Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Некако неможам да разберам никако да си направам слика како би требало да изгледа.
Погледнете го атачментот 110844
1.Само да се продолжи на крајот.
Погледнете го атачментот 110845
2.Само хоризонтално да се додаде железо по цела хоризонтална конструкција плус ѕие додатни 15цм.
Погледнете го атачментот 110846
3. Два L профила еден врз друг само тој одгоре да виде 15цм подолг?
шлицови (дупките кај што одат штрафовите)треба да се прават пак на тоа додадено железо, винкла, што и да е, и тоа ќе треба да се спои, уцврсти, завари, така да за 60 цм винкла плус (вертикалните носачи) не ти се исплати целиот труд, поубаво би било да си земеш нови, подолги.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Веке три дена далечинското како да се побркува. Станувам наутро и за да претиснам на него за зголемување или намалувањр на темп истото се побркува тоест на дисплејот ги снемува бројките на 2 секунди и потоа на самото далечинско се префрлува на ауто и тем што сум ја задал. 1ден додека да видам и климата префрли на ауто но овие 2 дена пошто знам како прави не давам далинското да дојде во контакт со климата го местам на мод хеат пофторно оклучувам ајфеел го ставам во насока и само менам 1 дтепен на темп за климата да регистрире и си работи како ништо да не било. Што е финтата со далечинското ако истото го наптави и утре ќе пробам да сликам или снимам. Вака некој совет ако ме разбравте?

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Веке три дена далечинското како да се побркува. Станувам наутро и за да претиснам на него за зголемување или намалувањр на темп истото се побркува тоест на дисплејот ги снемува бројките на 2 секунди и потоа на самото далечинско се префрлува на ауто и тем што сум ја задал. 1ден додека да видам и климата префрли на ауто но овие 2 дена пошто знам како прави не давам далинското да дојде во контакт со климата го местам на мод хеат пофторно оклучувам ајфеел го ставам во насока и само менам 1 дтепен на темп за климата да регистрире и си работи како ништо да не било. Што е финтата со далечинското ако истото го наптави и утре ќе пробам да сликам или снимам. Вака некој совет ако ме разбравте?
Смени батерии.

Sent from my SM-N986U1 using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ново е едвај пола година.
Ако. Тоа се типични знаци на слаби батерии.
И мене ми се има исто случено.

И откако ќе ги смениш батериите ресетирај го ако има такво дугме. Обично е под батериите.

Исклучи ја и климата од штекер за да се ресетира. Потоа стави ја во струја, почекај 1 минута и уклучи ја. Би требало да стартува во режим на обичен вентилатор. Потоа менувај режим

Ако има смарт функција или ако е смарт не заборавај да го наместиш часовникот.

Riku

lurker
27 ноември 2021
575
253
Ако. Тоа се типични знаци на слаби батерии.
И мене ми се има исто случено.

И откако ќе ги смениш батериите ресетирај го ако има такво дугме. Обично е под батериите.

Исклучи ја и климата од штекер за да се ресетира. Потоа стави ја во струја, почекај 1 минута и уклучи ја. Би требало да стартува во режим на обичен вентилатор. Потоа менувај режим

Ако има смарт функција или ако е смарт не заборавај да го наместиш часовникот.
Ќе купам батери и да има ресет од долу треба да се бутни нешто како картичќите на мобилен што се вадат.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Дечки, треба да набавам 3 клими за 3 соби во куќа која од месец мај треба да има 10ка стиропор на надворешните ѕидови. Моментално греењето е преку пелети, и знам дека ќе отпадне потрошувачката после надворешната изолација, но сепак со моменталните цени на пелетите, во мојот случај каде што една соба мора да биде загреана од 09:00 до 02:00 мислам дека поефикасно би било да се оди со клими, а котелот да биде како бекап во најладните денови. Размислував и за топлотна пумпа, но бидејќи немам подно греење, и доколку се оди со јапонска пумпа, инвестицијата би била најмалку два пати повисока спрема една 5 киловатна клима, и две 2.5 киловатни клими.
Ги гледав сенсирите на Даикин, но гледам дека тука се популарни и Митсубиши и Тошиба модели. Што би препорачале и дали конфигурација од две 2.5 и една 5 киловатна клима е добра идеја?

Собите се следни:
1. Дневна соба од ~38 квадрати, плус кујна доколку се отвори врата од ~10 квадрати.
2. Работна соба / спална со површина од 21 квадрат.
3. Работна соба / спална со површина од 19 квадрати.

Благодарам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.061
5.993
Мислам дека многу пологично е 3х2.5 или нешто такво. 5кв клима нема логика во толку мал простор, погоово изолиран. Евернтуално 3.5+2.5+2.5 или нешто такво.

milepp

read-only
24 октомври 2016
20
5
Клима Амбер 3.5 купена пред две години, продолжена гаранција пред два месеци.

На греење претходно под и до климата не се стоеше од жежок издув. Сега две недели приметувам дека побавно ја загрева истата просторија која порано ја правеше бања за пола час. Сега климава е пуштена два часа и не е тоа тоа. Сега исто така нема толку жежок издув, односно млак е.

Што може да е проблем?

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Мислам дека многу пологично е 3х2.5 или нешто такво. 5кв клима нема логика во толку мал простор, погоово изолиран. Евернтуално 3.5+2.5+2.5 или нешто такво.
3.5ка би можела да се справи со ~50 квадрати?
Препорака за бренд/модели имаш?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.061
5.993
Не е дали ќе може да се справи, туку ти имаш 3 клими, не една. Зависи од буџетот. Ако сакаш некоја 5ка, треба да е послаба и да има многу низок минимум ако сакаш да работи колку толку добро. Нешто како FTXF50 од Daikin.
А кога веќе ставаш 3 клими, општо важно е да имаат што понизок минимум. Таа за дневната да спушта барем 350W, а другите пожелно е и помалку.
Од буџет варијантите Хаиер Тундра ако најдеш некоја на акција или слично, мислам дека има во темава многу задоволни.
Даикин само FTXF серија или нагоре, поефтините не.
Мицубиши LN серија, ама е пресилна за кај тебе.
Муабетот е што што и да ставиш само 2 недели ќе работи пооптеретено, а останатите 5 месеци ќе дреме скоро на минимум.

Ти секако ќе се грееш на 1 клима 5 месеци, а останатите ќе се или за дополна или на низок термостат и ќе се палат чат-пат.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Не е дали ќе може да се справи, туку ти имаш 3 клими, не една. Зависи од буџетот. Ако сакаш некоја 5ка, треба да е послаба и да има многу низок минимум ако сакаш да работи колку толку добро. Нешто како FTXF50 од Daikin.
А кога веќе ставаш 3 клими, општо важно е да имаат што понизок минимум. Таа за дневната да спушта барем 350W, а другите пожелно е и помалку.
Од буџет варијантите Хаиер Тундра ако најдеш некоја на акција или слично, мислам дека има во темава многу задоволни.
Даикин само FTXF серија или нагоре, поефтините не.
Мицубиши LN серија, ама е пресилна за кај тебе.
Муабетот е што што и да ставиш само 2 недели ќе работи пооптеретено, а останатите 5 месеци ќе дреме скоро на минимум.

Ти секако ќе се грееш на 1 клима 5 месеци, а останатите ќе се или за дополна или на низок термостат и ќе се палат чат-пат.
Јасно! Морам да напоменам дека спалните соби се наоѓаат над дневната соба, на следниот спрат. Бидејќи не го нагласив тоа на првиот пост, мислам дека доби претстава дека сите соби се наоѓаат на ист спрат. Дополнително, нема изолација на таванот на дневната, а исто така и на подот на спратот каде што се наоѓаат спалните соби.

FTXF изгледа се Sensira моделите (мислев дека ова е ентри моделот на Даикин ама по твојот муабет изгледа има и поевтини). Буџетот за три клими би бил до 2500 евра +/- некоја стотка, па затоа ги заобиколувам буџет варијантите.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Исто добра опција ти е и Митсубиши АП 5,5ка, ако ти е скапа Митсубиши ЛН, ја имаат комшиите ама јас им ја пратам потрошњата и има доста низок минимум 180-200 вати кога одржува преку ноќ наместена на 20 степени, тоа сенсирата го неможе, знам зошто ја имам дома.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Исто добра опција ти е и Митсубиши АП 5,5ка, ако ти е скапа Митсубиши ЛН, ја имаат комшиите ама јас им ја пратам потрошњата и има доста низок минимум 180-200 вати кога одржува преку ноќ наместена на 20 степени, тоа сенсирата го неможе, знам зошто ја имам дома.
Гледам дека 5 киловатната AP кошта колку 3.5 киловатната LN. Прашањето е дали LN може да има понизок минимум и воедно да може да ја грее дневната + кујната.

Следно, бидејќи спалните соби се една до друга, дали воопшто да размислувам за мултисплит решение?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Гледам дека 5 киловатната AP кошта колку 3.5 киловатната LN. Прашањето е дали LN може да има понизок минимум и воедно да може да ја грее дневната + кујната.

Следно, бидејќи спалните соби се една до друга, дали воопшто да размислувам за мултисплит решение?
Мултисплит ама јапонски а не кинески. Врати се неколку страни наназад и ќе го видиш моето искуство и на уште еден член со кинески мултисплит. Најдобро по мене да си земеш влезни модели на јапонски клими за во спалните 2.5кв( ваљда не се многу големи спалните), бидејќи мултисплитот е скап.
Иначе за 50 квадрати јас би земал 5.5кв сигурно, би одел на АP од Митсу или некој среден модел од било која друга јапонска марка.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Мултисплит ама јапонски а не кинески. Врати се неколку страни наназад и ќе го видиш моето искуство и на уште еден член со кинески мултисплит. Најдобро по мене да си земеш влезни модели на јапонски клими за во спалните 2.5кв( ваљда не се многу големи спалните), бидејќи мултисплитот е скап.
Иначе за 50 квадрати јас би земал 5.5кв сигурно, би одел на АP од Митсу или некој среден модел од било која друга јапонска марка.
Не, кинеско решение не доаѓа во предвид :)
Едната спална е 19, другата е 21 квадрат. Спалните функционираат и како работни соби, па мора и таму да се оддржува температура од ~22 преку цел ден.
Гледам дека си в комшии, имаш препорака за продавница и монтер во Охрид? Една варијанта би било да се оди со AP 5.5 и две HR 2.5. Ваљда би имало некаков попуст за кеш :D

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Не, кинеско решение не доаѓа во предвид :)
Едната спална е 19, другата е 21 квадрат. Спалните функционираат и како работни соби, па мора и таму да се оддржува температура од ~22 преку цел ден.
Гледам дека си в комшии, имаш препорака за продавница и монтер во Охрид? Една варијанта би било да се оди со AP 5.5 и две HR 2.5. Ваљда би имало некаков попуст за кеш :D
Alibi dooel, наспроти бензиската кај гробиштата на патот за Битола, ќе го најдеш. Барај го Александар, со него договарај се за цени. Има добри монтери, Аквина тим се викаат, Протуѓеров е главниот монтер. Е сеа малце се скапи, али имаат нови алати, вакумираат со сите тертипи( бар кај мене беше така).
Ова ти е препорака од мене, ако те интересира уште нешто, пиши ми во ПП.

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Alibi dooel, наспроти бензиската кај гробиштата на патот за Битола, ќе го најдеш. Барај го Александар, со него договарај се за цени. Има добри монтери, Аквина тим се викаат, Протуѓеров е главниот монтер. Е сеа малце се скапи, али имаат нови алати, вакумираат со сите тертипи( бар кај мене беше така).
Ова ти е препорака од мене, ако те интересира уште нешто, пиши ми во ПП.
Благодарам за информација, ги најдов и на ФБ, ќе стапам во контакт да видам што понуда ќе ми дадат.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно