Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Виваксот во ништо не е подобар од Грее Ломо 12 еко
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D по супер цена од 21.990 ден.
Според мене и двете се исти. Така да не подобра ама иста нијанси се разлика.
Претпоставувам би се користела од 17часот попладне до 08 наутро? Така некако и 60-70% од популацијата ја користи климата ....За ладење нема проблем ќе лади, но ако немаш добра изолација и исто така добра надворешна столарија (PVC повеќекоморна со термопан стакло).... тешко дека 30М2 би можеле квалитетно да затоплат било да е Vivax моделот АЕМИ или Ломо Еко...не читај во карактеристилите на уредите објавени од трговците кои обично ја објавуваат нивната максимална моќ на ладење (35М2)... слободно одземи десет за греење. Мое мислење дека за 35+ квадрати, треба да размислуваш за посериозен уред или AERI од Vivax или Lomo GWH12QC (регулар или го нарекуваа LCLH ми се чини)
Инаку со АЕМИ моделот, Vivax ми се во најмала рака чудни. Модел од 2017та со исти карактеристики како AEZI модел од 2014-та... можеби грешам но од оние што повеќе се упатени нека демантираат...или објаснат во што е тој е различен или подобар тој од докажаниот АЕЗИ модел (само не спомнувајте ми WiFi)
35М2 е за овие уреди макс на греење, знам корисници кои цели зимо го поминаа во 40м2 со ломо еко 12ка, така да 35м2 е макс на греење, ломо еко ке излади и 50м2 без проблем ако гледаме елемент на ладење.

Инаку разликата во AEZI и AEMI е баш тоа WiFi-то, немале најверојатна техничка можност на AEZI да стават WiFi па нов модел извадиле AEMI. за 1000 ден неможе да очекуваш некоја голема разлика. Инаку AEZI е модел од 2016год не 2014год.

Едно прашање, ладам простор од 33 м2 со Gree Lomo Eco на 25 степени е подесено и никогаш не престанува. Нели треба да престане ако постигне температура? Или прениско е 25 степени да постигне? Btw имам нови пвц прозори.
Внатрешната секогаш ке дува, ако е на auto fan ставена ке се намалува интензитетот не работа на вентилаторот и компресорот на надворешна единица. Климата нема никогаш да престане да дува.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@sumi

Lomo ECO 12 ката има поголем пдизајн на греење, потешка надворешна единица, поголем волумен на компресорот во однос на Вивакс AEMI 12 ката во тоа е разликата.[/QUOTE]

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@sumi

Lomo ECO 12 ката има поголем пдизајн на греење, потешка надворешна единица, поголем волумен на компресорот во однос на Вивакс AEMI 12 ката во тоа е разликата.
[/QUOTE]
AEMI има поголема максимална и поголема номинална моќност имнешто поголем проток. Нормално немож да имаат исти спецификации но имаат предности свои и разликите се минимални.

Alex1986

read-only
19 јануари 2009
12
2
Дечки, препорака за инвертер клима до 30к? се мислам помеѓу ГРЕЕ и Тесла? Дајте нешто идеа? Ми треба и за ладење и греење

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Здраво другари!
Забележав дека овде има луѓе со референтно мислење на темава па решив да пишам.
Во потрага сум по инвертер сплит систем.
Идејата е да лади во лето и евентуално да догрева во зима по потреба.
Станот има одлична термичка изолација и ПВЦ дограма со тројно стакло.
Просторијата (днавна/трпезарија/кујна)е правилен правоаголник, отворен простор со површина од околу 40м2.
Планирам да потрошам цца. 30-на илјади +/- па, сите ваши сугестии и предлози се повеќе од добредојдени.
Слободно предложете освен конкретен модел и продавач/монтер за истото.
Благодарам однапред!

Сите добронамерни идеи се добредојдени! :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Грее Ломо Лцлх (не ломо еко) зимај и терај. За тие пари тоа имаш горе доле најдобро. Не чекај препораки зошто 100 пати е зборувано истово. До 30000 имаш Ломо Лцлх и Вивакс Аери.

Наредна категорија е 50000 денари.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Дечки, препорака за инвертер клима до 30к? се мислам помеѓу ГРЕЕ и Тесла? Дајте нешто идеа? Ми треба и за ладење и греење
Со оглед на буџетот претпоставувам 3.5KW ( 12ка ) барате.
повелки неколку предлог модели нешто над и нешто под 30к да имате распон на избор:
- HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA
- VIVAX ACP-12CH35AERI
- GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
- VIVAX ACP-12CH35AEVI
- CARRIER iPlus 42QHC012DSA / 38QHC012DSA

Сите овие се добар избор.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Другар со викендица ми бара нешто за ладење а да може да ja шета и дома климата да го излади...мобилни клими има ли кај нас и што цена се ?

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Мобилни клими има, цена - не знам:)
Нешто овакво:

portable-air-conditioner-buying-guide-hero.jpg

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Момци, некое решение да ми препорачате, климата кога ја палам подсмрдува на цигари, летово викнав мајстори демек ја отвараа переа и сто уште не, џабе парите, некој искусен да даде решение ?

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Со оглед на буџетот претпоставувам 3.5KW ( 12ка ) барате.
повелки неколку предлог модели нешто над и нешто под 30к да имате распон на избор:
- HAIER Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA
- VIVAX ACP-12CH35AERI
- GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
- VIVAX ACP-12CH35AEVI
- CARRIER iPlus 42QHC012DSA / 38QHC012DSA

Сите овие се добар избор.
Ако може една споредба ве молам, во дневна (30м2) имам Daikin FTX35J21B, ќе зимам клима за во спална (18м2) со буџет = 30-40к, климите се користат за ладење и греење. Мојава минатата зима а и периодов некако не постигнува посакувана температура, ама тоа може да се должи и на моментот што пробувам да изладам/стоплам пола стан само со неа т.е. и ходник и спална.

Сакам да знам дали да ја оставам во дневна или да ја пребацам во спална, а во дневна да ставам појака?

Дали некоја од овие што ги наброја @sumi е помоќна?

Bambuca

lurker
12 декември 2015
563
580
Кавадарци
Момци, некое решение да ми препорачате, климата кога ја палам подсмрдува на цигари, летово викнав мајстори демек ја отвараа переа и сто уште не, џабе парите, некој искусен да даде решение ?
купи си дизентал од некоја аптека или тинекс претури го во прскалка и убаво попрскај го саќето по ред ќе ги изгуби сите мириси и ќе го дезинфицира поздрав

Испратено Од Централна Македонија

Bambuca

lurker
12 декември 2015
563
580
Кавадарци
Другар со викендица ми бара нешто за ладење а да може да ja шета и дома климата да го излади...мобилни клими има ли кај нас и што цена се ?
Отвори на реклама5 имаше некои што продаваа донесени од германија мобилни климо со резервоар за кондезацијата

Испратено Од Централна Македонија

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Стави го вентилаторот на AUTO.

Така ќе врти посилно само кога изменувачот е ладен и влажен и не мириса на цигари. И ако имаш плазма филтер уклучи го на даљинското. Воопшто нема да мириса, барем јас така практикувам.

mrmarko4fun

hello world
26 јули 2017
219
229
Куманово
Здраво, ако може совет за клима. Ми треба 2 или 2.5Kw максимум 78цм во должина. Климата ќе се користи само за ладење, значи инвертер не доаѓа во предвид. Каде би можел да најдам оваква клима?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Ми треба кондензатор оној што е во надворешната единица со фан, денеска изгледа си е*а векот пробува да уклучи надворешнава единица се мачи ама неможе.
Кај ги има најквалитетни со реална цена да не лутам ваму таму, пошо без клима нема зезанција барем овие пеколни денови. :p

14 септември 2014
43
21
Ми треба кондензатор оној што е во надворешната единица со фан, денеска изгледа си е*а векот пробува да уклучи надворешнава единица се мачи ама неможе.
Кај ги има најквалитетни со реална цена да не лутам ваму таму, пошо без клима нема зезанција барем овие пеколни денови. :p
Побарај Контрекс на златна книга, има и во Електроелемент ама клемите се малку различни.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Денес станав уште со петлите за да ја избегнам жештинава, расклопив тоа климата извадив кондензаторот и почна потрагата. :p
Прва станица Меркур нема, втора Елетроелемент нема, трета Логин пак нема и кога ги заредив уште неколку фирми кондензатори ни за лек.
Се јавив во оваа Контрекс, од другата страна женски глас и одговор како да сум ја прашал дали имаат чоколадни торти, а не артикли кои секојденвно им се вртат по многу пати, со чудење ми одговара не не нема. :D
И на крај господ здравје да им даде ме спасија од една фирма што продаваат као на големо, ама ајде не е проблем ќе ти завршиме работа, да не барам по пеколов ваму таму.
Се враќам и монтирам тоа кондензаторот абе климава преде, работи ко да е купена вчера. :cool:
Иначе се работи за клима сплит систем Quadro 3.5kw купена пред ако не 10, ама 9 години сигурно, иначе кога е многу топло како последниве две недели знае да работи и по 18 часа на ден, ич не штедена, користена до максимум 9 години и за тоа време само еден кондензатор од 300 денари дојде време да се смени. :D
Сега по промената мислам дека уште 9 ќе тера. :D:p

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Атачменти

• EFFICIENCY TEST REPORT 12K.pdf
    2,2 MB · Прегледи: 18
14 септември 2014
43
21
Денес станав уште со петлите за да ја избегнам жештинава, расклопив тоа климата извадив кондензаторот и почна потрагата.
Прва станица Меркур нема, втора Елетроелемент нема, трета Логин пак нема и кога ги заредив уште неколку фирми кондензатори ни за лек.
Се јавив во оваа Контрекс, од другата страна женски глас и одговор како да сум ја прашал дали имаат чоколадни торти, а не артикли кои секојденвно им се вртат по многу пати, со чудење ми одговара не не нема. :D
И на крај господ здравје да им даде ме спасија од една фирма што продаваат као на големо, ама ајде не е проблем ќе ти завршиме работа, да не барам по пеколов ваму таму.
Се враќам и монтирам тоа кондензаторот абе климава преде, работи ко да е купена вчера. :cool:
Иначе се работи за клима сплит систем Quadro 3.5kw купена пред ако не 10, ама 9 години сигурно, иначе кога е многу топло како последниве две недели знае да работи и по 18 часа на ден, ич не штедена, користена до максимум 9 години и за тоа време само еден кондензатор од 300 денари дојде време да се смени. :D
Сега по промената мислам дека уште 9 ќе тера. :D:p
Баш се јавив намерно во Контрекс, ми рече имала од 25 и 50 mf (600 денари).
Што компресор има Quadro -то?

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв