Можам да се сложам за потрошувачката. WiFi Tuya сензорот за температура и влажност на воздух троши 3 батерии (AAA) на 2 недели. Mора да најдам начин да намалам колку често да праќа информации кон Home Assistant-от. Преку регуларните settings од Tuya не успеав.Плус 99% од зигби уредите работат на мала батерија како што е CR2032. Имам дома сензори по 2-3 години и батеријата уште стои на 90%. Е толку е ефективно Zigbee. За WIFI од друга страна поретко вакви сензори пошто има поголема потрошувачка на струја.
Мислењето е автоматски споено:
Zigbee со Home Assistant и Zigbee2Mqtt e no-brainer. Се што ви треба е добар Zigbee донгл и може сите Zigbee уреди да ги прикачите тука без разлика дали се Toya, Aqara, итн. (Пожелно е да го купите и усб екстензијата од линкот горе пошто има некои конфликти ако директно го закачиш donglot во усб порта, некој шум што и пречи на Zigbee мрежата.)
Не купувајте глупи хабови (Hub) што поддржуваат Zigbee сензори само од нивниот бренд. Тоа се џабе фрлени 20-30 еур.
Јас со оваа конфигурација имам преку 100 уреди на зигби мрежата дома од различни прозведувачи и уште можам да додавам без проблем. Значи имам од се по нешто ( Toya, Aubess, Sonoff, Heiman, и тн ) и немам потреба да го користам нивниот хаб ако сакам да користам нешто од тие уреди/сензори.
Фала за остантите информации за ZigBee, ќе му дадам шанса некогаш.