Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Panasonicot има полош COP а исти перформанси на Eurovent, иако Panasonicot е 15 бту клима.

Инаку поради попустот на Panasonicot јас и поради тоа што има Mitsubishi неколку, купи Panasonic да споделиш импресии.

Јас би ставил потполна доверба во Панасоникот.
И двете клими се феноменален избор.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Оваа Панасоников ем 15ka ко што викаш ем колкава е искочи дека е и поголема од твојата FH3,5ka ;)
Панасониk CUE15QKE 824 x 619 x 299
Митсубиши МУЗFH35VE 800 × 550 × 285
Да не се зезна со Митсубишиво помалово ? :)

Атачменти

• FHsize.jpg
    FHsize.jpg
    37,3 KB · Прегледи: 26
  • Pana15.jpg
    Pana15.jpg
    79,8 KB · Прегледи: 25
Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ме немаше некое време па да почнам.

Не можеме да кажеме поради тоа што GREE НЕМА ЕУРОВЕНТ!
Зошто дискутираме и има теми и форуми ако Еуровент е единствено и целосно мерило за тоа дали еден клима уред во споредба со друг е подобар избор? Еуровент не е ЦЕЛОСНО и 100% презицно мерило за правење споредба, ДА ЕВРУВЕНТ е користен како дополнителна алатка ама и без него можеш да направиш споредба на два клима уреди.

Па добро ако правиме паралели на цени и од Грее Amber GWH12YC е со горе доле иста цена, меѓутоа по перформанси не знам дали може да и парира на Даикин FTX35J3/RX35k. Кога се јавив да прашам ми кажаа дека на Даикин има 3 год гаранција (не кажаа дали на сите делови или само компресорот) а кај ГРЕЕ има опција за продолжување на гаранцијата, и паралелно еднаш годишно чистење и одржување. што по мене логично дека по секако ќе мора да го правиш.
Ве молам ке може ли да ми кажете дали Грее Amber може да парира на Даикин и дали вреди за тие пари:annoyed::annoyed::annoyed: и дали и двете клими имаат греач на компресорот ?
Немаат греачи и двете.
Даикин е поскап за 10 000 ден, тоа е голема разлика.
Одлични клими се и двете но мислам дека Даикинот не вреди 10 000 ден повеќе, бар мое мислење. Воедно даикинот и на преформанси би бил послаб мала надворешна мала внатрешна, мала тежина. За негова цена имаш GREE HANSOL -30 .

Мене како ми кажаа , 800 денари сервисирање, со тоа што ако испуштиш една година да сервисираш, после ти пропаѓа за натаму гаранцијата, а инаку не е обавезно да мораш тоа да го правиш. Ма да по мене е и ок да се сервисира од тип чистење на филтри, дополнување на фреон, некако логично ми е дека треба тоа секој да го прави.
Климата и да не ти е под гаранција треба да ја чистеш и одржуваш. после 1 год многу ѓубре, бубачки, прашина, габи итн.. кои се штетни и за тебе но и за климата со што и се намалува моќноста и ефиксноста.

Вака изгледа.
Влегува сервисерот.
Добар ден... ахам ова е климата, ахам добро наместена, само исчистете ги филтрире на внатрешната единица.
1000 денари ве молам.
Тоа првиот пат.
Секој нареден е:
Добар ден...1000 денари молам.
Пријатно.
Ова од искуство го кажуваш или ? Бидејќи да вака изгледа сервисот од 300 ден кој го прават од СЕТ т.е ти земаат 300ки за печат. за 800-1000ден под годишен сервис се подразбира комплетно чистење на внатрешна единица, проверка на клима уредот, проверка на притисок на фреон ( ако има нешто сомнително ) и слично и тоа вреди 1000ка а не печатот. Дополнување на фреон не влегува во цената. Воедно недостаток на фреон е сомнителна работа и треба детално да се провери зошто. Дали проблем при монтажа ( каде монтерот сноси одговорност ) или фабрички дефект некаде во уредот.

Или пак човек може да има 30.000 во кеш и да земе кредит уште 30.000 и наместо да биде рекетиран од шугава фирма како Gree да има Panasonic најнов модел "за три пици годишно"

Сепак Vlavot има право. Проверката се сведува на "добар ден и пријатно"
Ко во скечот на K-15 каде овој продаваше семки за опаметување.
Животот не се сведува само на клими па да се заглавуваш по кредити за клима уред ако веќе имаш пари да купиш добра клима во готвото. Тој што има добра клима како LOMO LCLH од 30 000 и тој што има FH од 60 000 во иста просторија исто ке се стоплат горе-доле исто и ке се изладат исто. Разликата е во тоа што тој со MITSU ке плате 2000-3000 ден годишно помалку за струја од тој со LOMO LCLH и таа разлика од 30 000к ке треба да чека 10тина години за да си ја поврати инвестицијата. За клима и 50% поскапа сума тоа е ПРЕДОЛГ период на чекање за повраток на инвестиција.

А што правете со тој што нема 30 000 во готово туку земал кредит за тие 30 000 ? Сега 60 000 да зема кедит ? Лесни се работите која на друг му ја правиш математиката.
Колку јас што можам да ги споредам бројките Панасоникот испаѓа дека е подобра и од Грее и од Митсубиши

Испратено Од Централна Македонија
Кое GREE и кое MITSUBISHI е прашање. Ако споредуваш пример со HANSOL и MITSU FH35 тогаш, не би рекол.
Макар да Panasonic си нови свои предности, материјали на изработка, внимавање на секој детал во производствен процес и сл
Значи Рално гледано по компресор што е вграден оваа панасоник е 15 qke е по перформанси нешто како Грее Ломо еко
GREE LOMO ECO GWH18QD-K3DNC4E по супер цена од 39.990 ден.
:) Ааа не, туак воошто не си во право. Само што ке ги видеш во живо и направеш споредба на самата изработка се гледа разлика.
18ka ЛОМО LCLH е друга прикасна но ECO не би рекол дека е на исто рамниште со панасоникот.

OFF TOPIC:
Ајде една молба, да престанете да провокации ( помали и поголеми ), темава станува слична како друга тема на друг форум која почна од вакви ситни провокации па на крај се испотепаа сите во нејзе.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
OFF TOPIC:
Ајде една молба, да престанете да провокации ( помали и поголеми ), темава станува слична како друга тема на друг форум која почна од вакви ситни провокации па на крај се испотепаа сите во нејзе.
На сите форуми на тема Клима (слична на оваа) има надмудрувања и "секој својата клима ја фали" (сосем нормално да и тука да го имаме тоа)....пример Хрватскиот форум и првиот пост...акцент ставам на делот во текстот "Eдинствена вистина"
0.jpg
Klima - vol. 3 (PROČITATI PRVI POST)
Ок ти е сугестијата да се смири топката но мислам нема причина за нервози, мислам дека е сосем нормално тоа да се дискутира и спори, некој со фрази некој со факти, накрајот секој сам ке си донесе заклучок што е точно а што неточно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.345
А што правете со тој што нема 30 000 во готово туку земал кредит за тие 30 000 ?
Тој ќе си земе VIVAX, Gree, Hansol и слични на нив и ќе си биде раат.
Целта ми беше да укажам на непотребното дерење од страна на фирмите кои што пробуваат да наплатат нешто што не треба да се наплати.
Мое мислење е дека нема никаква потреба од дополнителни трошоци за продолжување на гаранцијата со годишни "проверки". Освен можеби уште една година плус од гаранцијата.

За такви ситуации постојат осигурителни компании.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Тој ќе си земе VIVAX, Gree, Hansol и слични на нив и ќе си биде раат.
Целта ми беше да укажам на непотребното дерење од страна на фирмите кои што пробуваат да наплатат нешто што не треба да се наплати.
Мое мислење е дека нема никаква потреба од дополнителни трошоци за продолжување на гаранцијата со годишни "проверки". Освен можеби уште една година плус од гаранцијата.

За такви ситуации постојат осигурителни компании.
Види имаш разни политики кај разни компании, некој даваат 1 некој даваат 2 некој 3. Кај нњкој гаранција има само компресорот и слично. Кај грее имаш 10год на цела клима со услов да ја одржуваш. Немораш 10 години имај 3год како другите. Ако ти се многу 10.

