, може и сега има, види во енергија или по акции овие што нудат.

the_butcher

read-only
31 октомври 2016
34
30
На која од овие две клими и давате предност? Инаку цената на Тошибата е 32000 ден во местото каде што ја гледам, не е таа цена како на сликата, а цената е Митсу е таа како на сликата.

Атачменти

• Screenshot 2022-07-18 at 20-21-46 Print.png
    Screenshot 2022-07-18 at 20-21-46 Print.png
    261,1 KB · Прегледи: 57
  • Screenshot 2022-07-18 at 20-16-10 Facebook.png
    Screenshot 2022-07-18 at 20-16-10 Facebook.png
    160,5 KB · Прегледи: 57

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
На која од овие две клими и давате предност? Инаку цената на Тошибата е 32000 ден во местото каде што ја гледам, не е таа цена како на сликата, а цената е Митсу е таа како на сликата.
Исти класа се двете . За греење на 15m2 преку сила 20м2 добро изолиран простор таман се.

trencevski

hello world
17 ноември 2021
56
127
Здраво, се изначитав доста предлози,искуства,маки и човелки судбини, сметам дека има доста професионалци на форумот кој се активни на оваа тема, па затоа би сакал да ми препорачате клима за греење на 52 квадрати стан, прилично топол стан, гледа на исток на 4рт спрат, пвц изолација. Моментално имам 20 години стара Фонко инвертер, и со неа ми е ок додека не фати ладното во Декември. Иначе последните 3 години се греам на пелети и трошам околу 60 вреќи во сезона, а со оглед на то шо почнаја да си играт сајкали со цените на пелетите, и ако ми иди исто за трошок за греење, да избегнам качување вреќи на 4рт и чистење на печката и сите пропратни делови. Фала однапред.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Здраво, се изначитав доста предлози,искуства,маки и човелки судбини, сметам дека има доста професионалци на форумот кој се активни на оваа тема, па затоа би сакал да ми препорачате клима за греење на 52 квадрати стан, прилично топол стан, гледа на исток на 4рт спрат, пвц изолација. Моментално имам 20 години стара Фонко инвертер, и со неа ми е ок додека не фати ладното во Декември. Иначе последните 3 години се греам на пелети и трошам околу 60 вреќи во сезона, а со оглед на то шо почнаја да си играт сајкали со цените на пелетите, и ако ми иди исто за трошок за греење, да избегнам качување вреќи на 4рт и чистење на печката и сите пропратни делови. Фала однапред.
Haier Tundra 5.5
Daikin FTXF50
Mitsubishi LN35
Mitsubishi LN50
Toshiba SHORAI EDGE RAS-18

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно