Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Истото и јас го заклучив зошто сакав да го користам за Плекс. Од тердаун видеата што ги гледав видов дека има мини пцие порта за вифи адаптер. Ако си доволно храбар ваљда би можел да извадиш м.2/сата порта од тоа со некој конвертор.

Од тоа шо читав нема шанси таа само со WIFI работи ама го најдов видеово кај шо еден залемува mSATA порта на празните конектори, мења некои отпорници и работи - ама никогаш не би се замарал до толку хахаха:

View: https://www.youtube.com/watch?v=jEt6l2MREfc

Мене најдобра опција ми беше стар лаптоп шо имам на кој има msata и плус sata конектори, така шо ќе можев два диска но со послаб процесор и исто рам...

ПРОБЛЕМОТ е шо лаптопот нема опција за да се пали автоматски после power loss, а ко шо читав во упатството за ThinkCentre m93 има таква опција - и тоа ми е битно пошо ако некад снема струја да се упали после тоа сам.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk
Ако веќе имаш разбери 3+ или 4, почни со него.
Ако немаш ништо тогаш земи некој мини PC, за да не купуваш после пак кога ќе ти фалат ресурси за некоја друга интеграција. :)
Порано кога барав јас, во ДДком имаа такви мали компјутери по пристојни цени.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.147
1.547
Скопје
За Home Assistant доволно е plain Raspberry Pi. За Plex Media Server, моето искуство беше катастрофа со Raspberry Pi. Не дека не е возможно ама треба премногу замарање и твикување и на крај пак ќе биде со многу компромиси. На крај се решив за ->
Што пак има компромиси, ама далеку подобро е од RPi.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Нарачано едно леново ко од флаерот неколку поста назад од ЦЦЦ. Ќе пишам импресии.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Пред 5 минути ми текна идеја која мислев дека сигурно е изводлива со Home Assistant и изгледа е: да се изведе начин автоматски да се рестартира модем/рутер/продужен кабел со модем и рутер (преку реље) ако снема интернет.

Веќе имам уредче со рељиња од алиекспрес купено, има 4 реле порти кои може да се контролираат преку LAN (и можело да се интегрира како прекидач во Home Assistant преку некој MQTT протокол), така шо тоа би користел за рестарт на уредите пошо кабелскиот „модем“ е уствари само терминал за оптички влакна, но сепак некад знае да заглави и треба да се рестартира пошо е кинеско срање. Буквално рестарт го решава проблемот.

Е сеа за а се автоматизира ова значи ми треба начин да детектирам кога нема интернет и таа проверка да си тера на секои 2-3 минути да кажеме. Според ова шо гледам може да се направи пинг:

И пример да се пинга 8.8.8.8 - прашањето ми е дали имате некои подобри начини да се направи проверкава, или комбинација од повеќе сајтови на пример пошо можеби 8.8.8.8 да е паднат ама 1.1.1.1 да не е и слично - како да се изведе комбинација која е поинтелигентна.

ЕДИТ: Според документацијава значи може да се пингаат повеќе уреди

1646153374911.png

Така шо може да се излистаат 1.1.1.1, 8.8.8.8, валјда може и сајтови ко facebook.com, google.com, microsoft.com, apple.com

И ако сите се даун значи стварно е даун интернетот и треба ресет.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
А да го смениш со поасален?

Ако мислиш на уредот - нема поасален. Плус мислам дека е до операторот нешто пошо проблемов прво не постоеше, па се дешаваше често секојдневно, па после почна да се дешава само еднаш у ден накај 8 сабајле но проблемот е шо дури сам од себе да си врати интернет треба некад и саат време.

Со trial and error заклучив дека со рестарт само на нивниот оптички терминал кај мене се решава инстантно. Многу е глупо пошо во целиов процес не се мења ни IP адреса ни DNS-и ни ништо (проверено).

Така шо глуп проблем е некој претпоставувам ради нешто со нивната опрема во централа, посебно пошо ова се случи откако решија да локално енфорсираат лимити на DL и UP (пред тоа пуштаа коа има простор и по 300 мегабити иако пакетот е 50 мегабити). Сеа веќе не е така...

И да не должам уредите се тие, еднаш го мењаа ама пак исто така шо не е до уредот туку е до некој HANDSHAKE или шо знам шо шо се дешава еднаш дневно или така нешто.

А да менувам оператор за жал исто не е опција пошо ова е во моментот на локацијава едина опција со оптички интернет.

---------------

Така шо да не дужиме размислено е и секако е добро да се има ваква опција на автоматизација за во иднина за други ствари, плус интересно е да се учат нови работи.
Мислењето е автоматски споено:

Уше едно прашање пошо неам искуство со Home Assistant - колку resource intensive се уствари вакви тригери и автоматизации?

