Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Charlie00

read-only
11 август 2020
23
15
Каква ви е потрошњата овој месец на климите?
Кај мене Haier Pearl 5.5 потрошила 464kWh за месец јануари за простор од околу 50m2.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

247,5 kw за цел јануари ,стан изолиран греано 30 кв

354ч на ниска и 390 ч на висока тарифа

Преку ден кога сме дома поставена на 24/25, за спиење и кога сме излезени 22 степени

Шораи еџ 13

Пуштена да работи од 15 дек нон стоп кога залади времето, али мерачот го ставив на 28 дек

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Каква ви е потрошњата овој месец на климите?
Кај мене Haier Pearl 5.5 потрошила 464kWh за месец јануари за простор од околу 50m2.

Да се дополнам.

Греено 50м2 во дневна од куќа со 5см стиропол изолација на ѕид и 10см тервол на таван. Повремено се затоплува и ходник од 20 м2.
Навечер наместена на 20 степени и среден фан, денски од 6 до 9 часот 22 степени и ауто фан, од 9 до 15 пак на 20 и среден фан и потоа од 15 до 23 на 22-23 степени ауто фан. Викенди по цели денови на 22-23 степени и ауто фан.

Screenshot-20220201-064016-e-Control.jpg

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.492
2.941
Бренд: Тадиран
Модел: Multi 1:3R (повеќе инфо во пдф)
Компресор: Panasonic
Квадратура: 50м²

Подесувања: 24/25 степени - Вентилатор 4/5 - Перка во најдолна позиција.

Ноќно подесување(00-06 часот): 22 степени

Потрошувачка: 400-450KWh

Сега за сега сум задоволен од климата, ме интересираше и ваше мислење. Дајте сугестија за подесувања, начин на одржување и слично.
Филтрите ги чистам еднаш месечно, и кога ќе ги извадам скоро и да нема прашина на нив. Ги мијам само со млака вода.
Одлично (ми делува дека се е како што треба).
Немаш потреба од други сугестии, продолжи си по старо.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Тосот демек копија на Гри, ама не целосно.
Туку едно глупо прашање сега. Имам пробано два пати да активирам вифи, ама безуспешно. Симната апликација, регистриран , ама незнам шо е финтата. Не дека ми е многу потребно, ама не е лошо да има функцијата. Гри Фери 3,5ка.
Грее е, затоа работи и апликацијата на грее. Tosot Muse LCLH 12 треба да е многу слична со Gree Fairy LCLH 12

1. поврзи ги телефонот и климата на домашното wifi.
2. во апликацијата Gree+, горе десно на плусот додади клима
3. климата да биде исклучена.
4. притисни на даљинското wifi+mode; задржи некоја секунда, да титни.
5. од овде само next, ќе бара неколку пати првин мрежата, па телефонот, климата итн. се чека по неколку минути , кликај Next на телефонот.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Да се дополнам.

Греено 50м2 во дневна од куќа со 5см стиропол изолација на ѕид и 10см тервол на таван. Повремено се затоплува и ходник од 20 м2.
Навечер наместена на 20 степени и среден фан, денски од 6 до 9 часот 22 степени и ауто фан, од 9 до 15 пак на 20 и среден фан и потоа од 15 до 23 на 22-23 степени ауто фан. Викенди по цели денови на 22-23 степени и ауто фан.

Screenshot-20220201-064016-e-Control.jpg

И колку ти е заштедата,со сите овие ебавања, и реални дали вреди за 200денари заштеда да си го губам времето, ако не те чини и поскапо..

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
И колку ти е заштедата,со сите овие ебавања, и реални дали вреди за 200денари заштеда да си го губам времето, ако не те чини и поскапо..
Кои ебавања? Се ми е наместено автоматски преку апликација јас буквално не ја чепкам климата освен ако не ми застуди да ја појачам температурата или да ми биде претопло па да ја намалам.

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Незнам како е кај вас но кај мене Фујитсуто на секои 38-40минути дефрост прави по 10-13мин
Невидена куртон клима,комфорт што да ти кажам

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Незнам како е кај вас но кај мене Фујитсуто на секои 38-40минути дефрост прави по 10-13мин
Ако ти нудат таква опција нека ти ги вратат парите и стави си две 3,5-ки за да имаш комфор

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Друже, абе 100 пати ти кажаа дека просторот е преголем за само една клима.
Тоа шо праве дефтости е само доказ дека машината работе како шо треба
т.е се штите од замрзнување да не се расипе.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Да де
Ама тој сака на два сати и што е можно побрзо. На пример за 3 минути

Ова е втор случај на незадоволен од јапонска. Првиот беше незадоволен од Mitsubishi FH35 и ја замени со Gree Amber

Овој исто така е незадоволен и најверојатно ќе ја замени за кинеска.
Член од 2016, со 16 мислења и сите на оваа тема. Првото мислење на 5 јануари 2022

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Gree G-Tech 3,5 kw, штотуку заврши со дефрост, траеше 12 минути.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Да де
Ама тој сака на два сати и што е можно побрзо. На пример за 3 минути

Ова е втор случај на незадоволен од јапонска. Првиот беше незадоволен од Mitsubishi FH35 и ја замени со Gree Amber

Овој исто така е незадоволен и најверојатно ќе ја замени за кинеска.
Член од 2016, со 16 мислења и сите на оваа тема. Првото мислење на 5 јануари 2022
Синоќа фанав дефрост и баш земав да мерам. 4 и пол минути додека да почне да дува. А пред тоа требаше само 4 мин. Разочаран сум. Размислувам да ја сменам за корејска :ROFLMAO:

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Синоќа фанав дефрост и баш земав да мерам. 4 и пол минути додека да почне да дува. А пред тоа требаше само 4 мин. Разочаран сум. Размислувам да ја сменам за корејска
Сношти беше друга метеоролошка состојба, денес е друга, му реплицирам на Робертоо да знае дека и кинеска клима во исти услови, исто траење на дефростот имаат климите. Сношти g-tech правеше дефрост за 3 минути ;)

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
како се штити,ај те молам објасни, малку од 4фан на фан 2 со 600w потрошувачка ли се штити кога никогаш не дува со мах фан освен при палење и при луфтирање,
како се штити кога е наместен 24с а во просторијата 26.2 се додека не излувтирав и ради снегов со дефрост на 40мин
Како се штити со 12-14kw потеошени,колку 3.5
Мислењето е автоматски споено:

Сношти беше друга метеоролошка состојба, денес е друга, му реплицирам на Робертоо да знае дека и кинеска клима во исти услови, исто траење на дефростот имаат климите. Сношти g-tech правеше дефрост за 3 минути ;)

Оваа во прошлите денови дефрост беше од 8-13мин,

Инаку баш ме заболе и за Јапонски и за Кинески не свршувам на клима ,ако не чини копачот и ај чао пријатно и нова,а јапонциве не остана ни првата буква Ј.

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
како се штити,ај те молам објасни, малку од 4фан на фан 2 со 600w потрошувачка ли се штити кога никогаш не дува со мах фан освен при палење и при луфтирање,
како се штити кога е наместен 24с а во просторијата 26.2 се додека не излувтирав и ради снегов со дефрост на 40мин

Инаку баш ме заболе и за Јапонски и за Кинески не свршувам на клима ,ако не чини копачот и ај чао пријатно и нова,а јапонциве не остана ни првата буква Ј.
Okej.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509

Мене само не ми е јасно како 1 година се малтретираш, со нешто дефекна клима, или не по твој мерак како ти си замислил дека треба да работи, и уште не си ја сменил?

Sent from my Телефон using Tapatalk

ROBERTOO

read-only
5 октомври 2016
32
8
Мене само не ми е јасно како 1 година се малтретираш, со нешто дефекна клима, или не по твој мерак како ти си замислил дека треба да работи, и уште не си ја сменил?

Затоа што работи мој пријател па бев и малку потолерантен, Инаку кога ја земав Септември 2020 беше ок иако се бунеше али у глобала можеше да се толерира се додека не дојдод ниски температури,кога јас реагирав тие се правеа будали оти незнат што зборувам, и лти така работела (пали гасни)кога им давав снимено видео-не сакаа да го гледаат оти може јас да сум ја искључувал клуимата, и се тоа траеше до пролет ,па затоа потоа бев во инспекција и дојдоа со некој мајстор кој мислел оти рупата кај цевките не е затворена од ѕидот па се бунела климата,за да бара да дојде во зима , и прифатив заради пријателот(така и ја затворија пријавата) а еве дојде зима јас пријавувам а тие ми велеа немаме мајстор да најдеме мајстор и јас пак во инспекција..
Инаку досега ни штравцигер не ставија на климава,
Климава инаку и на мануел фан ми се гасне по дефрост 10минути
А авто фан да не зборувам,често и се буни целата со температурата и се гасне,
Проблемот е што немаат сервис,ништо ни резервни делови,ништо пријателе освен шупичка 2х2 каде продаваат

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Затоа што работи мој пријател па бев и малку потолерантен, Инаку кога ја земав Септември 2020 беше ок иако се бунеше али у глобала можеше да се толерира се додека не дојдод ниски температури,кога јас реагирав тие се правеа будали оти незнат што зборувам, и лти така работела (пали гасни)кога им давав снимено видео-не сакаа да го гледаат оти може јас да сум ја искључувал клуимата, и се тоа траеше до пролет ,па затоа потоа бев во инспекција и дојдоа со некој мајстор кој мислел оти рупата кај цевките не е затворена од ѕидот па се бунела климата,за да бара да дојде во зима , и прифатив заради пријателот(така и ја затворија пријавата) а еве дојде зима јас пријавувам а тие ми велеа немаме мајстор да најдеме мајстор и јас пак во инспекција..
Инаку досега ни штравцигер не ставија на климава,
Климава инаку и на мануел фан ми се гасне по дефрост 10минути
А авто фан да не зборувам,често и се буни целата со температурата и се гасне,
Проблемот е што немаат сервис,ништо ни резервни делови,ништо пријателе освен шупичка 2х2 каде продаваат
А да си викнеш ти независен мајстор, саглам фирма некоја Енергија, Фриготехна ли како се викаа, слични. Дечки ќе си платам ај една дефектажа и мислење да кажете. Јас така би играл.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ја фатив надворешната единица( долниот дел, коритото кај што се бери вода после дефрост) на климата и малце ме пецна струја. После некое време излегов пак на тераса и исто по малце пецка струја. Некој од поискусните да каже што може да биде?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ја фатив надворешната единица( долниот дел, коритото кај што се бери вода после дефрост) на климата и малце ме пецна струја. После некое време излегов пак на тераса и исто по малце пецка струја. Некој од поискусните да каже што може да биде?
Викни ги монтерите да ги проверат терминалите на надворешната и внатрешната единица и случајно дали е проблем влагава.

Ако имаш фазомер провери дали свети (на куќиштето)

Ако тие не откријат ништо тогаш барај електричар.

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Copper Hunter CS-S18FVX прв пат фатив дефрост, 10 минути, парапетна клима 5.5kwh. За потрошња неможам да кажам точни резултати чекам да ми стигне Shelly 1pm. Некој што има поставено shelly ако може да ми каже како ги има врзено жиците.

Последни теми

Последни огласи

На врв