Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
За елката...

This mode allows the indoor unit to extract air from the room. if the room is very hot, you can enable this to cool the room down very quickly. It can also be used to remove odors from the room quickly.

these functions are great but keep in mind that they use more power....especially the health mode.

Како што пишува подолу, опцијата ја има на некои модели.

iAVImhT.png

и

dCaaMDJ.jpg

Последна промена:

goceiva

hello world
25 октомври 2009
112
88
Еден пријател има клима со инвертер и велеше дека секогаш кога надвор има магла или е многу влажно климата воопшто не е функционална. Скоро цело време правела defrost.
Нормално е тоа?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.240
Еден пријател има клима со инвертер и велеше дека секогаш кога надвор има магла или е многу влажно климата воопшто не е функционална. Скоро цело време правела defrost.
Нормално е тоа?
И е и не е. Нормално е затоа што влагата инстантно мрзни на испарител.
Ако просторијата е ладна а корисникот бара инстантно затоплување и или е подесена на неразумно големи температури плус има големи топлотни тогаш, да. Ќе мрзни.

Ако на ова се додаде и клима со слаби перформанси и мал коефициент на перформанси (цоп) тогаш тоа е неминовно.

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Значи елката да е исклучена
За елката...

This mode allows the indoor unit to extract air from the room. if the room is very hot, you can enable this to cool the room down very quickly. It can also be used to remove odors from the room quickly.

these functions are great but keep in mind that they use more power....especially the health mode.

Како што пишува подолу, опцијата ја има на некои модели.

iAVImhT.png

и

dCaaMDJ.jpg

Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
И јас не ги знам тие симболи што значат.
(Немам Грее дома).
Ама ако знаат од форумо, ме интересира и мене...

Испратено од телефоно.
Тоа значат. Прочитав во усер мануал. Туку како шо рече @FLEGMA чим е јонизатор значи добро е стално да е уклучено.
Туку од нокеска пак не ми се гасе и на 22 степена. Дали можеби и кукичката треба да е уклучена? И тоа треба да го проверам. При спиење шо оти е на најтифко вентилаторо ипак коа ке се разбудам ми смета тај звук нон стоп да го слушам подсвесно. Ово је за излудети. :mad:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.240
чим е јонизатор значи добро е стално да е уклучено.
Всушност штетно е постојано да биде уклучен. Прави вишок озон кој не е добар.
Најдобро е да се користи кога не си дома.

Од друга страна јонизаторот им лепи слободен јон на вируси и бактерии и со тоа стануваат потешки и подложни на филтрација (иначе кружат)
Затоа паралелно на ова треба пичесто чистење на филтрите.

И дезинфекција.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Всушност штетно е постојано да биде уклучен. Прави вишок озон кој не е добар.
Најдобро е да се користи кога не си дома.

Од друга страна јонизаторот им лепи слободен јон на вируси и бактерии и со тоа стануваат потешки и подложни на филтрација (иначе кружат)
Затоа паралелно на ова треба пичесто чистење на филтрите.

И дезинфекција.
Значи арно ми кажаа на месинџер од Gree компанијата, дека елката и куќичката не ми требаат.
Иначе додатно за потрошувачката дали е најдобро за најтивко да работи вентилаторо или? Јас углавном така го користам за да не ми праве бука.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Значи арно ми кажаа на месинџер од Gree компанијата, дека елката и куќичката не ми требаат.
Иначе додатно за потрошувачката дали е најдобро за најтивко да работи вентилаторо или? Јас углавном така го користам за да не ми праве бука.
Елката е јонизатор а куќарката е плазма ( ако ја има моделот)
Плазмата изгледа вака
images.jpeg
На тифко ако ти работи ке ти троши најповеке и најмалце ке топли.
Ставија на аутофан а во најладното на средена брзина на фан( така е најекономочно)
На ифил ке го наместиш далечинското најдалеку од климата да не дува во него ама да има контакт со климата.( на стаклена површина избегавај)
На темп дугмето кога е на ифил ти ја кажува тем. кај далечинското.
Исто без ифил ти ја дава тем кај климата.
Мислењето е автоматски споено:

Средна брзина е најоптимална за економија и комфорт
Најголема брзина ( по која се тестира на еуровент) е најекономична

Последна промена:

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Плазмата изгледа вака
Погледнете го атачментот 93832
Ставија на аутофан а во најладното на средена брзина на фан( така е најекономочно)
На ифил ке го наместиш далечинското најдалеку од климата да не дува во него ама да има контакт со климата.( на стаклена површина избегавај)
Има ги и елката и кукарката. Е сега за потрошувачката шо фајде ако ми заштеде 300 ден месечно , а ми иде на живци гласното дување?
За iFeel , доволно ли е едно 4 метра одалеченост? Кога спијам даљинското е на едно 2 до 2.5м одалечено, па изгледа затоа не гасеше.
Туку првите денови од овој месец кога и ја земав климата приметив една ноќ мраз на надворечната единица. Истото и сабајле. Шо значи сеа тоа за самата клима? За овој модел Gree Fairy се вели дека има интелегентен дефрост.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Има ги и елката и кукарката. Е сега за потрошувачката шо фајде ако ми заштеде 300 ден месечно , а ми иде на живци гласното дување?
За iFeel , доволно ли е едно 4 метра одалеченост? Кога спијам даљинското е на едно 2 до 2.5м одалечено, па изгледа затоа не гасеше.
Туку првите денови од овој месец кога и ја земав климата приметив една ноќ мраз на надворечната единица. Истото и сабајле. Шо значи сеа тоа за самата клима? За овој модел Gree Fairy се вели дека има интелегентен дефрост.
Можи да ги има и куката и елката на далечинското ама ако го нема ова како на сликата нема плазма.
Далечинското колку можи подалеку ама да е во контакт( ако не е во контакт нема да испрака сигнал до климата и таа ке си работи по сензорот на внатрешната)
Ако било влажно може да се нафати мраз ама кога ке треба ке си се одмрзни ке оди во дефрост.
Ако е собата 30м2 кога ке стегни ладно на тивок фан не ке можеш да се згрееш

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Можи да ги има и куката и елката на далечинското ама ако го нема ова како на сликата нема плазма.
Далечинското колку можи подалеку ама да е во контакт( ако не е во контакт нема да испрака сигнал до климата и таа ке си работи по сензорот на внатрешната)
Ако било влажно може да се нафати мраз ама кога ке треба ке си се одмрзни ке оди во дефрост.
Ако е собата 30м2 кога ке стегни ладно на тивок фан не ке можеш да се згрееш
Е сега немам појма дали има плазма. (Важно имам бамби плазма кекс дома) :)
Иначе околу 22 квадрата е собата. Мислам дека ке се загрева доволно и во ладното бидејки испод мене комшиите се греат на дрва, башка кога седам пред PC до мене на зидот минува оџакот на комшиите и додатно загрева :)
Само изгледа за спиење ке треба да си набавам од тие за во уши пригушувачи шо се стават, пошто дувањето почна да ме потсеќа на старото PC со обично бучно напојување кога го оставам за време на спиење уклчучено да се симињат торенти, кога ќе се разбудев ми идеше да го бацам низ прозор :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.240
бидејки испод мене комшиите се греат на дрва, башка кога седам пред PC до мене на зидот минува оџакот на комшиите и додатно загрева
Ти и без клима имаш 18 степени. На гага се грееш.

Alek7

hello world
2 април 2020
87
118
Skopje
Здраво
Користам Инвертер mitsubishi hr50vf, дали ако докупам wifi модул, преку апликацијата melcloud, ќе ми прикажува потрошувачка?
Ако знае некој од каде да набавам wifi модул за mitsubishi hr50vf?
Провери во Уни24 (Штип), јас од таму го зедов wi-fi модулот за Mitsubishi SRK/SRC50ZS. Цената му беше 80 евра. Го зедов некаде пред 1 година.
Ја користам Airconwithme Android App и исклучиво за да ја пуштам климата пред да се приберам дома.
Гледам постови дека апликацијата MELCloud нуде повеќе опции и статистики, па ќе се префрлам на нејзе.

Испратено од ONEPLUS A6013 преку IT.mk форум апликација

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да не ги вртам сите страни назад... Најверојатно ке треба да се зема клима за кај баба ми, па ми треба совет ако има некој искуство.
Ке се користи за греење само, доволно е 3.5кВ (12ка), околу 25м2 со тоа што таванот е доста низок, околу 2.2м. Исто така да е потивка бараат, стари луѓе дека...

Се размислувам за Midea MSAFBU-12HRDNX. 5 години гаранција, на хартија делува добро за цената.
Дали би вредело да се даде некој денар повеќе да се оди на SAMSUNG AR12TXHQASINEU , како подобар бренд, подобро на хартија, потивка внатрешна/надворешна единица, но 2 години гаранција?
Исто така слично, можеби малку помоќно од Самсунгот, Haier Tundra PLUS SMART 1U35MEEFRA.

Дали има некој искуство со некоја од овие клими?
Фала, поздрав.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Ти и без клима имаш 18 степени. На гага се грееш.
Хаха кам среќа да беше така. Ипак живеам у куќа со фасада без изолација, обични прозори. Загревањето од "комшиите" испод мене незначајно ја загрева собата, ем ноќе шпорето не работе. :)

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Да не ги вртам сите страни назад... Најверојатно ке треба да се зема клима за кај баба ми, па ми треба совет ако има некој искуство.
Ке се користи за греење само, доволно е 3.5кВ (12ка), околу 25м2 со тоа што таванот е доста низок, околу 2.2м. Исто така да е потивка бараат, стари луѓе дека...

Се размислувам за Midea MSAFBU-12HRDNX. 5 години гаранција, на хартија делува добро за цената.
Дали би вредело да се даде некој денар повеќе да се оди на SAMSUNG AR12TXHQASINEU , како подобар бренд, подобро на хартија, потивка внатрешна/надворешна единица, но 2 години гаранција?
Исто така слично, можеби малку помоќно од Самсунгот, Haier Tundra PLUS SMART 1U35MEEFRA.

Фала, поздрав.

Самсунгот ти е ребрендирана Мидеа, така да ако се двоумиш земај директ Мидеа. А помеѓу Мидеата и Тундрата одлучи си сам на основа на цена/гаранција/перформанс.

Micho

read-only
10 декември 2016
19
26

Фала, поздрав.
Од трите наведени модели на клими само Тундра е сигурица и има задоволни корисници.Мидеата и Самсунгот се непознаница од кои првата би била доволна за у спална.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Дали знаете кои од климите имаат мониторинг на нивната работа без климата да се конектира на некој сумњив cloud?
(си имам мој monitoring систем секако - би можел да се врзам на климата со било кој познат протокол)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.240
Дали знаете кои од климите имаат мониторинг на нивната работа без климата да се конектира на некој сумњив cloud?
(си имам мој monitoring систем секако - би можел да се врзам на климата со било кој познат протокол)
Само Mitsubishi користат свои cloud сервери. Останатото се врзува на кинески клауди.

Локално во LAN не ми е познато да може да се контролира освен.... Mitsubishi со DIY arduino решение.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Плазмата изгледа вака
Погледнете го атачментот 93832
Мислењето е автоматски споено:

Средна брзина е најоптимална за економија и комфорт
Најголема брзина ( по која се тестира на еуровент) е најекономична
Како се исклучува елката (јонизаторот) кај грее ломо лцлх???
Еве слика од даљинското IMG_20201123_232116.jpg

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Како се исклучува елката (јонизаторот) кај грее ломо лцлх???
Еве слика од даљинскотоПогледнете го атачментот 93878
Ке треба да се процепкаш малце. На Gree Fairy си има посебно копче со елка и куќичка. Тоа Swing шо значи? Немаш 300 опции. Прочепкај малце ќе најдеш каде е.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.240
Заборавив да ти кажам дека има еден лик кој направи интеграција (Integration) на Sonoff линијата на контролери да може да биде контролирана во локална мрежа без потреба со нив да се комуницира преку клауд или да се врши флешување со Tasmota фирмвер за да се постигне истото.

Погоре имам објавувано некои графикони за потрошувачка на мојата клима кои се од Home Assistant кој е инсталиран во VMware Workstation. И мене ужасно ме живцира идејата да имам било што со кинези и кинески сервери.
Овој пат за среќа имало добри дечки кои им ги хакнале протоколите па на пример Vivax-от, Sonoff-от i Broadlink-от ги возам во локална мрежа без да им се наруши било каква комуникација со нивните сервери (заради апликациите)

Mitsubishi-то го контролирам со интеграција која сепак црпи од нивните клауд сервери кои за среќа не се кинески (мислам дека користат Амазон инфраструктура/сервери)
Низ white paper-ите на Mitsubishi гледам дека тие на некои места (безжични контролери на пример) користат Honeywheel хардвер со propriety Mitsubishi протоколи.

Маната на флешувањето на Sonoff со Tasmota firmware е што е иреверзибилен процес односно не може да се вратиш назад а тоа значи дека уредот останува трајно LAN кој за да го контролираш треба да користиш MQTT што по мене е пеин ин ди ес (од камено на дрвено)

За илустрација Vivax/Midea/Gree апликациите бараат пристап до геолокација, именик, сториџ... go figure
:)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Маната на флешувањето на Sonoff со Tasmota firmware е што е иреверзибилен процес односно не може да се вратиш назад а тоа значи дека уредот останува трајно LAN кој за да го контролираш треба да користиш MQTT што по мене е пеин ин ди ес (од камено на дрвено)
мене MQTT ми е ок :), така да Tasmota ми е на радарот кога ќе ми затребаат уреди на ниво на sonoff

а и секако го имаш со homeassistant-от нели?

За илустрација Vivax/Midea/Gree апликациите бараат пристап до геолокација, именик, сториџ... go figure
:)
да да, таа една LG апликација за машината за перење бараше пристап до calls … абе ајде. uninstall!

Последни теми

На врв