Пример ако нешто прави ping на секои 30 секунди претпоставувам не би требало да е ни 1% оптеретеност на i5 процесор од 4та генерација така?

Уште еден ЕДИТ: Гледам сеа дека може и директно рутерите да се додадат како уреди преку овој плагин/интеграција:

И валјда и самиот state на интернет конекција на рутерот ќе може да се користи како тригер.

Последна промена:

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Автоматизациите не се cpu intensive ич. Speedtest сензорот кога мери брзина на пример е интензивен и по процесор и по net bandwidth.

Многу ствари можат да се изведат на НА само треба гуглање и учење - некој некаде тоа нешто што си го намислил го има направено.

За автоматизација треба да ја укапираш логиката и после лесно е. Скриптите јас уште ги немам проучено.

@toshex Зошто си нарачал од ЦЦЦ наместо да им отидеш на Бит пазар и да го купиш од продавница? Треба од магацин да го донесат или?

Уште ми е криво што од царина го вратив DELL Wyse кој кошташе 25 еур + шипинг, совршен ќе беше за НА али јбг секоја школа се плаќа.

Најново кај мене на НА е дека инсталирав UBNT Network controller (за UniFi) и работи одлично.

Следно е инсталација на NUT за да ја следам состојбата на Eaton UPS-от.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Автоматизациите не се cpu intensive ич. Speedtest сензорот кога мери брзина на пример е интензивен и по процесор и по net bandwidth.

Многу ствари можат да се изведат на НА само треба гуглање и учење - некој некаде тоа нешто што си го намислил го има направено.

За автоматизација треба да ја укапираш логиката и после лесно е. Скриптите јас уште ги немам проучено.

@toshex Зошто си нарачал од ЦЦЦ наместо да им отидеш на Бит пазар и да го купиш од продавница? Треба од магацин да го донесат или?

Уште ми е криво што од царина го вратив DELL Wyse кој кошташе 25 еур + шипинг, совршен ќе беше за НА али јбг секоја школа се плаќа.

Најново кај мене на НА е дека инсталирав UBNT Network controller (за UniFi) и работи одлично.

Следно е инсталација на NUT за да ја следам состојбата на Eaton UPS-от.

Шо има разлика ако отидеш од кај нив и да ти го пратат по карго? Нешо у цена ќе ти намалат или?

Тоа за дел за 25еур стварно... споделувајте такви зделки хахаха. И мене ми е криво реално шо хардвер шо не ми треба шо го имам продавано, и сеа барам и купувам. Арно викаат старите чувај го ќе се најде хаха.

БТВ ја планирав УПС да купувам периодов ама се разочарав од локалната понуда и се откажав за сеа...

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Шо има разлика ако отидеш од кај нив и да ти го пратат по карго? Нешо у цена ќе ти намалат или?

Тоа за дел за 25еур стварно... споделувајте такви зделки хахаха. И мене ми е криво реално шо хардвер шо не ми треба шо го имам продавано, и сеа барам и купувам. Арно викаат старите чувај го ќе се најде хаха.

БТВ ја планирав УПС да купувам периодов ама се разочарав од локалната понуда и се откажав за сеа...

Не знам дали има разлика, мислев ако си од Скопје дека е побрзо да си го купиш од продавница.

УПС од 850VA - Eaton е околу 4500 ден.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Нарачано едно леново ко од флаерот неколку поста назад од ЦЦЦ. Ќе пишам импресии.
Стигна? Импресии?

И јас меркам некое USFF куќиште од кај нив, па ме интересира дали даваат фискална/фактура и во каква состојба е компјутерот што си го земал.

Инаку малце ОТ, цените на RPI3/4 се отидени во неповрат, поисплатливо е да се купуваат половни USFF. На ebay имаше 5 х Dell Wyse за 50 еур + шипинг but MK Customs :S

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Стигна? Импресии?

И јас меркам некое USFF куќиште од кај нив, па ме интересира дали даваат фискална/фактура и во каква состојба е компјутерот што си го земал.

Инаку малце ОТ, цените на RPI3/4 се отидени во неповрат, поисплатливо е да се купуваат половни USFF. На ebay имаше 5 х Dell Wyse за 50 еур + шипинг but MK Customs :S

Стигна, веќе недела ипол возам Home Assistant и тоа што сакав за рестартирање модем го изведов со автомација, се е супер. Ирц и редит заедниците за линукс, networking и home assistant беа од огромна помош, како и LTT форумот. Не споделив во меѓувреме дека бев баниран тој период.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.843
5.544
Стигна, веќе недела ипол возам Home Assistant и тоа што сакав за рестартирање модем го изведов со автомација, се е супер. Ирц и редит заедниците за линукс, networking и home assistant беа од огромна помош, како и LTT форумот. Не споделив во меѓувреме дека бев баниран тој период.
Гаранција, фискална даваат нешто?

Sent from my Телефон using Tapatalk

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.643
1.805
Стигна? Импресии?

Добри ли се овие Кхадас од Алија, како некој вид на замена за РПи4?
€ 93,28 | Khadas VIM3 SBC: 12nm Amlogic A311D Soc With 5.0 TOPS NPU

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Не знам, а за 93 еур не би експериментирал.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.234
Мелмак
Гаранција, фискална даваат нешто?

Sent from my Телефон using Tapatalk

Као демек година дена нивна гаранција (фискална јок), и имав некои проблеми (нема да должам излезе адаптерот шо го пратиле иако нов заменски кинески некој, фаличен се погоди - ми пратија нов) - не сум импресиониран од комуникацијата. Не беше ни нешо добра ни лоша, to the point. Пред да им кажам дека пробав со друг пуњач и дека тоа го реши проблемот ми рекоа дека за замена на цела единица морам да го враќам кај нив компјутерот, да го тестираат па тек после ќе има резолуција.

Елементот си платил 6000 и во рок од 2 дена проблеми ќе чекаш за тестирање е фејл. Други замерки - ми пратија модел со 320 гига наместо 500 гига па морав да инсистирам да ми дадат и друг диск пошо така беше на флаерот. На телефон типот ми вика „ами такви ни се или со 320 или со 500 и шо ќе се фати“. Исто на флаерот имаше леново тастатура и маус а они даваат некои генерички од по 50 денари тастатура и маус.

Глеј, bottom line цената е малку повисока од шо треба за такво компјутерче, посебно коа ќе видиш дека истото го продавале пред пола година за 75 евра, комуникацијата е онака океј ама нишо шо би пофалил, верувам дека и да има проблем ќе се реши макар може ќе треба замарање и натегање.

Но со оглед на моментална состојба со хардвер, па дури и локални цени на haswell конфигурации ете и на форум - океј зделка е. Верувам дека цели палети вакви парчиња увезуваат и само ги тестираат, ставаат нешо таму генерички диск имиџ нивни и ги пакуваат со тастатура, маус и заменски пуњач и ги праќаат по карго. Единиците сигурно се користени или refurbished и им ги праќаат ко исправни, и мислам дека они уопште не ги чепкаат или поправаат.

Би барал алтернатива ако барам пак таков компјутер (ибеј, огласи) ама ако нема алтернатива би земал пак од нив.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Maki_SM

hello world
28 јуни 2012
92
142
Многу подобар избор по мене би бил Одроидот

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Веќе долго време размислувам за Home Assistant, и после толку размислување се одлучив да користам Zigbee i Wi-Fi протокол.
Home Assistant го користам на VM на Synology.
Пред некој ден нарачав Sonoff ZB Bridge-Pro Zigbee. Во план ми е да го флешувам со CH340 на Tasmota фирмвер.
Дел од уредите што ги има Sonoff се на Zigbee i Wi-Fi протокол.
Претежно голем дел од смарт уреди користат Tuya Cloud, како штекови, прекидачи, сензори за Motion Detect, сензори за температура и влажност на воздух, итн.
Голем дел од смарт уредите што користат Tuya Cloud (firmware), може да се флешуваат со Tasmota фирмвер.
Предноста на Tasmota фирмверот е што самиот уред веќе не користи Tuya Cloud за да работи, туку поминува низ Home Assistant и со тоа станува локален уред.
Во план ми е да користам неколку уреди од Sonoff на Zigbee протокол кој што ќе бидат флешувани со Tasmota фирмвер. Дел од уредите ќе бидат, Switch, Motion Detect, Temperature Humidity Sensor, Door Window Sensor, Thermostat Display. Другите уреди ќе бидат на Wi-Fi протокол, како сензор за дожд, контролери за лед лента, итн.
Моментално имам неколку Elivco LSPA9 и Smart Switch MK601 уреди кој што поминуваат преку Tuya Cloud. Исто така и за нив има начин како да се одстрани Tuya Cloud, со промена на Wi-Fi модулот и со флешување на Tasmota фирмвер.
Имам Wi-Fi клима која што исто така користи Tuya Cloud со чип TYWE1S. Исто така и она може да се флешува со Tasmota фирмвер, но за неа ќе оставам за на крај.
Моментално чекам од Кина да ми пристигнат дел од работите што ми се потреби за да започнам со проектот. Се надевам дека нема да се соочам со многу проблеми.
Доколку има некој што има искуство со Sonoff уреди, Zigbee протокол и Tasmota фирмвер, нека сподели.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.592
19.311
Нема на HACS workaround за Sonoff - ите без да мораш да флешуваш Tasmota?