Но повторно погрешно е сватена ситуацијата. Не плаќаш за продолживање на гаранција. Плаќаш за одржување на уредот, за 10г гаранција која е стварно многу долг период треба уредот да се одржува соодветно. После 1-2години во него има толку ѓубре што влијае на неговата издржливост. Така да со одржување добиваш гаранција.

Одржување е строгопрепорачливо и на клими кои не се под гаранција, чисто за самиот корисник да се заштити и од бактерии и прашини и за уредт да работи со полна ефикасност и да се намалат потенцијалните дефекти. Едно е да ти земат пари за печат, друго е да платеш за чистење, проверка и одржување.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
На сите форуми на тема Клима (слична на оваа) има надмудрувања и "секој својата клима ја фали" (сосем нормално да и тука да го имаме тоа)....пример Хрватскиот форум и првиот пост...акцент ставам на делот во текстот "Eдинствена вистина"
Погледнете го атачментот 57464
Klima - vol. 3 (PROČITATI PRVI POST)
Ок ти е сугестијата да се смири топката но мислам нема причина за нервози, мислам дека е сосем нормално тоа да се дискутира и спори, некој со фрази некој со факти, накрајот секој сам ке си донесе заклучок што е точно а што неточно.

Едно е дискустија друго е провокација. Нема некој големи но поголем број на мали и тука иде до нервоза и почнуваат кавгите.

Форумот не е место за "фалење на својот коњ", за тоа е фејсбук, форумот е место за споделувања на знаење, мисли и идеи, што тука го има но почнуваат провокации да се појавуваат прикриени во тие постови па после провокации следат навреди. Треба да се остави и другиот да си го искаже своето мислење ( макар и погрешно да е ) и да се прифати истото без да се возвраќа со лош тон.

Јас давам предлог со време да се престане за да не биде после доцна.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Ок бе @sumi...
Можеш и да ми го избришеш постот....
знам дека имаш привилегии....него за мои 60.000 ден што ми препоручуваш да земам...Mitsu FH35VE или Panasonik од 59.990
За тебе е свееедно што ке продадеш, цената скоро па иста....но дали е исто што имаш да ме посоветуваш која од двете ?
Апропо претходната страна и "мислењето" не еден мислител(Влаот) што мери тенекии и кучишта наместо изменувачи и предлага добар пазар за "60.0000ден".
Ти која би ја земал?
Се под*авам со Влаот кој читал а недочитал него ти што информации имаш ?
А оваа еднава ја сликале, тенекија многу!, ама изменувач слабо, и дупчево одоздола тесно :)
Panasonic CS-E15QKE
img_5740a.jpg
img_5743.jpg img_5742.jpg

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ок бе @sumi...
Можеш и да ми го избришеш постот....
знам дека имаш привилегии....него за мои 60.000 ден што ми препоручуваш да земам...Mitsu FH35VE или Panasonik од 59.990
За тебе е свееедно што ке продадеш, цената скоро па иста....но дали е исто што имаш да ме посоветуваш која од двете ?
Апропо претходната страна и "мислењето" не еден мислител(Влаот) што мери тенекии и кучишта наместо изменувачи и предлага добар пазар за "60.0000ден".
Ти која би ја земал?
Се под*авам со Влаот кој читал а недочитал него ти што информации имаш ?
А оваа еднава ја сликале, тенекија многу!, ама изменувач слабо, и дупчево одоздола тесно :)
Panasonic CS-E15QKE
Погледнете го атачментот 57471
Погледнете го атачментот 57472Погледнете го атачментот 57473
Види јас НЕМАМ НИКАКВИ привилегии тука ниту пак можам да бришам постови или да барам некој да брише пост за мене, предлогот за намаување на тензиите не беше конкретно до тебе туку општо до сите бидејќи сите учествуваат во истото повеќе или помалку.

Што се однесува до изборот FH35 ili E15QE некако повеќе ми оди FH35. Само што јас би те советувал ако ти е за 30тина м2 да не фрлаш 1000 евра кога можеш поефтини да поминеш.

Bambuca

lurker
12 декември 2015
563
580
Кавадарци
Народе значи вака не ми е јасно помеѓу овие две буџет околу 30000 + - . Добредојдена е и препорака гледам има доста искусни тука го исчитав цел форум за избор на клима
23a6e8882c7d9272cfe99cf3ac3eb246.jpg
ae51911c0be0786205a3d7ce3fb7dc39.jpg

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Народе значи вака не ми е јасно помеѓу овие две буџет околу 30000 + - . Добредојдена е и препорака гледам има доста искусни тука го исчитав цел форум за избор на клима
23a6e8882c7d9272cfe99cf3ac3eb246.jpg
ae51911c0be0786205a3d7ce3fb7dc39.jpg

Освен слична цена друга сличност немаат овие модели бидејќи и двете се за комплетно различни простории и намена.
првата ти е инвертер модел 3.5kW за комплетно греење на 30тина м2 просторија, втората ти е обична клима но 7kW наменета за претежно ладење на големи простории од 70-90м2.

Може повеќе информации за тоа за колкава просторија ти треба клима уред, која е конкретата намена ( ладење и комплетно греење, ладење и догревање предсезона за греење и слично ) и каков тип на просторија имаш, изолација и слично.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.104
6.049
Не земај од големата!!! Не!!! Тоа е за гаражи, хангари, и слични простории во кои бучавата не е битна. И најмалата брзина прави премногу галама во домашна употреба. Многу подобро е две 3.5ки отколку една 7кв. Верувај од прва рака ти објаснувам.

За дома за греење поготово што треба цела вечер да работи климата круцијално е да е тивка и нежна. А 7ци тивки и нежни не постојат. Само две 3.5кв ем подобро ќе е распоредена топлината ем и помала сметката.

Како и да е од тој избор строго Ломо и општо строго инвертер. Заборави на обични клими, не за џабе се веќе и забранети за продажба во ЕУ.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Кажете препорака за некоја клима до 20к ? Нешто од евтино па до најевтино... Главна намена би била за ладење и во зимо за греење од 5 часот до 8 часот наутро. Просторо дневниот простор е 30+/- квадрата.

Јас ја гледав оваа за 22к ама незнам која би била најквалитетна за тие пари.
VIVAX ACP-12CH35AEMI по супер цена од 21.990 ден.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Кажете препорака за некоја клима до 20к ? Нешто од евтино па до најевтино... Главна намена би била за ладење и во зимо за греење од 5 часот до 8 часот наутро. Просторо дневниот простор е 30+/- квадрата.

Си го гледал најдобриот модел за тие пари што може да го најдеш во моментот пошто пиша од ефтино до најефтини немаш баш некој избор, со vivax aemi си генерално Ок обезбеден.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Си го гледал најдобриот модел за тие пари што може да го најдеш во моментот пошто пиша од ефтино до најефтини немаш баш некој избор, со vivax aemi си генерално Ок обезбеден.
Виваксот во ништо не е подобар од Грее Ломо 12 еко
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D по супер цена од 21.990 ден.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91

Претпоставувам би се користела од 17часот попладне до 08 наутро? Така некако и 60-70% од популацијата ја користи климата ....За ладење нема проблем ќе лади, но ако немаш добра изолација и исто така добра надворешна столарија (PVC повеќекоморна со термопан стакло).... тешко дека 30М2 би можеле квалитетно да затоплат било да е Vivax моделот АЕМИ или Ломо Еко...не читај во карактеристилите на уредите објавени од трговците кои обично ја објавуваат нивната максимална моќ на ладење (35М2)... слободно одземи десет за греење. Мое мислење дека за 35+ квадрати, треба да размислуваш за посериозен уред или AERI од Vivax или Lomo GWH12QC (регулар или го нарекуваа LCLH ми се чини)
Инаку со АЕМИ моделот, Vivax ми се во најмала рака чудни. Модел од 2017та со исти карактеристики како AEZI модел од 2014-та... можеби грешам но од оние што повеќе се упатени нека демантираат...или објаснат во што е тој е различен или подобар тој од докажаниот АЕЗИ модел (само не спомнувајте ми WiFi)

Последна промена:

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Претпоставувам би се користела од 17часот попладне до 08 наутро? Така некако и 60-70% од популацијата ја користи климата ....За ладење нема проблем ќе лади, но ако немаш добра изолација и исто така добра надворешна столарија (PVC повеќекоморна со термопан стакло).... тешко дека 30М2 би можеле квалитетно да затоплат било да е Vivax моделот АЕМИ или Ломо Еко...не читај во карактеристилите на уредите објавени од трговците кои обично ја објавуваат нивната максимална моќ на ладење (35М2)... слободно одземи десет за греење. Мое мислење дека за 35+ квадрати, треба да размислуваш за посериозен уред или AERI од Vivax или Lomo GWH12QC (регулар или го нарекуваа LCLH ми се чини)
Инаку со АЕМИ моделот, Vivax ми се во најмала рака чудни. Модел од 2017та со исти карактеристики како AEZI модел од 2014-та... можеби грешам но од оние што повеќе се упатени нека демантираат...или објаснат во што е тој е различен или подобар тој од докажаниот АЕЗИ модел (само не спомнувајте ми WiFi)
Секаде пвц столарија имам, 6 прозорци и 1 врата ако тоа нешто менува. Стиропор изолација на зидовите немам сега за сега но имам нешто во план да ставам за следното лето. Станот се наоѓа на први спрат и е со ламинат и полистерен изолација(или како и да се викаше тоа едно за подови)

Сега за сега имам купено 6 кубика дрва а имав во план климата да ја користам од 5 сабајле до 8 часот само за греење. Исто така и планирам за другата грејна сезона само на клима да преминам.

Сега незнам што е подобро дали да купам клима од 22-25к пошто сега за сега повеќе не ми се дава или пак да чекам и да потсоберам едно 60к па да си купам добра квалитетна клима која би ги задоволила моите потреби.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.104
6.049
22-25 да си земеш одма некока АЕРИ или ЛОМО лцлх како најефтини наменети за греење и да ги поштедиш комшиите од труење.

Види за колку можеш да најдеш некоја таква и лапни си ја.

Ако чекаш само ќе се зезнеш се повеќе и повеќе. Јас за греење испод ломо и аери не би рекол да зимаш. За втора-трета клима во станот - да, ама не за прва или главна.

Дури и распрашај се Хансол дали можеш некако со попуст да си дозволиш и чао пријатно уште одма.

Ама најважно од се не чекај сезони зошто времето си проаѓа, а прогрес со дрва нема.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.611
3.258
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Едно прашање, ладам простор од 33 м2 со Gree Lomo Eco на 25 степени е подесено и никогаш не престанува. Нели треба да престане ако постигне температура? Или прениско е 25 степени да постигне? Btw имам нови пвц прозори.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Внатрешната секогаш ке дува, може само надворешната да престанува одвреме навреме. Со наизменично притискање на TEMP копчето на далечинското се проверува дали е постигната зададената тампература.

погледни во панелот што бројка ке испише на оваа позиција со TEMP.
Temp.jpg

за 2-3 секунди се губи информацијата и пак ја покажува зададената.
Ако е уклучен IFEEL покажува друга Indoor-Ambient Temp....пробај и така.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Близок човек ама ептен, планира да се грее на клима, па ме прашуваше за препорака и нормално бидејќи Mitsu или Daiseikai 8 му се скапички, следно што му препорачав е Хансол.
И ваљда Хансолот ќе биде
Од се срце се надевам дека не сум го заебал човекот и го препорачувам од тоолку фалениов форум.
Да прашам знеете ли кој монтира и кој е сервисер на Грее во Штип?
@sumi? T
Thx.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
22-25 да си земеш одма некока АЕРИ или ЛОМО лцлх како најефтини наменети за греење и да ги поштедиш комшиите од труење.

Види за колку можеш да најдеш некоја таква и лапни си ја.

Ако чекаш само ќе се зезнеш се повеќе и повеќе. Јас за греење испод ломо и аери не би рекол да зимаш. За втора-трета клима во станот - да, ама не за прва или главна.

Дури и распрашај се Хансол дали можеш некако со попуст да си дозволиш и чао пријатно уште одма.

Ама најважно од се не чекај сезони зошто времето си проаѓа, а прогрес со дрва нема.
Добро а што да правам со тие 6 кубика дрва што веќе ги имам платено ? o_O

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно