муабетот ми е дека како од огин бегаат од копани картици, демек оштетени биле, намален работен век, жими таквото, не е ова бе потрошен материјал да се изабинема видео излез. како ќе гејмаш на таква картица наменета строго за копање?
Па на пример ако едно нешто вреди $2500 а ти треба цела година да го ископаш а друго нешто вреди $300 а ти треба пример недела дена да го ископаш, кое ти би го копал?Чекај, го читам топиков редовно пошто 1. интересно ми е како се препуцавате и 2. другар ме заинтересира со темава, почна да ми зборува за целиот овој процес. Едно нешто не ми е јасно, ако биткоинот вреди таму 2500 долари како што разбрав а етериумот вреди 300 и сл, зошто луѓето не копаат биткоин? Кој фактор го пропуштам у целава ситуација? Потежок е за копање или која е фрката?
едит; пак ќе кажам, апсолутно ништо не знам околу сето ова, па може на некој ќе му падне смешно ова што прашувам...
Чекај, го читам топиков редовно пошто 1. интересно ми е како се препуцавате и 2. другар ме заинтересира со темава, почна да ми зборува за целиот овој процес. Едно нешто не ми е јасно, ако биткоинот вреди таму 2500 долари како што разбрав а етериумот вреди 300 и сл, зошто луѓето не копаат биткоин? Кој фактор го пропуштам у целава ситуација? Потежок е за копање или која е фрката?
едит; пак ќе кажам, апсолутно ништо не знам околу сето ова, па може на некој ќе му падне смешно ова што прашувам...
Мислиш на оваBitcoin се копаше со графички до пред неколку години, потоа специјализирани машини (Application-specific integrated circuit) започнаа да излегуваат/да се произведуваат во Кина кои нудеа драстично повеќе операции во секунда така да "копање" со графички не само што стана непрофитабилно туку користење на истите денес носи загуба наместо профит.
![]()
Изникнаа цели фарми кај жутокљунците со вакви специјализирани решенија:
![]()
![]()
![]()
И се наметнува прашањето, што кога оваа пренаселена раја овие фарми ќе ги направи да копаат Етермиум, Спермериум или која и да е моментално популарна "виртуелна коиничка"?
АЛКОН-ПС ДООDobar Servis za graficki???
Fala
MONITOR 24.5" BENQ XL2586X+ Zowie,Fast TN, 1ms, 600Hz DyAc™ 2, Wide, Full HD, 3xHDMI, DP,Headphone+Mic jack
61.500,00 ден
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA MINI 2-02, 2xMIC, USB-C receiver, Black, MINI 2-02
3.350,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH MOMENTUM EDITION, 3x120mm Momentum 4-pin PWM fans, w/WINDOW, Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-05
11.950,00 ден
MOUSE RECEIVER USB A4TECH, for A4TECH/F-STYLER, Black, RN-10D
320,00 ден
MEMORY USB 3.2/Gen.1 Type-C, 64GB SANDISK ULTRA SLIDER, Black, SDCZ480-064G-G46
1.300,00 ден
UPS 650VA / 360W POWERWALKER VI 650 SH, 2xSHUKO, USB, RJ11, 10120048
4.460,00 ден