Јас така го терам Sonoff Pow R2 во локална мрежа (и интернетот работи)

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.147
1.547
Скопје
Што е предноста на користење Zigbee наспроти plain WiFi. Јас дома имам 10 sonoff свичови и уште 10тина удреди од други фирми. ИмаВ све подесенo на Hass.io ама моментално не е активен неколку месеци, планирам да ре-конфигурирам кога ќе најдам слободно време и да продолжам да го користам. Во меѓу време користам све на WiFi поврзано + Google Home App. Све е instant, брзо и стабилно. Кој би била предноста на имплементирање цел Hub unit?
Инаку имаше addon Sonoff/eWelink за Hass.io ама често знаеше да зеза.

Јас имам друго прашање. Дали некој има искуство со Mi уреди, конкретно сетот што е Security Hub (сирена+светло) со пропратните motion и door сензори. Сакам да ги expose-нам motion сенозирте како независен уред. Сакам да постигнам кога ќе помине некој пред motion sensor, да се активира 3rd party Tuya уред. И во Google Home и во Hass.io пристап имам само до Mi Security Hub-от. Child уредите негови не се достапни.

25 ноември 2014
1.542
1.978
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Што е предноста на користење Zigbee наспроти plain WiFi. Јас дома имам 10 sonoff свичови и уште 10тина удреди од други фирми. ИмаВ све подесенo на Hass.io ама моментално не е активен неколку месеци, планирам да ре-конфигурирам кога ќе најдам слободно време и да продолжам да го користам. Во меѓу време користам све на WiFi поврзано + Google Home App. Све е instant, брзо и стабилно. Кој би била предноста на имплементирање цел Hub unit?
Инаку имаше addon Sonoff/eWelink за Hass.io ама често знаеше да зеза.

Јас имам друго прашање. Дали некој има искуство со Mi уреди, конкретно сетот што е Security Hub (сирена+светло) со пропратните motion и door сензори. Сакам да ги expose-нам motion сенозирте како независен уред. Сакам да постигнам кога ќе помине некој пред motion sensor, да се активира 3rd party Tuya уред. И во Google Home и во Hass.io пристап имам само до Mi Security Hub-от. Child уредите негови не се достапни.
Ако не ти стига вифито до некоја соба рип :) зигби се врзува во серија и работи како меш нетворк и секој зигби уред работи како примопредавател.
Плус не си ја оптоваруваш вифи мрежата беспотребно.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Нема на HACS workaround за Sonoff - ите без да мораш да флешуваш Tasmota?

Јас така го терам Sonoff Pow R2 во локална мрежа (и интернетот работи)
И мене ми е тоа прашањето, ако имам Tasmota на Sonoff ZB Bridge дали ќе можам да користам уреди кој што имаат Zigbee протокол а немаат подршка за Tasmota? Еден од уредите кој што нема подршка за Tasmota е SNZB-02D.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ако не ти стига вифито до некоја соба рип :) зигби се врзува во серија и работи како меш нетворк и секој зигби уред работи како примопредавател.
Плус не си ја оптоваруваш вифи мрежата беспотребно.
Плус 99% од зигби уредите работат на мала батерија како што е CR2032. Имам дома сензори по 2-3 години и батеријата уште стои на 90%. Е толку е ефективно Zigbee. За WIFI од друга страна поретко вакви сензори пошто има поголема потрошувачка на струја.

Zigbee со Home Assistant и Zigbee2Mqtt e no-brainer. Се што ви треба е добар Zigbee донгл и може сите Zigbee уреди да ги прикачите тука без разлика дали се Toya, Aqara, итн. (Пожелно е да го купите и усб екстензијата од линкот горе пошто има некои конфликти ако директно го закачиш donglot во усб порта, некој шум што и пречи на Zigbee мрежата.)

Не купувајте глупи хабови (Hub) што поддржуваат Zigbee сензори само од нивниот бренд. Тоа се џабе фрлени 20-30 еур.​

Јас со оваа конфигурација имам преку 100 уреди на зигби мрежата дома од различни прозведувачи и уште можам да додавам без проблем. Значи имам од се по нешто ( Toya, Aubess, Sonoff, Heiman, и тн ) и немам потреба да го користам нивниот хаб ако сакам да користам нешто од тие уреди/сензори.

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно