Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.152
1.577
Скопје
Плус 99% од зигби уредите работат на мала батерија како што е CR2032. Имам дома сензори по 2-3 години и батеријата уште стои на 90%. Е толку е ефективно Zigbee. За WIFI од друга страна поретко вакви сензори пошто има поголема потрошувачка на струја.
Мислењето е автоматски споено:

Zigbee со Home Assistant и Zigbee2Mqtt e no-brainer. Се што ви треба е добар Zigbee донгл и може сите Zigbee уреди да ги прикачите тука без разлика дали се Toya, Aqara, итн. (Пожелно е да го купите и усб екстензијата од линкот горе пошто има некои конфликти ако директно го закачиш donglot во усб порта, некој шум што и пречи на Zigbee мрежата.)

Не купувајте глупи хабови (Hub) што поддржуваат Zigbee сензори само од нивниот бренд. Тоа се џабе фрлени 20-30 еур.​

Јас со оваа конфигурација имам преку 100 уреди на зигби мрежата дома од различни прозведувачи и уште можам да додавам без проблем. Значи имам од се по нешто ( Toya, Aubess, Sonoff, Heiman, и тн ) и немам потреба да го користам нивниот хаб ако сакам да користам нешто од тие уреди/сензори.
Можам да се сложам за потрошувачката. WiFi Tuya сензорот за температура и влажност на воздух троши 3 батерии (AAA) на 2 недели. Mора да најдам начин да намалам колку често да праќа информации кон Home Assistant-от. Преку регуларните settings од Tuya не успеав.

Фала за остантите информации за ZigBee, ќе му дадам шанса некогаш.

APDesign

read-only
16 јануари 2010
41
1
Здраво,

Мала помош, сакам да купам Zigbee dongle на кој ќе снимам Zigbee2mqtt.
Пребарувајќи на интернет ми се појавуваат повеќе верзии на dongle-от верзија P, верзија E на SONOFF и тн.
Несакам да згрешам да не е компатибилен со некој од моите уреди што веќе ги имам и ми се поврзани на hub, па ми треба мала помош/насока што да купам.
Сега за сега дома имам неколку power sockets, repeater, неколку smart switch и тн., сите се на TUYA. Во иднина планирам да дополнам со неколку сензори, аларми и камери.
Воедно ги продава ли овие dongle-и некој во Македонија, или морам од Aliexpress или Ebay да нарачам и чекам?

Фала,

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно