Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ДДВ за Физички лица кои оствариле приход над милион денари

laziale

read-only
8 февруари 2016
11
11
Здраво на сите -
Сигурно пратите што се случува во последниов период со барањето и физички лица да плаќаат ДДВ ако оствариле над милион денари како и потенцијалното зголемување на персоналниот данок. Сакам да чујам ваше мислење, сигурен сум има доста фриленсери кои заработуваат над милион денари, колку од вас ги примате средствата на трансакциска сметка и што планирате да правите доколку треба да плаќате и ддв и зголемен персонален данок. Payoneer е секој пат опција но за сите што сакаат легално да си ги добијат парите на сметка двојното оданочување според мене е премногу. Можеби треба да се организираме во некоја организација и да преговараме со владата бидејќи друга солуција едноставно не гледам. Однапред ви благодарам за секој коментар.

Линк до еден од постовите во врска со оваа тема.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Кој има ќе плаќа многу јасно.
И треба да се плаќаат даноци.
Јас не сум гвујо ја плаќам данок, или беше А1 хммм сеедно. :p

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.251
Можеби треба да се организираме во некоја организација и да преговараме со владата бидејќи друга солуција едноставно не гледам..

Мислиш дека преговори со влада е „солуција“?
Се лажеш машко. Единствена солуција е магла од државава или сива економија. Тоа е win-win ситуација за владата и за граѓанинот. Едниот избегал во странство, а владата си го одработила своето.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Некој линк? Пошто извоз во странство (на стоки И УСЛУГИ) е ослободен од ДДВ, т.е. се даночи со стапка од 0% (НУЛА проценти).

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Јас би го плаќал данокот кога би знаел дека повеќето пари кои ќе влезат во буџетот би се искористиле на вистински начин. Кога ќе ми текне дека ќе се користат за исплаќање на плати на партиски војничиња и на патни трошоци од илјадници евра ми се повраќа. И доколку се донесе таков закон дефинитивно не сакам да го плаќам, ама како би ги извеле тоа? Ако сам престанеш да плаќаш ќе те уништат...

laziale

read-only
8 февруари 2016
11
11
Не сум баш запознаен како оди повратот на ДДВ ама мислам дека ти враќаат ДДВ пример ако купиш компјутер па 18% ќе ти вратат, нешто што го користиш во секојдневната работа, инаку цела сума не ми се верува дека ќе ја вратат. Ако сум грешка поправете ме.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Дојде животот, море за прост народ само вака...

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Па данокот ти го враќаат, да не сакаш ти и компјутерот што си го купил парите да ти ги вратат. :D

laziale

read-only
8 февруари 2016
11
11
Се јавив сега во локална дирекција на УЈП, им објаснив како стои ситуацијата, ми рекоа ќе ми се јават, чекам одговор од нив па ќе пишам тука

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Еден формулар повеќе, ама можност да си вратиш дел од ДДВ-то за опремата што ја користиш при работењето. Hopefully. Како е низ ЕУ?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.918
roka.mk
оу оу NO! низ европа е така но, но разликата е во тоа што со тие пари градат стабилен образовен систем, стабилно здраство, не корумпирано судтство и културни учесници во сообраќај... искулирајте со споредби ;)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.251
:) Регистрирање како ДДВ обврзник не значи двојно оданочување. Дури значи и можност за поврат на ДДВ...

За фирми да, за фицички лица тоа е нонсенс. Ако враќаат данок значи ли тоа дека треба секоја сметка од Тинекс да им ја испраќам за да ми одбиваат данок?

Глупост, ДДВ не треба да плаќаат физички лица, зошто принципите на ДДБ не се поставени за физички лица. Физичкото лице е крајната скала на даночната инциденца а не првата или средната. Оваква глупост само во Македонија може да се случи.

R

Roncic

Гостин
Здраво и на тебе. Тоа што си го пишал е само жолта штампа , ништо друго. Факти и докази момче младо...
Од политичар по голема гнида во нашава држава е само новинарот. Нема ништо попокварено од таа ку****ска раса.

И

Избришан член 18474

Гостин
Ова ви е закон од грујкио, само овие се грујкио на квадрат и искрено ако можете да прифаќате наплата си криптовалути, ќе го јадат стапот и нема да плаќате никаков данок.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Мешате баби и жаби за жал. Со новиот закон сте обврзани ако остварите приход над еден милион денари да се регистрирате како ддв обврзник. А тоа после дали ќе ги правдате парите пред ујп и како и зошто ќе ги правдате е друга проблематика. Ако купите кола со парите што сте ги примиле и притоа ги оправдате тие пари тогаш данокот од колата што сте го платиле при купување на истата, рецимо 18% државата ќе ви го врати на вас на сметка.

Државата ни пропаѓа затоа што дефакто се носат глупи закони а под влијание на уште поглупи медиуми се оглупавува целото општество. И тоа е тажно..

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.501
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Здраво и на тебе. Тоа што си го пишал е само жолта штампа , ништо друго. Факти и докази момче младо...
Од политичар по голема гнида во нашава држава е само новинарот. Нема ништо попокварено од таа ку****ска раса.

Не ги заборавај адвокатите.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.251
Мешате баби и жаби за жал. Со новиот закон сте обврзани ако остварите приход над еден милион денари да се регистрирате како ддв обврзник. А тоа после дали ќе ги правдате парите пред ујп и како и зошто ќе ги правдате е друга проблематика. Ако купите кола со парите што сте ги примиле и притоа ги оправдате тие пари тогаш данокот од колата што сте го платиле при купување на истата, рецимо 18% државата ќе ви го врати на вас на сметка.

Државата ни пропаѓа затоа што дефакто се носат глупи закони а под влијание на уште поглупи медиуми се оглупавува целото општество. И тоа е тажно..

Да да, сигурно. Кои стоки се со повраток на ДДВ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
оу оу NO! низ европа е така но, но разликата е во тоа што со тие пари градат стабилен образовен систем, стабилно здраство, не корумпирано судтство и културни учесници во сообраќај... искулирајте со споредби ;)
Кој направи споредба?

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
За фирми да, за фицички лица тоа е нонсенс. Ако враќаат данок значи ли тоа дека треба секоја сметка од Тинекс да им ја испраќам за да ми одбиваат данок?

Глупост, ДДВ не треба да плаќаат физички лица, зошто принципите на ДДБ не се поставени за физички лица. Физичкото лице е крајната скала на даночната инциденца а не првата или средната. Оваква глупост само во Македонија може да се случи.
ДДВ е баш за сите. Ги стимулира сите учесници да го евидентираат прометот. И да го пријавуваат. И да, ако сметката од Тинекс ти е за нешто што ти е за твојата работа, чувај ја.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно