Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.942
Се работи за спрат од куќа, без наворешна изолација. Се работи за салон, предсобје и една соба, на спратот плус има инсталација за парно така да не сум за две клими. Мах простор за загревање е 60м мислам, според тебе 7ца по би завршила работа. На пример, овој модел.

TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-22PKVSG-E/RAS-22PAVSG-E по супер цена од 69.990 ден.

Поздрав

Дечки, ме интересира опцијата за одвлажнување со климиве. Моите дома на спрат имаат влага, земав одлважнувач De Longhi, ефикасен беше но за жал се расипа брзо :( Гледам, скоро сите поскапи клими имаат опција за одвлажнување (1-2литри на саат). Некој искуство да сподели, дали се ефикасни. Дали може да грее/одвлажнува простор во исто време. Ги гледав Грее климите, и се мислам да земам за моите дома.
...во врска со влага (и со тоа потенцијален проблем со мувла) имаше една тема: Проблеми со влага и мувла по домовите, и зошто одвлажнувачите на воздух се прилично бескорисни уреди

dextermkd

read-only
30 март 2019
24
9
Последна промена:

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Совет:која клима да ја одберам
TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E по супер цена од 59.990 ден.

CARRIER Infinity Ultimate 42QHB18D8S / 38QHB18D8S по супер цена од 52.990 ден.
просторот е 40м2,спрат од куќа,
без изолација и без пвц сега засега.
Што би било подобар избор
мора овие две?

јас ја имам првата,ама ја немам пробано на греење,
на ладење сите се добри.
Тошибите немаат нешто опции,нема ви фи,нема опција Follow Me...

и двете даваат исто на греење 5,5кв

изолацијата е важна за да климата работи како што треба.

dextermkd

read-only
30 март 2019
24
9
мора овие две?

јас ја имам првата,ама ја немам пробано на греење,
на ладење сите се добри.
Тошибите немаат нешто опции,нема ви фи,нема опција Follow Me...

и двете даваат исто на греење 5,5кв

изолацијата е важна за да климата работи како што треба.
Тие ми се препорачани за до таа сума и за просторот. Тие опции од типот follow me незнам дали воопшто вредат (освен вифи) да се имаат ако климата има повеќе простор да даде поголем ефект пример за греење па и не мора да ги има тие додатни по мене маркетинг дополнителни опции.Секој гледа колку би добил сметка за греење отколку дали има дополнителни опции кои е прашање колку би му служеле во секојдневното користење на климата.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.942

Тошиба Сузуми плус.
(тоа е подобар избор од двете понуди)

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Тие ми се препорачани за до таа сума и за просторот. Тие опции од типот follow me незнам дали воопшто вредат (освен вифи) да се имаат ако климата има повеќе простор да даде поголем ефект пример за греење па и не мора да ги има тие додатни по мене маркетинг дополнителни опции.Секој гледа колку би добил сметка за греење отколку дали има дополнителни опции кои е прашање колку би му служеле во секојдневното користење на климата.
по спецификации Тошибата треба да спушти на одржавање околку 250 вати,ама кај тебе е неизолиран простор и незнам дали ќе може да работи толку ниско.
ти реков и двете имаат ист капацитет на греење.
двете клими ги има во Енергија,имаш уште една опција од таму ако сакаш да поминеш поефтино.можеш да одбереш HAIER 5,5кв. Тундра,ја фалат по форумиве. таа е 38500,со монтажа ќе те фати 42500 +-
а ако сакаш да поминеш уште поефтино имаш на акција ТОСОТ МУСЕ 5,5 за 32000 ден на акција Клими.мк
да дополнам за 50К имаш LG 5.5KW

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Дечки ајде мала помош, предлог клима за салон од 45м2, пвц прозорци, без изолација, се наоѓа на 2 спрат, салонот е малку повисок од стандардните димензии на градба, буџет некаде около 40к плус/минус
Овие две ги гледав
Haier TUNDRA GREEN AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA
Gree LOMO LC GWH18QD-K6DNB4B

CeeTour

hello world
18 септември 2014
127
135
Skopje
Дечки ајде мала помош, предлог клима за салон од 45м2, пвц прозорци, без изолација, се наоѓа на 2 спрат, салонот е малку повисок од стандардните димензии на градба, буџет некаде около 40к плус/минус
Овие две ги гледав
Haier TUNDRA GREEN AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA
Gree LOMO LC GWH18QD-K6DNB4B

Првата, поефтина и има подобри резултати на Еуровент.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.770
1.640
После подолга анализа на пазарот, на можностите и на советите собрани, а највеќе заради добрите зборови за Daikin FTXC50B, се одлучив да го земам токму овој модел од ИЦС, 71к сосе монтажа и 3 годишна гаранција. Се работи за простор околу 60 м2 (25 + 20 + 15) со добра изолација - пуна цигла без фасада, пвц прозори и релативно мали топлински загуби.

Е сега, да ве прашам зашто не ми беше фокусот на мерењето, дали со оние обичните мерачи за потрошувашка ќе можам да измерам колку ќе ми е потрошувачката на месечно ниво, т.е дали има некоја опција да наместам и да ми мери цел месец колку би потрошило, или ќе треба секојдневно да водам лог?

PS: Вреди да се напомене дека ќе се користи примарно за греење.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Само гледај си моментална потрошња при одржување да е 300-900W и не се замарај за друго. Потрошувачката ЕВН ти ја мерат - сакал, неќел. :)

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.770
1.640
Само гледај си моментална потрошња при одржување да е 300-900W и не се замарај за друго. Потрошувачката ЕВН ти ја мерат - сакал, неќел. :)
Тоа за ЕВН јасно, сакам онака да спроведам некое мерење, не scientific, но да биде доволно веродојстојно. Неколку test cases и тоа е тоа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Е сега, да ве прашам зашто не ми беше фокусот на мерењето, дали со оние обичните мерачи за потрошувашка ќе можам да измерам колку ќе ми е потрошувачката на месечно ниво, т.е дали има некоја опција да наместам и да ми мери цел месец колку би потрошило, или ќе треба секојдневно да водам лог?
Набаво Sonoff Pow R2 и ќе ти води лог за 6 месеци (со дневна потрошувачка и цена)
Генерално, сите кои се продаваат кај нас памтат барем за еден месец или мерат додека не ги ресетираш.

Sonoff е добар затоа што може во реално време да гледаш + опции за тајмери, вклучи-исклучи и др. (за тебе, во случајов, небитни работи)
Ако земаш гледај задолжително R2

Има и други уреди од оваа класа но сега не можам да се сетам на имињата.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Тоа за ЕВН јасно, сакам онака да спроведам некое мерење, не scientific, но да биде доволно веродојстојно. Неколку test cases и тоа е тоа.
AC gateway ми стигна, сега уште чекам утикач и штекер за него (16 A треба да бидат, различни се од 10 А адаптери, во пошта се веќе) наскоро ќе почнам да мерам и ќе пишам дали е/не ОК.

Sent from my Mi using Tapatalk

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.770
1.640
Набаво Sonoff Pow R2 и ќе ти води лог за 6 месеци (со дневна потрошувачка и цена)
Генерално, сите кои се продаваат кај нас памтат барем за еден месец или мерат додека не ги ресетираш.

Sonoff е добар затоа што може во реално време да гледаш + опции за тајмери, вклучи-исклучи и др. (за тебе, во случајов, небитни работи)
Ако земаш гледај задолжително R2

Има и други уреди од оваа класа но сега не можам да се сетам на имињата.
Е тоа ми требаше, ти благодарам. Претпоставувам ова е и наједноставно решение за моите потреби.

@FLEGMA, гледам дека 3600w е лимитов на POW R2, прави некаква разлика тоа? Како што спомнав, моделот на климата е 5.0 kW

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Се работи за простор околу 60 м2 (25 + 20 + 15) со добра изолација - пуна цигла без фасада, пвц прозори и релативно мали топлински загуби.
Како e oва добра изолација? Нешто пропуштам?

Инаку со среќа - нека служи добро новата клима.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Е тоа ми требаше, ти благодарам. Претпоставувам ова е и наједноставно решение за моите потреби.

@FLEGMA, гледам дека 3600w е лимитов на POW R2, прави некаква разлика тоа? Како што спомнав, моделот на климата е 5.0 kW
5кв топлина, но климата не влече повеќе од 2.5kW струја од штекерот. Обично влече меѓу 300 и 900w. Односно помалку од киловат.

• ми се допаѓа
Реакции: Cika

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.770
1.640
Како e oва добра изолација? Нешто пропуштам?

Инаку со среќа - нека служи добро новата клима.
Релативно добра, лошо се изразив изгледа, лаик сум во оваа област. Се работи за 40цм дебелина на надворешни ѕидови од пуна цигла, додека салонот лежи на скала. Ќе видиме сепак колку топлотни загуби ќе има оваа зима, затоа и сакав да мерам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Не
3600W односно 16A се лимитот на монофазна струја (220V x 16A = 3520W)

Таа клима ни во лудило нема да повлече 16A. Лупаам од ракав ама таа клима максимум, во најцрно сценарио, би повлекла 10A односно 2200W.
Очекувај 3,4 до 5A во реалност.

Да правиме муабет за Gree Amber тогаш би ти рекол да внимаваш.

• ми се допаѓа
Реакции: Cika

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Првата, поефтина и има подобри резултати на Еуровент.
Може да предложите и некоја друга марка/модел до 40000 денари, плус минус

п.с. Оваа дали е слична со хаиерот горе што го постирав

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Во врска со мерач на моќност никако соноф, многу шубе статистика има, ти дава да гледаш само за ден потрошувачка во историја.
Зимајте broadlink sp3s, има историја за секои 30минути, за да можеш да гледаш како ти се движи потрошувачката во текот на денот, потрошувачка историја на ниво на ден не ти значи баш многу сама по себе.
Плус, broadlink-от е пали вози, немора да се зафркаваш со преврзување штекови и приклучоци на за да можеш да го користиш.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Во врска со мерач на моќност никако соноф, многу шубе статистика има, ти дава да гледаш само за ден потрошувачка во историја.
Зимајте broadlink sp3s, има историја за секои 30минути, за да можеш да гледаш како ти се движи потрошувачката во текот на денот, потрошувачка историја на ниво на ден не ти значи баш многу сама по себе.
Плус, broadlink-от е пали вози, немора да се зафркаваш со преврзување штекови и приклучоци на за да можеш да го користиш.

На најновата Broadlink апликација можеш да гледаш детално по минути за последните 24 часа а дневно наназад откако го користиш...

Баш вчера гледав на AliExpres... се поретко се најдува и цената им е рипната така да земајте Broadlink SP3S додека има од постарата 3 серија, новите од 4 серија се без мерачот за електрична енергија.

Sent from my iPhone using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Баш вчера гледав на AliExpres... се поретко се најдува и цената им е рипната така да земајте Broadlink SP3S додека има од постарата 3 серија, новите од 4 серија се без мерачот за електрична енергија.
Fixed
QWERTY.png

@Cika
Ти должам извинување затоа што не ти го препорачав Broadlink-от. Јас имам Sonoff Pow R2 и со последните 2-3 апдејти сум тотално незадоволен (ова благо кажано)
Кога го зедов пред 2 години функционираше беспрекорно во поглед на следење на потрожувачката. Нема(ше) софистицирано следење како Broadlink но имаше моментална и целодневна потрошувачка која функционираше беспрекорно.

Со тек на време cloud услугата почна да им успорува па мерењето на моменталната потрошувачка или ќе те дочека „замрзнато“ па потоа ќе киниса или ќе почне после неколку рестарти на програмата.
Мерењето на дневната потрошувачка е океј.
Од друга страна UI-то на програмата го масакрираа, полно бесплатни функции како интеграција со IFTT, Google и сл. ги направија со пари и капак на се воведоа web пристап кон делот за мерење на потрошувачката кој се плаќа месечно (ако сакаш да гледаш од PC)

Иначе како прекинувач со тајмер и такви фори функционира беспрекорно.

Додуша има заобиколни workaround-и со флешување ама нит имам желба нит имам време ниту пак сакам да се мафтам со ова. Згора на се после тоа не можеш да се вратиш на фабричкиот firmware.

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
Пред година дена земав vivax aeri "5 и пол-ка". Зимата се греев со неа, и го чистам редовно филтерот за прашина или за што и да е. Прашањето ми е дали сега пред да почне зимата треба некое подетално чистење или слично?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Втората е 5.5кв и би требало да е појака од првата.
Првата е 4.5 кв и е за до 35м2
За Тошиба има еуровент за кариерот провери

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно